Dimecres, 17 de Juliol de 2019
Santa Marcel•lina, verge
  • El Vaticà es convertirà en el primer Estat "lliure de plàstic d'un sol ús"
  • Primer cas d'Ebola a Goma, ciutat congolesa d'un milió d'habitants
  • El dispositiu d'atenció immediata pels MENA, a Collserola
  • Mèxic: Pregària per les víctimes d'abusos a l'Església
  • Filipines: Davant "l'emergència climàtica", els bisbes convoquen a una "conversió ecològica"
  • Encontre a Canàries de seminaristes de batxillerat
  • El Cardenal Omella rep el bisbe anglicà a Espanya
  • El franciscà guanyador del premi global de mestres 2019 visita Buenos Aires
  • Nacions Unides proclama el 22 d'agost Dia Internacional de les Víctimes de Violència per Motius Religiosos
  • Tàrrega celebrà amb nodrida participació les Festes del Carme 2019

El Patriarcat Ecumènic reconeix la independència de l'Església Ortodoxa d'Ucraïna

El Patriarcat Ecumènic de Constantinoble va signar un volum (decret) de autocefàlia (autonomia) per a l'Església Ortodoxa d'Ucraïna, reconeixent així formalment la seva independència.

ACIprensa, 10 gener 19

El decret va ser signat el 5 de gener a la Catedral de Sant Jordi a Istanbul, després que el Patriarca Bartomeu I va concelebrar la divina litúrgia amb Epiphanius I, Metropolita de Kyev i primat de la recentment creada Església Ortodoxa d'Ucraïna.

Entre els presents en la signatura d'aquest document van estar el president d'Ucraïna, Petro Poroshenko, i algunes autoritats ucraïneses.

El decret va ser enviat després a Kyev, on Epiphanius ho va fer públic el 7 de gener després de la divina litúrgia celebrada a la Catedral de Santa Sofia.

El reconeixement formal de la autocefàlia és la culminació d'un procés que va començar amb el col·lapse de la Unió Soviètica i que es va accelerar amb l'annexió de la Península de Crimea a Rússia el 2014, juntament amb el suport rus als rebels separatistes a l'est d'Ucraïna.

La intenció del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble de tenir una sola Església autocèfala a Ucraïna està motivada pel desig d'unir als 30 milions de cristians orientals del país, que estaven fins fa poc dividits en tres esglésies: l'Església Ortodoxa Ucraïnesa (depenent del Patriarcat rus de Moscou) i dues esglésies que van buscar la autocefàlia però no eren reconegudes per altres esglésies ortodoxes.

El tema de la autocefàlia per a l'Església Ortodoxa d'Ucraïna va ser un tema que enfronta fortament als Patriarques de Moscou i Constantinoble, amb l'Església Ortodoxa de Moscou que veu l'assumpte com una cosa que infringeix la seva jurisdicció i autoritat.

L'enfrontament més àlgid va començar quan el 7 de setembre el Patriarca de Constantinoble va anunciar l'enviament de dos representants a Kyev per preparar la autocefàlia ucraïnesa. En resposta, el Patriarca Kiril de Moscou va dir que trauria el nom de Bartolomé dels díptics i que ja no concelebraria amb ell.

La comunió entre les Esglésies ortodoxes s'expressa en la lectura dels sagrats díptics, en els quals els primats ortodoxos són esmentats per ordre de precedència.

El P. Alexander Laschuk, sacerdot ucraïnès Greco-catòlic, expert en dret canònic i professor al St. Michael College de la Universitat de Toronto, va assenyalar que per a l'Església Ortodoxa a Ucraïna "és un signe de maduresa que el Patriarca Ecumènic, que és el primer entre iguals, vegi que poden ser una Església que es governa sola. És com un vot de confiança per a l'Església a Ucraïna".

Aquesta decisió també generarà un debat sobre com s'atorga la autocefàlia o autonomia, considerant que "el poder del Patriarca Ecumènic no és el poder del Sant Pare. Llavors és més complicat veure com s'arriba a una decisió", va dir el sacerdot a CNA, agència en anglès del Grup ACI.

L'expert també va comentar que aquesta decisió "afectarà el diàleg ecumènic en el sentit de 'qui és el nostre company en la negociació' per als catòlics. Abans la Santa Seu dialogava només amb una Església Ortodoxa a Ucraïna, però amb aquest reconeixement oficial 'certament això ha canviat' ".

Va dir també que el cap de l'Església Greco-Catòlica Ucraïnesa, l'Arquebisbe Sviatoslav Shevchuk, "està emocionat per tenir un company amb el que realment pot dialogar, encara que sabem que possiblement demà no hi haurà unitat. Però si no es pot parlar, no hi haurà molt per fer. Crec que Sa Beatitud estarà molt feliç per tenir algú amb qui pugui parlar i que estigui en les mateixes coordenades. Aquest no era el cas abans".

Així mateix ha alertat que "regions senceres d'Ucraïna" s'estan fent adventistes o pentecostals. Per això "l'activitat de col·laboració de les Esglésies més tradicionals és una cosa bona, en oposició a les faccions enfrontades".


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMECRES, 17 DE JULIOL

32è CURSET D’ESTIU AMB EL TEMA “SÍNODE PER A L’ESPERANÇA”. Sessió sobre “El Sínode diocesà”. Organitza: bisbat de Vic. Dies: del 15 al 17. Lloc: Seminari de Vic. Hora: de 10 a 17 h. A dintre l'agenda hi ha l'horari.

DISSABTE, 20 DE JULIOL

ORDENACIÓ DIACONAL DEL GERMÀ CARMELITA BLADIMIR RAMOS, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. JOSEP ÀNGEL SAIZ, BISBE DE TERRASSA. Lloc: parròquia de la Mare de Déu del Carme, Terrassa. Hora: 20 h

DILLUNS, 22 DE JULIOL

I TROBADA D’ANIMADORS DE CANT PER A LA LITÚRGIA. Formació intensiva en el ministeri de l’animació del cant en la litúrgia. La ponència d’enguany la impartiran M. Teresa Gamisans i Pau Prades, amb el títol «El diumenge: anunci i cant de la Paraula»Dies: del 22 al 27. A càrrec de: Montserrat Lluveras. Lloc: Monestir de MontserratAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.