Dilluns, 15 d'Octubre de 2018
Santa Teresa de Jesús, verge i doctora
  • El President de Càritas Espanyola coneix la realitat de Càritas diocesana d’Urgell
  • Les pèrdues econòmiques pels desastres climàtics creixen un 151% en vint anys
  • El papa Francesc recorda el llegat i els dons de sant Joan Pau II
  • Nous nomenaments signats per l'Arquebisbe de Tarragona
  • Els aiguats deixen 10 morts i un desaparegut a Mallorca
  • El papa Francesc possiblement viatjarà a Madagascar el 2019
  • Els bisbes catalans parlen de la canonització del papa Pau VI i l’arquebisbe Óscar Romero
  • Coneguem quina és la tasca del missioner germà de La Salle Joan Sala Coll
  • L’embassament de Riudecanyes i la Sagrada Família, objectius gihadistes
  • "L'avortament no és un dret, és com pagar a un sicari per resoldre un problema"

L'Associació Bíblica de Catalunya (ABcat) i el Museu Bíblic Tarraconense impulsen un col·leccionable per acostar la Història de la Salvació al gran públic

L’edició completa del col·leccionable en forma de llibre: “La Història de la Salvació a través dels personatges bíblics”, una publicació de 70 pàgines a color d’alta qualitat de 40 personatges bíblics es va presentar aquest passat dimecres 7 de febrer a la sala d’actes del Museu Bíblic Tarraconense. Els textos del llibre han estat realitzats per una vintena biblistes de renom que estan vinculats amb l’Associació Bíblica de Catalunya (ABcat).  

Meritxell Roselló per a Flama.info, 9 febrer 18

La presentació de l’obra va anar càrrec de la vicepresidenta de l’Associació Bíblica de Catalunya i biblista, Esperança Amill, que també ha participat en els textos del llibre, i presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol.  La publicació ha estat coeditada pel Museu Bíblic Tarraconense i el Departament de Mitjans de l’Arquebisbat de Tarragona. Segons Esperança Amill l’impuls del col·leccionable en fascicles  “va ser una idea del Museu Bíblic que tenia les figures dels personatges bíblics de terrissa, i amb la iniciativa del director del Museu Bíblic, juntament amb la col·laboració del Departament de Mitjans vam demanar a un seguit de biblistes de fer un text pedagògic de cadascun dels personatges.” L’objectiu bàsic del col·leccionable a la revista “és  poder apropar la història de la Salvació per donar a conèixer a la gent la presència de Déu a la Humanitat, i continuar amb el diàleg Fe i Cultura”, va remarcar Amill per Flama.info.

En la presentació va intervenir Santi Grimau, director del Departament de Mitjans de l’Arquebisbat de Tarragona que va recordar com els fascicles del col·leccionable van aparèixer en el número d’agost del 2016 de la revista “Església de Tarragona” i que es va acabar de publicar el 2017, quan la revista, que va néixer el 1987, va arribar al número històric de 300. Es va publicar els diferents fascicles durant un any i mig i el departament de mitjans va ajudar en la impressió i les fotografies i el Museu Bíblic va buscar els biblistes pels textos. Santi Grimau va recordar que una de les funcions de l’àrea de Mitjans de l’Arquebisbat és “difondre el missatge episcopal de comunió eclesial i evangèlic i per tant, el col·leccionable representa un material útil en el treball de parròquies, mestres i catequistes perquè puguin donar a conèixer la Paraula de Déu  amb mitjans atractius.” 

En la presentació  la biblista Esperança Amill va fer un repàs sintètic dels 40 personatges bíblics  més representatius. La vice-presidenta de l’Associació Bíblica va repassar la incidència de cadascun d’ells en la Història de la humanitat i la salvació. En la intervenció va esmentar alguns personatges de l’Antic Testament com Adam i Eva expulsats per la seva desafecció amb Déu; Abraham pare de la Fe que va confiar amb Déu; Moisès  i la història de l’Èxode que representa “el nucli de la Fe d’Israel”.  Respecte el Nou Testament va fer referència a “una nova relació i dinàmica amb Déu a través de l’anunci de l’Evangeli.” En aquí va posar d’exemple a Sant Pau “escollit apòstol  va oferir el testimoni de Déu als pobles pagans i a Israel, transmetent el missatge que tots som un sol poble en Crist, cridat a seguir-lo per unir-se amb el Mestre” i dels evangelistes “que testimonien Crist a la humanitat”, va subratllar. Respecte això va afegir que  contemplar els textos de la història de la salvació a través dels 40 personatges manifesten un doble sentit per una banda, “la relació amorosa de Déu amb tots els pobles” i per altra banda, “representa compartir  amb tots vosaltres la riquesa espiritual de les sagrades escriptures”, va finalitzar Amill.

Després de la presentació del llibre la secretaria i conservadora del Museu Bíblic, Míriam Ramon Mas, va presentar a través d’unes diapositives les principals activitats i els tallers  que ofereix el centre per difondre la cultura bíblica i la història judeocristiana al llarg dels temps. La majoria d’activitats van adreçades a escoles tant públics com privats. Míriam Ramon va fer un recorregut  per les diverses sales del museu que té com objectiu transmetre “una noció global de la Història Sagrada”. Respecte les activitats que fan amb els escolars, el museu compta amb una sala que conté diorames de tots els personatges bíblics: Noé, Abraham, Josep i Maria, etc; i a través d’un taller d’iconografia on  els nens i nenes dibuixen cada un dels personatges que els permet introduir-se en la història de cadascun. Entre els tallers pedagògics que s’ofereix  va destacar el taller de “momificació”, on s’explica com eren les mòmies a l’època de l’antic Egipte, mitjançant els mites i creences de la momificació; el taller de la vida dels primers cristians; el taller de Nadal i el taller de Setmana Santa i Pasqua que “a través dels relleus que es troben a la façana de la Catedral de Tarragona descobreixen als escolars les escenes com el naixement, anunciació o epifania, i a través d’una reproducció de passos en miniatura o el Sant Sudari els apropem a la Setmana Santa i al misteri Pasqual,” va recordar.  

L’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol va tancar la presentació del llibre-col·leccionable fent un agraïment especial als promotors de la publicació per la seva difusió en el coneixement de la història sagrada, posant en relleu que “qui no coneix les escriptures no coneix a Crist”. Finalment els va animar a realitzar noves iniciatives.

Qui formen el conjunt de biblistes?

El conjunt de biblistes que han contribuït en el llibre són el president de l’Associació Bíblica, Mn. Joan Magí Ferré, la biblista Concepció Huerta Vallès, presents a l’acte. La resta de biblistes són: Xavier Alegre Santamaria, M. Esperança Amill Rocamora, Mn. Joan Aragonès Llebaria, Josep Lluís Arín Roig, Jaume Balateu González, Agustí Borrell Viader, Quique Fernández Manzano, Joan Ferrer Costa, Jaume Fontbona Missé, Joaquim Malé Ribera, Joan Ramon Marín Torné, Begonya Palau Rigol, Antoni Pérez de Mendiguren Cros, Jenny Read Heimerdinger, Josep Rius Camps, Damià Roure Muntada, Josep Oriol Tunyí Vancells i Javier Velasco Arias.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMARTS, 16 D'OCTUBRE

FORMACIÓ PER A LES ESCOLES: “EL SÍNODE DELS JOVES. QUÈ ENS POT APORTAR A LES ESCOLES?”. Organitza: delegació de joventut de l’Arquebisbat de Tarragona. A càrrec de: Mons. Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona. Lloc: Centre Tarraconense El Seminari, c. de Sant Pau, 4, Tarragona. Hora: de 18 a 22 h

DIMECRES, 17 D'OCTUBRE

CONFERÈNCIA SOBRE “VIDAL I BARRAQUER, LA FAMÍLIA I EL POBLE”. Conferència inaugural del curs de les Aules de la Gent Gran en conveni amb la Universitat Rovira i Virgili. A càrrec del: Dr. Francesc Vidal-Barraquer Mayol. Lloc: Sala d’actes del Casal Municipal de la Gent Gran, Passeig d’Albert, 13, Cambrils. Hora: 17.30 h

DIVENDRES, 19 D'OCTUBRE

CONCERT BENÈFIC DEL COR CARLIT GOSPEL A SANTA MARIA DEL PI. Els beneficis del concert es destinaran a un projecte de Mans Unides a Etiòpia, que vol millorar les condicions de les mares i els nadons de la regió de Gambo. Lloc: Basílica de Santa Maria del Pi - Plaça del Pi, 7, 08002, Barcelona. Hora: 21.00 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.