• La col·lecta "Òbol de Sant Pere" s'ajorna al 4 d'octubre
  • El Papa: la missió és un do gratuït de l'Esperit, no el resultat d'estratègies
  • Càritas segueix repartint targetes moneder per la compra d’aliments a les famílies afectades per la COVID-19
  • Mor a Bolívia el jesuïta català Maurici Barcardit
  • Pilar Ribas: “La majoria de persones que han vingut a Càritas no saben si en acabar el confinament tindran feina”
  • El Cardenal Czerny lliura els II Premi Pare Arrupe de Drets Humans
  • El bisbe Justí Guitart d’Urgell
  • CELAM i Religions per la pau: Proximitat als musulmans per la fi del Ramadà
  • Els bisbes catalans parlen de la 54a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials
  • La basílica del Sant Sepulcre reobre les seves portes aquest diumenge 24 de maig

Tarragona celebra la solemnitat de Sant Fructuós amb la inauguració d’un “Jardí Bíblic” i una ofrena al “Cardenal de la Pau”

Cada 21 de gener Tarragona recorda la solemnitat del martiri de Sant Fructuós, Auguri i Eulogi. Uns testimonis de vida evangèlica pels cristians actuals i per aquest motiu s’organitza any rere any algun acte commemoratiu. Aquest 2019 el Museu Bíblic ha presentat al migdia, del dilluns 21 de gener, la primera fase del Jardí Bíblic en roda de premsa.

Meritxell Roselló per a Flama.info, 23 gener 19

El director del Museu, Andreu Muñoz, ha explicat pels mitjans una breu síntesi dels més de vint segles d’història de l’edifici, que acull  el Museu, i el motiu de la seva creació que  “és transferir la cultura bíblica i ser un navegador espiritual per les persones d’avui”, ha especificat.  A continuació ha explicat els tres objectius que persegueix la remodelació del pati del Museu en un jardí bíblic.

Segons Andreu Muñoz el primer és “la intel·ligibilitat de l’espai històric, on al seu subsòl guarda les restes dels porticats del temple d’ August i la fonamentació dels murs que determina la línia del Tèmenos de fa 2.000 anys.” El segon objectiu que persegueix és “la intel·ligibilitat del discurs bíblic a través de tres estàtues obra de l’escultor tarragoní Bruno Gallart i Pardo”, ha explicat Muñoz. Es tracta d’un escultor notable ,que ha col·laborat amb l’artista Josep Maria Subirachs, essent coautor amb aquest, de la gran porta de la façana de la Glòria de la Sagrada Família de Barcelona. Com artista tarragoní és autor de l’estàtua del president Lluís Companys de Tarragona. Bruno Gallart  ha construït les estàtues d’Abraham, Sant Fructuós i Sant Pau, l’estàtua de Sant Fructuós que havia d’anar a l’interior de la Sagrada Família, però per voluntat de l’artista s’ha quedat al jardí bíblic. El tercer i últim objectiu té relació amb l’escultura de Sant Pau que pretén transmetre “la tradició que explica la seva vinguda a Tarragona”. D’altra banda, el jardí vol transmetre una narració bíblica amb  12 petjades amb noms de l’Antic i Nou Testament com Sant Pau, el nom dels evangelistes o Santa Tecla, i de les plantes relacionades amb episodis bíblics. Unes petjades que volen transmetre 4.000 anys d’història de la salvació des del primer patriarca Abraham fins a Sant Fructuós. Al centre d’aquest camí es troba una pica de pedra “que representa Jesucrist amb un sortidor d’aigua com a font viva que vol marcar la dimensió cristocèntrica del pati”, ha emfasitzat.

Respecte a les plantes que es troben en el jardí encara “estan adormides esperant florir”, cada una d’elles porta una breu explicació  sobre l’origen, el símbol i una descripció de les seves característiques. Es tracten de plantes i arbres que es troben a l’arc mediterrani com per exemple: el Cedre, un arbre que es va utilitzar per construir el temple de Jerusalem; el magraner que es reproduïa artísticament en les columnes del temple de Salomó, així com la figuera, la vinya o la palmera que transmeten diverses simbologies i que estan unides en la  narració bíblica. Entre aquesta vegetació en destaca una olivera, símbol per excel·lència de la pau, on al seu peu apareix una inscripció amb la paraula “Pau” en grec, llatí, hebreu i àrab.  “Tot el conjunt vol transmetre un llenguatge de pau”, ha apuntat Andreu Muñoz.

Per últim ha explicat als mitjans que aquest 2019 volen començar la segona fase de construcció del Museu Bíblic que consistirà “en posar uns relleus en ferro sobre Jerusalem, Natzaret i Betlem que evoqui la cultura de  Terra Santa i seran obra de Mn. Joan Curieses i també, una sala del museu on hi haurà llibres com espai de reflexió,” ha afegit.  Una  altra de les novetats que ha explicat es que en la zona del museu es vol construir un centre d’interpretació de la part alta per oferir les claus interpretatives històriques de l’espai.  El “Jardí Bíblic” ha estat finançat en gran part, per la Direcció General d’Afers Religiosos, la Fundació Privada Mútua Catalana, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona  i un gran equip de voluntaris i donants que han fet possible el projecte. 

Inauguració del jardí bíblic

La inauguració ha tingut lloc al vespre del mateix dia 21 de gener i ha comptat amb la presència de diferents autoritats locals com el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Daniel Cid; el diputat de patrimoni de la Diputació, Mateu Montserrat; l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el Vicari General Mn. Joaquim Fortuny i el Director General d’Afers Religiosos de la Generalitat, Marcel·lí Joan. Entre el públic també hi havia l’exdirector d’Afers Religiosos Enric Vendrell. En els diversos parlaments han intervingut el director del Museu Bíblic, Andreu Muñoz que ha fet una breu síntesi històrica de l’espai i també ha explicat els esforços de les institucions i sobretot, l’equip de voluntaris que ha fet possible el projecte “que vol ser un espai de pau, diàleg i vida que apropi a les persones a un sentit transcendent.” Per la seva banda, el Director General d’Afers Religiosos, Marcel·lí Joan ha fet un elogi de la Bíblia com a patrimoni de la humanitat, i que ha representat una font d’inspiració per molts artistes. Per això Marcel·lí Joan  ha explicat que “el Museu es pot projectar més enllà dels textos bíblics”. L'últim ha intervenir ha estat l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, també ha fet referència a “conèixer els valors de les Sagrades Escriptures i les arrels cristianes de la societat significa transmetre els valors de pau i diàleg més enllà de la diferència”. També va tenir paraules d’agraïment per la feina de transmissió de coneixement de l’equip de voluntaris del Museu Bíblic. Finalment el Jardí Bíblic ha estat inaugurat i beneït per l’Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat, Mons. Jaume Pujol.  

 

Ofrena floral davant les despulles del “Cardenal de la Pau” i Missa Pontifical

Al vespre, aprofitant la commemoració dels sants màrtirs tarragonins la Comissió de l’Any Vidal i Barraquer de Cambrils, encapçalada per l’alcadessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha realitzat una ofrena floral a la cripta de la capella de Sant Fructuós de la Catedral tarragonina, on reposen les despulles del cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer. L’ofrena s’emmarca dintre els actes de l’Any Vidal i Barraquer i també van ser presents el comissionat de l’Any, Josep Maria Panicello i alguns familiars del cardenal. En l’ofrena han estat acompanyats pel capítol catedralici, els canonges i presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol que ha recordat un recent viatge a Gènova, on hi ha un barri dedicat a Sant Fructuós, es diu “Sant Fructuoso di Capodimonte”. Allí li van donar una relíquia del sant per portar-la a la seu tarragonina. Finalment també ha tingut paraules pel cardenal Vidal i Barraquer “com a primer dels màrtirs.” 

Després de l’ofrena s’ha celebrat amb solemnitat, la Missa Pontifical presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, dels sants màrtirs tarragonins, Fructuós, bisbe; Auguri i Eulogi, diaques  a la catedral. En l’eucaristia hi ha participat representants de l’Església Ortodoxa Romanesa d’Espanya i Portugal, el bisbe Teòfil de Ibèria; el Pare Vasile, representant de l’Església Ortodoxa Romanesa de Tarragona i el seu fill David Valtaretu.

Els cants han estat acompanyats, com ja és habitual, pel Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral, dirigits per Mn. Miquel Barbarà. Durant l’homilia l’Arquebisbe ha fet moltes referències als màrtirs i sobretot, a la pròxima Beatificació que tindrà lloc al març de Marià Mullerat. En aquest sentit ha apuntat que “la mort del màrtir omple d’alegria els vius i no els morts i que enforteixen la nostra fe cristiana”. Respecte la Beatificació he expressat que l’Església no aixeca cap senyera sinó la Fe i que es desvincula de la Memòria Històrica que pertany a la societat civil, “la Beatificació és un acte de gratitud, de pau i reconciliació.”


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.