Dijous, 22 d'Agost de 2019
  • Fundació Pere Tarrés: Gairebé 500 infants en situació vulnerable comencen els casals socials
  • Els joves de Càritas «fan enrenou»
  • Visites guiades a la catedral de la Seu d’Urgell
  • La Ciutat del Vaticà tindrà un sistema per denunciar abusos sexuals
  • Per primera vegada s'obre al públic la casa natal de Joan Pau I
  • Religiosos Escolapis visiten La Seu d'Urgell
  • L’enriquiment del diàleg interreligiós
  • Migrants: Església xilena demana solucions que involucrin tots els països de la regió
  • QUE TINGUEU UNES BONES VACANCES
  • L'ITF porta a Barcelona la llicenciatura en teologia fonamental

Mn Joan Àguila: “Hem de ser capaços d’anunciar l’Evangeli a través de la música”

Com deia un dels pares de l’Església, Sant Agustí, “Cantar és pregar dues vegades” i així ho va demostrar Mn Joan Àguila, en la xerrada de la IV Setmana de  la Parròquia que organitza la parròquia de Santa Maria de Montblanc, el dijous 25 de juliol passat. En aquesta edició la xerrada - taller ha anat a càrrec de Mn Joan Àguila, actual rector de la parròquia de Sant Joan de Valls, un dels líders i cantant del grup de rock Canta la Teva Fe (CTF). La xerrada va saber combinar les aportacions teòriques d’alguns acadèmics de referència com l’antropòleg i teòric de la comunicació, Marshall McLuhan; o altres acadèmics com Gino Steffani o el sociòleg Franco Ferrarotti; amb una petita experiència de cant. D’aquesta manera va deixar palesa la seva formació entre comunicació i  transmissió de la Fe. Mn Joan Àguila es va especialitzar a la Pontificia Universitat Salesiana de Roma en Pastoral Juvenil i Catequètica.

Meritxell Roselló per a Flama.info, 31 juliol 19

En aquest sentit va parlar de les aportacions d’aquests teòrics sobre l’evolució de la música i de la societat, marcada per la immediatesa i pel retorn a “les emocions.” D’alguns d’aquests acadèmics, com el sociòleg Franco Ferrarotti, va explicar que “la música és la llar, el lloc de la gran reunió, un àgape neo-mística”, per subratllar l’efecte col·lectiu que té la música. En la seva teorització entre la música i la cultura va recordar com el so de la música evoca i transmet diferents estats d’ànim, a través de l’experiència melòdica. Referent a aquesta experiència va citar a Gino Steffani destacant que “en aquesta experiència és central i principal el factor de pulsació rítmica carregat d’energia per un ritme intern: suma d’energia i reforç del jo.”

Per què comunica la música?

Després de la breu exposició teòrica en què va constatar que “la música és símbol”, perquè va més enllà de la lletra de les cançons, i en ella les persones es relacionen, evoquen les seves experiències i va interpel·lar al públic amb una experiència pràctica. Va fer sortir una persona entre el públic per demostrar que la lletra d’una cançó arriba molt més a la persona a través de la música, i que no és el mateix sense l’experiència melòdica.

Un altre exemple que va posar va ser un vídeo del Festival de Pop-Rock “Passion” que mostrava un concert on es transmetia el missatge evangèlic, a través de música juvenil. En aquest vídeo va voler demostrar com la música té sentit de comunitat. “En un concert hi ha sempre una identificació afectiva i una autotranscendència, és a dir sortir d’un mateix”, va afegir.  També va definir la música com a mite perquè en ella hi trobem el relat col·lectiu, que ens posa en relació amb el nostre univers de sentit, la nostra idea transcendent i amb els models a seguir. “La música és mite perquè consisteix en narracions que comuniquen històries o sentiments d’una comunitat que comparteixi els mateixos valors i ideals”, va corroborar. “Crec que la música té una forta qualitat comunicativa que ajuda a tocar als sentiments de les persones, per això hem de ser  capaços d’anunciar l’Evangeli a través de la música, penso que és una assignatura que tenim pendent i en això estic treballant”, va explicar per l’agència FLAMA.info.

Per últim va posar com exemple una seqüència que feia referència a “la Paràbola del fill pròdig,” per mostrar com qualsevol narració és un bon model comunicatiu d’evangelització. Aquestes imatges demostren com una bona combinació de la música i el què es pretén comunicar i el com, això “toca, funciona i comunica”. Mn Joan va voler mostrar com la narració és un model comunicatiu idoni per l’evangelització ja que allò que es comunica és una experiència de vida, perquè “interpel·la, provoca, invoca, anticipa en allò petit la grandesa d’allò que s’anuncia i per tant, evoca”. Per acabar la xerrada va parlar del grup juvenil de rock de l’arquebisbat de Tarragona, Canta la Teva Fe, del qual ell n’és un dels impulsors, com a exemple d’aprofitar la potència comunicativa de la música per evangelitzar.” Un grup musical que va néixer l’any 2005 a la parròquia de Sant Pere i Pau a Tarragona impulsat per un grup de joves, amb inquietuds musicals, que volien transmetre l’alegria de la Fe amb música juvenil.

En ser preguntat per aquesta innovadora experiència musical juvenil va afirmar “crec que hi havia una necessitat molt gran, perquè totes les músiques prèvies ja no connectaven amb el jovent d’avui i penso que Canta la Teva Fe ha tingut bona acollida, hi ha molta gent que es descarreguen les cançons i lletres de la pàgina web, perquè ho toquin a les parròquies. Molta gent t’ho agraeix”.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 1 D'AGOST

CURS PRÀCTIC D’ICONOGRAFIA BIZANTINAA càrrec de: Neculai Saftiu, mestre iconogràfic. Dies: de l’1 al 6. Lloc: L’Albà (prop de Santes Creus). Més informació: tel. 678 933 391

DISSABTE, 3 D'AGOST

9è FESTIVAL DE MÚSICA DELS PIRINEUS. A càrrec d’: Auditexaudi. Lloc: Seminari, c. del Bisbe Benlloch, 9, La Seu d’Urgell. Hora: 21 h

DILLUNS, 5 D'AGOST

SETMANA DE PREGÀRIA AMB EL LEMA “JESÚS, MESTRE DE PREGÀRIA”. Organitza: Renovació Carismàtica Catòlica en l’Esperit a Catalunya. Dies: del 5 al 9. A càrrec del: P. Josep M. Massana. Lloc: Casal de Pau (a 3Km d’Arbúcies). Més informació: tel. 669 130 010 (Maria Artigas) o 618 293 992 (Ricard Martínez)Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.