• 21 de setembre, Peregrinació Rociera a Montserrat
  • Almacelles recapta 3.900 euros per reparar la teulada de la parròquia
  • Cultura - Redacció, 19 set. 19 Cor Francesc Valls: Missa Benedicta Es Caelorum Regina de Morales
  • Nou Superior de la Província d'Espanya de la Companyia de Maria
  • Talitha Kum: La xarxa de lluita contra el tràfic compleix 10 anys
  • 100 anys de Caravaggio a Montserrat, el llibre que desvetlla tots els detalls de l’obra
  • Itinerari guiat de Catalonia Sacra per conèixer les esglésies de les colònies industrials del Llobregat
  • Noves protestes a Haití a causa de la falta de combustible
  • Europa ha de recordar el seu passat per construir el seu futur
  • El Seminari Major Interdiocesà inicia un nou curs

40 anys de Ferrocarrils de la Generalitat

El dia 5 de setembre, data justa en què s’esquien els 40 anys de la signatura del Decret amb el qual es creava l’empresa “Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)”, al Palau de la Generalitat, va tenir lloc l’acte de cloenda de les diverses celebracions que durant tot l’any s’han realitzat per commemorar aquesta efemèride. L’Acte fou presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, M.H. Sr. Quim Torra; el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Hble. Sr. Damià Calvet; i el President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Sr. Ricard Font, i va comptar amb la presència d’un gran nombre d’Autoritats així com exPresidents de Ferrocarrils. Hi va assistir l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives per la gran relació del Santuari de Núria amb Ferrocarrils.

Bisbat d'Urgell, 6 setembre 19

FGC va assumir la gestió de les xarxes de ferrocarril traspassades al govern català per l'Estat. Això va suposar la salvació de les línies de Manresa i Igualada, l'estat de degradació i decadència de les quals les abocava al tancament. A la Catalunya Central, en aquestes quatre dècades la companyia també ha modernitzat els funiculars de la Santa Cova i Sant Joan, a Montserrat, ha reobert el cremallera de Montserrat, l'any 2003, i ha inaugurat, dos anys després, el Tren del Ciment, a l'alt Berguedà.

La xarxa dels antics Ferrocarrils Catalans va ser transferida a l'empresa estatal Ferrocarriles de Vía Estrecha (FEVE) l'any 1977. La nova gestora va dissenyar un contundent programa de tancament que incloïa les línies de Martorell a Igualada i de Monistrol a Manresa, que la creació de FGC el 5 de setembre del 1979 sota la presidència del M Hb. Josep Tarradellas va permetre mantenir en servei.

Durant la dècada dels vuitanta, i davant del mal estat de les línies rebudes, FGC va dur a terme un ambiciós pla de modernització dels trens i les estacions que, en alguns casos, com el de la línia entre Martorell i Igualada, adoptaven un caràcter d'urgència per l'estat de la infraestructura.

Així, durant la dècada dels vuitanta es va portar a terme l'entrada en servei de la nova línia de mercaderies de Santpedor a Sallent (1985) i la variant de la línia de Súria (1996); la modernització de totes les vies i estacions de la xarxa i l'electrificació de la línia entre Monistrol i Manresa, entre altres millores.

L'any 1986 la companyia va integrar el cremallera de Núria, la qual cosa va suposar la incorporació de les instal·lacions d'esquí de Vall de Núria i La Molina, a la Cerdanya, a més dels funiculars de Montserrat. El de Sant Joan, inaugurat l'any 1918, va ser dotat de noves carrosseries l'any 1997 i de nous vehicles i maquinària els anys 2015 i 2016. El funicular de la Santa Cova, en funcionament des del 1929, va ser recarrossat l'any 2001.

L'any 2003 la companyia va reobrir el cremallera de Montserrat, que havia entrat en servei l'any 1892 amb locomotores de vapor i cotxes de viatgers de fusta i que es va haver de clausurar el 1957 per manca d'inversions i manteniment. Dos anys més tard, el 2005, es va inaugurar el Ferrocarril Turístic de l'Alt Llobregat, més conegut com a Tren del Ciment, que ha esdevingut un dels principals atractius turístics de la comarca del Berguedà.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 19 DE SETEMBRE

CONGRÉS NACIONAL DE MISSIONS, amb motiu del Mes Missioner Extraordinari “Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió al món”, convocat pel papa Francesc per a l’octubre de 2019. Dies: del 19 al 22. Lloc: Parròquia de Sant Francesc de Borja, c. Maldonado, 1, Madrid.

DIVENDRES, 20 DE SETEMBRE

ESPECTACLE “MISERICÒRDIA: DE REUS AL CEL”. Aquest espectacle escènic de cant, música, dansa i teatre narra l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia a la pastoreta Isabel Besora explicant també detalls i trames secundàries, a partir de l’estudi de textos i publicacions. A càrrec de: l’Orfeó Reusenc. Lloc: Prioral de Sant Pere, Reus. Hora: 21.30 h

DIUMENGE, 22 DE SETEMBRE

ORDENACIÓ PRESBITERAL DE MN. JORDI MONDRAGÓN I MN. JAVIER OJEDA, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. AGUSTÍ CORTÉS, BISBE DE SANT FELIU DE LLOBREGATLloc: Catedral de Sant Llorenç, Sant Feliu de Llobregat. Hora: 18 h

REPRESENTACIÓ DEL MISTERI DE LA SELVA, el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.