• 21 de setembre, Peregrinació Rociera a Montserrat
  • Almacelles recapta 3.900 euros per reparar la teulada de la parròquia
  • Cultura - Redacció, 19 set. 19 Cor Francesc Valls: Missa Benedicta Es Caelorum Regina de Morales
  • Nou Superior de la Província d'Espanya de la Companyia de Maria
  • Talitha Kum: La xarxa de lluita contra el tràfic compleix 10 anys
  • 100 anys de Caravaggio a Montserrat, el llibre que desvetlla tots els detalls de l’obra
  • Itinerari guiat de Catalonia Sacra per conèixer les esglésies de les colònies industrials del Llobregat
  • Noves protestes a Haití a causa de la falta de combustible
  • Europa ha de recordar el seu passat per construir el seu futur
  • El Seminari Major Interdiocesà inicia un nou curs

Els pobres i els migrants, prioritats del futur cardenal Ramazzini

L'endemà del seu nomenament, en entrevista amb Vatican News, el bisbe de Huehuetenango no dubta un instant en assenyalar-ne les prioritats avui dia. És que hi ha una realitat que està allà i a la qual cal donar-li resposta: la realitat dels descartats.

Vatican News, 3 setembre 19

El poble fidel de Déu a Guatemala celebra al seu nou cardenal Álvaro Ramazzini, bisbe de Huehuetenango, l'episcopat del qual ha estat marcat per la lluita pels migrants i aquella contra la pobresa. De fet, en les primeres paraules del futur cardenal a Vatican News, l'endemà de l'anunci del consistori del proper 5 d'octubre, el bisbe d'Huehuetenango subratlla fortament les seves prioritats en aquest moment: la problemàtica dels migrants, la lluita contra la pobresa estructural i un diàleg al país que cancel·li la polarització existent i ajudi a tirar endavant.

El futur cardenal expressa sobretot un "profund agraïment" per la confiança del Papa cap a la seva persona: "tinc aquesta gratitud en el meu cor per la seva confiança en mi per complir amb aquesta responsabilitat", diu. I explica quines van ser les seves primeres emocions després de l'anunci:

«Primer vaig sentir sorpresa, perquè indubtablement jo no esperava res d'això. En segon lloc, després d'haver verificat si les informacions eren verídiques, vaig reflexionar i una primera reacció va ser "aquí hi ha un pla de Déu sobre la meva vida que s'està manifestant d'aquesta manera". Sempre he buscat fer i descobrir el que Déu em va demanant. Entenent també les possibilitats, en el cas per exemple d'un cardenal que està a prop del Papa i pot així portar-li el que un viu en la seva vida pastoral en aquesta part del món, vaig pensar: "s'està obrint l'oportunitat". I si bé això significa més compromís i més responsabilitat, aquestes són les meves opcions, i les vaig fer des del dia de la meva ordenació sacerdotal primer, i com a bisbe després, així que endavant!

Els migrants, al cor del pastor

Interpel·lat sobre quines són les seves prioritats a Guatemala avui en dia, el futur cardenal no dubta un instant en marcar tres d'elles:
«Abans vull dir-li que el text de l'Evangeli d'avui, Sant Lluc capítol 4, és un dels textos que inspiren la meva vida. També inspira la meva vida el text del capítol 25 verset 32 en endavant de sant Mateu. I en aquest moment per a mi les prioritats al meu país continua sent, primer, tota la problemàtica dels migrants, tots els que han estat deportats, i el que els està passant a les comunitats als Estats Units. De fet avui llegia un reportatge sobre una batuda de més de tres-centes persones que acaben de fer a Mississippi, on de nou van separar als pares dels fills, a les mares dels fills ... Separen famílies, i ara no se sap ara on hi ha el pare, si està en una presó amb l'agreujant que molts no tenen el seu document d'identitat ... llavors per a mi això segueix sent una cosa prioritària, el tema migrants ».

Pobresa estructural

Al tema dels migrants, Monsenyor Ramazzini relaciona directament un altre tema prioritari: el de "com es pot eradicar la contínua i permanent pobresa estructural al país". I això perquè "no es produeixi aquesta violència d'haver de sortir del país per força, perquè aquí no hi ha condicions de vida digna".

«Ara a Guatemala ja no parlem de la violència del conflicte armat, però seguim parlant del que sant Pau VI va anomenar" la violència de la pobresa", d'una pobresa estructural».

Diàleg entre sectors

La tercera prioritat al cor del futur cardenal és aquella del diàleg: "que de veritat aconseguim entaular diàlegs en aquest país perquè tots junts sortim endavant, perquè aquest país està molt polaritzat". Es tracta d'una polarització, afegeix, "que té raons històriques", però "que cal canviar", "perquè no és possible seguir vivint d'aquesta manera".

«Per això és prioritari que de veritat aconseguim tenir un diàleg on tots els sectors que volem canvis al país, ens seiem i planegem junts aquests canvis».

Una realitat a la qual cal donar-li resposta: la dels descartats


En les paraules finals del pastor, aquelles de sant Joan Crisòstom i també de sant Llorenç, el diaca de Roma:

«La riquesa de l'Església és la gent, i entre la gent els preferits per Jesús sempre van ser els més exclosos. La paraula que es va fer diguem "clàssica" després d'Aparecida i que fos una aportació de la Conferència Episcopal Argentina- i que el Papa segueix utilitzant molt - és "descartats", és a dir, els que no compten per a res, els que ni tan sols estan en els límits de la consideració de la societat. Per a mi aquesta és realment una realitat a la qual cal donar-li una resposta», conclou.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 19 DE SETEMBRE

CONGRÉS NACIONAL DE MISSIONS, amb motiu del Mes Missioner Extraordinari “Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió al món”, convocat pel papa Francesc per a l’octubre de 2019. Dies: del 19 al 22. Lloc: Parròquia de Sant Francesc de Borja, c. Maldonado, 1, Madrid.

DIVENDRES, 20 DE SETEMBRE

ESPECTACLE “MISERICÒRDIA: DE REUS AL CEL”. Aquest espectacle escènic de cant, música, dansa i teatre narra l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia a la pastoreta Isabel Besora explicant també detalls i trames secundàries, a partir de l’estudi de textos i publicacions. A càrrec de: l’Orfeó Reusenc. Lloc: Prioral de Sant Pere, Reus. Hora: 21.30 h

DIUMENGE, 22 DE SETEMBRE

ORDENACIÓ PRESBITERAL DE MN. JORDI MONDRAGÓN I MN. JAVIER OJEDA, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. AGUSTÍ CORTÉS, BISBE DE SANT FELIU DE LLOBREGATLloc: Catedral de Sant Llorenç, Sant Feliu de Llobregat. Hora: 18 h

REPRESENTACIÓ DEL MISTERI DE LA SELVA, el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.