Dimarts, 18 de Juny de 2019
Sant Marc i sant Marcel·lià, màrtirs
  • 19 de juny, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes 2019
  • La imatge de la Mare de Déu del Remei retorna a la seva ermita
  • Renovats els membres del Patronat de la Sagrada Família
  • El Papa obre el debat per ordenar homes casats
  • Mèxic: L'Episcopat lamenta "amb dolor i tristesa" els assassinats de Leonardo i Norberto
  • Proper llançament del llibre "El Sínode per a l'Amazònia" del cardenal Hummes
  • Mons. Chica Arellano: planificar solucions sostenibles per fer front a la sequera
  • Mèxic serà seu de la IV Trobada Mundial de Joves organitzat per Scholas i World ORT
  • Colòmbia- El bisbe de Buenaventura: violència a nivells aterridors, la gent té por de denunciar
  • Papa a Frares Menors: prediquin la pau i continguin l'hemorràgia de l'abandonament

Es compleixen 56 anys de l'encíclica «Pacem in Terris» del papa Joan XXIII

"El do diví de la pau ha de fundar-se en la veritat, la justícia, la caritat i la llibertat", va escriure el Pontífex en la seva vuitena i última encíclica dirigida a tots els homes de bona voluntat.

Vatican News, 11 abril 19

Es compleixen 56 anys de la publicació de l'encíclica Pacem in terris escrita per Joan XXIII que va veure la llum el Dijous Sant 11 d'abril de 1963, oberta a les aspiracions del món contemporani desxifrades pel Pontífex a través dels signes dels temps.

Va ser la vuitena i última encíclica del Papa Roncalli que per aquell temps estava greument malalt.

Dos dies després, el 13 d'abril, Dissabte Sant, el Vicari de Crist va dirigir a través de la ràdio un missatge als fidels i al món sencer recordant la importància de la «Pau a la terra», dedicada a la recta ordenació de la societat per aconseguir el bé preciós de la pau i do per a la Pasqua de l'any 1963.

Gran anhel de la humanitat: pau a la terra

"El do de la pau farà que cada un prengui consciència de la seva responsabilitat i dels seus límits, de manera que comuniqui als seus semblants el que ells esperen i tenen el dret d'obtenir. D'aquesta manera, serà menys dificultós penetrar decididament en els intricats problemes i relacions humanes, gràcies a l'extensió de la pax christiana, que tot ho harmonitza en el seu ordre degut i elimina les fonts de pertorbació social i ciutadana", afegeix Joan XXIII en la seva intervenció radiofònica.

El document apostòlic porta com a subtítol «Sobre la pau entre tots els pobles que ha de fundar-se en la veritat, la justícia, l'amor i la llibertat», que descriu els quatre principis considerats fonamentals per aconseguir la pau: la veritat com a fonament, la justícia com a regla, l'amor com a motor i la llibertat com a clima.

La seva estructura està composta per una Introducció i cinc seccions nomenades: «Ordenació de les relacions civils i matrimonials», «Ordenació de les relacions polítiques», «Ordenació de les relacions internacionals», «Ordenació de les relacions mundials» i «Normes per a l'acció temporal del cristià».

No hi ha pau social sense pau interior

Tots aquests punts fan èmfasi en els drets i deures que han d'observar els éssers humans i els estats amb la finalitat d'aconseguir la pau i el bé comú; fent especial èmfasi en només hi pot haver pau social si primer regna la pau interior en cada individu.

Així mateix, l'escrit papal se centra en la no bel·ligerància i la construcció de la pau, ja que neix en un període de tensions durant l'anomenada guerra freda, en un món dividit en dos blocs i amb conflictes armats a Vietnam, Àfrica, Amèrica Llatina. Tot això sota l'amenaça del desarmament nuclear.

Per aquest motiu el missatge del Vicari de Crist sigui clar i contundent: "La pau serà sempre només un so de paraules, si no està fundada en aquell ordre que el present document ha traçat amb confiada esperança, fundat en la veritat, construït amb justícia, animat i integrat per la caritat i portat a terme a la llibertat".

Sant Joan XXIII i la seva herència espiritual

I en aquest context, ressonen les paraules del papa Francesc sis anys enrere en el marc del 50è aniversari de Pacem in terris, pronunciades a la Sala Clementina del Vaticà davant els membres de la "Papal Foundation" durant la seva visita anual a Roma:

"El paper més important de les religions és la promoció de la cultura de la trobada, juntament amb la promoció d'una veritable educació de comportaments de responsabilitat per fer-nos càrrec de la creació. I aquí, Sant Joan XXIII veritablement ens ha deixat grans exemples en la seva encíclica Pacem in terris, una herència valuosa i espiritual de la qual podem aprendre tant i que alhora és un incentiu per a comprometre's sempre més en la promoció de la reconciliació i la pau a tots els nivells".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMECRES, 19 DE JUNY

CELEBRACIÓ DE FINAL DE CURS AL SEMINARI CONCILIAR DE BARCELONA. Lloc: Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 19 h

DISSABTE, 22 DE JUNY

VETLLA EUCARÍSTICA DIOCESANA DEL CORPUSLloc: Basílica de la Sagrada Família, c. Mallorca, Barcelona. Hora: de 20 a 22 h

DIUMENGE, 23 DE JUNY

EUCARISTIA DE CORPUS A TOTS ELS BISBATS I PROCESSÓ DEL SANTÍSSIM. Bisbats catalans. A dintre de l'agenda hi ha tots els horarisAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.