• ’Editorial Claret presenta “Canviar el consum per canviar la vida”, una proposta educativa i de conversió ecològica
  • Els targarins visqueren la gran festa religiosa i cultural del Corpus
  • Calor, crida de Sant'Egidio: Hi ha molts ancians en perill. No els deixem sols
  • El Secretariat Interdiocesà de Catequesi organitza les XVIIIes Jornades Interdiocesanes de Catequesi
  • La Filmoteca Vaticana presenta el "videocatecisme de l'Església Catòlica"
  • L’Orde del Sant Sepulcre nomena el català Enric Mas Vice-governador General per Llatinoamèrica
  • Cardenal Omella: «l’Eucaristia és el centre de la vida cristiana, que fa i construeix l’Església»
  • Mèxic - Sol·licitud d'asil s'ha convertit en un viacrucis per als immigrants
  • Polítics encara a la presó, esglésies assetjades, fidels atacats: el diàleg continua sent la solució a la crisi
  • Des d'avui 30a reunió del Consell de Cardenals amb el Papa

La Festa del Santíssim Misteri de Cervera, declarada festa patrimonial d'interès nacional

La Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera ha estat declarada com a festa patrimonial d'interès nacional pel Govern de la Generalitat, qui també ha acordat inscriure la celebració en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Es tracta del primer reconeixement d'aquestes característiques que rep la capital de la Segarra, actual seu de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

Tornaveu, 11 abril 19

Des dels seus orígens, que es remunten al 6 de febrer de 1640, la festa s'ha celebrat gairebé ininterrompudament. La llegenda popular explica que aquell dia se celebrava una missa a l'església de Santa Maria quan, just en el moment de partir un fragment de la Vera Creu, va brollar una gota de sang de l'altar de Sant Nicolau i al mateix instant es va sentir un gran tro. Segons està documentat en les actes del Consell Municipal i nombrosos documents notarials, els cerverins sortiren immediatament al carrer cridant "Misteri!, Misteri!".  

Els paers de Cervera van fer les gestions necessàries perquè el papa Pau III aprovés la institució de la nova festa, com finalment succeí l'any 1547. La nomenclatura oficial ("Santíssima Sacrament") data de 1566, any en què una noia de la Curullada hauria recuperat la parla exclamant "Santíssim" tres vegades.

La prova més evident de la gran popularitat que va gaudir la festa ja des dels primers compassos és el robatori de la relíquia de la Veracreu l'any 1619. Arran de la seva recuperació, Cervera va organitzar una celebració multitudinària d'allò més lluïda, en la qual no hi van faltar tornejos, focs d'artifici, processos, engalanaments, etcètera. La permenorització de la festa, així com la inauguració de la capella del Santíssim Misteri l'any 1633, va quedar recollida a l'obra 'Triunfo del Santo Mysterio de la Vera Cruz de la villa de Cervera'.

La Festa Major del Santíssim Misteri, avui

Com a preludi de l'acte central de la festa, entre el 27 de gener i el 4 de febrer se celebra cada dia una celebració litúrgica, al final de la qual es canten els Goigs del Santíssim Misteri. Acabada la novena, el vespre del 5 de febrer té lloc la tradicional interpretació de les Completes, interpretades des de 1844 en la versió actual i reconegudes com una de les obres de música litúrgica catalana més singulars.

Fidel als orígens històrics, el 6 de febrer és el dia culminant de la festa. Al final de l'Eucaristia concelebrada que se celebra a l'església de Santa Maria, el Cor de Completes torna a interpretar el res de les Completes, si bé en aquest cas només un fragment. A la tarda, el poble participa en una processó amb la relíquia de la Veracreu -no pas l'originària, robada el 1915, sinó un altre fragment cedit per Benet XV l'any 1918- , que és portada per les autoritats eclesiàstiques de major rang sota un tàlem. El recorregut acaba a la capella del Santíssim Misteri, on es torna a venerar la relíquia i es canten els goigs en el seu honor.

La festa culmina el 7 de febrer celebrant una missa per a recordar els difunts de la comunitat. Actualment, les celebracions són organitzades per la parròquia de Santa Maria de Cervera, la Junta del Santíssim Misteri de Cervera, la Paeria de Cervera i el Patronat de les Completes del Santíssim Misteri de Cervera.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMARTS, 25 DE JUNY

CURS SOBRE ANTONI GAUDÍ. Dies: del 25 al 28. Organitza: Ateneu Universitari Sant Pacià i Facultat Antoni Gaudí. Lloc: Facultat Antoni Gaudí, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 17 h

DIMECRES, 26 DE JUNY

TALLER SOBRE “EDUCACIÓ DE LA INTIMITAT I PREVENCIÓ D’ABUSOS SEXUALS A MENORS”. A càrrec de: Lourdes Illán, psicòloga i sexòloga. Lloc: església de Sant Joan, Berga. Hora: 20.30 h

DIJOUS, 27 DE JUNY

JORNADA SOBRE ART I CULTURA RELIGIOSA A CATALUNYA. Organitzen: Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Lloc: Institut Superior de Ciències Religioses, Ronda de Francesc Camprodon, 2, Vic. Hora: de 9 a 17.30 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.