Dimarts, 18 de Juny de 2019
Sant Marc i sant Marcel·lià, màrtirs
  • 19 de juny, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes 2019
  • La imatge de la Mare de Déu del Remei retorna a la seva ermita
  • Renovats els membres del Patronat de la Sagrada Família
  • El Papa obre el debat per ordenar homes casats
  • Mèxic: L'Episcopat lamenta "amb dolor i tristesa" els assassinats de Leonardo i Norberto
  • Proper llançament del llibre "El Sínode per a l'Amazònia" del cardenal Hummes
  • Mons. Chica Arellano: planificar solucions sostenibles per fer front a la sequera
  • Mèxic serà seu de la IV Trobada Mundial de Joves organitzat per Scholas i World ORT
  • Colòmbia- El bisbe de Buenaventura: violència a nivells aterridors, la gent té por de denunciar
  • Papa a Frares Menors: prediquin la pau i continguin l'hemorràgia de l'abandonament

Catequesi del Papa: "Servir a l'esperança, és tendir ponts entre civilitzacions"

La Visita Apostòlica al Marroc, tema de la catequesi del papa Francesc a l'Audiència General d'aquest dimecres 3 d'abril del 2019.

Vatican News, 3 abril 19

"Amb el lema 'Servidor d'Esperança', vaig poder fer un altre pas en el camí del diàleg interreligiós amb els nostres germans musulmans, recordant aquella trobada entre sant Francesc d'Assís amb el sultà al-Malik al-Kamil fa 800 anys, i el viatge del papa Joan Pau II fa més de tres dècades", ho ha dit el papa Francesc a l'Audiència General del primer dimecres d'abril de 2019, explicant el seu 28è Viatge Apostòlic al Marroc, realitzat el 30 i 31 de març passat.

Un pas més en el camí del diàleg interreligiós

En la seva catequesi, el Sant Pare ha agraït a Sa Majestat el Rei Mohammed VI i a les altres autoritats marroquines per la càlida acollida i per tota la col·laboració, especialment al Rei, que ha estat molt fratern, molt amic i proper. "Dono gràcies sobretot al Senyor - va precisar el Pontífex - que m'ha permès fer un pas més en el camí del diàleg i de la trobada amb els germans i germanes musulmans. El meu pelegrinatge va seguir els passos de dos sants: Sant Francesc d'Assís i Joan Pau II. Fa 800 anys Francesc va portar el missatge de pau i fraternitat al sultà Al-Malik Al-Kamil; el 1985 el Papa Wojtya va fer la seva memorable visita al Marroc, després d'haver rebut al Rei Hassan II al Vaticà, el primer entre els caps d'Estat musulmans".

Per què el Papa va als musulmans i no només als catòlics?

El papa Francesc intervenint espontàniament, s'ha preguntat: Però per què el Papa va als musulmans i no només als catòlics? Per què hi ha tantes religions? "Amb els musulmans - ha subratllat el Pontífex - som descendents del mateix Pare, Abraham". Per què Déu permet que hi hagi tantes religions? Però, Déu va voler permetre això: els teòlegs Escolàstics deien les volutes permissiva de Déu. Ell va voler permetre aquesta realitat: hi ha moltes religions que algunes neixen de la cultura, però sempre miren al cel, miren a Déu. Però el que Déu vol és la fraternitat entre nosaltres i de manera especial - per això, aquest Viatge - amb els nostres germans, fills d'Abraham, com nosaltres, els musulmans. No hem de tenir por de la diferència: Déu ho ha permès. Però sí, hem de tenir por si no treballem per la fraternitat, per anar junts a la vida.

Servir a l'esperança, és tendir ponts entre civilitzacions

En aquest sentit, el Sant Pare ha dit que, va ser una alegria i un honor poder fer-ho amb el noble Regne del Marroc, trobant al seu poble i als seus governants, amb qui hem recordat algunes importants cimeres internacionals celebrades en aquest país en els últims anys, i amb el Rei Mohammed VI reafirmem el paper essencial de les religions en la defensa de la dignitat humana i la promoció de la pau, la justícia i la cura de la creació, la nostra casa comuna. "Servir l'esperança vol dir crear ponts entre les civilitzacions i, juntament amb el rei Mohammed VI, reiterem que les religions són essencials per defensar la dignitat humana, promoure la pau i la cura de la creació. De forma conjunta, vam fer una crida per Jerusalem, perquè sigui preservada com a patrimoni de la humanitat i lloc de trobada pacífic, de manera particular per als fidels de les tres religions monoteistes".

Respecte per les altres religions i rebuig a la violència

Dissabte - ha explicat el Pontífex - vaig visitar el mausoleu de Mohammed V i vaig rendir homenatge a la seva memòria com a la de Hassan II; a més vaig estar a l'Institut de formació dels imams i predicadors, que promou un islam respectuós i rebutja la violència i l'integrisme. De manera especial, vaig prestar atenció a la qüestió migratòria, oferint un camí a través de quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar.

Especial atenció a la qüestió de la migració

Per això, he prestat especial atenció a la qüestió de la migració, tant parlant amb les autoritats com especialment en la Trobada dedicada als migrants. "Alguns d'ells han testificat que la vida dels que emigren canvia i torna a ser humana quan troben una comunitat que els acull com a persones. Això és fonamental. A Marràqueix, Marroc, el mes de desembre passat es va ratificar el "Pacte Mundial per una Migració Segura, Ordenada i Regular". Un pas important en assumir la responsabilitat de la Comunitat Internacional. Com a Santa Seu hem ofert la nostra contribució que es resumeix en quatre verbs: acollir, protegir, promoure i integrar.

"Són persones i no migrants!"

En aquest sentit, el papa Francesc va dir que, l'Església al Marroc està molt compromesa amb la proximitat als migrants i per això vaig voler agrair i animar a aquells que generosament es posen al seu servei realitzant la paraula de Crist: "Vaig ser foraster i vostès em van acollir ". "No m'agrada dir migrants; m'agrada dir persones migrants. Saben per què? Perquè migrant és un adjectiu, en canvi les persones són substantius. Nosaltres hem caigut en la cultura de l'adjectiu: fem servir molts adjectius i sovint oblidem els substantius, és a dir, la substància. L'adjectiu ha d'anar unit a un substantiu, a una persona, és a dir, no a un migrant: una persona migrant. Així hi ha respecte. Per no caure en aquesta cultura de l'adjectiu que és massa líquid, massa gasós".

El Poble de Déu en el cor d'un país islàmic

El diumenge va estar dedicat a la comunitat cristiana. Vaig visitar el Centre Rural de Serveis Socials, gestionat per les Filles de la Caritat; després a la catedral de Rabat vaig tenir una trobada amb sacerdots, persones consagrades i el Consell ecumènic de les Esglésies. La presència d'ells en aquest país és com la sal o el llevat que pot donar sabor i fer créixer la massa. Vaig concloure la meva visita amb la celebració de l'Eucaristia en què van participar milers de persones d'unes 60 nacions diferents, sent aquesta una epifania particular del Poble de Déu en el cor d'un país islàmic.

Fomentar els llaços de fraternitat

Abans de concloure la seva catequesi, el papa Francesc ha saludat cordialment els pelegrins de llengua espanyola vinguts d'Espanya i Llatinoamèrica. "Demanem que Déu, el Clement i Misericordiós -com l'invoquen els nostres germans musulmans, ha encoratjat el Papa - impulsi el diàleg interreligiós i fomenti els llaços de fraternitat que ens uneixen com a fills d'un mateix Déu".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMECRES, 19 DE JUNY

CELEBRACIÓ DE FINAL DE CURS AL SEMINARI CONCILIAR DE BARCELONA. Lloc: Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 19 h

DISSABTE, 22 DE JUNY

VETLLA EUCARÍSTICA DIOCESANA DEL CORPUSLloc: Basílica de la Sagrada Família, c. Mallorca, Barcelona. Hora: de 20 a 22 h

DIUMENGE, 23 DE JUNY

EUCARISTIA DE CORPUS A TOTS ELS BISBATS I PROCESSÓ DEL SANTÍSSIM. Bisbats catalans. A dintre de l'agenda hi ha tots els horarisAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.