Dilluns, 1 de Juny de 2020
Sant Justí, màrtir
  • XV Premi Memorial Joan Gomis: S'obre el període d'admissió d'obres i candidatures
  • Actualització de les mesures de prevenció davant l'entrada a la fase II del desconfinament al Bisbat de Girona
  • El P. Ramon Ribera-Mariné celebra el jubileu monàstic a Montserrat
  • Sant Pau VI a la Litúrgia de les Hores
  • Endesa reforça el servei elèctric de Montserrat amb un sistema de control remot
  • La basílica de la Nativitat de Betlem reobre les seves portes
  • La Pontifícia Universitat Antonianum té nou rector
  • La Catedral de Barcelona publica les homilies de Setmana Santa del cardenal Omella
  • Pérez Esquivel: Fem que sorgeixin rius subterranis de solidaritat
  • Els bisbes catalans parlen de la solemnitat de la Pentecosta i del Dia de l'Acció Catòlica i de l'Apostolat Seglar

La FEDAIA proposa avançar cap a un model més obert de tutela i atenció a la infància

La FEDAIA, la federació d'entitats catalanes que atenen infants en situació de desemparament o risc d'exclusió social, ha organitzat aquest dimarts 17 de gener al matí el primer seminari d'un cicle de tres que es realitzaran al Palau Macaya de Barcelona entre aquest dimarts i el mes de maig per reflexionar entorn del "Canvi del model en l'atenció a la infància en risc: transició d'un model d'atenció institucional a un model comunitari".

FEDAIA, 18 gener 17

A la jornada s'ha abordat l'evolució del model d'atenció a la infància a Catalunya, Espanya i Europa i s'ha plantejat la necessitat d'avançar des d'un model institucionalitzat a un d'atenció comunitària "més obert" en el qual hi hagi més infants sota la protecció de l'Administració però menys en centres residencials. "El sistema ha de canviar perquè els centres no siguin institucions tancades", ha assenyalat el director general de la DGAIA, Ricard Calvo, que ha posat èmfasi en la necessitat de fer una activitat preventiva en el territori, coordinada entre els ens locals i les entitats, que permeti evitar que moltes situacions s'agreugin i acabin en la tutela d’infants i adolescents que podrien haver estat amb les seves famílies amb un treball preventiu adequat.

La presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez, s'ha referit, per la seva banda, a l'avenç que ha experimentat el model d'atenció en els últims 20 anys i ha subratllat els desafiaments. "La majoria de la població no coneix la feina que es desenvolupa en aquests serveis que intenten reproduir la dinàmica d'una família per a aquells infants que, per diferents motius, no poden seguir convivint amb la seva pròpia. Són serveis vitals que requereixen una  avaluació i millora contínues per poder proporcionar a aquests infants les oportunitats que necessiten per tirar endavant. Aquests infants necessiten també el suport de la societat per poder normalitzar les seves vides", ha assenyalat Conxi Martínez, que ha recordat que la societat ha de participar i donar suport als infants i evitar que se'ls estigmatitzi en qualsevol sentit.

Conxi Martínez ha recordat que des de fa anys diferents directrius i recomanacions de la Comissió Europea insten els països membres a treballar en la transició d'un model d'atenció residencial a un d'atenció comunitària, "a obrir les portes de les institucions a la comunitat. Tenint en compte que les entitats de la FEDAIA gestionen recursos diversificats enfocats a la prevenció i la protecció i un nombre important de centres residencials, se'ns fa imprescindible iniciar un debat que ens permeti conèixer, analitzar i reflexionar sobre el que significa caminar cap a una transició del model", ha assenyalat.

A la jornada hi ha intervingut David Astiz, president de FICE Espanya (Federació Internacional de Comunitats Educatives), que ha fet un repàs de la situació de la infància a Espanya i ha recordat les altes taxes de pobresa infantil que segueixen hipotecant el futur de molts infants. Cristina Ojanguren, també de FICE Espanya, ha fet un repàs de l'atenció a la infància en risc a Espanya i el País Basc en els últims 20 anys i ha posat l'accent en la necessitat d'integrar l'atenció primària i secundària en un sistema ben articulat i en la integració de la protecció infantil en els serveis socials de base.

Imma Pérez, cap de l'Assessoria Jurídica del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, ​​s'ha referit a l'evolució del model a Catalunya i ha apuntat que una de les prioritats ha de ser evitar que les situacions de risc que afecten els infants es cronifiquin, impedint en moltes ocasions que els infants puguin romandre en el seu entorn familiar.

Per la seva banda la representant d'Eurochild, Katerina Nanou, ha explicat la campanya Opening doors for Europe's children, que impulsa aquesta xarxa de la qual forma part la FEDAIA i que advoca per reduir el nombre d'infants tutelats que viuen en centres. Nanou ha assenyalat que la situació de molts infants europeus que viuen en institucions no és compatible amb els drets establerts per la Convenció dels Drets de l'Infant i ha reconegut que desinstitucionalitzar els infants és un procés complex que requereix la reforma del sistema i la participació de tota la comunitat, que ha de ser capaç de proporcionar famílies d'alta qualitat que representin una alternativa per als infants tutelats.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Si vols escoltar les laudes cantades, connecta't al facebook de Cor Nou amb l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström, cada dia a les 6.30 h (matí).

Els dimarts, a les 21.30 h, grup de pregària (bilingüe) amb Cor Nou.

Els dissabtes a les 19.00 h, lloança, amb Cor Nou.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.