Dissabte, 7 de Desembre de 2019
Sant Ambròs, bisbe i doctor
  • Justícia i Pau, menció honorífica del Premi Voluntariat 2019 per la seva actuació a les presons catalanes
  • Els bisbes catalans parlen de la Solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria
  • 57 persones mortes en el naufragi d'una pastera a Mauritània camí de les Canàries
  • El C6 ultima aspectes de la nova constitució apostòlica sobre la Cúria Romana
  • La cripta de la Sagrada Família recupera l’orgue
  • Mor fra Josep Massana
  • "Fundem la nostra vida en el Senyor i no en les aparences"
  • Mons. Bernardito Auza s'incorpora a la Nunciatura Apostòlica a Espanya
  • Eutanàsia, bisbes espanyols: "No és humà causar mort, si ho és alleujar el dolor"
  • El Vídeo del Papa: Cada nen que pateix és un crit que s'eleva a Déu

“El mestre Savall ha escollit el títol “Metamorfosi”, perquè tots els concerts nocturns mostren transformacions”

De festivals de música l’estiu n’és ple, però n’hi ha un que transforma l’ànima al qui s’hi acosta. Es tracta del VII Festival de Música Antiga de Poblet, que en l’edició d’enguany porta per títol “Metamorfosi”, i inclourà vuit activitats culturals el cap de setmana del 16, 17 i 18 d’agost. Les formacions creades per Jordi Savall tornaran a emocionar el públic durant el capvespre a l’antic dormitori dels monjos; al llarg del matí de dissabte i diumenge dos grups emergents de música antiga actuaran a la Sala del Cubar. Un any més, les conferències que es duran a terme abans dels concerts, impartides per acadèmics de renom com Dolors Bramon, Xavier Antich i Stefano Cingolani, proposaran al públic una reflexió entre la música i l’actualitat. De la intensitat cultural que viurà Poblet ens en parla per l'Agència Cristiana de Notícies FLAMA Pep Gorgori (Barcelona, 1977), responsable de premsa del Festival.

Meritxell Roselló per a Flama.info, 31 juliol 19

-       L’edició del Festival d’aquest 2019 reflexiona al voltant del concepte “Metamorfosi”. No és molt kafkià aquest títol?

El concepte de Metamorfosi ve molt més enrere. Podríem referir-nos, per exemple, a Ovidi. Ningú s’ha de preocupar, perquè en aquest cas el Festival restarà més proper al concepte de mutació d’Ovidi que no pas als paisatges humans angoixants i grotescos de Franz Kafka.

-       Què pretén mostrar Jordi Savall al públic amb aquesta “Metamorfosi”?

El mestre Savall ha escollit aquest títol perquè tots els concerts nocturns mostren, d’alguna manera, transformacions. Un d’ells està dedicat a diverses versions musicals del Stabat Mater, que permeten veure com un mateix text s’aborda de manera molt diferent depenent del compositor. Un altre seran les Llàgrimes de Dowland, en què aquest autor va descriure musicalment set llàgrimes que són diferents segons què les causa: la tristesa, el riure, l’emoció...  I finalment, el dedicat a la cort de Nàpols permet escoltar com la música d’aquesta ciutat va anar evolucionant sota diferents regnats. Cada concert, per tant, descriu una o altra metamorfosi.

-       Aquest any trobem un repertori molt centralitzat amb compositors del renaixement i del barroc com Josquin des Prés o D. Scarlatti, i també, John  Dowland amb l’obra: Lachrimae or Seaven Tears. Què pretén evocar Jordi Savall amb aquestes obres?

Aquesta època és la seva gran especialitat, de manera que no és estrany que estigui molt present en els seus repertoris.

-       L’últim concert del diumenge 18 d’agost s’interpretarà una obra dedicada al Renaixement musical a Nàpols sobre músiques dels regnes Catalanoaragonès i Espanyol. Es deu al fet que Poblet guarda el panteó reial ?  

El mestre Savall sempre mira de fer alguna picada d’ullet tenint en compte l’indret on ens trobem. L’any passat van ser les Ensaladas de Mateu Fletxa, que va morir com a monjo a Poblet, i enguany és aquesta mirada cap a Nàpols. El públic que vingui al concert, minuts abans haurà passat just per davant la capella de Sant Jordi, a tocar de la Porta Daurada. Aquesta capella la va fer construir el rei Alfons IV el Magnànim, en temps de l'abadiat de Bartomeu Conill (1437-1458), com a acció de gràcies, precisament, per la conquesta de Nàpols.

-       Els concerts matinals  tornen a estar protagonitzats per grups emergents. En el primer ens trobem el grup Hirundo Maris, amb la filla de Jordi Savall, Arianna, al capdavant. Serà la primera vegada que actua al Festival?

Sí. L’edició anterior vàrem incorporar la idea de fer concerts matinals i va funcionar tan bé que repetim. A més, això ens dona l’oportunitat de descobrir altres grups i altres músiques, més de petit format, i veure de prop determinats instruments. Són concerts molt especials, i completen molt més les activitats de tot el cap de setmana. Volem que qui s’aboni a tot es quedi amb la sensació que no para de gaudir de la música i l’entorn ni un moment.

-       L’últim concert matinal amb el grup basc  Euskal Barrokensemble  presenta “Early Standards” amb un concert de danses barroques per a guitarra.  Serà un dels concerts més rítmics?

Bé, crec que no hem de menystenir el ritme de la cort de Nàpols, de manera que em penso que hi haurà força competència. Caldrà venir a escoltar-ho i valorar in situ. El cas és que tant el Renaixement com el Barroc tenen músiques bastant ballables, malgrat que la imatge de l’època sigui potser un altre. Hi ha molta dansa, per exemple, en obres de Bach. Fins i tot en les sacres.

-       En el programa s’observa que la VII edició del Festival amplia l’oferta cultural, musical i la reflexió, que va obrir fa dos edicions. S’ha vist que és un format d’èxit?

Tant la comunitat com el mestre Savall volien anar cap aquí, i crec que ara s’ha arribat al format de festival que es buscava: un en què qui vingui a passar els tres dies tingui prou activitats com per gaudir plenament de l’estada. A més, enguany també podran descobrir el nou centre d’acollida de visitants, que posa l’espiritualitat cistercenca en el context del món actual, i les noves sales del Museu de Poblet. El nostre públic respon molt bé a aquest tipus de propostes que van més enllà del simple concert.

-       Amb els anys el Festival ha anat consolidant un públic fidel que repeteix cada any. És un públic molt homogeni per la franja d’edat?        

Tenim un públic raonablement divers. Venen força famílies, i s’hi barregen la gent que viu prop de Poblet i s’estima el monestir, amb els que passen l’estiu per aquí a prop, els qui fan una estada curta per un altre motiu, i també els qui venen expressament des de Tarragona, Lleida i Barcelona per escoltar els concerts. Això ens aboca a una forquilla que va dels 35 anys cap endavant, cosa que és força ampli en el món de l’antiga.

-       El Festival de Música Antiga té intenció d’obrir-se a un públic més jove?

És un dels motius per programar els concerts matinals a càrrec de grups emergents, precisament. De tota manera, més que per qüestions d’edat, ens movem per interessos culturals. Qui vulgui gaudir de bona música, pensar sobre el món contemporani, aprendre dels nostres conferenciants i compartir reflexions amb altres assistents, és benvingut tingui l’edat que tingui.

-       Per últim, les persones interessades en anar-hi com poden adquirir les entrades de la setena edició del Festival de Música Antiga?

Com sempre, al web https://poblet.koobin.com/index.php o apropant-se a la botiga del monestir.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DISSABTE 7 DE DESEMBRE

VETLLA DE LA IMMACULADA, AMB EL LEMA “ESCOLTEU A MARIA, LA INFLUENCER DE DÉU”. Organitzen: delegacions de joventut de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 21 h

DIUMENGE 8 DE DESEMBRE

RETRANSMISSIÓ DE LA MISSA. Presideix la celebració: Mn. Carles Cahuana. Intervenció en els cants: Coral de l’Escola Maria Ward, de Badalona (Barcelonès, arxidiòcesi de Barcelona). Director: Toni Balada. Canal: TVE 2. Hora: 10.30 h

DIMARTS 10 DE DESEMBRE

NANOÈXODE. TROBADA SOBRE LA (NANO)CIÈNCIA I L’ART DES DE TEMPS IMMEMORIALS. Organitzen: Espai Nano (Associació Catalana de Comunicació Científica) i Ateneu Universitari Sant Pacià. Hi intervindran: investigadors científics, artistes i teòlegs: Jordi Díaz-Marcos, Víctor F. Puntes, Francisco Valderrama, Laura Lechuga, Pep Gatell, Emili Marlès, Joan Mendoza i Raül Toran. Actuacions musicals basades en nanotecnologia d’Antonie Reserbat-Plantey, Banda xdifference, Eudald Dantí i Josep Lluís Viladot. Lloc: Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, pl. de Sant Just, s/n, Barcelona. Hora: 19 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.