Diumenge, 16 de Febrer de 2020
Sant Onèsim
  • El dengue a les Amèriques marca un nou rècord amb tres milions de casos
  • Mor el professor i dominic Vicent Igual
  • La relació entre l’Església i l’ecologia al nou número d'El Senyal del Bisbat de Girona
  • El Papa rep en audiència el president de la República de Mali
  • Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’
  • La Taula del Tercer Sector trasllada al Relator de l’ONU les dificultats en la Renda Garantida
  • El Parlament sirià reconeix i condemna el Genocidi armeni
  • Papa Francesc: tenir en el cor als que ens acompanyen en el camí de la vida
  • Els bisbes catalans parlen de la Jornada Mundial del Malalt i del Congrés de Laics
  • El Vaticà organitza un taller sobre Intel·ligència Artificial

Els pobres i els migrants, prioritats del futur cardenal Ramazzini

L'endemà del seu nomenament, en entrevista amb Vatican News, el bisbe de Huehuetenango no dubta un instant en assenyalar-ne les prioritats avui dia. És que hi ha una realitat que està allà i a la qual cal donar-li resposta: la realitat dels descartats.

Vatican News, 3 setembre 19

El poble fidel de Déu a Guatemala celebra al seu nou cardenal Álvaro Ramazzini, bisbe de Huehuetenango, l'episcopat del qual ha estat marcat per la lluita pels migrants i aquella contra la pobresa. De fet, en les primeres paraules del futur cardenal a Vatican News, l'endemà de l'anunci del consistori del proper 5 d'octubre, el bisbe d'Huehuetenango subratlla fortament les seves prioritats en aquest moment: la problemàtica dels migrants, la lluita contra la pobresa estructural i un diàleg al país que cancel·li la polarització existent i ajudi a tirar endavant.

El futur cardenal expressa sobretot un "profund agraïment" per la confiança del Papa cap a la seva persona: "tinc aquesta gratitud en el meu cor per la seva confiança en mi per complir amb aquesta responsabilitat", diu. I explica quines van ser les seves primeres emocions després de l'anunci:

«Primer vaig sentir sorpresa, perquè indubtablement jo no esperava res d'això. En segon lloc, després d'haver verificat si les informacions eren verídiques, vaig reflexionar i una primera reacció va ser "aquí hi ha un pla de Déu sobre la meva vida que s'està manifestant d'aquesta manera". Sempre he buscat fer i descobrir el que Déu em va demanant. Entenent també les possibilitats, en el cas per exemple d'un cardenal que està a prop del Papa i pot així portar-li el que un viu en la seva vida pastoral en aquesta part del món, vaig pensar: "s'està obrint l'oportunitat". I si bé això significa més compromís i més responsabilitat, aquestes són les meves opcions, i les vaig fer des del dia de la meva ordenació sacerdotal primer, i com a bisbe després, així que endavant!

Els migrants, al cor del pastor

Interpel·lat sobre quines són les seves prioritats a Guatemala avui en dia, el futur cardenal no dubta un instant en marcar tres d'elles:
«Abans vull dir-li que el text de l'Evangeli d'avui, Sant Lluc capítol 4, és un dels textos que inspiren la meva vida. També inspira la meva vida el text del capítol 25 verset 32 en endavant de sant Mateu. I en aquest moment per a mi les prioritats al meu país continua sent, primer, tota la problemàtica dels migrants, tots els que han estat deportats, i el que els està passant a les comunitats als Estats Units. De fet avui llegia un reportatge sobre una batuda de més de tres-centes persones que acaben de fer a Mississippi, on de nou van separar als pares dels fills, a les mares dels fills ... Separen famílies, i ara no se sap ara on hi ha el pare, si està en una presó amb l'agreujant que molts no tenen el seu document d'identitat ... llavors per a mi això segueix sent una cosa prioritària, el tema migrants ».

Pobresa estructural

Al tema dels migrants, Monsenyor Ramazzini relaciona directament un altre tema prioritari: el de "com es pot eradicar la contínua i permanent pobresa estructural al país". I això perquè "no es produeixi aquesta violència d'haver de sortir del país per força, perquè aquí no hi ha condicions de vida digna".

«Ara a Guatemala ja no parlem de la violència del conflicte armat, però seguim parlant del que sant Pau VI va anomenar" la violència de la pobresa", d'una pobresa estructural».

Diàleg entre sectors

La tercera prioritat al cor del futur cardenal és aquella del diàleg: "que de veritat aconseguim entaular diàlegs en aquest país perquè tots junts sortim endavant, perquè aquest país està molt polaritzat". Es tracta d'una polarització, afegeix, "que té raons històriques", però "que cal canviar", "perquè no és possible seguir vivint d'aquesta manera".

«Per això és prioritari que de veritat aconseguim tenir un diàleg on tots els sectors que volem canvis al país, ens seiem i planegem junts aquests canvis».

Una realitat a la qual cal donar-li resposta: la dels descartats


En les paraules finals del pastor, aquelles de sant Joan Crisòstom i també de sant Llorenç, el diaca de Roma:

«La riquesa de l'Església és la gent, i entre la gent els preferits per Jesús sempre van ser els més exclosos. La paraula que es va fer diguem "clàssica" després d'Aparecida i que fos una aportació de la Conferència Episcopal Argentina- i que el Papa segueix utilitzant molt - és "descartats", és a dir, els que no compten per a res, els que ni tan sols estan en els límits de la consideració de la societat. Per a mi aquesta és realment una realitat a la qual cal donar-li una resposta», conclou.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 14 DE FEBRER

CONGRÉS DE LAICS “POBLE DE DÉU EN SORTIDA”. Dies: del 14 al 16. Organitza: Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la Conferència Episcopal Espanyola. Lloc: Madrid

DISSABTE, 15 DE FEBRER

RECÉS DE L’ACCIÓ CATÒLICA OBRERA AMB EL TEMA “ALS 25 ANYS DEL DOCUMENT ‘LA PASTORAL OBRERA DE TOTA L’ESGLÉSIA’”Organitza: Acció Catòlica Obrera. A càrrec de: Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya. Lloc: Parròquia de Sant Josep Obrer, c. de Palamós, 40, Barcelona. Hora: 10 h

DIJOUS, 20 DE FEBRER

DINS DEL CICLE "LITERATURA; ART I CRISTIANISME III" QUE ES REALITZA A POMPEIA, LA SÍLVIA COLL-VINENT PARLARÀ SOBRE L'ESCRIPTOR, DRAMATURG I GUIONISTA GRAHAM GREENE. Lloc: Carrer Riera de Sant Miquel 1, Barcelona bis. Entrada lliure. Hora: 20.00 h

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.