Dimecres, 17 de Juliol de 2019
Santa Marcel•lina, verge
  • El Vaticà es convertirà en el primer Estat "lliure de plàstic d'un sol ús"
  • Primer cas d'Ebola a Goma, ciutat congolesa d'un milió d'habitants
  • El dispositiu d'atenció immediata pels MENA, a Collserola
  • Mèxic: Pregària per les víctimes d'abusos a l'Església
  • Filipines: Davant "l'emergència climàtica", els bisbes convoquen a una "conversió ecològica"
  • Encontre a Canàries de seminaristes de batxillerat
  • El Cardenal Omella rep el bisbe anglicà a Espanya
  • El franciscà guanyador del premi global de mestres 2019 visita Buenos Aires
  • Nacions Unides proclama el 22 d'agost Dia Internacional de les Víctimes de Violència per Motius Religiosos
  • Tàrrega celebrà amb nodrida participació les Festes del Carme 2019

El segrest de la veritat, a les jornades de Cristianisme i Justícia

Més d'un centenar de persones han participat el passat cap de setmana a la tercera edició de les Jornades de Pensament Fe-Justícia organitzades pel centre Cristianisme i Justícia a Barcelona.

Jesuïtes, 2 juliol 19

El tema d'aquest any ha estat "El segrest de la veritat". Cristianisme i Justícia ha volgut, en temps d'extrem relativisme, abordar aquesta qüestió i ho ha fet des de perspectives i aproximacions diverses. El punt de partida va ser la ponència d'inauguració del filòsof Joan Garcia del Muro, professor de la Universitat Ramon Llull i reconegut assagista.
 
El ponent va explicar com la veritat s'ha convertit en una mercaderia, que es desvincula de la realitat dels fets i que la gent compra d'acord a les seves idees, escoltant i acceptant només aquells missatges que més li convenen i no qüestionen les seves opinions. Garcia del Muro va posar en alerta davant la influència negativa que això té en la democràcia i l'auge dels populismes, ja que ens situa en el que va qualificar de "tribalisme epistemològic" i ens allunya cada vegada més dels altres.
 
A partir d'aquí, diferents tallers i tertúlies van permetre dialogar i reflexionar de forma participativa sobre la qüestió de la veritat. Montse Escribano i Víctor Fernández ho van fer des de la perspectiva bíblica, assenyalant com la teologia ens ha d'ajudar a veure quins camins volem transitar, cap a qui ens acosten i de qui ens allunyen.
 
Al taller que va abordar les conseqüències de la mentida a la vida pública, amb la psicòloga Sandra Racionero i el politòleg Javier Arregui, aquest últim denunciava com s'està anant contra la línia de flotació del sistema democràtic, ja que s'està estenent la idea que un cop t'han votat, pots fer el que vulguis.
 
Moment central del segon dia de les jornades va ser la sessió sobre el paper dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. El periodista Suso López va ser l'encarregat d'aportar elements per reconèixer el que s'amaga rere els mitjans i els silencis mediàtics, i la necessitat d'ampliar la mirada cap a aquells mitjans que ofereixen un periodisme pausat i de context.
 
Sens dubte, una de les tertúlies més celebrades va ser la protagonitzada pel teòleg Pepe Laguna i la periodista Montse Santolino, que van parlar de la necessitat de crear vincles i compartir en comunitat per poder seguir vivint junts, superant el discurs de l'autonomia de l'individu per passar a reconèixer-nos éssers vulnerables i interdependents.
 
Finalment, el taller que va plantejar les mentides de la raó neoliberal va ser liderat per Míriam Feu, economista i Jesús Sanz, antropòleg, que van constatar els paranys de la societat de mercat, ja que quan l'eficiència, la tècnica i el progrés són al centre, queda una societat fragmentada en la qual una part es queda fora.
 
Tan interessants com les ponències i els diàlegs van ser els moments de compartir i conèixer-se, destacant especialment l'espai que les jornades van reservar a la lectura de poemes per part de la filòloga i poeta Sonia Moll.

 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMECRES, 17 DE JULIOL

32è CURSET D’ESTIU AMB EL TEMA “SÍNODE PER A L’ESPERANÇA”. Sessió sobre “El Sínode diocesà”. Organitza: bisbat de Vic. Dies: del 15 al 17. Lloc: Seminari de Vic. Hora: de 10 a 17 h. A dintre l'agenda hi ha l'horari.

DISSABTE, 20 DE JULIOL

ORDENACIÓ DIACONAL DEL GERMÀ CARMELITA BLADIMIR RAMOS, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. JOSEP ÀNGEL SAIZ, BISBE DE TERRASSA. Lloc: parròquia de la Mare de Déu del Carme, Terrassa. Hora: 20 h

DILLUNS, 22 DE JULIOL

I TROBADA D’ANIMADORS DE CANT PER A LA LITÚRGIA. Formació intensiva en el ministeri de l’animació del cant en la litúrgia. La ponència d’enguany la impartiran M. Teresa Gamisans i Pau Prades, amb el títol «El diumenge: anunci i cant de la Paraula»Dies: del 22 al 27. A càrrec de: Montserrat Lluveras. Lloc: Monestir de MontserratAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.