Diumenge, 16 de Febrer de 2020
Sant Onèsim
  • El dengue a les Amèriques marca un nou rècord amb tres milions de casos
  • Mor el professor i dominic Vicent Igual
  • La relació entre l’Església i l’ecologia al nou número d'El Senyal del Bisbat de Girona
  • El Papa rep en audiència el president de la República de Mali
  • Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’
  • La Taula del Tercer Sector trasllada al Relator de l’ONU les dificultats en la Renda Garantida
  • El Parlament sirià reconeix i condemna el Genocidi armeni
  • Papa Francesc: tenir en el cor als que ens acompanyen en el camí de la vida
  • Els bisbes catalans parlen de la Jornada Mundial del Malalt i del Congrés de Laics
  • El Vaticà organitza un taller sobre Intel·ligència Artificial

"Un Món en les teves Mans": La proposta pedagògica d'Entrecultures per construir una ciutadania activa i compromesa capaç de canviar el món

Cada persona compta. Hi ha un Món de coses per fer, un món de decisions per construir. La metodologia "Un Món en Les teves Mans" d'Entrecultures s'ha anat construint en els darrers anys a través de la participació juvenil, del treball en xarxa entre comunitats educatives, i del poder transformador de la trobada entre persones compromeses amb canviar el món. S'ha sistematitzat aquest any 2019 i proposa eines concretes i una aposta per l'Educació per a la Ciutadania Global com a dret i estratègia essencial per transformar els nostres entorns, tant locals com globals.

Entrecultures, 10 setembre 19

En un món canviant i interconnectat, en el qual els desafiaments socials i mediambientals que vivim en diferents llocs estan estretament relacionats, Entreculturas es pregunta: com podem construir una ciutadania, activa i compromesa, capaç de canviar el món? Entenem la ciutadania com un dret fonamental que tenim totes les persones com a iguals, corresponsables en la sostenibilitat i benestar de la comunitat global a la qual pertanyem, tenint en compte especialment la inclusió i la participació de col·lectius i persones que històricament han estat excloses d'exercir aquest dret. És per això que des de l'ONG jesuïta Entrecultures busquen promoure una ciutadania local i global, intercultural, connectada amb la Terra, promotora de convivència pacífica, i articulada en moviments de transformació des de les comunitats.

Per construir aquesta ciutadania global, apostem per l'educació com a dret i estratègia clau, de la mà de la mobilització social i la incidència política. Posem èmfasi en la consecució del dret a l'educació com a pont cap a la justícia mediambiental, la igualtat de gènere, i la cultura d'acollida a la defensa de les persones en situació de migració forçosa i refugi. Això ens porta a la promoció de l'Educació per a la Ciutadania Global com a enfocament i metodologia en processos de participació orientats al creixement personal integral, per afavorir la inclusió de totes les persones, i impulsar el seu compromís com a agents de canvi en la seva pròpia vida i en el món.

La perspectiva educativa d'Entrecultures s'enriqueix d'una banda de l'Educació Popular, en la seva aposta per la inclusió integral de la persona i la comunitat, qüestionant les estructures que exclouen i oprimeixen, i compromesa amb la transformació social, i de l'altra, s'inspira de la Pedagogia Ignasiana, que acompanya la Companyia de Jesús des dels inicis d'aquesta, amb l'objectiu de contribuir a una educació integral i alliberadora en la qual les persones creixen com a agents de canvi.

Partint d'aquesta visió, en els darrers anys han anat avaluant i sistematitzant la seva pràctica educativa, canviant enfocaments i mètodes en base als aprenentatges i necessitats de cada context. D'aquesta manera, el model d'intervenció s'ha anat enriquint, i entre 2015 i 2019, en el context de l'aprovació de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, va néixer la campanya educativa "Un món a les teves mans", que podem recollir en aquests punts clau:

1. La transformació individual i col·lectiva parteix de l'experiència de la trobada.

2. Les emocions i la imaginació juguen un paper clau en el compromís social, que es nodreixen a partir de la participació en alternatives de canvi concretes.

3. L'experiència de la trobada amb persones i comunitats diverses porta a prendre decisions impulsores de transformació local i global.

Des d'aquestes premisses busquem que les persones aprenguin a imaginar utopies afavorint el pensament crític i creatiu, permetent somiar altres mons possibles. A partir d'aquí, vam idear accions amb canvis concrets en les nostres comunitats, i al seu torn, reconeixent-nos com a agents actius d'aquests canvis. El procés d'aprenentatge pel que passem des de la Trobada, imaginant Alternatives, i en la presa de decisions compromeses per a l'acció, construeix un cicle d'aprenentatge en què les etapes anteriors nodreixen a les següents, possibilitant la transformació personal i social. És a través de la sistematització d'aquesta metodologia que hem pogut identificar les claus per a una pedagogia de la trobada transformador amb la realitat i amb altres persones.

Llavors, per respondre a la pregunta de com construir a una ciutadania global activa i compromesa capaç de canviar el món, l'experiència de la metodologia "Un món a les teves mans" ens ha reafirmat en el paper claus que juga una educació transformadora a la construcció d'aquesta ciutadania. La metodologia ens permet integrar les dimensions que Entrecultures ha anat incorporant en la seva manera d'entendre i fer educació per a la ciutadania global: empatia i acció solidària, participació i mobilització juvenil, articulació de xarxes a nivell local, estatal i internacional, educació socioafectiva, inclusió social i treball comunitari. Tot aquest procés contribueix al protagonisme i l'apoderament de les nenes, nens, joves, educadores, educadors i comunitats participants, que actuen i es reconeixen com a agents de canvi. En el nostre horitzó de futur busquem seguir desenvolupant aquesta metodologia en diversos projectes i contextos, sent aquesta un motor de canvi què enriqueix nous aprenentatges i contribueix a seguir treballant de la mà amb altres agents socioeducatius, en el camí de construir un món millor.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 14 DE FEBRER

CONGRÉS DE LAICS “POBLE DE DÉU EN SORTIDA”. Dies: del 14 al 16. Organitza: Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la Conferència Episcopal Espanyola. Lloc: Madrid

DISSABTE, 15 DE FEBRER

RECÉS DE L’ACCIÓ CATÒLICA OBRERA AMB EL TEMA “ALS 25 ANYS DEL DOCUMENT ‘LA PASTORAL OBRERA DE TOTA L’ESGLÉSIA’”Organitza: Acció Catòlica Obrera. A càrrec de: Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya. Lloc: Parròquia de Sant Josep Obrer, c. de Palamós, 40, Barcelona. Hora: 10 h

DIJOUS, 20 DE FEBRER

DINS DEL CICLE "LITERATURA; ART I CRISTIANISME III" QUE ES REALITZA A POMPEIA, LA SÍLVIA COLL-VINENT PARLARÀ SOBRE L'ESCRIPTOR, DRAMATURG I GUIONISTA GRAHAM GREENE. Lloc: Carrer Riera de Sant Miquel 1, Barcelona bis. Entrada lliure. Hora: 20.00 h

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.