• 21 de setembre, Peregrinació Rociera a Montserrat
  • Almacelles recapta 3.900 euros per reparar la teulada de la parròquia
  • Cultura - Redacció, 19 set. 19 Cor Francesc Valls: Missa Benedicta Es Caelorum Regina de Morales
  • Nou Superior de la Província d'Espanya de la Companyia de Maria
  • Talitha Kum: La xarxa de lluita contra el tràfic compleix 10 anys
  • 100 anys de Caravaggio a Montserrat, el llibre que desvetlla tots els detalls de l’obra
  • Itinerari guiat de Catalonia Sacra per conèixer les esglésies de les colònies industrials del Llobregat
  • Noves protestes a Haití a causa de la falta de combustible
  • Europa ha de recordar el seu passat per construir el seu futur
  • El Seminari Major Interdiocesà inicia un nou curs

El Papa demana una pau duradora a Moçambic que afavoreixi el desenvolupament

La pau i la reconciliació com a factor de desenvolupament dels pobles, especialment de Moçambic, va ser el tema que va centrar el discurs del papa Francesc davant les autoritats, representants de la societat civil i el cos diplomàtic, que va pronunciar al Palau Presidencial de Maputo aquest dijous 5 de setembre.

ACIprensa, 5 setembre 19

El Sant Pare, que es troba a Moçambic des d'ahir per al seu quart viatge a l'Àfrica, que també el portarà a Madagascar i Maurici, va fer referència al llarg conflicte que va dessagnar Moçambic des de l'any 1977, poc després de la seva independència, fins a l'any 1992 i que va enfrontar a l'organització marxista Frelimo, que controlava el nou estat moçambiquès, amb la guerrilla anti marxista Renamo.

Tot i la pau de 1992 signada a Roma, el conflicte es va veure periòdicament reviscut al llarg de les dècades posteriors. La desconfiança i hostilitat entre els grups Frelimo i Renamo, reconvertits en partits polítics, es va reproduir en els debats parlamentaris, donant llocs a situacions de gran inestabilitat.

L'última crisi política es va iniciar l'any 2014, després que els responsables de Renamo es neguessin a reconèixer els resultats de les eleccions presidencials que va donar la victòria al candidat de Frelimo i actual president, Filipe Jacinto Nyusi.

Aquesta falta de reconeixement dels resultats electorals va obrir una nova etapa d'hostilitats i violència política. Els enfrontaments van cessar amb la signatura d'una treva en l'any 2016 i el dimarts 6 d'agost passat, impulsats precisament per la visita del Pontífex, van signar la pau definitiva.

En el seu discurs, el papa Francesc va animar a perseverar en aquest procés de pau, per fer-ho definitiu, perquè "la pau, sabem, no només és absència de guerra sinó el compromís incansable de reconèixer, garantir i reconstruir concretament la dignitat tantes vegades oblidada o ignorada de germans nostres, perquè puguin sentir-se els principals protagonistes de la destinació de la seva nació".

El Sant Pare, que va voler reconèixer als responsables polítics del país ' "esforç que des de fa dècades realitzeu perquè la pau es torni la norma, i la reconciliació el millor camí per enfrontar les dificultats i desafiaments que teniu com a Nació", va recordar que la pau és un motor del desenvolupament per al país.

"La pau va fer possible el desenvolupament de Moçambic en diferents àrees", ha destacat. "Són prometedors els avenços registrats en l'àmbit de l'educació i la salut. Us animo a seguir treballant per consolidar les estructures i institucions necessàries que facin possible que ningú se senti endarrerit, especialment els vostres joves, que conformen gran part de la població ".

El Papa va subratllar: "Que no cessin els esforços fins que deixi d'haver nens i adolescents sense educació, famílies sense sostre, operaris sense feina, camperols sense terra; bases d'un futur d'esperança perquè és futur de dignitat! Aquestes són les armes de la pau".

Salutació al President

Aquesta trobada del Papa amb les autoritats, representants de la societat civil i el cos diplomàtic es va produir després de la visita de cortesia del Pontífex al President Filipe Jacinto Nyusi, al Palau da Ponta Vermelha, Palau Presidencial de Moçambic.

El Sant Pare va arribar al Palau, un antic edifici construït l'any 1899 i residència oficial del President des de l'any 1975, a les 9.30 hora local.

El president i la seva dona van rebre el Pontífex a l'entrada principal del Palau i, després dels honors militars, es van dirigir a l'interior del Palau. Allà, el Papa va signar al Llibre d'Honor. Després de saludar la família del president, es va produir un intercanvi de regals abans d'accedir al Saló Índies, on va tenir lloc la trobada amb les autoritats.

Dades de l'Església

Moçambic compta amb una població al voltant de 27 milions de persones de les quals més de 7 milions són catòlics (el 28%). Hi 1.678 centres pastorals dels quals 343 són parròquies. Hi ha 23 bisbes, 659 sacerdots i 1.207 religioses amb vots perpetus. El nombre de catequistes és de 56.871, més 97 missioners laics i gairebé 1.200 seminaristes.

Pel que fa a la tasca social de l'Església, nombre de centres caritatius i socials de l'Església o dirigits per eclesiàstics o religiosos a Madagascar són 511, mentre que a Moçambic són 176 i a Maurici 81.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 19 DE SETEMBRE

CONGRÉS NACIONAL DE MISSIONS, amb motiu del Mes Missioner Extraordinari “Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió al món”, convocat pel papa Francesc per a l’octubre de 2019. Dies: del 19 al 22. Lloc: Parròquia de Sant Francesc de Borja, c. Maldonado, 1, Madrid.

DIVENDRES, 20 DE SETEMBRE

ESPECTACLE “MISERICÒRDIA: DE REUS AL CEL”. Aquest espectacle escènic de cant, música, dansa i teatre narra l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia a la pastoreta Isabel Besora explicant també detalls i trames secundàries, a partir de l’estudi de textos i publicacions. A càrrec de: l’Orfeó Reusenc. Lloc: Prioral de Sant Pere, Reus. Hora: 21.30 h

DIUMENGE, 22 DE SETEMBRE

ORDENACIÓ PRESBITERAL DE MN. JORDI MONDRAGÓN I MN. JAVIER OJEDA, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. AGUSTÍ CORTÉS, BISBE DE SANT FELIU DE LLOBREGATLloc: Catedral de Sant Llorenç, Sant Feliu de Llobregat. Hora: 18 h

REPRESENTACIÓ DEL MISTERI DE LA SELVA, el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.