Dilluns, 1 de Juny de 2020
Sant Justí, màrtir
  • XV Premi Memorial Joan Gomis: S'obre el període d'admissió d'obres i candidatures
  • Actualització de les mesures de prevenció davant l'entrada a la fase II del desconfinament al Bisbat de Girona
  • El P. Ramon Ribera-Mariné celebra el jubileu monàstic a Montserrat
  • Sant Pau VI a la Litúrgia de les Hores
  • Endesa reforça el servei elèctric de Montserrat amb un sistema de control remot
  • La basílica de la Nativitat de Betlem reobre les seves portes
  • La Pontifícia Universitat Antonianum té nou rector
  • La Catedral de Barcelona publica les homilies de Setmana Santa del cardenal Omella
  • Pérez Esquivel: Fem que sorgeixin rius subterranis de solidaritat
  • Els bisbes catalans parlen de la solemnitat de la Pentecosta i del Dia de l'Acció Catòlica i de l'Apostolat Seglar

La FEDAIA proposa avançar cap a un model comunitari de tutela i atenció a la infància

El model actual d'atenció a la infància i l'adolescència en risc, s'ajusta a les necessitats dels infants? Existeixen altres vies que siguin més adients? Com enfoquem l'atenció en el nou paradigma? Són algunes de les preguntes sobre les quals han girat les quatre jornades del cicle Tribuna FEDAIA, 2017/Opening Doors for Europe's children, un projecte impulsat pel Palau Macaya de l’Obra Social "la Caixa" que ha conclòs aquest dimecres 17 de maig.

Redacció, 18 maig 17

A les jornades, que van començar al gener, s'ha abordat l'evolució del model d'atenció a la infància a Catalunya, Espanya i Europa i s'ha plantejat la necessitat d'avançar des d'un model institucionalitzat a un d'atenció comunitària "més obert" en el qual la prevenció i la protecció siguin més efectives i per tant hi hagi menys infants en centres residencials.

La presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez, ha recordat que el millor entorn per a un infant és la seva pròpia família, i en els casos en què no pot ser així, cal intentar que l'atenció que rebi s'assembli tant com sigui possible a la que rep un infant que viu amb una família que està inserida en una comunitat que també participa de la seva cura i l'educació. Què vol dir això? "Que cal procurar que més infants puguin anar a famílies d'acollida però també que la comunitat s'impliqui en la tutela, que si un infant ha d'estar en un centre, que la comunitat tingui també un paper en el procés", ha dit. "Els educadors i educadores han de poder treballar directament amb les famílies, en tasques de prevenció i acompanyament, cosa que evitaria que molts infants acabin tutelats en un centre. Cal treballar perquè cada infant tingui el recurs que s'ajusta a les seves necessitats", ha recalcat Conxi Martínez.

"El sistema ha de canviar perquè els centres no siguin institucions tancades", ha assenyalat, per la seva banda, el director general de la DGAIA, Ricard Calvo, que ha posat èmfasi en la necessitat de fer una activitat preventiva en el territori, coordinada entre els ens locals i les entitats, que permeti evitar que moltes situacions s'agreugin i acabin en la tutela d’infants i adolescents que podrien haver estat amb les seves famílies amb un treball preventiu adequat.

El cicle Tribuna FEDAIA 2017 està impulsat pel Palau Macaya de l’Obra Social "la Caixa" i s'emmarca dins de la campanya d’Opening doors for Europe's children impulsada des d’Eurochild, organització de la qual forma part la FEDAIA, que busca avançar en un canvi del model d'atenció a la infància en risc, fent la transició d'un model institucional a un comunitari en què les famílies d'acollida i la mateixa comunitat assumeixin el paper que en l'actualitat exerceixen molts centres residencials.

En aquest sentit, han participat en les jornades representants d'institucions i projectes europeus, espanyols i catalans que estan treballant en aquesta transició. Una d'elles ha estat la secretària general d’Eurochild, Jana Hainsworth, que va intervenir aquest dimecres 17 de maig per recordar que no és fàcil prioritzar en l'agenda política europea els temes socials com el de l'atenció a la infància. "L'objectiu del programa d’Opening doors és enfortir les famílies per reduir la cura dels infants per part d'institucions. Des que vam començar a treballar en aquest programa s'han produït molts avenços en els països europeus en relació amb la desinstitucionalització dels infants, però queda molt per fer perquè falta inversió per part dels governs”, ha explicat.

El president de FICE Espanya, David Astiz, també ha posat l'accent en la necessitat d'invertir en polítiques d'infància. "No hem de parlar d'un canvi de model, sinó d'evolucionar per donar resposta al canvi que ha experimentat la societat. Per fer realitat aquesta transició cal proveir la comunitat de serveis, tant de prevenció com de protecció, i això necessita recursos financers. Cal formar professionals que puguin fer aquest treball comunitari i també sistemes d'inspecció i avaluació", ha assenyalat.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.