Dimecres, 5 d'Agost de 2020
Sant Joan Maria Vianney, prevere
  • QUE TINGUEU UNES BONES VACANCES
  • Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
  • 24.000 entrades per visitar la Sagrada Família durant els caps de setmana
  • Arturo Sosa: "No volem un món on els pobres siguin els que paguen la factura"
  • El Síndic recomana a les administracions que garanteixin l’alimentació d’infants vulnerables durant l’estiu
  • L'AUSP, primera institució universitària a oferir cursos de copte, siríac, egipci, arameu i hebreu modern
  • Mn. Fidel Catalán, nou vicari general del Vallès Occidental
  • Togo: La diòcesi de Sokode es beneficia del programa de govern per combatre la pobresa
  • Les paraules del Papa en coreà: un ajut espiritual per als fidels
  • Els temples de Lleida i sis poblacions del Segrià ja celebren Missa amb un terç de l'aforament

El Patriarcat Ecumènic reconeix la independència de l'Església Ortodoxa d'Ucraïna

El Patriarcat Ecumènic de Constantinoble va signar un volum (decret) de autocefàlia (autonomia) per a l'Església Ortodoxa d'Ucraïna, reconeixent així formalment la seva independència.

ACIprensa, 10 gener 19

El decret va ser signat el 5 de gener a la Catedral de Sant Jordi a Istanbul, després que el Patriarca Bartomeu I va concelebrar la divina litúrgia amb Epiphanius I, Metropolita de Kyev i primat de la recentment creada Església Ortodoxa d'Ucraïna.

Entre els presents en la signatura d'aquest document van estar el president d'Ucraïna, Petro Poroshenko, i algunes autoritats ucraïneses.

El decret va ser enviat després a Kyev, on Epiphanius ho va fer públic el 7 de gener després de la divina litúrgia celebrada a la Catedral de Santa Sofia.

El reconeixement formal de la autocefàlia és la culminació d'un procés que va començar amb el col·lapse de la Unió Soviètica i que es va accelerar amb l'annexió de la Península de Crimea a Rússia el 2014, juntament amb el suport rus als rebels separatistes a l'est d'Ucraïna.

La intenció del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble de tenir una sola Església autocèfala a Ucraïna està motivada pel desig d'unir als 30 milions de cristians orientals del país, que estaven fins fa poc dividits en tres esglésies: l'Església Ortodoxa Ucraïnesa (depenent del Patriarcat rus de Moscou) i dues esglésies que van buscar la autocefàlia però no eren reconegudes per altres esglésies ortodoxes.

El tema de la autocefàlia per a l'Església Ortodoxa d'Ucraïna va ser un tema que enfronta fortament als Patriarques de Moscou i Constantinoble, amb l'Església Ortodoxa de Moscou que veu l'assumpte com una cosa que infringeix la seva jurisdicció i autoritat.

L'enfrontament més àlgid va començar quan el 7 de setembre el Patriarca de Constantinoble va anunciar l'enviament de dos representants a Kyev per preparar la autocefàlia ucraïnesa. En resposta, el Patriarca Kiril de Moscou va dir que trauria el nom de Bartolomé dels díptics i que ja no concelebraria amb ell.

La comunió entre les Esglésies ortodoxes s'expressa en la lectura dels sagrats díptics, en els quals els primats ortodoxos són esmentats per ordre de precedència.

El P. Alexander Laschuk, sacerdot ucraïnès Greco-catòlic, expert en dret canònic i professor al St. Michael College de la Universitat de Toronto, va assenyalar que per a l'Església Ortodoxa a Ucraïna "és un signe de maduresa que el Patriarca Ecumènic, que és el primer entre iguals, vegi que poden ser una Església que es governa sola. És com un vot de confiança per a l'Església a Ucraïna".

Aquesta decisió també generarà un debat sobre com s'atorga la autocefàlia o autonomia, considerant que "el poder del Patriarca Ecumènic no és el poder del Sant Pare. Llavors és més complicat veure com s'arriba a una decisió", va dir el sacerdot a CNA, agència en anglès del Grup ACI.

L'expert també va comentar que aquesta decisió "afectarà el diàleg ecumènic en el sentit de 'qui és el nostre company en la negociació' per als catòlics. Abans la Santa Seu dialogava només amb una Església Ortodoxa a Ucraïna, però amb aquest reconeixement oficial 'certament això ha canviat' ".

Va dir també que el cap de l'Església Greco-Catòlica Ucraïnesa, l'Arquebisbe Sviatoslav Shevchuk, "està emocionat per tenir un company amb el que realment pot dialogar, encara que sabem que possiblement demà no hi haurà unitat. Però si no es pot parlar, no hi haurà molt per fer. Crec que Sa Beatitud estarà molt feliç per tenir algú amb qui pugui parlar i que estigui en les mateixes coordenades. Aquest no era el cas abans".

Així mateix ha alertat que "regions senceres d'Ucraïna" s'estan fent adventistes o pentecostals. Per això "l'activitat de col·laboració de les Esglésies més tradicionals és una cosa bona, en oposició a les faccions enfrontades".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DE MOMENT LA MAJORIA DELS ACTES PRESENCIALS HAN QUEDAT SUSPESOS O AJORNATS.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.