• 21 de setembre, Peregrinació Rociera a Montserrat
  • Almacelles recapta 3.900 euros per reparar la teulada de la parròquia
  • Cultura - Redacció, 19 set. 19 Cor Francesc Valls: Missa Benedicta Es Caelorum Regina de Morales
  • Nou Superior de la Província d'Espanya de la Companyia de Maria
  • Talitha Kum: La xarxa de lluita contra el tràfic compleix 10 anys
  • 100 anys de Caravaggio a Montserrat, el llibre que desvetlla tots els detalls de l’obra
  • Itinerari guiat de Catalonia Sacra per conèixer les esglésies de les colònies industrials del Llobregat
  • Noves protestes a Haití a causa de la falta de combustible
  • Europa ha de recordar el seu passat per construir el seu futur
  • El Seminari Major Interdiocesà inicia un nou curs

Papa Francesc: No es pot ser cristià i promoure "l'ull per l'ull, dent per dent"

Davant els 60.000 fidels que van omplir l'Estadi Zimpeto de Maputo per assistir a la Missa presidida pel papa Francesc, últim esdeveniment a Moçambic abans de continuar el seu viatge apostòlic per Àfrica, el Sant Pare va fer una crida a la reconciliació dels moçambiquesos i a superar les ferides de la guerra civil que es va desenvolupar entre 1977 i 1992 i les conseqüències encara se senten al país.

ACiprensa, 6 setembre 19

El Papa va recordar el missatge de Jesús a l'Evangeli: "Estimeu els vostres enemics". Es tracta d ' "unes paraules també dirigides a nosaltres avui, que l'escoltem en aquest estadi".

Les paraules de Francesc, pronunciades sota una forta pluja que no semblava molestar les desenes de fidels que escoltaven en silenci les paraules del Pontífex i que secundaven amb entusiasme els càntics litúrgics de forta identitat africana, van sonar profètiques per a una població que va patir una de les guerres civils més llargues de l'Àfrica posterior a les independències.

El papa Francesc va assenyalar que la reconciliació és més necessària en tant que molts moçambiquesos han patit en primera persona la violència de la guerra.

"Molts de vosaltres encara podeu explicar en primera persona històries de violència, odi i desencontres; alguns en carn pròpia, altres d'algú conegut que ja no hi és, altres fins i tot per la por que ferides del passat es repeteixin i intentin esborrar el camí recorregut de pau".

Per això, ha reconegut que "és difícil parlar de reconciliació quan les ferides causades en tants anys de distanciament estan encara fresques o convidar a fer aquest pas de perdó que no vol dir ignorar el dolor o demanar que es perdi la memòria o els ideals".

Així i tot, "Jesucrist convida a estimar i a fer el bé; que és molt més que ignorar el que ens va fer mal o fer l'esforç perquè no es creuin les nostres vides: és un mandat a una benevolència activa, desinteressada i extraordinària respecte als qui ens van ferir".

A més, ha recordat que Jesús també demana beneir i pregar pels enemics, "és a dir, que el nostre dir sobre ells sigui un bé, generador de vida i no de mort, que pronunciem els seus noms no per l'insult o la venjança sinó per inaugurar un nou vincle per a la pau ".

"Amb aquesta invitació, Jesús vol clausurar per sempre la pràctica tan corrent, d'ahir i d'avui, de ser cristians i viure sota la llei del talió. No es pot pensar el futur, construir una nació, una societat sustentada en 'l'equitat' de la violència. No puc seguir Jesús si l'ordre que promoc i visc és 'l'ull per ull, dent per dent' ".

En la seva homilia, el papa Francesc ha posat èmfasi que "cap família, cap grup de veïns o una ètnia, menys un país, té futur si el motor que els uneix, convoca i tapa les diferències és la venjança i l'odi".

"L'equitat' de la violència sempre és una espiral sense sortida i el seu cost és molt alt", ha insistit. "Un altre camí és possible perquè és crucial no oblidar que els nostres pobles tenen dret a la pau. Vosaltres teniu dret a la pau".

El Pontífex va fer una crida a "superar els temps de divisió i violència", la qual cosa "suposa no només un acte de reconciliació o la pau entesa com a absència de conflicte, sinó el compromís quotidià de cada un de nosaltres de tenir una mirada atenta i activa que ens porti a tractar els altres amb aquesta misericòrdia i bondat amb la qual volem ser tractats; misericòrdia i bondat especialment cap a aquells que, per la seva condició, són ràpidament rebutjats i exclosos".

"Es tracta d'una actitud de forts i no de febles, una actitud d'homes i dones que descobreixen que no cal maltractar, denigrar o aixafar per sentir-se importants, sinó al contrari".

El papa Francesc va finalitzar la seva homilia amb una crítica a la corrupció, i ha recordat que, mentre a Moçambic molta gent viu sota el llindar de la pobresa, "a vegades sembla que els que s'acosten sota el suposat desig d'ajudar, tenen altres interessos. I és trist quan això es constata entre germans de la mateixa terra que es deixen corrompre; és molt perillós acceptar que aquest sigui el preu que hem de pagar davant l'ajuda estrangera".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 19 DE SETEMBRE

CONGRÉS NACIONAL DE MISSIONS, amb motiu del Mes Missioner Extraordinari “Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió al món”, convocat pel papa Francesc per a l’octubre de 2019. Dies: del 19 al 22. Lloc: Parròquia de Sant Francesc de Borja, c. Maldonado, 1, Madrid.

DIVENDRES, 20 DE SETEMBRE

ESPECTACLE “MISERICÒRDIA: DE REUS AL CEL”. Aquest espectacle escènic de cant, música, dansa i teatre narra l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia a la pastoreta Isabel Besora explicant també detalls i trames secundàries, a partir de l’estudi de textos i publicacions. A càrrec de: l’Orfeó Reusenc. Lloc: Prioral de Sant Pere, Reus. Hora: 21.30 h

DIUMENGE, 22 DE SETEMBRE

ORDENACIÓ PRESBITERAL DE MN. JORDI MONDRAGÓN I MN. JAVIER OJEDA, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. AGUSTÍ CORTÉS, BISBE DE SANT FELIU DE LLOBREGATLloc: Catedral de Sant Llorenç, Sant Feliu de Llobregat. Hora: 18 h

REPRESENTACIÓ DEL MISTERI DE LA SELVA, el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.