Dimecres, 5 d'Agost de 2020
Sant Joan Maria Vianney, prevere
  • QUE TINGUEU UNES BONES VACANCES
  • Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
  • 24.000 entrades per visitar la Sagrada Família durant els caps de setmana
  • Arturo Sosa: "No volem un món on els pobres siguin els que paguen la factura"
  • El Síndic recomana a les administracions que garanteixin l’alimentació d’infants vulnerables durant l’estiu
  • L'AUSP, primera institució universitària a oferir cursos de copte, siríac, egipci, arameu i hebreu modern
  • Mn. Fidel Catalán, nou vicari general del Vallès Occidental
  • Togo: La diòcesi de Sokode es beneficia del programa de govern per combatre la pobresa
  • Les paraules del Papa en coreà: un ajut espiritual per als fidels
  • Els temples de Lleida i sis poblacions del Segrià ja celebren Missa amb un terç de l'aforament

El paper dels mitjans de comunicació i la veritat, protagonistes de la Jornada de Cristians de Pobles i Comarques

Les “Fake News” i un periodisme de veracitat ha centrat la  47a Jornada Nacional del Moviment de Cristians de Pobles i Comarques de Catalunya que s’ha celebrat a La Selva del Camp (Baix Camp) el diumenge 6 de maig a la Casa Diocesana d’Exercicis. La conferència de la jornada ha anat a càrrec del periodista, Xavier Graset, que presenta el programa d’anàlisi política Més 3/24 del canal 3/24. 

Meritxell Roselló per a Flama.info, 9 maig 18

La jornada ha començat amb  la benvinguda i la pregària inicial a primera hora del matí que ha estat presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol. La trobada ha continuat amb l’assemblea del moviment abordant els temes generals i la seva vinculació amb FIMARC (Federació Internacional de Moviments d’Acció Rural Catòlica) en què s’ha llegit una Declaració sobre els drets dels Camperols que va dur a terme el comitè executiu de l’organització a Bèlgica el maig del 2017. El document és una crida als drets del camperols sobre l’ús de llavors tradicionals per preservar la natura com un do de Déu  per oferir una bona alimentació. Finalment han donat a conèixer que la col·lecta d’enguany del Moviment es concedirà a Llar Natalis de Càritas.

Conferència: “Testimonis de la Veritat”

Com en totes les jornades nacionals s’ha dut a terme una xerrada al voltant d’un tema que ha treballat el moviment al llarg del curs: “Testimonis de la Veritat” , que s’ha centrat en la reflexió de la veritat vinculada a la necessitat d’una reflexió del paper dels mitjans de comunicació en la societat. Els temes als quals ha fet referència Xavier Graset són de rabiosa actualitat com l’àmplia aparició de mitjans digitals, el descens dels mitjans tradicionals, la societat de la transparència, la desconfiança i la sospita; la transmissió de rumors o “Fake News” a les xarxes socials i una tendència a una societat “hiperconnectada”. La seva dissertació al voltant d’aquesta temàtica s’ha centrat amb la manca de confiança a tots els nivells tant en el món de la comunicació com en la política. En aquest sentit va citar a un filòsof coreà-alemany Byung-Chul-Han que en el seu llibre “La societat de la transparència” afirma que “la transparència es manifesta quan es perd la confiança i comencen els recels.” El filòsof coreà-alemany explica en la seva obra que estem en la societat de la desconfiança i la sospita.

Xavier Graset ha apuntat que les paraules dels governs estan desgastades, perquè les promeses dels governs no es compleixen i també, l’estesa de la desconfiança per la corrupció i l’escassa imparcialitat dels mitjans. Respecte això ha posat d’exemple el tractament informatiu respecte l’1 d’octubre i els fets posteriors, en què el govern espanyol ha negat les imatges de violència de l’1 d’octubre utilitzant nous termes com “revoltes tumultuàries per llençar el discurs i fer-ho passar per rebel·lió”. “La hiperinformació no injecta llum a la Veritat” ha recordat tot citant de nou al filòsof coreà-alemany Byung-Chul-Han.

En l’última part de la seva dissertació ha aprofundit en la qüestió de la veritat i la versemblança enmig d’una època marcada per les xarxes socials, la hiperconnectivitat,  “on hi circulen molts rumors” i també, una època marcada per “uns mitjans de comunicació que interpreten els fets en funció dels interessos ideològics”. Per tant, “al final descobrim retalls del món de forma dispersa”, ha subratllat Xavier Graset. El nostre viatge per internet està pautat pel rastre digital que deixem a través de les nostres dades i ha afegit que “els grans beneficiats són Facebook o Google, ja que el canal de distribució no corre lliurement, sinó que fan benefici amb el trànsit de les nostres dades.” Enfront aquest panorama i en temps difícils per espais com l’art i les humanitats ha interpel·lat a que “els cristians  seguim la “Veritat de Jesús” i qüestionar la veracitat de la informació que ens ofereix la societat hiperconnectada”. Finalment fent un paral·lelisme amb l’esport ha afirmat que “cal saber corre en aquesta cursa.”     

En el moment del debat han aparegut diferents qüestions entre elles la societat líquida, que es caracteritza per perdre els punts de referència com les institucions tradicionals i per la individualitat. També s’ha abordat en com cada cop els mitjans de comunicació aposten per les tertúlies que segueixen la intencionalitat dels interessos del mitjà, en moltes ocasions. Aquí Xavier Graset ha explicat que en el seu programa de debat es busquen tertulians experts en un tema i que en ocasions pensin de forma diferent per contrastar les opinions. Respecte això va afegir que davant d’un context de saturació informativa és necessari oferir espais per la pausa i la reflexió i que això és el que intenta fer en el seu programa Més 3/24.

Què és el Moviment de cristians de Pobles i comarques de Catalunya (MCPCC)?

Josep Maria Puig representant de la Selva del Camp del Moviment de Cristians de Pobles i Comarques de Catalunya (MCPCC) ha explicat per l'Agència Cristiana de Notícies FLAMA que “es tracta d’un moviment complementari a l’activitat de l’Església catòlica i que potencien molt la qüestió rural”. Respecte la Jornada Nacional que celebren cada any ha afegit que “és un resum del tema del  curs que recull les inquietuds dels seus membres i grups dels pobles que fan arribar les conclusions als bisbes de Catalunya, perquè ho tinguin present i puguin treballar-hi.” A més són socis de FIMARC (Federació Internacional de Moviments d’Acció Rural Catòlica) que defensa el medi natural i rural des de la llum de la Fe “hi prenem part en les seves conclusions, volem transmetre els valors rurals, buscar solucions i compartir experiències dintre l’Església.”


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DE MOMENT LA MAJORIA DELS ACTES PRESENCIALS HAN QUEDAT SUSPESOS O AJORNATS.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.