• XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

Consellera Vilallonga: "Els tres grans eixos en què pivota la gestió del Departament de Cultura són la llengua, la cultura integral i el foment de la creació"

“Llengua, cultura integral i foment de la creació”. Aquest són els tres grans eixos en què la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha centrat la seva primera compareixença davant la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya.

Generalitat, 4 juliol 19

Vilallonga ha explicat els objectius i actuacions del Departament de Cultura, i ha detallat els tres eixos sobre els quals pivota la seva gestió: “accions fermes i valentes per a la protecció de la nostra llengua”, “portar la cultura de manera integral a tot el país”, i “apostar fort per la cultura com a eix fonamental: calen individualitats que ens puguin fer sentir orgullosos com a país. Hem de saber crear creadors, creadors d'elit”.
 
En aquest sentit, la consellera ha fet una defensa d’una cultura de proximitat, democràtica, que arribi a tothom i a tot el territori i, ha afirmat que “les persones han de ser al centre de les polítiques culturals”.
 
“La cultura és un dret universal i fonamental, com la salut o l’educació”. “A cada unitat de població hi hauria d’haver un centre de normalització lingüística, un arxiu, un ateneu, un centre d’estudis locals, una biblioteca, un museu, i un teatre o sala de cinema”, ha subratllat.
 
La consellera ha dit que el Departament de Cultura està treballant en un nou aplicatiu, anomenat ‘Vibra’, perquè els ciutadans puguin tenir accés, des de la seva butxaca, a tots els equipaments culturals que tinguin al seu abast. L’App funcionarà com una agenda cultural ampliada amb l’agenda dels equipaments, que permetrà geolocalitzar les consultes i adequar, d’aquesta manera, la informació que s’ofereix a cada usuari.
 
Amb l’objectiu de crear una cultura de proximitat, la consellera ha anunciat que produccions del Teatre Nacional de Catalunya aniran de gira per la xarxa de teatres territorials.
 
En la seva compareixença, la titular de Cultura ha manifestat que els fonaments de la llengua catalana són vitals a l’hora d’aplicar polítiques integradores que fortifiquin el marc de la cultura: “La normalització lingüística serà una de les màximes preocupacions d’aquesta conselleria. Necessitem més pressupost per poder dotar de més Centres de Normalització Lingüística a tot el país, no pot ser que un poble de 8.000 habitants no en tingui”, ha reblat.
 
“Vull aplicar una defensa a ultrança de la cultura com un dret inalienable de tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Això significa entendre que la cultura és un patrimoni imprescindible, que la cultura és l’eina de transformació més poderosa de totes, i que la cultura és i ha de ser un dels factors bàsics de cohesió social”, ha afirmat.
 
Villalonga també ha anunciat una consultoria de cultura popular, per recollir totes les festes, petites i grans, que es facin arreu de Catalunya, tenint com a referència el Costumari Català de Joan Amades.
 
Un altre dels temes destacats ha estat l’anunci de la renovació del CONCA. La consellera ha avançat els noms proposats pel Govern perquè es faci efectiva aquesta renovació i ha dit que s’ha buscat un CONCA “paritari, d’abast territorial i amb bona representació sectorial”. Els noms proposats són: Salvador Casals i Romagosa, Edmon Colomer Soler, Jordi Font i Cardona, Núria Iceta Llorens, Vinyet Panyella i Balcells, Miriam Porté Solano i Margarida Troguet i Taull.
 
La consellera també s’ha referit a la política de la Generalitat en relació amb els llegats patrimonials culturals: “Els llegats no els podem assumir tots. La política de Cultura és clara i efectiva. Podem tenir el llibres, el fons complet, de manera virtual. Els catalogarem tots i ens quedarem els que no tinguem”, ha afirmat.
 
Davant de la Comissió de Cultura del Parlament, la consellera ha explicat que la seva línia d’actuació “és coherent amb el Pla de govern traçat pel Departament que avui tinc l’honor i la responsabilitat de dirigir”. En aquest sentit, ha fet un reconeixement a la tasca dels consellers Lluís Puig i Laura Borràs, i ha agraït la “dedicació, implicació i entusiasme” de tots els treballadors del Departament de Cultura. “En aquesta conselleria es conjuguen els verbs facilitar, intentar trobar solucions, acompanyar i connectar. El que sí que no puc conjugar és el verb donar”.
 
La consellera ha explicat que hi ha dos marcs que condicionen l’actuació del Departament: el context polític actual i la situació de dèficit pressupostari. “Volem més inversió en el territori, perquè també volem que el Govern de la Generalitat pugui incrementar el pressupost de les polítiques culturals”, ha destacat.
 
Respecte al context polític, la consellera s’ha mostrat contundent: “La repressió no impedirà que continuem executant el nostre compromís: el de treballar per totes les persones del país des de la ferma convicció que la cultura ha d’estar orientada en la conquesta i fortificació dels drets de les persones i de l’exercici de la democràcia dels pobles”.

 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.