Dissabte, 29 de Febrer de 2020
  • La Basílica de la Sagrada Família inicia la Quaresma amb la missa «Sent la Creu»
  • La religió en la cultura climàtica, en l'àmbit laboral i en les cures pal·liatives
  • Veneçuela: Monsenyor Azuaje cita les claus del seminari per prevenir abusos
  • El Papa ajorna les audiències però continua amb la misses a Santa Marta
  • Inici de la Quaresma al Bisbat d'Urgell
  • 1 de març, dia d’Hispanoamèrica
  • Papa a la Pontifícia Acadèmia per a la Vida: Les tecnologies ben utilitzades poden donar bons fruits
  • Grècia: protestes contra els migrants a Lesbos i Chios
  • El Tribunal Constitucional despenalitza el suïcidi a Alemanya
  • Els bisbes catalans parlen de les pràctiques quaresmals i de les temptacions

El Pont de Suert, capital de la XLI Romeria de les Marededéus

La capital de l’Alta Ribagorça ha acollit el primer dissabte de setembre, vigilia de la festa del Naixement de la Mare de Déu, la tradicional Romeria de les marededéus de la Ribagorça. S’hi han aplegat unes 2.500 persones acompanyant quaranta advocacions marianes de poblacions de la Ribagorça catalana i aragonesa, la Litera, el Somontano, el Cinca Medio, el Bajo Cinca, el Sobrarbe i el Segrià. Ha estat presidida per Mons. Salvador Giménez Valls, bisbe de Lleida, i Mons. Ángel Pérez Pueyo, bisbe de Barbastre.

Bisbat de Lleida, 10 setembre 19

L’església de la Mare de Déu de l’Assumpció ha estat el punt d’acolliment dels romers i de les seves advocacions marianes que després han sortit en processó fins al poliesportiu, on han tingut lloc els actes de la jornada. José Antonio Troguet, alcalde del Pont de Suert, ha donat la benvinguda a tots els assistents i fet elogi del patrimoni natural i artístic d’aquesta comarca situada al bell mig dels Pirineus i del repte que es proposa el consistori de promoure el turisme esportiu i religiós per donar-la a conèixer i superar el despoblament que pateix el territori. També ha agraït als voluntaris, empreses i institucions que s’han afanyat en l’organització d’aquest esdeveniment multitudinari.

A continuació s’ha celebrat l’Eucaristia, concelebrada pels dos bisbes i uns vint-i-quatre mossens. El cor parroquial ha acompanyat musicalment la cerimònia amb diversos cants marians i eucarístics. Les ofrenes aportades per un bon grup de romers procedents de diverses poblacions tenien un caràcter benèfic, destinant-se a residències d’ancians i altres entitats socials.

El Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha recordat l’origen de la romeria iniciada per inspiració d’uns mossens que van saber aplegar els esperits i les persones al voltant de la Mare de Déu: “És un motiu d’acció de gràcies que ens reunim per celebrar l'única fe en Jesucrist que ens acompanya en el camí de la vida.” El Bisbe s’ha referit a les moltes advocacions marianes existents i ha demanat que utilitzem especialment dos títols per referir-nos a Maria, el de Mare de Déu i Mare de l’Església. “Que la seva imatge no ens faci perdre de vista la persona de la Mare de Déu, la serventa de Déu, i que ens ajudin a mirar i atansar-nos al Senyor Jesús”, ha insistit. El prelat també ens ha animat a viure un testimoniatge compromès actuant seguint criteris evangèlics, amb generositat i acceptació fraternal i buscant la comunió: “Que el camí de la processó sigui la nostra vida de seguiment de Jesús de la mà de la Mare de Déu.”

Acabada la celebració els mossens han imposat a les respectives imatges marianes, situades als peus de l’altar, un escapulari amb la inscripció: «Mare de l’Església, pregueu per nosaltres», com a record de la seva participació a la Romeria. Igualment tots els assistents havíem rebut el distintiu de la romeria amb el lema d’enguany: «Dona, aquí tens el teu fill» (Jn 19,26) per remarcar que és Jesús qui ens dóna Maria com a mare, i que és ella, amb el seu amor de mare, qui ens ajuda a viure com a Església també avui, com ho va fer amb els apòstols reunits al Cenacle el dia de Pentecosta.

Al mateix espai on molt romers havien dinat, ha tingut lloc a la tarda un acte cultural de caràcter musical a càrrec d’un matrimoni interpretant diversos temes marians. A continuació ha tingut lloc l’actuació del grup pontarrí Ribatònics interpretant amb l'acordió diatònic animades melodies tradicionals, tancant la jornada amb l’Hora dels Adéus. Prèviament molts dels assistents havién pogut visitar el Museu Comarcal de la Ribagorça, impulsat per Mn. Joan Mora a l’església vella del Pont de Suert, situada a la plaça que el poble li va dedicar l’any passat.

També s’ha revelat el nom de la població que acollirà la propera Romeria, Boltaña. L’alcalde d’aquesta població del Sobrarbe ha rebut la bandera de la Romeria de mans de Troguet, fent possible que, per primera vegada, la trobada d’advocacions marianes transcendeixi els límits de la Ribagorça a nivell d’organització de l’esdeveniment marià més important dels Pirineus.

La Romeria de Marededéus de la Ribagorça és una tradició ben arrelada que va ser impulsada inicialment per l’equip sacerdotal de la Ribagorça catalano-aragonesa. Entre ells hi havia Mn. Joan Mora (ACS) i Mn. Joan Ramon Ezquerra, que aleshores estaven a la parròquia de El Pont de Suert i els pobles agregats. Els tres equips de mossens que tenien cura dels pobles d’aquesta àmplia comarca – el de Pont de Suert, Areny i Benavarri-, es van plantejar la possibilitat de crear un espai i una festa que pogués reunir les persones que atenien pastoralment i que no es coneixien. Va sorgir el projecte d’una trobada anual al redós de la Mare, la Verge Maria. Ella havia de tenir una part predominant en l’encontre familiar dels seus fills. I es va pensar que havia de fer-se present amb les imatges pròpies de cada poble i, per tant, amb el nom propi que Maria pren en ser venerada per un grup de persones. D’aquí la “Romeria de les Marededéus”. Cada poble hi aniria amb la seva imatge.

Fins l’any 2008 la Romeria només havia tingut lloc als pobles de la part oriental de la comarca de la Ribagorça. Adonant-se de l’emoció amb que cada any es viu aquest esdeveniment, es va decidir ampliar-la a la part aragonesa l’any següent. Progressivament s’hi ha anat incorporant altres comarques aragoneses i de les terres de Lleida, d’on enguany s’han desplaçat quatre autocars acompanyant la seva patrona, la Verge Blanca de l’Acadèmia.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 28 DE FEBRER

4a EDICIÓ DE LA NIT DELS ANIMADORS DE LA FE, AMB EL TEMA “QUÈ ENTENEM PER FE?”. Organitza: Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 h

DISSABTE, 29 DE FEBRER

VÍGILIA DE CONVERSIÓ I SANACIÓ ALS FRANCISCANS DE GRANOLLERS. Amb la participació de COR NOU i Ministeri Musical Sta. Maria Jaire. Hora: 21.00 h. Lloc: Parròquia Mare de Déu de Montserrat i Sant Antoni de Pàdua (C/ Joan Prim, 183, Granollers)

DIMARTS, 3 DE MARÇ

CURS 'QUÈ ÉS EL QUE EN VERITAT S'HA DE CREURE'. Amb José I. González-Faus. Organitza: Cristianisme i Justícia. Dates: Del 3 de març al 14 d'abril. Hora: 19.00 h. Lloc: C/ Roger de Llúria, 13, Barcelona

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.