Dissabte, 20 d'Abril de 2019
Sant Teòtim, bisbe
  • Els migrants guatemaltencs pateixen abusos no només de les pandilles, també dels funcionaris
  • Níger - Set mesos de captiveri del p. Pier Luigi Maccalli: testimonis i pregàries
  • Sir John Eliot Gardiner porta Semele de Händel al Palau de la Música Catalana
  • Catequesi del Papa: "Al Getsemaní, la soledat no dóna sortides, l'oració sí"
  • El Papa visitarà el Centre Penitenciari Velletri
  • L’Editorial Claret presenta Zapatos Rotos, una autobiografia poètica del fotògraf Joan Guerrero
  • Els bisbes catalans parlen de la Pasqua
  • Autoritzen l’Open Arms a salpar per portar ajut, però no per a tasques rescat
  • Pasqua, anhel de vida!
  • L'altar i la creu de Notre Dame de París llueixen intactes després de l'incendi

Metges Sense Fronteres Somàlia: "Vetllem per la salut de les futures mares i els seus fills"

L'organització sanitària treballa en diverses zones de Somàlia per reduir les taxes de mortalitat materna que estadísticament són molt elevades. En només vuit mesos, han atès més de 5.000 dones, als que els ofereixen parts segurs, mentre planifiquen obrir una nova unitat neonatal.

Vatican News, 11 abril 19

A Somàlia, les taxes de mortalitat materna es troben entre les més altes del món.

Segons les estadístiques sanitàries, 1 de cada 12 dones mor durant l'embaràs, el part o el període postpart, a causa de la falta d'accés als serveis de salut. També és altíssima la mortalitat infantil: un de cada set nens menors de 5 anys mor.

Des de maig de 2018, Metges Sense Fronteres (MSF) dóna suport a l'Hospital Regional de Bay, a Baidoa, a l'estat sud-oest de Somàlia; per atendre les necessitats de salut tant de les mares com dels seus fills. De maig a desembre de 2018, més de 4.000 dones van rebre consultes prenatals o postnatals, i més de 1.500 van ingressar al pavelló de maternitat. En només 8 mesos, van néixer un total de 686 nadons.

Un panorama desolador que ha causat la migració forçosa de milions de somalis a països veïns com Kenya, des d'on fa un parell d'anys, les autoritats van decidir tancar diversos campaments de refugiats com el de Dadaab, considerat el més gran del món i en el qual més del 80% de les persones van ser obligades a tornar a Somàlia arriscant les seves vides.

Somàlia: inestabilitat política i violència

Parlem d'un país que ha ocupat en els darrers anys, el primer o segon lloc en l'Índex de Fragilitat dels Estats elaborat per l'organització Fund for Peace (Fons per a la Pau), que analitza els problemes dels anomenats Estats febles i fallits.

Quan els organismes internacionals es reuneixen per discutir sobre Somàlia, com va passar al maig de 2017 a Londres en la conferència organitzada per l'ONU, se sol descriure la seva realitat nacional com "crònicament inestable, sense govern i amenaçat per militants islamistes, pirates i la fam".

A això se sumen els atacs amb bombes, assassinats i segrestos que els grups extremistes porten a terme de forma regular.

La història de Halima

Una situació dramàtica que repercuteix de manera directa en el sofert poble somali que pateix les conseqüències d'un sistema polític, social i sanitari extremadament precari.

"De maig a desembre de 2018, més de 4.000 dones van rebre consultes prenatals o postnatals, i més de 1.500 van ingressar al pavelló de maternitat. En només 8 mesos, van néixer un total de 686 nadons "

En aquest context, MSF comparteix la història de Halima, de 18 anys, que viu en un poble a uns 100 quilòmetres a sud de Baidoa i és una de les primeres dones en beneficiar-se dels serveis gratuïts de maternitat per a embarassades i nadons en el Hospital Regional de Bay des que l'ONG va començar el seu treball al maig.

"Volia donar a llum a casa però, després de dos dies de treball de part, em vaig desmaiar, així que els meus familiars em van posar en un carro de rucs i em van portar a un centre de salut proper", explica Halima, afirmant que durant el trajecte, a causa del seu mal estat físic va entrar en coma i va començar a tenir contraccions. Al petit centre sanitari no van poder fer res per ella, per la qual cosa Halima va haver de ser traslladada amb autobús a l'hospital de MSF.

El viatge dura un dia complet però a les poques hores de marxar, Halima va començar a donar a llum: "el nadó va començar a sortir. Jo encara estava inconscient i ningú sabia què fer. Em van dir que quan vaig arribar a l'hospital portava vuit dies en coma. Vaig perdre al meu fill, però els metges de MSF van aconseguir salvar-me la vida ".

La jove va trigar dos dies més per sortir del coma i, des de llavors, s'està recuperant a la sala de pacients hospitalitzats de l'Hospital Regional de Bay.

Salvant vides en els parts

La primera fase de la nostra intervenció, dirigida a establir una unitat obstètrica integral en ple funcionament, inclou atenció prenatal i postnatal, així com garantir parts segurs, ja siguin normals o complicats. En els següents mesos, s'ampliarà aquest servei amb el desenvolupament d'una unitat neonatal i el suport a pacients hospitalitzats pediàtrics, pacients ambulatoris i serveis de sala d'urgències.
"El nadó va començar a sortir. Jo encara estava inconscient i ningú sabia què fer. Em van dir que quan vaig arribar a l'hospital portava vuit dies en coma. Vaig perdre al meu fill, però els metges de MSF van aconseguir salvar-me la vida".

L'organització sanitària internacional segueix treballant en les zones més afectades i superant tot tipus d'obstacles: les activitats de MSF a Somàlia van ser represes al maig de 2017, després d'una absència de gairebé quatre anys a causa d'atacs extrems contra el personal mèdic. Des de llavors, l'ONG dóna suport a l'Hospital Regional de Bay a Baidoa i l'Hospital Regional de Mudug a Galkayo.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS SANT, 18 D'ABRIL

MISSA DE LA CENA DEL SENYOR A TOTS ELS BISBATS CATALANS. A dintre de l'agenda trobareu tots els horaris.

DIVENDRES SANT, 19 D'ABRIL

JORNADA DE PORTES OBERTES AL MUSEU BÍBLIC TARRACONENSE. Lloc: Museu Bíblic Tarraconense, c. de les Coques, 1, Tarragona. Hora: de 10 a 13 h

DIUMENGE DE PASQUA, 21 D'ABRIL

MISSA DEL DIA DE PASQUA A TOTES LES DIÒCESIS CATALANES. A dintre de l'agenda trobareu tots els horaris.Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.