Dissabte, 7 de Desembre de 2019
Sant Ambròs, bisbe i doctor
  • Justícia i Pau, menció honorífica del Premi Voluntariat 2019 per la seva actuació a les presons catalanes
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria
  • 57 persones mortes en el naufragi d'una pastera a Mauritània camí de les Canàries
  • El C6 ultima aspectes de la nova constitució apostòlica sobre la Cúria Romana
  • La cripta de la Sagrada Família recupera l’orgue
  • Mor fra Josep Massana
  • "Fundem la nostra vida en el Senyor i no en les aparences"
  • Mons. Bernardito Auza s'incorpora a la Nunciatura Apostòlica a Espanya
  • Eutanàsia, bisbes espanyols: "No és humà causar mort, si ho és alleujar el dolor"
  • El Vídeo del Papa: Cada nen que pateix és un crit que s'eleva a Déu

Perilla la presència cristiana a Eritrea

Ajuda a l'Església necessitada: la situació al país africà és dramàtica. En les últimes setmanes s'han tancat 22 centres de salut propietat de Congregacions religioses o diòcesis catòliques. Altres 8 centres catòlics ja havien estat confiscats entre els anys 2017 i 2018. També va tancar l'únic institut per seminaristes i religioses.

Vatican News, 26 juliol 19

"Ens van impedir oferir el poc que podíem donar, en llocs on ningú es preocupa per la població, ni tan sols l'Estat. Si el Govern també ens obliga a tancar les escoles, els nostres sacerdots i religioses trobaran una manera de sobreviure. Però, com ho farà la gent?". És l'amarga pregunta plantejada per una font pròxima a l'Església eritrea, que per raons de seguretat prefereix romandre en l'anonimat, durant una conversa amb Ajuda a l'Església necessitada. "Tot - continua la font - ocorre en la indiferència. Però, el món ¿ens veu? O només pren consciència d'Eritrea quan es parla dels nous immigrants que arriben a les costes italianes?

La dramàtica situació de l'Església local

En les últimes setmanes s'han tancat 22 centres de salut propietat de Congregacions religioses o diòcesis catòliques, en nom d'una llei de 1995 per la qual l'Estat s'imposa com a únic gestor de les obres socials. Altres 8 centres catòlics ja havien estat confiscats entre els anys 2017 i 2018. "Com durà a terme el Govern aquest servei quan els hospitals estatals no tenen equips i recursos adequats?".

La població privada del servei sanitari de l'Església

Les estructures s'haurien de fer públiques, però com explica la font, "no hi ha hagut cap transferència: els agents simplement han segellat tot, privant la població d'un servei vital. Els pacients eren de totes les religions, els catòlics a Eritrea som només el 5% ". A més, en molts casos, juntament amb els consultoris, també es van col·locar els segells en les residències adjacents de les religioses, que van haver de traslladar-se a altres cases de les seves respectives Congregacions. Per a moltes d'elles ni tan sols és possible sortir del país, perquè el Govern no permet que les dones menors de 40 anys i els homes menors de 50 anys que no han servit a les forces armades es vagin a l'estranger.

Les escoles catòliques també estan en perill

En aquest moment hi ha un fort temor per la destinació de les 50 escoles, des de la primària fins a la secundària, i de les més de 100 llars d'infants administrades per l'Església Catòlica a Eritrea. Al setembre, amb el començament del nou any escolar, es disposarà de més informació sobre el destí dels instituts. Fa uns deu anys, sense previ avís, els alumnes d'una escola dirigida per una Congregació de monges van ser transferits a instituts estatals. L'escola catòlica va ser reoberta només quatre anys més tard.

També va tancar l'únic institut per seminaristes i religioses

"Ara no hi ha cap estructura en la qual els candidats al sacerdoci i al noviciat puguin estudiar. La policia també va arrestar una monja i a un sacerdot perquè es van negar a donar els noms dels estudiants. A més, el Govern ha decretat que tots els estudiants, inclosos els de les escoles catòliques, hagin d'assistir en l'últim any de l'escola secundària a un institut militar. "Els estudiants que no assisteixen a aquest últim any no reben un diploma. Fins i tot les monges que treballaven en els centres de salut confiscats no tenen cap títol i, per tant, no tenen possibilitat de treballar en altres hospitals".

L'Església Catòlica molesta perquè és una veu independent

La situació de l'Església Ortodoxa és diferent, ja que des de fa més de 10 anys ha cedit a la imposició de lliurar totes les ofertes a l'Estat i els sacerdots reben de fet un salari del Govern. Va succeir en l'any 2006 quan el Patriarca Antonios va ser posat sota arrest domiciliari, condició en la qual encara es troba, i reemplaçat per un Patriarca triat pel règim. "Han intentat fer el mateix amb nosaltres, els catòlics, però ens neguem. La nostra Església és l'única veu independent i per això molestem molt a les autoritats. Però si s'eliminen la nostra presència, qui pensarà en el poble eritreu?


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DISSABTE 7 DE DESEMBRE

VETLLA DE LA IMMACULADA, AMB EL LEMA “ESCOLTEU A MARIA, LA INFLUENCER DE DÉU”. Organitzen: delegacions de joventut de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 21 h

DIUMENGE 8 DE DESEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA. Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral de l’Escola Maria Ward, de Badalona (Barcelonès, arxidiòcesi de Barcelona). Director: Toni Balada. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h

DIMARTS 10 DE DESEMBRE

NANOÈXODE. TROBADA SOBRE LA (NANO)CIÈNCIA I L’ART DES DE TEMPS IMMEMORIALS. Organitzen: Espai Nano (Associació Catalana de Comunicació Científica) i Ateneu Universitari Sant Pacià. Hi intervindran: investigadors científics, artistes i teòlegs: Jordi Díaz-Marcos, Víctor F. Puntes, Francisco Valderrama, Laura Lechuga, Pep Gatell, Emili Marlès, Joan Mendoza i Raül Toran. Actuacions musicals basades en nanotecnologia d’Antonie Reserbat-Plantey, Banda xdifference, Eudald Dantí i Josep Lluís Viladot. Lloc: Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, pl. de Sant Just, s/n, Barcelona. Hora: 19 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.