Dijous, 22 d'Agost de 2019
  • Fundació Pere Tarrés: Gairebé 500 infants en situació vulnerable comencen els casals socials
  • Els joves de Càritas «fan enrenou»
  • Visites guiades a la catedral de la Seu d’Urgell
  • La Ciutat del Vaticà tindrà un sistema per denunciar abusos sexuals
  • Per primera vegada s'obre al públic la casa natal de Joan Pau I
  • Religiosos Escolapis visiten La Seu d'Urgell
  • L’enriquiment del diàleg interreligiós
  • Migrants: Església xilena demana solucions que involucrin tots els països de la regió
  • QUE TINGUEU UNES BONES VACANCES
  • L'ITF porta a Barcelona la llicenciatura en teologia fonamental

Església Xile: els jesuïtes demanen perdó pels abusos del pare Poblete Barth

El Provincial de la Companyia de Jesús a Xile, el pare Cristián del Campo informa en un comunicat dirigit a l'opinió pública que el 26 de juliol ha conclòs la investigació al sacerdot Renato Poblete Barth per greus abusos de consciència, sexuals i de poder, denunciats per la Sra. Marcela Aranda al gener d'aquest any. En el seu escrit, el Provincial jesuïta reconeix la vergonya dels fets i "l'esquinç de saber que hi ha persones a les que hem malmès".

Vatican News, 31 juliol 19

A través d'una declaració publicada el 30 de juliol de 2019, el Provincial de la Companyia de Jesús a Xile, el pare Cristián del Campo afirma que la investigació va ser liderada de manera independent per l'advocat penalista de la Universitat de Xile, Sr. Waldo Bown i es van entrevistar a més de 100 persones, a més de la realització d'altres diligències complementàries, com ara anàlisi de documents, recepció de testimonis via correu electrònic i inspecció de llocs.

Testimoni de les víctimes

Durant el procés, l'investigador va rebre el testimoni de 21 dones, a més de Marcela Aranda, que van patir alguna experiència d'abús sexual per part del sacerdot Renato Poblete Barth, fets ocorreguts entre els anys 1960 i 2008.

D'aquests 22 testimonis, 16 d'ells refereixen a fets corresponents a un abús sexual consistent en un abordatge sexual inesperat i violent, en què intempestivament s'intenta fer un petó i tocar a la víctima. Hi ha també dues víctimes majors d'edat que van mantenir una relació sexual abusiva estable en el temps amb Poblete Barth. Així mateix, es va poder constatar 4 casos d'abús sexual de menors de 18 anys.

Responsabilitat individual i de la Companyia

La investigació va considerar que tots els testimonis eren plausibles i creïbles i, en alguns casos, va poder corroborar les denúncies amb els testimonis de terceres persones o un altre tipus d'elements externs que van confirmar els fets.

Pel que fa a les responsabilitats, tant individuals com de la Companyia de Jesús, el pare Cristian assegura que el procés va recollir diversos antecedents que s'adonen que va existir un nombre significatiu de persones, jesuïtes i laics, que van tenir alguna informació de comportaments inadequats del sacerdot Renato Poblete Barth, els quals van ser coneguts de primera font, per terceres persones, o a manera de rumor.

No obstant això, l'advocat Waldo Bown no va acreditar l'existència d'encobriment, tal com s'entén comunament en l'ordenament jurídic xilè, sense desconèixer que correspon al Ministeri Públic i als tribunals establir la seva existència, de manera que es posaran en els propers dies els antecedents en coneixement de la Fiscalia.

No va reaccionar amb decisió

"Com a Companyia de Jesús, no només en aquest cas sinó també en altres casos d'abusos, vam fallar a reaccionar amb decisió, diligència i eficàcia davant les notícies, informacions o senyals preocupants", escriu el Provincial dels jesuïtes a Xile. "Aquesta inacció va permetre que es duguessin a terme abusos de gravetat o no va impedir que el comportament abusiu continués. Demanem perdó perquè no actuem amb la rapidesa i serietat que es requeria, amb una mirada posada en els que estaven patint en silenci".

"Demanem perdó a les víctimes d'abús sexual en aquest cas i en els altres comeses per jesuïtes. El dany infringit ha estat enorme i, en molts casos, tan gran que és difícil de dimensionar amb paraules", es llegeix en la declaració.

Vergonya i dolor pel dany causat

"Ens avergonyeix i ens esquinça saber que hi ha persones a les que hem malmès. Això contravé el fonamental de la nostra raó d'existir, de la nostra missió, que és justament la transmissió de la Bona Notícia de Jesucrist, de l'alliberament dels oprimits i del cura dels més vulnerables. Demanem perdó pels seus actes i per les nostres cegueses i negligències", expressa la nota.

Pel que fa a les mesures reparatòries, el Provincial afirma que la Companyia ha ofert suport econòmic per als tractaments terapèutics a aquelles víctimes que ho han sol·licitat. "Aquest oferiment de suport serà reiterat a cadascuna d'elles. A més, dins el procés de reparació de les víctimes, tant de Renato Poblete Barth, de Jaime Guzmán i Leonel Ibacache i altres víctimes de jesuïtes, ens comprometem a aprofundir els espais de diàleg per anar definint les mesures reparatòries més adequades", conclou.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 1 D'AGOST

CURS PRÀCTIC D’ICONOGRAFIA BIZANTINAA càrrec de: Neculai Saftiu, mestre iconogràfic. Dies: de l’1 al 6. Lloc: L’Albà (prop de Santes Creus). Més informació: tel. 678 933 391

DISSABTE, 3 D'AGOST

9è FESTIVAL DE MÚSICA DELS PIRINEUS. A càrrec d’: Auditexaudi. Lloc: Seminari, c. del Bisbe Benlloch, 9, La Seu d’Urgell. Hora: 21 h

DILLUNS, 5 D'AGOST

SETMANA DE PREGÀRIA AMB EL LEMA “JESÚS, MESTRE DE PREGÀRIA”. Organitza: Renovació Carismàtica Catòlica en l’Esperit a Catalunya. Dies: del 5 al 9. A càrrec del: P. Josep M. Massana. Lloc: Casal de Pau (a 3Km d’Arbúcies). Més informació: tel. 669 130 010 (Maria Artigas) o 618 293 992 (Ricard Martínez)Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.