Dissabte, 7 de Desembre de 2019
Sant Ambròs, bisbe i doctor
  • Justícia i Pau, menció honorífica del Premi Voluntariat 2019 per la seva actuació a les presons catalanes
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria
  • 57 persones mortes en el naufragi d'una pastera a Mauritània camí de les Canàries
  • El C6 ultima aspectes de la nova constitució apostòlica sobre la Cúria Romana
  • La cripta de la Sagrada Família recupera l’orgue
  • Mor fra Josep Massana
  • "Fundem la nostra vida en el Senyor i no en les aparences"
  • Mons. Bernardito Auza s'incorpora a la Nunciatura Apostòlica a Espanya
  • Eutanàsia, bisbes espanyols: "No és humà causar mort, si ho és alleujar el dolor"
  • El Vídeo del Papa: Cada nen que pateix és un crit que s'eleva a Déu

Mn Joan Àguila: “Hem de ser capaços d’anunciar l’Evangeli a través de la música”

Com deia un dels pares de l’Església, Sant Agustí, “Cantar és pregar dues vegades” i així ho va demostrar Mn Joan Àguila, en la xerrada de la IV Setmana de  la Parròquia que organitza la parròquia de Santa Maria de Montblanc, el dijous 25 de juliol passat. En aquesta edició la xerrada - taller ha anat a càrrec de Mn Joan Àguila, actual rector de la parròquia de Sant Joan de Valls, un dels líders i cantant del grup de rock Canta la Teva Fe (CTF). La xerrada va saber combinar les aportacions teòriques d’alguns acadèmics de referència com l’antropòleg i teòric de la comunicació, Marshall McLuhan; o altres acadèmics com Gino Steffani o el sociòleg Franco Ferrarotti; amb una petita experiència de cant. D’aquesta manera va deixar palesa la seva formació entre comunicació i  transmissió de la Fe. Mn Joan Àguila es va especialitzar a la Pontificia Universitat Salesiana de Roma en Pastoral Juvenil i Catequètica.

Meritxell Roselló per a Flama.info, 31 juliol 19

En aquest sentit va parlar de les aportacions d’aquests teòrics sobre l’evolució de la música i de la societat, marcada per la immediatesa i pel retorn a “les emocions.” D’alguns d’aquests acadèmics, com el sociòleg Franco Ferrarotti, va explicar que “la música és la llar, el lloc de la gran reunió, un àgape neo-mística”, per subratllar l’efecte col·lectiu que té la música. En la seva teorització entre la música i la cultura va recordar com el so de la música evoca i transmet diferents estats d’ànim, a través de l’experiència melòdica. Referent a aquesta experiència va citar a Gino Steffani destacant que “en aquesta experiència és central i principal el factor de pulsació rítmica carregat d’energia per un ritme intern: suma d’energia i reforç del jo.”

Per què comunica la música?

Després de la breu exposició teòrica en què va constatar que “la música és símbol”, perquè va més enllà de la lletra de les cançons, i en ella les persones es relacionen, evoquen les seves experiències i va interpel·lar al públic amb una experiència pràctica. Va fer sortir una persona entre el públic per demostrar que la lletra d’una cançó arriba molt més a la persona a través de la música, i que no és el mateix sense l’experiència melòdica.

Un altre exemple que va posar va ser un vídeo del Festival de Pop-Rock “Passion” que mostrava un concert on es transmetia el missatge evangèlic, a través de música juvenil. En aquest vídeo va voler demostrar com la música té sentit de comunitat. “En un concert hi ha sempre una identificació afectiva i una autotranscendència, és a dir sortir d’un mateix”, va afegir.  També va definir la música com a mite perquè en ella hi trobem el relat col·lectiu, que ens posa en relació amb el nostre univers de sentit, la nostra idea transcendent i amb els models a seguir. “La música és mite perquè consisteix en narracions que comuniquen històries o sentiments d’una comunitat que comparteixi els mateixos valors i ideals”, va corroborar. “Crec que la música té una forta qualitat comunicativa que ajuda a tocar als sentiments de les persones, per això hem de ser  capaços d’anunciar l’Evangeli a través de la música, penso que és una assignatura que tenim pendent i en això estic treballant”, va explicar per l’agència FLAMA.info.

Per últim va posar com exemple una seqüència que feia referència a “la Paràbola del fill pròdig,” per mostrar com qualsevol narració és un bon model comunicatiu d’evangelització. Aquestes imatges demostren com una bona combinació de la música i el què es pretén comunicar i el com, això “toca, funciona i comunica”. Mn Joan va voler mostrar com la narració és un model comunicatiu idoni per l’evangelització ja que allò que es comunica és una experiència de vida, perquè “interpel·la, provoca, invoca, anticipa en allò petit la grandesa d’allò que s’anuncia i per tant, evoca”. Per acabar la xerrada va parlar del grup juvenil de rock de l’arquebisbat de Tarragona, Canta la Teva Fe, del qual ell n’és un dels impulsors, com a exemple d’aprofitar la potència comunicativa de la música per evangelitzar.” Un grup musical que va néixer l’any 2005 a la parròquia de Sant Pere i Pau a Tarragona impulsat per un grup de joves, amb inquietuds musicals, que volien transmetre l’alegria de la Fe amb música juvenil.

En ser preguntat per aquesta innovadora experiència musical juvenil va afirmar “crec que hi havia una necessitat molt gran, perquè totes les músiques prèvies ja no connectaven amb el jovent d’avui i penso que Canta la Teva Fe ha tingut bona acollida, hi ha molta gent que es descarreguen les cançons i lletres de la pàgina web, perquè ho toquin a les parròquies. Molta gent t’ho agraeix”.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DISSABTE 7 DE DESEMBRE

VETLLA DE LA IMMACULADA, AMB EL LEMA “ESCOLTEU A MARIA, LA INFLUENCER DE DÉU”. Organitzen: delegacions de joventut de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 21 h

DIUMENGE 8 DE DESEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA. Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral de l’Escola Maria Ward, de Badalona (Barcelonès, arxidiòcesi de Barcelona). Director: Toni Balada. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h

DIMARTS 10 DE DESEMBRE

NANOÈXODE. TROBADA SOBRE LA (NANO)CIÈNCIA I L’ART DES DE TEMPS IMMEMORIALS. Organitzen: Espai Nano (Associació Catalana de Comunicació Científica) i Ateneu Universitari Sant Pacià. Hi intervindran: investigadors científics, artistes i teòlegs: Jordi Díaz-Marcos, Víctor F. Puntes, Francisco Valderrama, Laura Lechuga, Pep Gatell, Emili Marlès, Joan Mendoza i Raül Toran. Actuacions musicals basades en nanotecnologia d’Antonie Reserbat-Plantey, Banda xdifference, Eudald Dantí i Josep Lluís Viladot. Lloc: Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, pl. de Sant Just, s/n, Barcelona. Hora: 19 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.