• XV Jornades d’Atenció Espiritual i Religiosa
  • Els bisbes de Costa Rica donen suport a la iniciativa "40 dies per la vida" en contra de l'avortament
  • Monsenyor Auza a l'ONU: "El futur de la humanitat està en l'actual generació"
  • "Val la pena viure la fe de l'Església?"
  • Papa Francesc: "Un evangelitzador afavoreix la trobada dels homes amb Déu"
  • Juan de la Rubia inaugura aquest dissabte el VII Festival Internacional d’Orgue de Poblet
  • El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, guanya el premi Abat Marcet
  • El Concurs Bíblic de Catalunya arriba a la 35a edició
  • Sínode: "Els laics són el cor de l'Església"
  • Els bisbes parlen del Domund

Atte Harjanne: "Cal desvincular el creixement econòmic de les emissions de CO2"

El diputat Atte Harjanne, de la Lliga Verda de Finlàndia, ha establert la necessitat de desvincular el creixement econòmic i demogràfic de les societats humanes de les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle com a element fonamental per assegurar un bon futur per a la nostra espècie. És per això que, durant les III Jornades sobre Energia i Educació a Catalunya que han tingut lloc aquest dimarts a l'Espai Endesa de Barcelona, ha afirmat que "la política energètica és la política més important del món d'avui".

Ara.cat, 3 juliol 19

En la seva xerrada, Harjanne ha enumerat els reptes més importants de la lluita contra el canvi climàtic, una xarxa interconnectada de factorsque es retroalimenten i que cal enfrontar des d'una perspectiva àmplia i fer canvis d'un abast i una escala "sense precedents", començant per la manera com obtenim l'energia, que és a la base de tot.

 
El que sí que sabem, ha explicat, és que el creixement demogràfic del planeta continuarà i que la nova població necessitarà més energia, especialment si l'economia ha de continuar creixent i la pobresa s'ha d'eliminar del món. La solució, doncs, és desvincular l'augment de població i el desenvolupament econòmic dels nivells d'emissions i l'impacte ambiental. En aquest sentit, Harjanne ha volgut recordar que el canvi climàtic no és "l'únic repte": la ràtio d'extinció de la biodiversitat de la Terra, per exemple, és un altre dels molts problemes que causa la nostra activitat en els sistemes que regulen el funcionament del nostre planeta. L'economia circular és un element crucial en la resolució d'aquest repte, i justament l'energia, "clau per al desenvolupament sostenible", és una de les seves potes: calen tantes fonts d'energia baixes en emissions com es puguin fer servir.

El problema, a més, no és només extern sinó també intern que, per al diputat finlandès, parteix de models mentals "problemàtics" i d'errors de perpectiva molt estesos, basats en prejudicis, percepcions errònies i connotacions que han anat arrelant a la nostra cultura. Per exemple, ha explicat, "ens centrem en les renovables i no en les emissions", cosa que, ha considerat, fa que mesurem tot el que aconseguim d'una manera que no s'ajusta al repte que tenim per davant. Les energies renovables són "molt importants", ha dit, però "renovable no vol dir sostenible" i els resultats de la proliferació d'aquestes fonts d'energia no sempre han estat positius. És el cas, per exemple, de la destrucció d'hàbitats del creixement de la bioenergia, l'impacte de les hidroelèctriques en els rius, la indústria minera per a la fabricació de cèl·lules fotovoltaiques... Així doncs, ha sentenciat, podrien no ser la solució miraculosa que tots esperem, o no ser-la per sí soles.

En aquesta lluita, ha continuat, l'energia nuclear, baixa en emissions, podria tenir un paper important per, juntament amb algunes energies renovables, formar la combinació guanyadora. "El tabú nuclear", però, com ha dit, ha convertit aquesta font d'energia en un assumpte complicat i de què no es parla. En base a exemples de països europeus -com una comparació entre la indústria energètica alemanya i francesa-, Harjannen ha intentat convèncer que les energies baixes en emissions -és a dir, la nuclear- i les renovables, en les proporcions adients, són el cavall guanyador contra el canvi climàtic, però que les nostres percepcions i prejudicis podrien impedir que ho vegem. Per a ell, ha conclòs, cal veure l'escala i el temps de què disposem i centrar-nos en "mesures reals d'emissions i impacte ambiental", perquè el que tenim al davant "no és una competició entre renovables i nuclear sinó una batalla contra el disastre climàtic" i, per contradictori que pugui semblar, els Verds finlandesos donen suport a l'energia nuclear com a complement per una transició energètica més que urgent.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 17 D'OCTUBRE

INAUGURACIÓ DEL CURS ACADÈMIC 2019-2020 DE L’INSTITUT “SANT FRUCTUÓS” DE TARRAGONA. Eucaristia presidida per Mons. Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona i lliçó inaugural sobre “La misión universal en el dinamismo de la Iglesia local: un paradigma para la actividad pastoral”. Organitza: Institut Superior de Ciències Religioses “Sant Fructuós”. A càrrec del: Dr. Eloy Bueno de la Fuente, doctor en Missionologia per la Universitat Urbaniana de Roma. Lloc: Centre Tarraconense “el Seminari”, c. Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: a les 18.30 h, Eucaristia a la Capella del Seminari; a les 19 h, acte d’inauguració a l’Espai Catedral.

CONFERÈNCIA AMB EL TEMA “APRENDRE A MIRAR AMB ALEGRIA”. A càrrec de: Mn. Simó Gras, plebà de Montblanc. Lloc: parròquia de Sant Joan Baptista, Reus. Hora: 20 h        

DISSABTE, 19 D'OCTUBRE

TROBADA INTERDIOCESANA “EL TREN MISSIONER”. Acte inserit en el Mes Missioner Extraordinari. Organitzen: Cristians Sense Fronteres i delegacions diocesanes de missions de Catalunya. Lloc: Monestir de Santa Maria, Montserrat. Hora: 9.30 h

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.