• Es realitza a Hondures el 1r. Congrés de ciberseguretat pastoral
  • Realitzen un viacrucis al Vaticà per recordar als màrtirs de l'Amazonia
  • El Consell Pastoral Diocesà reflexiona sobre les Prioritats Pastorals del nou curs
  • Professa un nou claretià a Catalunya
  • XI edició del Festival de Clipmetratges de Mans Unides
  • La Generalitat organitza un camp d'innovació sobre el sentit de pertinença dels joves fills de la immigració
  • "La solució al conflicte català passa per la necessitat de transformar la paraula diàleg en accions de diàleg"
  • UNICEF: per falta de fons, en risc 41 milions d'infants al món
  • Els bisbes bolivians criden a vigilar la transparència del procés electoral
  • “El missatge que ha d’oferir l’Església, és el del perdó, guarir ferides i que hi hagi realment diàleg”

Reflexió sobre el jainisme i la relació entre els Drets Humans i les religions

El DIM (Diàleg Interreligiós Monàstic) i l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, organitzen de l'1 al 5 de juliol el XIV Curs de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat, que enguany estarà dedicat a la història del jainisme –la religió de la no-violència-, que impartirà el professor Agustí Pániker, i a la relació entre els Drets Humans i les religions, unes ponències que desenvoluparà el professor Juan Manuel Cincunegui.

Abadia de Montserrat, 8 maig 19

El jainisme és una tradició mil·lenària, d'una riquesa i profunditat inestimables i amb uns signes d'identitat molt acusats. És, sobretot, la religió de la no-violència (ahimsa), un ideal que després totes les religions índies van fer seu i que va ser universalitzat per Gandhi al segle XX.

El dia 1 de juliol, Agustí Pániker, professor en diversos màsters i postgraus universitaris, que imparteix conferències i cursos sobre temes relacionats amb l’Àsia i l’Índia i dirigeix l’editorial Kairós, farà un breu repàs a la història del jainisme i en la seva contextualització dins de la civilització índica i la història de les religions.

El 2 de juliol, el professor Pánikar entrarà en qüestions més filosòfiques i en la pràctica del jainisme, tant a nivell monàstic com seglar.

Els tres dies següents, Juan Manuel Cincunegui, doctor en Filosofia (URL) i en Filosofia, Ciutadania i Drets Humans (UB), professor convidat a l’ISCREB i docent col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya, desenvoluparà tres ponències sobre la relació entre els Drets Humans i les Religions. Ho farà a partir de tres punts: 1. El que és superficial i el profund: cap a un nou punt de partida per als drets humans? Anàlisi filosòfic de les diverses dimensions de la crisi de la modernitat capitalista i exploració de la possibilitat d'articular un «nou punt de partida» que permeti pensar una alternativa als drets humans en la seva actual dispensació liberal. 2. Els drets humans: descobriment o invenció? Anàlisi de la historiografia dels drets humans contemporanis en les seves diverses vessants. 3. Drets humans i religions: un doble desafiament.

Finalment, proposarà una reflexió sobre els drets humans en el marc d'una conversa plural, intercultural i interreligiosa.

Informació i inscripcions al curs, que està oberta tothom, cal fer-les a través de la Fundació Abadia de Montserrat 2025: 93 877 77 25 / fundacio2025@abadiamontserrat.net. I també al web del DIM Ibèric: www.dimiberic.org.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMECRES, 23 D'OCTUBRE

PREVENCIÓ DE LA RADICALITZACIÓ: RELIGIÓ A L'ESCOLA. Comptarà amb la participació de diverses personalitats, entre les quals en destaquen el Sr. Marcel·lí Joan, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Heràndez i Serret, director del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), i el Sr. Mohamed el Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT), entre d'altres. Lloc: Facultat de Dret (UB). Aula Magna. Hora: 19.00 h

DIVENDRES, 25 D'OCTUBRE

LA RECONSTRUCCIÓ DE PUIGGRACIÓS. Conferència sobre el projecte dut a terme per l'arquitecte Lluís Bonet i Garí el 1951. Intervindran: Lluís Bonet, sacerdot; Mariona Bonet, arquitecta; Albert Cubeles, historiador. Lloc: Fundació Maurí, c/Cardedeu, 17. La Garriga. Hora: 19.00 h

DISSABTE, 26 D'OCTUBRE

SESSIÓ DE BIOÈTICA DE LA SECCIÓ DE GINECOLOGIA DE METGES CRISTIANS DE CATALUNYA SOBRE EL PROBLEMA PSICOLÒGIC QUE DEIXA L'AVORTAMENT VOLUNTARI. "Síndrome postaborto, una realidad incómoda". Els ponents seran la Dra. Montse Lafuente, psiquiatra, i Teresa Lamarca, coordinadora de projecte Raquel. Posteriorment hi haurà un col·loqui i l'assessorament ètic-moral de Mn. Joan Costa, consiliari. Lloc: C/ Calàbria, 273-275, entresòl 4a, Barcelona. Hora: De 10.30 h a 13.00 h

DIUMENGE, 27 D'OCTUBRE

ORDENACIÓ DIACONAL DE JORDI AVILÉS, MIGUEL DOCTAMA, JORDI DOMÈNECH, ENRIQUE FERNÁNDEZ, RUBÉN GARCÍA, VICENÇ MARTÍ, JOAN MUNDET I DIEGO PINO, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DEL CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA, ARQUEBISBE DE BARCELONALloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 17 h Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.