Diumenge, 16 de Febrer de 2020
Sant Onèsim
  • El dengue a les Amèriques marca un nou rècord amb tres milions de casos
  • Mor el professor i dominic Vicent Igual
  • La relació entre l’Església i l’ecologia al nou número d'El Senyal del Bisbat de Girona
  • El Papa rep en audiència el president de la República de Mali
  • Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’
  • La Taula del Tercer Sector trasllada al Relator de l’ONU les dificultats en la Renda Garantida
  • El Parlament sirià reconeix i condemna el Genocidi armeni
  • Papa Francesc: tenir en el cor als que ens acompanyen en el camí de la vida
  • Els bisbes catalans parlen de la Jornada Mundial del Malalt i del Congrés de Laics
  • El Vaticà organitza un taller sobre Intel·ligència Artificial

40 anys de Ferrocarrils de la Generalitat

El dia 5 de setembre, data justa en què s’esquien els 40 anys de la signatura del Decret amb el qual es creava l’empresa “Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)”, al Palau de la Generalitat, va tenir lloc l’acte de cloenda de les diverses celebracions que durant tot l’any s’han realitzat per commemorar aquesta efemèride. L’Acte fou presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, M.H. Sr. Quim Torra; el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Hble. Sr. Damià Calvet; i el President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Sr. Ricard Font, i va comptar amb la presència d’un gran nombre d’Autoritats així com exPresidents de Ferrocarrils. Hi va assistir l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives per la gran relació del Santuari de Núria amb Ferrocarrils.

Bisbat d'Urgell, 6 setembre 19

FGC va assumir la gestió de les xarxes de ferrocarril traspassades al govern català per l'Estat. Això va suposar la salvació de les línies de Manresa i Igualada, l'estat de degradació i decadència de les quals les abocava al tancament. A la Catalunya Central, en aquestes quatre dècades la companyia també ha modernitzat els funiculars de la Santa Cova i Sant Joan, a Montserrat, ha reobert el cremallera de Montserrat, l'any 2003, i ha inaugurat, dos anys després, el Tren del Ciment, a l'alt Berguedà.

La xarxa dels antics Ferrocarrils Catalans va ser transferida a l'empresa estatal Ferrocarriles de Vía Estrecha (FEVE) l'any 1977. La nova gestora va dissenyar un contundent programa de tancament que incloïa les línies de Martorell a Igualada i de Monistrol a Manresa, que la creació de FGC el 5 de setembre del 1979 sota la presidència del M Hb. Josep Tarradellas va permetre mantenir en servei.

Durant la dècada dels vuitanta, i davant del mal estat de les línies rebudes, FGC va dur a terme un ambiciós pla de modernització dels trens i les estacions que, en alguns casos, com el de la línia entre Martorell i Igualada, adoptaven un caràcter d'urgència per l'estat de la infraestructura.

Així, durant la dècada dels vuitanta es va portar a terme l'entrada en servei de la nova línia de mercaderies de Santpedor a Sallent (1985) i la variant de la línia de Súria (1996); la modernització de totes les vies i estacions de la xarxa i l'electrificació de la línia entre Monistrol i Manresa, entre altres millores.

L'any 1986 la companyia va integrar el cremallera de Núria, la qual cosa va suposar la incorporació de les instal·lacions d'esquí de Vall de Núria i La Molina, a la Cerdanya, a més dels funiculars de Montserrat. El de Sant Joan, inaugurat l'any 1918, va ser dotat de noves carrosseries l'any 1997 i de nous vehicles i maquinària els anys 2015 i 2016. El funicular de la Santa Cova, en funcionament des del 1929, va ser recarrossat l'any 2001.

L'any 2003 la companyia va reobrir el cremallera de Montserrat, que havia entrat en servei l'any 1892 amb locomotores de vapor i cotxes de viatgers de fusta i que es va haver de clausurar el 1957 per manca d'inversions i manteniment. Dos anys més tard, el 2005, es va inaugurar el Ferrocarril Turístic de l'Alt Llobregat, més conegut com a Tren del Ciment, que ha esdevingut un dels principals atractius turístics de la comarca del Berguedà.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 14 DE FEBRER

CONGRÉS DE LAICS “POBLE DE DÉU EN SORTIDA”. Dies: del 14 al 16. Organitza: Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la Conferència Episcopal Espanyola. Lloc: Madrid

DISSABTE, 15 DE FEBRER

RECÉS DE L’ACCIÓ CATÒLICA OBRERA AMB EL TEMA “ALS 25 ANYS DEL DOCUMENT ‘LA PASTORAL OBRERA DE TOTA L’ESGLÉSIA’”Organitza: Acció Catòlica Obrera. A càrrec de: Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya. Lloc: Parròquia de Sant Josep Obrer, c. de Palamós, 40, Barcelona. Hora: 10 h

DIJOUS, 20 DE FEBRER

DINS DEL CICLE "LITERATURA; ART I CRISTIANISME III" QUE ES REALITZA A POMPEIA, LA SÍLVIA COLL-VINENT PARLARÀ SOBRE L'ESCRIPTOR, DRAMATURG I GUIONISTA GRAHAM GREENE. Lloc: Carrer Riera de Sant Miquel 1, Barcelona bis. Entrada lliure. Hora: 20.00 h

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.