Diumenge, 16 de Febrer de 2020
Sant Onèsim
  • El dengue a les Amèriques marca un nou rècord amb tres milions de casos
  • Mor el professor i dominic Vicent Igual
  • La relació entre l’Església i l’ecologia al nou número d'El Senyal del Bisbat de Girona
  • El Papa rep en audiència el president de la República de Mali
  • Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’
  • La Taula del Tercer Sector trasllada al Relator de l’ONU les dificultats en la Renda Garantida
  • El Parlament sirià reconeix i condemna el Genocidi armeni
  • Papa Francesc: tenir en el cor als que ens acompanyen en el camí de la vida
  • Els bisbes catalans parlen de la Jornada Mundial del Malalt i del Congrés de Laics
  • El Vaticà organitza un taller sobre Intel·ligència Artificial

Papa Francesc: No es pot ser cristià i promoure "l'ull per l'ull, dent per dent"

Davant els 60.000 fidels que van omplir l'Estadi Zimpeto de Maputo per assistir a la Missa presidida pel papa Francesc, últim esdeveniment a Moçambic abans de continuar el seu viatge apostòlic per Àfrica, el Sant Pare va fer una crida a la reconciliació dels moçambiquesos i a superar les ferides de la guerra civil que es va desenvolupar entre 1977 i 1992 i les conseqüències encara se senten al país.

ACiprensa, 6 setembre 19

El Papa va recordar el missatge de Jesús a l'Evangeli: "Estimeu els vostres enemics". Es tracta d ' "unes paraules també dirigides a nosaltres avui, que l'escoltem en aquest estadi".

Les paraules de Francesc, pronunciades sota una forta pluja que no semblava molestar les desenes de fidels que escoltaven en silenci les paraules del Pontífex i que secundaven amb entusiasme els càntics litúrgics de forta identitat africana, van sonar profètiques per a una població que va patir una de les guerres civils més llargues de l'Àfrica posterior a les independències.

El papa Francesc va assenyalar que la reconciliació és més necessària en tant que molts moçambiquesos han patit en primera persona la violència de la guerra.

"Molts de vosaltres encara podeu explicar en primera persona històries de violència, odi i desencontres; alguns en carn pròpia, altres d'algú conegut que ja no hi és, altres fins i tot per la por que ferides del passat es repeteixin i intentin esborrar el camí recorregut de pau".

Per això, ha reconegut que "és difícil parlar de reconciliació quan les ferides causades en tants anys de distanciament estan encara fresques o convidar a fer aquest pas de perdó que no vol dir ignorar el dolor o demanar que es perdi la memòria o els ideals".

Així i tot, "Jesucrist convida a estimar i a fer el bé; que és molt més que ignorar el que ens va fer mal o fer l'esforç perquè no es creuin les nostres vides: és un mandat a una benevolència activa, desinteressada i extraordinària respecte als qui ens van ferir".

A més, ha recordat que Jesús també demana beneir i pregar pels enemics, "és a dir, que el nostre dir sobre ells sigui un bé, generador de vida i no de mort, que pronunciem els seus noms no per l'insult o la venjança sinó per inaugurar un nou vincle per a la pau ".

"Amb aquesta invitació, Jesús vol clausurar per sempre la pràctica tan corrent, d'ahir i d'avui, de ser cristians i viure sota la llei del talió. No es pot pensar el futur, construir una nació, una societat sustentada en 'l'equitat' de la violència. No puc seguir Jesús si l'ordre que promoc i visc és 'l'ull per ull, dent per dent' ".

En la seva homilia, el papa Francesc ha posat èmfasi que "cap família, cap grup de veïns o una ètnia, menys un país, té futur si el motor que els uneix, convoca i tapa les diferències és la venjança i l'odi".

"L'equitat' de la violència sempre és una espiral sense sortida i el seu cost és molt alt", ha insistit. "Un altre camí és possible perquè és crucial no oblidar que els nostres pobles tenen dret a la pau. Vosaltres teniu dret a la pau".

El Pontífex va fer una crida a "superar els temps de divisió i violència", la qual cosa "suposa no només un acte de reconciliació o la pau entesa com a absència de conflicte, sinó el compromís quotidià de cada un de nosaltres de tenir una mirada atenta i activa que ens porti a tractar els altres amb aquesta misericòrdia i bondat amb la qual volem ser tractats; misericòrdia i bondat especialment cap a aquells que, per la seva condició, són ràpidament rebutjats i exclosos".

"Es tracta d'una actitud de forts i no de febles, una actitud d'homes i dones que descobreixen que no cal maltractar, denigrar o aixafar per sentir-se importants, sinó al contrari".

El papa Francesc va finalitzar la seva homilia amb una crítica a la corrupció, i ha recordat que, mentre a Moçambic molta gent viu sota el llindar de la pobresa, "a vegades sembla que els que s'acosten sota el suposat desig d'ajudar, tenen altres interessos. I és trist quan això es constata entre germans de la mateixa terra que es deixen corrompre; és molt perillós acceptar que aquest sigui el preu que hem de pagar davant l'ajuda estrangera".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 14 DE FEBRER

CONGRÉS DE LAICS “POBLE DE DÉU EN SORTIDA”. Dies: del 14 al 16. Organitza: Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la Conferència Episcopal Espanyola. Lloc: Madrid

DISSABTE, 15 DE FEBRER

RECÉS DE L’ACCIÓ CATÒLICA OBRERA AMB EL TEMA “ALS 25 ANYS DEL DOCUMENT ‘LA PASTORAL OBRERA DE TOTA L’ESGLÉSIA’”Organitza: Acció Catòlica Obrera. A càrrec de: Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya. Lloc: Parròquia de Sant Josep Obrer, c. de Palamós, 40, Barcelona. Hora: 10 h

DIJOUS, 20 DE FEBRER

DINS DEL CICLE "LITERATURA; ART I CRISTIANISME III" QUE ES REALITZA A POMPEIA, LA SÍLVIA COLL-VINENT PARLARÀ SOBRE L'ESCRIPTOR, DRAMATURG I GUIONISTA GRAHAM GREENE. Lloc: Carrer Riera de Sant Miquel 1, Barcelona bis. Entrada lliure. Hora: 20.00 h

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.