Dissabte, 20 d'Abril de 2019
Sant Teòtim, bisbe
  • Els migrants guatemaltencs pateixen abusos no només de les pandilles, també dels funcionaris
  • Níger - Set mesos de captiveri del p. Pier Luigi Maccalli: testimonis i pregàries
  • Sir John Eliot Gardiner porta Semele de Händel al Palau de la Música Catalana
  • Catequesi del Papa: "Al Getsemaní, la soledat no dóna sortides, l'oració sí"
  • El Papa visitarà el Centre Penitenciari Velletri
  • L’Editorial Claret presenta Zapatos Rotos, una autobiografia poètica del fotògraf Joan Guerrero
  • Els bisbes catalans parlen de la Pasqua
  • Autoritzen l’Open Arms a salpar per portar ajut, però no per a tasques rescat
  • Pasqua, anhel de vida!
  • L'altar i la creu de Notre Dame de París llueixen intactes després de l'incendi

Es compleixen 56 anys de l'encíclica «Pacem in Terris» del papa Joan XXIII

"El do diví de la pau ha de fundar-se en la veritat, la justícia, la caritat i la llibertat", va escriure el Pontífex en la seva vuitena i última encíclica dirigida a tots els homes de bona voluntat.

Vatican News, 11 abril 19

Es compleixen 56 anys de la publicació de l'encíclica Pacem in terris escrita per Joan XXIII que va veure la llum el Dijous Sant 11 d'abril de 1963, oberta a les aspiracions del món contemporani desxifrades pel Pontífex a través dels signes dels temps.

Va ser la vuitena i última encíclica del Papa Roncalli que per aquell temps estava greument malalt.

Dos dies després, el 13 d'abril, Dissabte Sant, el Vicari de Crist va dirigir a través de la ràdio un missatge als fidels i al món sencer recordant la importància de la «Pau a la terra», dedicada a la recta ordenació de la societat per aconseguir el bé preciós de la pau i do per a la Pasqua de l'any 1963.

Gran anhel de la humanitat: pau a la terra

"El do de la pau farà que cada un prengui consciència de la seva responsabilitat i dels seus límits, de manera que comuniqui als seus semblants el que ells esperen i tenen el dret d'obtenir. D'aquesta manera, serà menys dificultós penetrar decididament en els intricats problemes i relacions humanes, gràcies a l'extensió de la pax christiana, que tot ho harmonitza en el seu ordre degut i elimina les fonts de pertorbació social i ciutadana", afegeix Joan XXIII en la seva intervenció radiofònica.

El document apostòlic porta com a subtítol «Sobre la pau entre tots els pobles que ha de fundar-se en la veritat, la justícia, l'amor i la llibertat», que descriu els quatre principis considerats fonamentals per aconseguir la pau: la veritat com a fonament, la justícia com a regla, l'amor com a motor i la llibertat com a clima.

La seva estructura està composta per una Introducció i cinc seccions nomenades: «Ordenació de les relacions civils i matrimonials», «Ordenació de les relacions polítiques», «Ordenació de les relacions internacionals», «Ordenació de les relacions mundials» i «Normes per a l'acció temporal del cristià».

No hi ha pau social sense pau interior

Tots aquests punts fan èmfasi en els drets i deures que han d'observar els éssers humans i els estats amb la finalitat d'aconseguir la pau i el bé comú; fent especial èmfasi en només hi pot haver pau social si primer regna la pau interior en cada individu.

Així mateix, l'escrit papal se centra en la no bel·ligerància i la construcció de la pau, ja que neix en un període de tensions durant l'anomenada guerra freda, en un món dividit en dos blocs i amb conflictes armats a Vietnam, Àfrica, Amèrica Llatina. Tot això sota l'amenaça del desarmament nuclear.

Per aquest motiu el missatge del Vicari de Crist sigui clar i contundent: "La pau serà sempre només un so de paraules, si no està fundada en aquell ordre que el present document ha traçat amb confiada esperança, fundat en la veritat, construït amb justícia, animat i integrat per la caritat i portat a terme a la llibertat".

Sant Joan XXIII i la seva herència espiritual

I en aquest context, ressonen les paraules del papa Francesc sis anys enrere en el marc del 50è aniversari de Pacem in terris, pronunciades a la Sala Clementina del Vaticà davant els membres de la "Papal Foundation" durant la seva visita anual a Roma:

"El paper més important de les religions és la promoció de la cultura de la trobada, juntament amb la promoció d'una veritable educació de comportaments de responsabilitat per fer-nos càrrec de la creació. I aquí, Sant Joan XXIII veritablement ens ha deixat grans exemples en la seva encíclica Pacem in terris, una herència valuosa i espiritual de la qual podem aprendre tant i que alhora és un incentiu per a comprometre's sempre més en la promoció de la reconciliació i la pau a tots els nivells".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS SANT, 18 D'ABRIL

MISSA DE LA CENA DEL SENYOR A TOTS ELS BISBATS CATALANS. A dintre de l'agenda trobareu tots els horaris.

DIVENDRES SANT, 19 D'ABRIL

JORNADA DE PORTES OBERTES AL MUSEU BÍBLIC TARRACONENSE. Lloc: Museu Bíblic Tarraconense, c. de les Coques, 1, Tarragona. Hora: de 10 a 13 h

DIUMENGE DE PASQUA, 21 D'ABRIL

MISSA DEL DIA DE PASQUA A TOTES LES DIÒCESIS CATALANES. A dintre de l'agenda trobareu tots els horaris.Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.