Diumenge, 16 de Febrer de 2020
Sant Onèsim
  • El dengue a les Amèriques marca un nou rècord amb tres milions de casos
  • Mor el professor i dominic Vicent Igual
  • La relació entre l’Església i l’ecologia al nou número d'El Senyal del Bisbat de Girona
  • El Papa rep en audiència el president de la República de Mali
  • Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’
  • La Taula del Tercer Sector trasllada al Relator de l’ONU les dificultats en la Renda Garantida
  • El Parlament sirià reconeix i condemna el Genocidi armeni
  • Papa Francesc: tenir en el cor als que ens acompanyen en el camí de la vida
  • Els bisbes catalans parlen de la Jornada Mundial del Malalt i del Congrés de Laics
  • El Vaticà organitza un taller sobre Intel·ligència Artificial

El Papa demana una pau duradora a Moçambic que afavoreixi el desenvolupament

La pau i la reconciliació com a factor de desenvolupament dels pobles, especialment de Moçambic, va ser el tema que va centrar el discurs del papa Francesc davant les autoritats, representants de la societat civil i el cos diplomàtic, que va pronunciar al Palau Presidencial de Maputo aquest dijous 5 de setembre.

ACIprensa, 5 setembre 19

El Sant Pare, que es troba a Moçambic des d'ahir per al seu quart viatge a l'Àfrica, que també el portarà a Madagascar i Maurici, va fer referència al llarg conflicte que va dessagnar Moçambic des de l'any 1977, poc després de la seva independència, fins a l'any 1992 i que va enfrontar a l'organització marxista Frelimo, que controlava el nou estat moçambiquès, amb la guerrilla anti marxista Renamo.

Tot i la pau de 1992 signada a Roma, el conflicte es va veure periòdicament reviscut al llarg de les dècades posteriors. La desconfiança i hostilitat entre els grups Frelimo i Renamo, reconvertits en partits polítics, es va reproduir en els debats parlamentaris, donant llocs a situacions de gran inestabilitat.

L'última crisi política es va iniciar l'any 2014, després que els responsables de Renamo es neguessin a reconèixer els resultats de les eleccions presidencials que va donar la victòria al candidat de Frelimo i actual president, Filipe Jacinto Nyusi.

Aquesta falta de reconeixement dels resultats electorals va obrir una nova etapa d'hostilitats i violència política. Els enfrontaments van cessar amb la signatura d'una treva en l'any 2016 i el dimarts 6 d'agost passat, impulsats precisament per la visita del Pontífex, van signar la pau definitiva.

En el seu discurs, el papa Francesc va animar a perseverar en aquest procés de pau, per fer-ho definitiu, perquè "la pau, sabem, no només és absència de guerra sinó el compromís incansable de reconèixer, garantir i reconstruir concretament la dignitat tantes vegades oblidada o ignorada de germans nostres, perquè puguin sentir-se els principals protagonistes de la destinació de la seva nació".

El Sant Pare, que va voler reconèixer als responsables polítics del país ' "esforç que des de fa dècades realitzeu perquè la pau es torni la norma, i la reconciliació el millor camí per enfrontar les dificultats i desafiaments que teniu com a Nació", va recordar que la pau és un motor del desenvolupament per al país.

"La pau va fer possible el desenvolupament de Moçambic en diferents àrees", ha destacat. "Són prometedors els avenços registrats en l'àmbit de l'educació i la salut. Us animo a seguir treballant per consolidar les estructures i institucions necessàries que facin possible que ningú se senti endarrerit, especialment els vostres joves, que conformen gran part de la població ".

El Papa va subratllar: "Que no cessin els esforços fins que deixi d'haver nens i adolescents sense educació, famílies sense sostre, operaris sense feina, camperols sense terra; bases d'un futur d'esperança perquè és futur de dignitat! Aquestes són les armes de la pau".

Salutació al President

Aquesta trobada del Papa amb les autoritats, representants de la societat civil i el cos diplomàtic es va produir després de la visita de cortesia del Pontífex al President Filipe Jacinto Nyusi, al Palau da Ponta Vermelha, Palau Presidencial de Moçambic.

El Sant Pare va arribar al Palau, un antic edifici construït l'any 1899 i residència oficial del President des de l'any 1975, a les 9.30 hora local.

El president i la seva dona van rebre el Pontífex a l'entrada principal del Palau i, després dels honors militars, es van dirigir a l'interior del Palau. Allà, el Papa va signar al Llibre d'Honor. Després de saludar la família del president, es va produir un intercanvi de regals abans d'accedir al Saló Índies, on va tenir lloc la trobada amb les autoritats.

Dades de l'Església

Moçambic compta amb una població al voltant de 27 milions de persones de les quals més de 7 milions són catòlics (el 28%). Hi 1.678 centres pastorals dels quals 343 són parròquies. Hi ha 23 bisbes, 659 sacerdots i 1.207 religioses amb vots perpetus. El nombre de catequistes és de 56.871, més 97 missioners laics i gairebé 1.200 seminaristes.

Pel que fa a la tasca social de l'Església, nombre de centres caritatius i socials de l'Església o dirigits per eclesiàstics o religiosos a Madagascar són 511, mentre que a Moçambic són 176 i a Maurici 81.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 14 DE FEBRER

CONGRÉS DE LAICS “POBLE DE DÉU EN SORTIDA”. Dies: del 14 al 16. Organitza: Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la Conferència Episcopal Espanyola. Lloc: Madrid

DISSABTE, 15 DE FEBRER

RECÉS DE L’ACCIÓ CATÒLICA OBRERA AMB EL TEMA “ALS 25 ANYS DEL DOCUMENT ‘LA PASTORAL OBRERA DE TOTA L’ESGLÉSIA’”Organitza: Acció Catòlica Obrera. A càrrec de: Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya. Lloc: Parròquia de Sant Josep Obrer, c. de Palamós, 40, Barcelona. Hora: 10 h

DIJOUS, 20 DE FEBRER

DINS DEL CICLE "LITERATURA; ART I CRISTIANISME III" QUE ES REALITZA A POMPEIA, LA SÍLVIA COLL-VINENT PARLARÀ SOBRE L'ESCRIPTOR, DRAMATURG I GUIONISTA GRAHAM GREENE. Lloc: Carrer Riera de Sant Miquel 1, Barcelona bis. Entrada lliure. Hora: 20.00 h

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.