Dimecres, 17 de Juliol de 2019
Santa Marcel•lina, verge
  • El Vaticà es convertirà en el primer Estat "lliure de plàstic d'un sol ús"
  • Primer cas d'Ebola a Goma, ciutat congolesa d'un milió d'habitants
  • El dispositiu d'atenció immediata pels MENA, a Collserola
  • Mèxic: Pregària per les víctimes d'abusos a l'Església
  • Filipines: Davant "l'emergència climàtica", els bisbes convoquen a una "conversió ecològica"
  • Encontre a Canàries de seminaristes de batxillerat
  • El Cardenal Omella rep el bisbe anglicà a Espanya
  • El franciscà guanyador del premi global de mestres 2019 visita Buenos Aires
  • Nacions Unides proclama el 22 d'agost Dia Internacional de les Víctimes de Violència per Motius Religiosos
  • Tàrrega celebrà amb nodrida participació les Festes del Carme 2019

Atte Harjanne: "Cal desvincular el creixement econòmic de les emissions de CO2"

El diputat Atte Harjanne, de la Lliga Verda de Finlàndia, ha establert la necessitat de desvincular el creixement econòmic i demogràfic de les societats humanes de les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle com a element fonamental per assegurar un bon futur per a la nostra espècie. És per això que, durant les III Jornades sobre Energia i Educació a Catalunya que han tingut lloc aquest dimarts a l'Espai Endesa de Barcelona, ha afirmat que "la política energètica és la política més important del món d'avui".

Ara.cat, 3 juliol 19

En la seva xerrada, Harjanne ha enumerat els reptes més importants de la lluita contra el canvi climàtic, una xarxa interconnectada de factorsque es retroalimenten i que cal enfrontar des d'una perspectiva àmplia i fer canvis d'un abast i una escala "sense precedents", començant per la manera com obtenim l'energia, que és a la base de tot.

 
El que sí que sabem, ha explicat, és que el creixement demogràfic del planeta continuarà i que la nova població necessitarà més energia, especialment si l'economia ha de continuar creixent i la pobresa s'ha d'eliminar del món. La solució, doncs, és desvincular l'augment de població i el desenvolupament econòmic dels nivells d'emissions i l'impacte ambiental. En aquest sentit, Harjanne ha volgut recordar que el canvi climàtic no és "l'únic repte": la ràtio d'extinció de la biodiversitat de la Terra, per exemple, és un altre dels molts problemes que causa la nostra activitat en els sistemes que regulen el funcionament del nostre planeta. L'economia circular és un element crucial en la resolució d'aquest repte, i justament l'energia, "clau per al desenvolupament sostenible", és una de les seves potes: calen tantes fonts d'energia baixes en emissions com es puguin fer servir.

El problema, a més, no és només extern sinó també intern que, per al diputat finlandès, parteix de models mentals "problemàtics" i d'errors de perpectiva molt estesos, basats en prejudicis, percepcions errònies i connotacions que han anat arrelant a la nostra cultura. Per exemple, ha explicat, "ens centrem en les renovables i no en les emissions", cosa que, ha considerat, fa que mesurem tot el que aconseguim d'una manera que no s'ajusta al repte que tenim per davant. Les energies renovables són "molt importants", ha dit, però "renovable no vol dir sostenible" i els resultats de la proliferació d'aquestes fonts d'energia no sempre han estat positius. És el cas, per exemple, de la destrucció d'hàbitats del creixement de la bioenergia, l'impacte de les hidroelèctriques en els rius, la indústria minera per a la fabricació de cèl·lules fotovoltaiques... Així doncs, ha sentenciat, podrien no ser la solució miraculosa que tots esperem, o no ser-la per sí soles.

En aquesta lluita, ha continuat, l'energia nuclear, baixa en emissions, podria tenir un paper important per, juntament amb algunes energies renovables, formar la combinació guanyadora. "El tabú nuclear", però, com ha dit, ha convertit aquesta font d'energia en un assumpte complicat i de què no es parla. En base a exemples de països europeus -com una comparació entre la indústria energètica alemanya i francesa-, Harjannen ha intentat convèncer que les energies baixes en emissions -és a dir, la nuclear- i les renovables, en les proporcions adients, són el cavall guanyador contra el canvi climàtic, però que les nostres percepcions i prejudicis podrien impedir que ho vegem. Per a ell, ha conclòs, cal veure l'escala i el temps de què disposem i centrar-nos en "mesures reals d'emissions i impacte ambiental", perquè el que tenim al davant "no és una competició entre renovables i nuclear sinó una batalla contra el disastre climàtic" i, per contradictori que pugui semblar, els Verds finlandesos donen suport a l'energia nuclear com a complement per una transició energètica més que urgent.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMECRES, 17 DE JULIOL

32è CURSET D’ESTIU AMB EL TEMA “SÍNODE PER A L’ESPERANÇA”. Sessió sobre “El Sínode diocesà”. Organitza: bisbat de Vic. Dies: del 15 al 17. Lloc: Seminari de Vic. Hora: de 10 a 17 h. A dintre l'agenda hi ha l'horari.

DISSABTE, 20 DE JULIOL

ORDENACIÓ DIACONAL DEL GERMÀ CARMELITA BLADIMIR RAMOS, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. JOSEP ÀNGEL SAIZ, BISBE DE TERRASSA. Lloc: parròquia de la Mare de Déu del Carme, Terrassa. Hora: 20 h

DILLUNS, 22 DE JULIOL

I TROBADA D’ANIMADORS DE CANT PER A LA LITÚRGIA. Formació intensiva en el ministeri de l’animació del cant en la litúrgia. La ponència d’enguany la impartiran M. Teresa Gamisans i Pau Prades, amb el títol «El diumenge: anunci i cant de la Paraula»Dies: del 22 al 27. A càrrec de: Montserrat Lluveras. Lloc: Monestir de MontserratAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.