Diumenge, 16 de Febrer de 2020
Sant Onèsim
  • El dengue a les Amèriques marca un nou rècord amb tres milions de casos
  • Mor el professor i dominic Vicent Igual
  • La relació entre l’Església i l’ecologia al nou número d'El Senyal del Bisbat de Girona
  • El Papa rep en audiència el president de la República de Mali
  • Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’
  • La Taula del Tercer Sector trasllada al Relator de l’ONU les dificultats en la Renda Garantida
  • El Parlament sirià reconeix i condemna el Genocidi armeni
  • Papa Francesc: tenir en el cor als que ens acompanyen en el camí de la vida
  • Els bisbes catalans parlen de la Jornada Mundial del Malalt i del Congrés de Laics
  • El Vaticà organitza un taller sobre Intel·ligència Artificial

El Papa visitarà l'Hospital especialitzat en la lluita contra la SIDA a Moçambic

El Centre Dream a Zimpeto, Moçambic espera la visita del papa Francesc el proper dissabte 6 de setembre. És un programa per lluitar contra la resignació davant el VIH-SIDA. Giovanni Impagliazzo, responsable per Mèxic i Centre Amèrica de la Comunitat de Sant Egidi relata a Vatican News la valuosa contribució que realitzen a l'Àfrica.

Vatican News, 5 setembre 19

La Comunitat de Sant Egidi està present a Moçambic des de finals dels anys 80, afirma l'actual responsable per a Mèxic i Centre Amèrica, que també ha estat prestant assistència a Moçambic en el programa Dream. En aquests anys es va involucrar en la recerca d'un acord de pau, ja que es va donar un conflicte bèl·lic entre el govern i la Resistència Nacional de Moçambic (RENAMO) i el Front per a l'Alliberament de Moçambic (Frelimo). En aquest conflicte van perdre la vida més d'un milió de persones i va produir quatre milions de refugiats que van fugir a l'exterior. ¡Era un país veritablement destruït per la guerra civil!, va insistir.

Sant Egidi, va afirmar Impagliazzo, va participar en el procés per aconseguir la pau. L'acord entre les parts es va signar a Roma el 4 d'octubre de 2002. Avui, treballen al país uns deu mil voluntaris, mostra del desig de seguir acompanyant el procés de desenvolupament del país.

Programa Dream

Impagliazzo relata que el programa Dream neix d'una intuïció de la Comunitat de Sant Egidi. Aquesta iniciativa està avui present a Moçambic i en altres 11 països de l'Àfrica. Des de la seva fundació el 2002, ha ajudat a mig milió de persones que han contret la SIDA i ha aconseguit que 130.000 fills de dones infectades amb el VIH, naixessin sans.

El responsable per a Mèxic i Centre Amèrica de la Comunitat de Sant Egidi davant aquest fet afirma: "Això dóna una idea de la desigualtat entre el nord i el sud del món. A l'Àfrica és impossible obtenir medicaments gratuïts per a les persones que han contret la SIDA ".

El programa Dream va obrir el seu primer centre a la ciutat de Maputo i ara compta amb 13 centres a Moçambic. Els centres no només combaten la SIDA, sinó que atenen les persones amb diferents patologies, com ara malalties cardiovasculars, diabetis, paludisme i altres malalties que els impossibiliten viure bé.

Impagliazzo ha insistit que el programa és un esforç per sensibilitzar les persones i prevenir la difusió del VIH. És un doble esforç, atenem a les mares que han patit la infecció i després elles expliquen a altres dones com prevenir.

El secret d'un èxit

Un punt clau en l'eficàcia de DREAM és que es tracta d'un programa que es basa en valors espirituals i humans: té una ànima. La perspectiva de DREAM està íntimament vinculada a la de la Comunitat de Sant Egidi: treballar per un nou món, sentint la responsabilitat de construir amb audàcia i paciència nous camins que siguin una resposta concreta i factible a un problema enorme, per al qual les grans organitzacions i els propis països africans no tenien resposta.

El desafiament de la salut global

Amb el pas dels anys, l'enfocament global davant la salut del pacient juntament amb la lluita contra la malnutrició, que des de l'inici va formar part del nostre ADN, ens ha portat a aplicar eines i a desplegar competències per fer front a diferents problemes i patologies que afligeixen als pacients de sida i, més en general, als malalts africans. A més de tenir en compte l'aspecte humà i nutricional, vam començar a fixar-nos en les principals malalties amb què convivien els africans: anèmies i hepatitis, la tuberculosi, la malària i alguns tipus de tumors i també les patologies associades a l'augment de l'esperança de vida dels africans, inclosos els malalts de VIH en tractament.

Visita del Papa Francesc al Centre a Zimpeto

El papa Francesc, segons el programa, arriba al Centre Dream de Zimpeto el dia 6 de setembre a les 8.45 del matí. Visitarà l'estructura, però la trobada important és la trobada amb les dones malaltes i els nens que van néixer sans.

Zimpeto és un poblat localitzat al nord de la capital, Maputo. És una àrea densament poblada, amb al voltant de 337.000 habitants. Allà no hi ha estructura sanitària pública, afirma Impagliazzo, i continua: a Moçambic la prevalença del VIH s'estima al voltant del 23%.

L'hospital de Zimpeto és una estructura que comprèn quatre edificis amb especialitats diferents: un, dedicat al tractament de la infecció del VIH. També s'atenen els casos de tuberculosi. La segona estructura és un laboratori per al monitoratge de VIH i també es fan exàmens de biologia molecular. El laboratori posseeix estàndards europeus. Ens ajuda per al diagnòstic precoç de les malalties.

El tercer és un edifici dedicat a la telemedicina. El programa permet que 80 metges europeus de la Universitat de Roma Tor Vergata, de l'Institut Carlo Besta de Milà, la Universitat de Pisa i l'Institut Superior de la Salut, d'Itàlia, revisen les anàlisis clíniques que es realitzen en el Centre de Zimpeto per després indicar quin tipus de medicaments ha de prendre cada pacient.

Impagliazzo considera que l'hospital de Zimpeto és un centre d'avantguarda. Allà el Papa trobarà un grup de dones que reben tractament, que han donat a llum fills sans i alhora són voluntàries i ajuden a altres dones en la prevenció de la Sida.

Centre amigable amb l'ecologia

El centre Dream de Zimpeto està dotat d'una estructura que permet captar l'energia solar. Gràcies a aquesta fita es pot treballar dia i nit amb grans acumuladors d'energia solar. Gràcies a un acord entre el ministeri del medi ambient italià i el moçambiquès hi ha un procés de reciclatge de l'aigua de la pluja. És un model ecològic, va afirmar Impagliazzo.

Des de l'any 2002, només a Moçambic, 45.000 infants, fills de mares infectades amb el VIH, van néixer sans. També la xarxa de centres ofereix formació a personal sanitari en tota Àfrica. S'han donat més de 200 cursos a prop de 15.000 professionistes per ser formats. Avui el nostre front de batalla per vèncer la guerra contra la sida és l'Accés Universal al tractament, és a dir, tractar a tots els malalts de sida per eradicar la malaltia en poblacions senceres del continent.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 14 DE FEBRER

CONGRÉS DE LAICS “POBLE DE DÉU EN SORTIDA”. Dies: del 14 al 16. Organitza: Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la Conferència Episcopal Espanyola. Lloc: Madrid

DISSABTE, 15 DE FEBRER

RECÉS DE L’ACCIÓ CATÒLICA OBRERA AMB EL TEMA “ALS 25 ANYS DEL DOCUMENT ‘LA PASTORAL OBRERA DE TOTA L’ESGLÉSIA’”Organitza: Acció Catòlica Obrera. A càrrec de: Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya. Lloc: Parròquia de Sant Josep Obrer, c. de Palamós, 40, Barcelona. Hora: 10 h

DIJOUS, 20 DE FEBRER

DINS DEL CICLE "LITERATURA; ART I CRISTIANISME III" QUE ES REALITZA A POMPEIA, LA SÍLVIA COLL-VINENT PARLARÀ SOBRE L'ESCRIPTOR, DRAMATURG I GUIONISTA GRAHAM GREENE. Lloc: Carrer Riera de Sant Miquel 1, Barcelona bis. Entrada lliure. Hora: 20.00 h

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.