• XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

El govern recupera l’agència catalana de salut pública

El ple del Parlament va aprovar ahir per unanimitat la llei de creació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). Es tracta d’un organisme sanitari interdepartamental nascut amb l’objectiu de millorar la salut de la població, principalment des de la prevenció, però també per guiar la presa de decisions polítiques amb criteris tècnics i científics, així com gestionar les eventuals crisis de salut pública. De fet, l’Aspcat ja s’havia posat en funcionament el 2009, quan també va rebre el suport de tots els grups, però el 2013 va ser dissolta pel govern de CiU en un marc de retallades que es van fer sentir amb especial cruesa en l’àmbit de la salut.

El Punt Avui, 11 juliol 19

La llei per crear l’Aspcat va rebre ahir el suport de tots els grups de la cambra i l’oposició va insistir a remarcar que aquest és el primer projecte de llei sorgit d’aquest govern que s’aprova al Parlament. La diputada d’ERC Gemma Espigares va matisar que en aquesta legislatura ja s’han aprovat altres lleis presentades pels grups.

En qualsevol cas, aquesta mesura recuperarà l’organisme sanitari suprimit durant el mandat d’Artur Mas. En aquella ocasió, l’agència es va integrar al Departament de Salut, rebaixant el perfil i les actuacions i fent que destacats professionals denunciessin que s’estava exposant la ciutadania.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va celebrar ahir la recuperació de l’Aspcat i va recordar que va ser el govern espanyol qui va propiciar el tancament “obligant a reduir el nombre d’entitats públiques”. En tot cas, Vergés assegura que l’estat de salut de la població “no ve determinat només pel sistema sanitari”, sinó que l’entorn i les condicions de vida hi tenen un paper important, motiu pel qual reclama al nou ens polítiques de salut pública per influir en aquests determinants.

“L’agència ens dona unes eines imprescindibles per adaptar-nos als canvis de la societat i recuperem una eina imprescindible per fer totes aquestes polítiques cabdals per tenir el millor sistema de salut”, assenyala la consellera.

L’Aspcat serà ara un organisme autònom de la conselleria de Salut, amb personalitat jurídica pròpia i autonomia financera i administrativa, competent en matèria de salut i que pot prestar serveis a altres departaments. Concretament, tindrà com a objectius les actuacions i polítiques de salut pública; el foment de la cooperació entre organitzacions que actuen en l’àmbit de la salut; coordinar la xarxa sanitària (especialment l’atenció primària i comunitària); donar suport als ens locals; preparar la prevenció, detecció i gestió de situacions de crisi i emergència, i coordinar els diferents sistemes d’informació pública de salut.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 h



Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.