• Nova missa vespertina a la basílica de la Sagrada Família
  • 4 de cada 10 persones pobres considera que la seva salut és regular, dolenta o molt dolenta
  • El món admira l'ONU com a vehicle per aconseguir la pau, la seguretat i els drets humans universals
  • El Papa: "Els projectes humans sense la signatura de Déu fallen"
  • Catalonia Sacra se suma a les Jornades Europees del Patrimoni
  • El papa Francesc resa i demana més suport per a malalts d'Alzheimer
  • Sant Tomàs d'Aquino reuneix estudiants europeus i americans
  • La Santa Seu s'instal·la permanentment a l'OEA
  • La Sagrada Família acull una representació del ‘Misteri de la Selva’
  • El Papa obrirà el Mes Missioner Extraordinari a la basílica de Sant Pere

Església ortodoxa russa i catòlica: "Ecumenisme en defensa de la vida"

En el marc de la commemoració del 3r. Aniversari de la Declaració Conjunta signada a Cuba entre el papa Francesc i el Patriarca Ciril, es va dur a terme a Moscou, aquest 12 de febrer, un col·loqui per recordar els punts més destacats de la Declaració Conjunta.

Vatican News, 13 febrer 19

L'Església Ortodoxa Russa i l'Església Catòlica van trobar un camp d'acció comuna en la defensa de la vida - ho assenyala l'Osservatore Romano en la seva edició italiana d'aquest dimarts 12 de febrer - aquesta convicció va donar lloc al col·loqui celebrat aquest dimarts, 12 de febrer, a Moscou, per recordar la Declaració Conjunta signada a Cuba pel papa Francesc i el Patriarca Ciril el 2016.

Cardenal Koch: el final de vida un repte del nostre temps

El col·loqui d'enguany, és la tercera trobada després de la de Friburg el 2017 i Viena el 2018, i té com a tema la "Fi de la vida". En els treballs realitzats a l'Institut Teològic d'Estudis de Postgrau Sants Ciril i Metodi, va intervenir el Cardenal Kurt Koch, President del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, qui agraint al Metropolita Hilarion, Rector d'aquest Institut Teològic, ha subratllat l'obertura d'un nou capítol en les relacions entre les dues Esglésies.

Referint-se al tema del col·loqui, el Card. Koch va assenyalar que la qüestió de la fi de la vida "sempre ha estat un repte, ja que l'home és l'única criatura conscient de la seva pròpia condició mortal". Aquest repte, ha afegit, es presenta avui en dia d'una forma nova gràcies als avenços en el coneixement i la tecnologia mèdica. De fet, ha afegit, "en les societats modernes, la mort sol passar a l'hospital, i sovint és el resultat d'una decisió mèdica, ja sigui el cessament del tractament o la no iniciació del mateix". I tot això, va dir el Card. Koch, planteja la qüestió del sentit del patiment per als cristians, del que entenem per dignitat dels malalts, i saber si el que és bo per al cos està sempre al servei del bé integral de la persona.

En aquest sentit, el Card. Koch va recórrer les principals etapes de la reflexió de l'Església sobre el tema a través d'un excursus històric. Ja el 1957, de fet, Pius XII, en el seu discurs davant una assemblea internacional de 500 metges reunits a Roma, es va declarar a favor de les cures pal·liatives i contra tot tractament agressiu. El 1980 aquestes posicions van ser desenvolupades en un document de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, la declaració Iura et bona sobre l'eutanàsia, els principis van ser clarament resumits en el Catecisme de l'Església Catòlica. Aquests recorden el caràcter moralment inacceptable de l'eutanàsia, el rebuig de qualsevol tractament massa entusiasta i l'obligació de la cura ordinari.

Mons. Paglia: no es pot morir sol

En els col·loquis també va intervenir Mons. Vincenzo Paglia, President de l'Acadèmia Pontifícia per a la Vida, que va tractar el tema "Al servei de la dignitat de l'home, cridat a la vida". En la seva intervenció el prelat es va referir a la carta Humana communitas, enviada pel papa Francesc a l'Acadèmia Pontifícia en el 25è aniversari de la seva fundació. El document papal va ser traduït al rus per a l'ocasió i donat al Patriarcat de Moscou. Curar, va explicar Mons. Paglia, vol dir tenir cura dels altres, com ensenya l'Evangeli. I en aquest sentit la paràbola del Bon Samarità adquireix una nova dimensió en la societat tecnològica i hiper-connectada les implicacions són persones cada vegada més tancades en els seus propis recintes.

Tenir cura, va explicar l'Arquebisbe, "és ocupar-nos de la vida humana en el sentit de la qualitat humana de les opcions que guarden i reafirmen el destí últim de la vida" i, al mateix temps, tenir cura del medi ambient: "Estem cridats a redescobrir la connexió entre les relacions entre nosaltres i els llocs que alberguen les nostres vides". Després d'emmarcar els desafiaments d'aquesta manera, Mons. Paglia es va centrar en el tema específic de la "fi de la vida" i ha subratllat com l'Acadèmia Pontifícia ha inclòs les cures pal·liatives entre els punts qualificatius del seu compromís. Acompanyen les persones en la transició a la mort; no abandonen el malalt com de vegades ho fa la medicina quan "no hi ha res més que fer", ni es dirigeixen cap a una "fúria terapèutica". Per les cures pal·liatives, va afegir, "no tenim pacients", però "si tenim persones, amb tot el seu bagatge físic, psicològic, cultural i espiritual"; per tant, cal reconèixer també "al costat dels malalts" "la presència de familiars i dels que treballen per la seva salut". Perquè, com denunciava el prelat, "no es pot morir sol".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIJOUS, 19 DE SETEMBRE

CONGRÉS NACIONAL DE MISSIONS, amb motiu del Mes Missioner Extraordinari “Batejats i enviats: l’Església de Crist en missió al món”, convocat pel papa Francesc per a l’octubre de 2019. Dies: del 19 al 22. Lloc: Parròquia de Sant Francesc de Borja, c. Maldonado, 1, Madrid.

DIVENDRES, 20 DE SETEMBRE

ESPECTACLE “MISERICÒRDIA: DE REUS AL CEL”. Aquest espectacle escènic de cant, música, dansa i teatre narra l’aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia a la pastoreta Isabel Besora explicant també detalls i trames secundàries, a partir de l’estudi de textos i publicacions. A càrrec de: l’Orfeó Reusenc. Lloc: Prioral de Sant Pere, Reus. Hora: 21.30 h

DIUMENGE, 22 DE SETEMBRE

ORDENACIÓ PRESBITERAL DE MN. JORDI MONDRAGÓN I MN. JAVIER OJEDA, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. AGUSTÍ CORTÉS, BISBE DE SANT FELIU DE LLOBREGATLloc: Catedral de Sant Llorenç, Sant Feliu de Llobregat. Hora: 18 h

REPRESENTACIÓ DEL MISTERI DE LA SELVA, el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.