• 21 de setembre, Peregrinació Rociera a Montserrat
  • Almacelles recapta 3.900 euros per reparar la teulada de la parròquia
  • Cultura - Redacció, 19 set. 19 Cor Francesc Valls: Missa Benedicta Es Caelorum Regina de Morales
  • Nou Superior de la Província d'Espanya de la Companyia de Maria
  • Talitha Kum: La xarxa de lluita contra el tràfic compleix 10 anys
  • 100 anys de Caravaggio a Montserrat, el llibre que desvetlla tots els detalls de l’obra
  • Itinerari guiat de Catalonia Sacra per conèixer les esglésies de les colònies industrials del Llobregat
  • Noves protestes a Haití a causa de la falta de combustible
  • Europa ha de recordar el seu passat per construir el seu futur
  • El Seminari Major Interdiocesà inicia un nou curs

"Un Món en les teves Mans": La proposta pedagògica d'Entrecultures per construir una ciutadania activa i compromesa capaç de canviar el món

Cada persona compta. Hi ha un Món de coses per fer, un món de decisions per construir. La metodologia "Un Món en Les teves Mans" d'Entrecultures s'ha anat construint en els darrers anys a través de la participació juvenil, del treball en xarxa entre comunitats educatives, i del poder transformador de la trobada entre persones compromeses amb canviar el món. S'ha sistematitzat aquest any 2019 i proposa eines concretes i una aposta per l'Educació per a la Ciutadania Global com a dret i estratègia essencial per transformar els nostres entorns, tant locals com globals.

Entrecultures, 10 setembre 19

En un món canviant i interconnectat, en el qual els desafiaments socials i mediambientals que vivim en diferents llocs estan estretament relacionats, Entreculturas es pregunta: com podem construir una ciutadania, activa i compromesa, capaç de canviar el món? Entenem la ciutadania com un dret fonamental que tenim totes les persones com a iguals, corresponsables en la sostenibilitat i benestar de la comunitat global a la qual pertanyem, tenint en compte especialment la inclusió i la participació de col·lectius i persones que històricament han estat excloses d'exercir aquest dret. És per això que des de l'ONG jesuïta Entrecultures busquen promoure una ciutadania local i global, intercultural, connectada amb la Terra, promotora de convivència pacífica, i articulada en moviments de transformació des de les comunitats.

Per construir aquesta ciutadania global, apostem per l'educació com a dret i estratègia clau, de la mà de la mobilització social i la incidència política. Posem èmfasi en la consecució del dret a l'educació com a pont cap a la justícia mediambiental, la igualtat de gènere, i la cultura d'acollida a la defensa de les persones en situació de migració forçosa i refugi. Això ens porta a la promoció de l'Educació per a la Ciutadania Global com a enfocament i metodologia en processos de participació orientats al creixement personal integral, per afavorir la inclusió de totes les persones, i impulsar el seu compromís com a agents de canvi en la seva pròpia vida i en el món.

La perspectiva educativa d'Entrecultures s'enriqueix d'una banda de l'Educació Popular, en la seva aposta per la inclusió integral de la persona i la comunitat, qüestionant les estructures que exclouen i oprimeixen, i compromesa amb la transformació social, i de l'altra, s'inspira de la Pedagogia Ignasiana, que acompanya la Companyia de Jesús des dels inicis d'aquesta, amb l'objectiu de contribuir a una educació integral i alliberadora en la qual les persones creixen com a agents de canvi.

Partint d'aquesta visió, en els darrers anys han anat avaluant i sistematitzant la seva pràctica educativa, canviant enfocaments i mètodes en base als aprenentatges i necessitats de cada context. D'aquesta manera, el model d'intervenció s'ha anat enriquint, i entre 2015 i 2019, en el context de l'aprovació de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, va néixer la campanya educativa "Un món a les teves mans", que podem recollir en aquests punts clau:

1. La transformació individual i col·lectiva parteix de l'experiència de la trobada.

2. Les emocions i la imaginació juguen un paper clau en el compromís social, que es nodreixen a partir de la participació en alternatives de canvi concretes.

3. L'experiència de la trobada amb persones i comunitats diverses porta a prendre decisions impulsores de transformació local i global.

Des d'aquestes premisses busquem que les persones aprenguin a imaginar utopies afavorint el pensament crític i creatiu, permetent somiar altres mons possibles. A partir d'aquí, vam idear accions amb canvis concrets en les nostres comunitats, i al seu torn, reconeixent-nos com a agents actius d'aquests canvis. El procés d'aprenentatge pel que passem des de la Trobada, imaginant Alternatives, i en la presa de decisions compromeses per a l'acció, construeix un cicle d'aprenentatge en què les etapes anteriors nodreixen a les següents, possibilitant la transformació personal i social. És a través de la sistematització d'aquesta metodologia que hem pogut identificar les claus per a una pedagogia de la trobada transformador amb la realitat i amb altres persones.

Llavors, per respondre a la pregunta de com construir a una ciutadania global activa i compromesa capaç de canviar el món, l'experiència de la metodologia "Un món a les teves mans" ens ha reafirmat en el paper claus que juga una educació transformadora a la construcció d'aquesta ciutadania. La metodologia ens permet integrar les dimensions que Entrecultures ha anat incorporant en la seva manera d'entendre i fer educació per a la ciutadania global: empatia i acció solidària, participació i mobilització juvenil, articulació de xarxes a nivell local, estatal i internacional, educació socioafectiva, inclusió social i treball comunitari. Tot aquest procés contribueix al protagonisme i l'apoderament de les nenes, nens, joves, educadores, educadors i comunitats participants, que actuen i es reconeixen com a agents de canvi. En el nostre horitzó de futur busquem seguir desenvolupant aquesta metodologia en diversos projectes i contextos, sent aquesta un motor de canvi què enriqueix nous aprenentatges i contribueix a seguir treballant de la mà amb altres agents socioeducatius, en el camí de construir un món millor.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 19 DE SETEMBRE

CONGRÉS NACIONAL DE MISSIONS, amb motiu del Mes Missioner Extraordinari “Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió al món”, convocat pel papa Francesc per a l’octubre de 2019. Dies: del 19 al 22. Lloc: Parròquia de Sant Francesc de Borja, c. Maldonado, 1, Madrid.

DIVENDRES, 20 DE SETEMBRE

ESPECTACLE “MISERICÒRDIA: DE REUS AL CEL”. Aquest espectacle escènic de cant, música, dansa i teatre narra l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia a la pastoreta Isabel Besora explicant també detalls i trames secundàries, a partir de l’estudi de textos i publicacions. A càrrec de: l’Orfeó Reusenc. Lloc: Prioral de Sant Pere, Reus. Hora: 21.30 h

DIUMENGE, 22 DE SETEMBRE

ORDENACIÓ PRESBITERAL DE MN. JORDI MONDRAGÓN I MN. JAVIER OJEDA, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. AGUSTÍ CORTÉS, BISBE DE SANT FELIU DE LLOBREGATLloc: Catedral de Sant Llorenç, Sant Feliu de Llobregat. Hora: 18 h

REPRESENTACIÓ DEL MISTERI DE LA SELVA, el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.