Diumenge, 16 de Febrer de 2020
Sant Onèsim
  • El dengue a les Amèriques marca un nou rècord amb tres milions de casos
  • Mor el professor i dominic Vicent Igual
  • La relació entre l’Església i l’ecologia al nou número d'El Senyal del Bisbat de Girona
  • El Papa rep en audiència el president de la República de Mali
  • Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’
  • La Taula del Tercer Sector trasllada al Relator de l’ONU les dificultats en la Renda Garantida
  • El Parlament sirià reconeix i condemna el Genocidi armeni
  • Papa Francesc: tenir en el cor als que ens acompanyen en el camí de la vida
  • Els bisbes catalans parlen de la Jornada Mundial del Malalt i del Congrés de Laics
  • El Vaticà organitza un taller sobre Intel·ligència Artificial

El Papa: "Promogueu una oncologia de la misericòrdia al servei de les persones"

Discurs del Sant Pare als membres de l'Associació Italiana d'Oncologia Mèdica, als que han rebutl en audiència el matí d'aquest dilluns, 2 de setembre de 2019, a la Sala Clementina del Vaticà.

Vatican News, 2 setembre 19

"Que Jesús inspiri a tots a estar a prop dels que pateixen, sobretot dels petits, i a posar en primer lloc els febles, perquè creixi una societat més humana i unes relacions basades en la gratuïtat, més que en l'oportunitat" , ho ha dit el papa Francesc als membres de l'Associació Italiana d'Oncologia Mèdica (AIOM), als que va rebre en audiència el matí d'aquest dilluns, 2 de setembre de 2019, a la Sala Clementina del Vaticà.

Promoure el progrés en el camp clínic

En el seu discurs, el Sant Pare ha recordat que, des de 1973 aquesta Associació desenvolupa un valuós paper en el sector de la salut, incentivant la investigació i la prevenció, treballant per millorar el diagnòstic i el tractament, i desenvolupant nombroses iniciatives d'actualització i formació per metges i altres operadors del sector oncològic. "El seu Estatut - ha precisat el Pontífex citant l'article 2 - il·lustra els objectius de l'Associació que, com a organització sense ànim de lucre, pretén" promoure el progrés en el camp clínic, experimental i socioassistencial ', en una col·laboració activa entre metges de diferents especialitats, organismes i institucions. Es comprometen a 'fomentar les relacions' hi ha 'establir relacions científiques i de col·laboració' dins el món científic i de la salut, buscant fomentar l'intercanvi dels objectius assolits i la multidisciplinarietat, que de vegades és obstaculitzada per una gelosa custòdia del coneixement ".

La cura de les relacions amb els malalts

Als membres de l'Associació Italiana d'Oncologia (AIOM), el papa Francesc els ha dit que, en un món com el nostre, sovint conflictiu en tots els àmbits de la convivència humana, la creació i el foment de relacions és un compromís essencial per a la construcció del bé comú . "L'elecció conscient, i sovint esgotadora, d'un estil que uneix i no divideix - va subratllar el Pontífex - està representada, en tota la vida de l'AIOM, per la cura de les relacions amb els malalts, i avui es manifesta precisament per la presència entre vosaltres d'alguns pacients. L'elecció de participar junts en aquesta trobada, asseguts un al costat de l'altre, representa un missatge fort i un signe eloqüent no només per al món de la salut, sinó per a tota la societat, cridada a renovar-se en un estil fratern i solidari".

Promoure una oncologia de la misericòrdia

Així mateix, el Sant Pare ha evidenciat el tema del proper Congrés Nacional, que celebraran d'aquí a unes setmanes, dedicat a l'atenció de cada pacient, a la "millor atenció per a cada pacient", segons les característiques biològiques i clíniques de cada un. "Així és com l'oncologia de precisió que promouen, es converteix també en una oncologia de la misericòrdia, perquè l'esforç per personalitzar el tractament revela una atenció no només a la malaltia, sinó al pacient i les seves característiques, a la forma en que reacciona als medicaments, a la informació més dolorosa, al patiment. Una oncologia d'aquest tipus - va subratllar el Papa - va més enllà de l'aplicació de protocols i revela l'ús d'una tecnologia que està al servei de les persones".

L'eutanàsia, una visió utilitarista de la persona

En aquest sentit, el Papa Francesc ha assenyalat que, la tecnologia no està al servei de l'home quan el redueix a una sola cosa, quan distingeix entre els que encara mereixen ser cuidats i els que no, perquè es considera només un pes. Per això, la pràctica de l'eutanàsia, que ja s'ha legalitzat en diversos països, només aparentment pretén promoure la llibertat personal; en realitat, es basa en una visió utilitarista de la persona, que es torna inútil o pot equiparar-se a un cost, si des del punt de vista mèdic no té esperances de millora o ja no pot evitar el dolor. Per contra, ha afirmat el Pontífex, el compromís d'acompanyar el malalt i als seus éssers estimats en totes les etapes de la malaltia, tractant d'alleujar el seu sofriment a través de les cures pal·liatives, o oferint un ambient familiar en el creixent nombre d'hospicis, contribueix a crear una cultura i unes pràctiques més atentes al valor de cada persona. "Mai es desanimin per la incomprensió que puguis trobar, o per la insistent proposta de camins més radicals i precipitats".

"Si trien la mort els problemes estan en certa manera resolts; però ¡quanta amargor hi ha darrere d'aquest raonament, i què rebuig de l'esperança és seleccionar simplement renunciar a tot i trencar tots els llaços!".

Conscienciar les persones i la societat

Per això, el Sant Pare ha convidat els metges a desenvolupar un servei de conscienciació d'una societat que no és molt conscient i de vegades distreta. En molts sentits, vostès fan veure la importància de la prevenció, que s'ha d'entendre tant com un diagnòstic precoç, capaç de reduir significativament el perill de les malalties cancerígenes, com el respecte pel propi cos i les seves necessitats. "La millor i més veritable prevenció, de fet, és la d'un medi ambient sa i un estil de vida respectuós amb el cos humà i les seves lleis. Com sabem, això depèn no només de les eleccions individuals, sinó també dels llocs en què es viu, especialment en els grans centres, que sotmeten el cos a un estrès continu pel ritme de vida i l'exposició als agents contaminants. Això ens torna l'atenció a la cura de l'entorn natural, la nostra casa comuna a la qual hem de respectar, perquè ens respecta al seu torn ".

Busquin sempre el bé dels altres

Finalment, el papa Francesc ha animat els membres de l'AIOM a seguir treballant en favor dels malalts, seguint l'exemple de Jesús, que va ser el més gran mestre de la humanitat. "Que la seva figura, la contemplació mai s'esgota tant és gran la llum que emana d'ell, inspiri els malalts i els ajudi a trobar la força per no trencar els llaços d'amor, per oferir el patiment pels seus germans, per mantenir viva l'amistat amb Déu. Que inspiri als metges - que en certa manera va dir que era el vostre col·lega, com a metge enviat pel Pare per curar la humanitat - perquè busquin sempre el bé dels altres, perquè es gastin generosament, perquè lluitin per un món més solidari. Que inspiri a tots a estar a prop dels que pateixen, sobretot dels petits, i a posar en primer lloc els febles, perquè creixi una societat més humana i unes relacions basades en la gratuïtat, més que en l'oportunitat".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 14 DE FEBRER

CONGRÉS DE LAICS “POBLE DE DÉU EN SORTIDA”. Dies: del 14 al 16. Organitza: Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la Conferència Episcopal Espanyola. Lloc: Madrid

DISSABTE, 15 DE FEBRER

RECÉS DE L’ACCIÓ CATÒLICA OBRERA AMB EL TEMA “ALS 25 ANYS DEL DOCUMENT ‘LA PASTORAL OBRERA DE TOTA L’ESGLÉSIA’”Organitza: Acció Catòlica Obrera. A càrrec de: Pepe Rodado, director del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya. Lloc: Parròquia de Sant Josep Obrer, c. de Palamós, 40, Barcelona. Hora: 10 h

DIJOUS, 20 DE FEBRER

DINS DEL CICLE "LITERATURA; ART I CRISTIANISME III" QUE ES REALITZA A POMPEIA, LA SÍLVIA COLL-VINENT PARLARÀ SOBRE L'ESCRIPTOR, DRAMATURG I GUIONISTA GRAHAM GREENE. Lloc: Carrer Riera de Sant Miquel 1, Barcelona bis. Entrada lliure. Hora: 20.00 h

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.