Dissabte, 7 de Desembre de 2019
Sant Ambròs, bisbe i doctor
  • Justícia i Pau, menció honorífica del Premi Voluntariat 2019 per la seva actuació a les presons catalanes
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria
  • 57 persones mortes en el naufragi d'una pastera a Mauritània camí de les Canàries
  • El C6 ultima aspectes de la nova constitució apostòlica sobre la Cúria Romana
  • La cripta de la Sagrada Família recupera l’orgue
  • Mor fra Josep Massana
  • "Fundem la nostra vida en el Senyor i no en les aparences"
  • Mons. Bernardito Auza s'incorpora a la Nunciatura Apostòlica a Espanya
  • Eutanàsia, bisbes espanyols: "No és humà causar mort, si ho és alleujar el dolor"
  • El Vídeo del Papa: Cada nen que pateix és un crit que s'eleva a Déu

Acollida i proximitat a les entitats socials dels Jesuïtes

L'acció de les entitats del sector social de la Companyia de Jesús a Catalunya ha arribat, durant l'any 2018, a més de 20.000 persones. Algunes perquè han rebut acollida, formació o acompanyament per part d'aquestes entitats, i altres perquè han participat a les diverses activitats de sensibilització que porten a terme per extendre aquesta xarxa de solidaritat i contribuir a la construcció d'una societat acollidora. Un miler de persones, de les quals més de 800 són voluntaris i voluntàries, ho han fet possible.

Jesuïtes, 26 juliol 19

Més de 8.000 persones, entre elles prop d'un miler d'infants i joves, han rebut atenció directa per part de les entitats dels Jesuïtes. Es tracta de persones que es troben sense recursos o en situació de risc d'exclusió, sense llar, migrants o sol·licitants d'asil en situació administrativa irregular, interns al Centre d'Internament d'Estrangers, persones amb problemes d'addiccions, gent gran que viu sola, infants i joves que necessiten suport educatiu, etc.

Els diversos programes d'acollida i atenció que tenen en marxa les entitats permeten acompanyar aquestes persones i facilitar-los el camí cap a una vida digna. És un acompanyament que es fa des d'un treball basat en l'acollida i la proximitat, implicant les famílies i l'entorn, i en col·laboració amb diverses xarxes i plataformes, perquè l'acció que es fa sigui realment transformadora. A més, prop de 6.000 persones han estat beneficiàries dels serveis de distribució d'aliments de la Fundació la Vinya a L'Hospitalet de Llobregat i Arrels Sant Ignasi a Lleida.

A més del treball d'acció directa sobre les persones més vulnerables, les entitats dinamitzen activitats de sensibilització, com l'Espai Interreligiós i les activitats en relació a la diversitat cultural i religiosa de Migra Studium, que han arribat a més de 4.000 persones, la campanya contra l'absentisme escolar en la que ha participat el Centre Sant Jaume de Badalona, les accions formatives impartides a escoles per part d'Arrels-Sant Ignasi a Lleida, o la segona edició de la cursa organitzada per la delegació d'Entrecultures a Barcelona amb participació de 900 persones.

Dels diversos projectes que s'han portat a terme durant l'any passat, cal destacar l'impuls per la construcció d'un nou centre a Badalona, per millorar l'equipament i el servei que oferirà el Centre Sant Jaume, amb moltes més possibilitats d'atenció i acompanyament als infants, joves i famílies. La seva construcció ja s'ha iniciat durant la primavera d'aquest 2019. També cal assenyalar especialment l'acollida temporal de 21 persones migrants o sol·licitants d'asil per part de 20 famílies que han decidit obrir les portes de casa seva no només per oferir sostre i menjar sinó també acompanyament i amistat. Són les famílies que formen part del programa Hospitalaris de Migra Studium, que durant l'any 2019 està tenint també un important impuls. 

"Situacions que no són normals"

Treballar sobre el terreny i al costat de les persones més vulnerables fa que les entitats siguin ben conscients de les situacions d'injustícia i sofriment que malauradament es donen als barris. "Hi ha situacions que no són normals. No és normal que hi hagi persones que passen fred, set i foscor perquè no poden pagar els subministraments. No és normal que hi hagi famílies que per arribar a final de mes hagin de ser ateses al banc d’aliments. Tampoc ho és que la gent gran es trobi en situació de soledat i aïllament", denuncia a la seva memòria 2018 la Fundació la Vinya.

Les persones que treballen per canviar aquesta realitat ho fan convençudes que la proximitat i les petites accions contribueixen a transformar-la. "Pot semblar un impossible en aquest temps on l’hostilitat es fa present en forma d’indiferència, discursos de la por, tanques i murs. Però no ho és, perquè sabem que acollir i ser hospitalaris és la forma més natural de relació, és l’impuls que neix dins nostre davant qui és vulnerable o necessita la nostra ajuda", afirma la memòria de Migra Studium. 

La crida que fan les organitzacions és a totes les persones que puguin sumar-se a aquests projectes, persones disposades a esdevenir acollidores i hospitalàries fent voluntariat, col·laborant econòmicament i/o fent difusió de la tasca que es fa. A principis de curs les entitats convoquen una trobada informativa oberta a tothom i adreçada especialment a aquelles persones que es vulguin plantejar la possibilitat de fer algun tipus de voluntariat. 

Formen part del sector social de la Companyia de Jesús a Catalunya les fundacions Migra Studium de Barcelona, la Vinya de L’Hospitalet del Llobregat, Salut Alta i Carles Blanch de Badalona, Arrels-Sant Ignasi de Lleida i la delegació d'Entrecultures a Barcelona.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DISSABTE 7 DE DESEMBRE

VETLLA DE LA IMMACULADA, AMB EL LEMA “ESCOLTEU A MARIA, LA INFLUENCER DE DÉU”. Organitzen: delegacions de joventut de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 21 h

DIUMENGE 8 DE DESEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA. Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral de l’Escola Maria Ward, de Badalona (Barcelonès, arxidiòcesi de Barcelona). Director: Toni Balada. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h

DIMARTS 10 DE DESEMBRE

NANOÈXODE. TROBADA SOBRE LA (NANO)CIÈNCIA I L’ART DES DE TEMPS IMMEMORIALS. Organitzen: Espai Nano (Associació Catalana de Comunicació Científica) i Ateneu Universitari Sant Pacià. Hi intervindran: investigadors científics, artistes i teòlegs: Jordi Díaz-Marcos, Víctor F. Puntes, Francisco Valderrama, Laura Lechuga, Pep Gatell, Emili Marlès, Joan Mendoza i Raül Toran. Actuacions musicals basades en nanotecnologia d’Antonie Reserbat-Plantey, Banda xdifference, Eudald Dantí i Josep Lluís Viladot. Lloc: Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, pl. de Sant Just, s/n, Barcelona. Hora: 19 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.