Dissabte, 29 de Febrer de 2020
  • La Basílica de la Sagrada Família inicia la Quaresma amb la missa «Sent la Creu»
  • La religió en la cultura climàtica, en l'àmbit laboral i en les cures pal·liatives
  • Veneçuela: Monsenyor Azuaje cita les claus del seminari per prevenir abusos
  • El Papa ajorna les audiències però continua amb la misses a Santa Marta
  • Inici de la Quaresma al Bisbat d'Urgell
  • 1 de març, dia d’Hispanoamèrica
  • Papa a la Pontifícia Acadèmia per a la Vida: Les tecnologies ben utilitzades poden donar bons fruits
  • Grècia: protestes contra els migrants a Lesbos i Chios
  • El Tribunal Constitucional despenalitza el suïcidi a Alemanya
  • Els bisbes catalans parlen de les pràctiques quaresmals i de les temptacions

Catalonia Sacra explica la taula de la Pentecosta de la Catedral de Vic i les investigacions que han permès atribuir-li autoria i datació

Catalonia Sacra proposa pel dissabte 14 de setembre una activitat per conèixer la taula de la Pentecosta de la Catedral de Vic. L’acte servirà per presentar públicament les novetats més recents sobre aquesta obra: atribuir-li autoria i datació de l’obra. La Dra. Irene Abril pronunciarà una conferència davant d’aquesta obra, on presentarà els resultats de la seva recerca que ha permès atribuir-ne l’autoria al pintor vigatà Joaquim Albareda. La restauració ha permès determinar que l’obra fou acabada l’any 1609.

Catalonia Sacra, 10 setembre 19

Anomenem Pentecosta a la commemoració del descens de l'Esperit Sant sobre els apòstols, cinquanta dies després del Diumenge de Resurrecció, que marca l’inici de la seva tasca d’evangelització. És una festa molt celebrada, i també prou representada. La pintura de la Pentecosta conservada a l’Aula Capitular de la Catedral de Vic és una de les poquíssimes mostres preservades de la producció artística vigatana de principis del s. XVII.

La investigació de la Dra. Irene Abril i els treballs de restauració han permès atribuir l’obra al pintor vigatà Joaquim Albareda, un dels mestres més prolífics del tombant de segle a Vic, i la seva realització l’any 1609. La data de la seva realització s’ha descobert a la part inferior dreta del tauló arran dels treballs de neteja i restauració de la pintura.

La Catedral afrontà la restauració de la taula a finals del 2017, gràcies a l’aportació econòmica pròpia, els donatius de diferents ciutadans i l’ajut del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La intervenció anà a càrrec de les restauradores Lourdes Domedel i Núria Lladó. Prèviament, i fruit de la investigació de doctorat de la Dra. Irene Abril, l'obra es va atribuir a Albareda, un dels mestres més prolífics del tombant de segle a Vic (documentat actiu entre 1594 i 1614†).

La conferència del dissabte 14 de setembre es farà en la Capella de la Mare de Déu de la Rodona, al claustre de la Catedral de Vic, davant mateix de la Taula de la Pentecosta. La conferència ens parlarà de la figura del pintor Joaquim Albareda, de la pintura de la Pentecosta, dels sistemes de treball de l'època, i també, de manera sumària, el context socioartístic del Vic del moment.

L’activitat és proposada pel Bisbat de Vic i començarà a 2/4 de 12 del migdia. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia al web www.cataloniasacra.cat/agenda, al correu reserves@cataloniasacra.cat o al telèfon 693 720 202.

ACTIVITATS PER DONAR A CONÈIXER EL PATRIMONI ARREU DEL TERRITORI

L’agenda cultural de Catalonia Sacra es visualitza aquest 2019 amb prop d’una quarantena de visites, itineraris, conferències... L’agenda es va presentar el 20 de febrer en un acte a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Els deu bisbats amb seu a Catalunya impulsen per vuitè any aquesta programació que de març a octubre visualitzarà i difondrà la riquesa i diversitat del patrimoni d’arrel religiosa. Els actes es reparteixen en 20 comarques de Catalunya i una del País Valencià.

Les activitats de Catalonia Sacra tornen a posar en relleu la importància i la diversitat d’un grapat d’obres cabdals de l’art català que hi ha arreu de l’àmbit dels 10 bisbats, amb conferències i visites guiades a elements destacats del patrimoni amb valor afegit, bé sigui perquè no s’ofereixen regularment, bé sigui per la rellevància dels ponents.

Aquesta conferència és la darrera activitat del 2019 al Bisbat de Vic. A més d’aquesta propera activitat a la catedral també s’ha fet un itinerari guiat pel romànic de Mura i Talamanca (11 de maig) i una conferència sobre l’Església de Sant Antoni Maria Claret de Sallent (15 de juny).

CATALONIA SACRA

Catalonia Sacra és una iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya. El seu propòsit és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església Catòlica, i ajudar a la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de 2.000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat del país.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 28 DE FEBRER

4a EDICIÓ DE LA NIT DELS ANIMADORS DE LA FE, AMB EL TEMA “QUÈ ENTENEM PER FE?”. Organitza: Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 h

DISSABTE, 29 DE FEBRER

VÍGILIA DE CONVERSIÓ I SANACIÓ ALS FRANCISCANS DE GRANOLLERS. Amb la participació de COR NOU i Ministeri Musical Sta. Maria Jaire. Hora: 21.00 h. Lloc: Parròquia Mare de Déu de Montserrat i Sant Antoni de Pàdua (C/ Joan Prim, 183, Granollers)

DIMARTS, 3 DE MARÇ

CURS 'QUÈ ÉS EL QUE EN VERITAT S'HA DE CREURE'. Amb José I. González-Faus. Organitza: Cristianisme i Justícia. Dates: Del 3 de març al 14 d'abril. Hora: 19.00 h. Lloc: C/ Roger de Llúria, 13, Barcelona

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.