Dimarts, 26 de Maig de 2020
Sant Felip Neri, prevere
  • El Papa reprendrà el rés del Regina Coeli amb fidels a la plaça de Sant Pere
  • Assistència als oficis de Montserrat durant la Fase 1
  • La tornada de la Missa Dominical al Bisbat de Lleida
  • Una Eucaristia per commemorar el final de curs
  • El coronavirus posa en risc el primer Congrés dels nens de la Infància Missionera a Malawi
  • El Museu Episcopal de Vic reobre portes aquest dissabte amb una aposta per gaudir de l'art amb seguretat
  • Nova comunitat de la xarxa d'Hospitalitat a Sant Cugat del Vallès
  • Catholic Relief Service llança una campanya per acabar amb la fam
  • El Papa: La unitat no és només el resultat de la nostra acció, és do de l'Esperit
  • Dissabte 30 de maig la pregària del Rosari amb el papa Francesc

“El repte de la diversitat religiosa a les escoles centra el tercer debat del cicle: Diàleg interreligiós i convivència”

L’espiritualitat a l’Escola ha centrat el tercer i últim debat del Cicle de Jornades de reflexió “Diàleg interreligiós i Convivència”, aquest dijous 16 de maig, organitzades conjuntament entre la Càtedra UNESCO pel Diàleg Intercultural a la Mediterrània de la Universitat Rovira i Virgili i la Biblioteca del Seminari de Tarragona. Han pres part d’aquesta reflexió Oriol Amorós, secretari d’igualtat, migració i ciutadania de la Generalitat de Catalunya; Francesc Grané, director del màster en espiritualitat transcultural de l’Institut de Salut Mental, Fundació Vidal i Barraquer; Ruth Giordano, Pastora auxiliar de l’Església Evangèlica Unida de Terrassa i Silvia Montserrate, Coordinadora de la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural a la Mediterrània.

Meritxell Roselló per a Flama.info, 17 maig 19

La diversitat religiosa a les escoles

Oriol Amorós, el primer en intervenir, ha parlat de la seva tasca en relació a la diversitat religiosa, explicant les dinàmiques que es donen a l’escola entre alumnes i professorat marcada pel rebuig a les creences en algunes ocasions. En la seva intervenció ha realitzat una radiografia de la presència de les creences a l’escola a Catalunya, especialment centrada en la pública. El seu discurs s’ha centrat en els reptes que ha d’assumir l’escola en relació al fet religiós. “El primer és el respecte per la llibertat de creences, en l’ús dels símbols religiosos o l’assignatura de la religió, que és el que porta més discordança,” ha assegurat. En aquest sentit ha expressat que una de les millors fórmules davant el creixement de la diversitat és “buscar un espai acadèmic de cercar més i conèixer les creences, en definitiva apropar-nos més.” També ha volgut incidir en què quan l’escola busca l’ espai de trobada i coneixement mutu  hi ha més respecte i, si existeix el diàleg, el rebuig en general disminueix. El Govern té en compte aquesta diversitat i per tant, la reflexió de moral i ètica ha de formar part de la formació. Per últim ha posat exemples de diferents casos reals en els quals el respecte a la llibertat de creences es posa en qüestió com la manera de vestir de determinades religions o altres com els debats entre el Departament d’Educació i la Direcció General d’Afers Religiosos sobre el kirpan, un ganivet que porten els Sikhs com a símbol religiós. Oriol Amorós ha explicat com es va resoldre aquest conflicte “a Olot hi va haver un debat en una escola pública sobre si els alumnes d’aquesta confessió podien dur aquest ganivet, tenint en compte que és un arma, al final es va acabar acordant que el ganivet havia de ser de plàstic i petit.” Com a síntesi de la seva intervenció ha volgut subratllar que “la cultura religiosa i la reflexió és molt important en els temps actuals.”

L’espiritualitat davant les preguntes existencials

Per la seva banda Ruth Giordano ha explicat la seva experiència com a Pastora a l’església evangèlica de Terrassa i com a formadora de Recursos Humans en l’acompanyament de persones. “La meva feina com a formadora de Recursos Humans  m’ha permès veure el món des de diferents percepcions, treballo amb persones i aquest management, la gestió de recursos, representa mirar-se a un mateix. ” Giordano ha volgut posar molt d’èmfasi amb treballar l’espiritualitat a través de les religions des de ben petits a l’escola, “això ajuda a allunyar del radicalisme a les persones”, ha afirmat. Davant d’un món en què sembla imposar-se la força de la raó i que mana la intel·ligència artificial, l’espiritualitat pot ajudar en les decisions personals de la vida i en el compromís davant els altres. Ruth Giordano ha volgut posar èmfasi  en el seu discurs en com l’espiritualitat manté  i ajuda a trobar l’esperança  davant les debilitats de la vida. En la conclusió final ha afirmat que les religions i l’espiritualitat ajuden aporten reflexió davant la realitat “donar, entendre i escoltar ens ajuda a fer la realitat més forta.”

Doble dimensió espiritual

Francesc Grané ha exposat tot el seu treball en relació a l’espiritualitat. Sobretot ha posat èmfasi en l’escolta del cor afirmant que “el cor es treballa i és evolutiu  on apareix el que vivim”. Grané ha parlat d’una doble dimensió espiritual que es troba en l’escola, on per una banda, es mostren els textos de literatura o filosofia, però per altra banda, es mostren els textos sagrats que ajuden alimentar el ser. Les dues dimensions es complementen. “Les creences per sí soles diuen poc és necessari una base de la vivència religiosa”,ha assegurat. Segons Francesc Grané l’escola, en general, hauria de fer un salt qualitatiu i “fer una  evolució psíquica, moral que fan les religions i per tant pot servir en aquesta base o fonament.” Aquest salt qualitatiu també passa, segons Grané, per una educació pels altres “totes les religions es troben en la vivència, no hi ha altre camí”, ha conclòs.

Millorar el sistema educatiu

L’última intervenció de Silvia Montserrate, coordinadora  la Càtedra UNESCO pel diàleg intercultural, ha centrat el seu discurs en com millorar el sistema educatiu, perquè l’espiritualitat pugui entrar a les escoles.  En la seva intervenció ha destacat el context educatiu actual marcat pel pes de la raó i la tecnologia que ha menystingut la religió i l’espiritualitat, “s’ha donat més valor al triomf de la raó i s’ha reprimit el factor religiós”. Tanmateix ha explicat que des de la UE s’intenta apostar per una innovació en l’educació que tingui en compte l’espiritualitat, ja que l’àmbit pedagògic té en compte aquesta vessant. També ha posat èmfasi en què com a “éssers culturals que som l’espiritualitat ens permet avançar i cercar l’esperit.” Silvia Montserrate ha finalitzat subratllant el valor de l’espiritualitat per les escoles, sense ser instrumentalitzada, perquè “els nens i nenes puguin sentir l’essència de la vida, per tal d’obrir les portes  i anar  en comunió amb tots els éssers.”

Després en el torn del debat es va plantejar una sèrie de qüestions per alguns professors que fan formació espiritual a les escoles. Alguns d’ells van destacar les dificultats que troben en els centres com el rebuig per part d’alguns col·lectius docents respecte a la religió, també han explicat la necessitat de posar en valor l’experiència i les vivències, la necessitat de renovar la Fe com a part important del creixement personal. En el debat va concloure que davant un món canviant constantment s’ha de buscar temps a l’escola per l’espiritualitat i la reflexió.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.