Dimarts, 25 de Gener de 2022
Sant la conversió de Sant Pau, apòstol
  • La parròquia de Sant Vicenç d’Àger celebra el seu patró
  • El bisbe de Girona, Francesc Pardo, fa una crida a favor de la llibertat d'expressió
  • Crida per Ucraïna del Consell de Conferències Episcopals Europees
  • Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència: "S'han de contrastar la font abans de publicar qualsevol notícia"
  • La Sagrada Família convida a visitar la basílica per Santa Eulàlia
  • Xavier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona: "Els periodistes esteu en el cor de la gent"

Pobresa a Catalunya, val més evitar que curar? (Segona part)

Un article sobre les causes de la pobresa a Catalunya dividit en dues parts i escrit a partir d'entrevistes fetes a la portaveu de la plataforma Pobresa Zero -Teresa Crespo- i la Secretaria de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Pepa Muñoz. En aquesta segona part, ambdues se centren a buscar solucions possibles per combatre les causes més estructurals de la pobresa i -fins i tot- les seves conseqüències. 

Marina Bou , 17 març 16

A banda de causes, la portaveu de Pobresa Zero, Teresa Crespo, també parla de solucions. Solucions que -de fet- ha reclamat al primer Ple Monogràfic dell Parlament de Catalunya sobre la situació d’emergència social en el que s'ha permès la participació de les entitats socials. "Existeixen estudis que diuen que si la protecció social dels estats és l'adequada, la pobresa d'un país pot baixar més de vint punts. Si l'estat del benestar és feble i no s'inverteix en polítiques socials per protegir la ciutadania, la pobresa és major", assegura Crespo. I ella mateixa desmunta el contraargument: "pobres n’hi ha hagut sempre, sí. És improbable eradicar del tot la pobresa, però sí pot reduir-se".

Durant els últims anys, això ha anat a la inversa. L'aparició de la crisi econòmica ha portat la figura dels "nous pobres" -segons Crespo- "persones que poden tenir un nivell formatiu elevat i han tingut sempre una feina estable fins que el tancament d'empreses els ha deixat desemparats". A més, aquells que abans de la crisi ja es trobaven en una situació de manca de recursos, han caigut en una pobresa molt més profunda. "No es pot tractar de la mateixa manera uns i altres", diu la portaveu de Pobresa Zero, "a la gent que ha caigut en la pobresa degut a la crisi no els has d'ensenyar hàbits de treball, sinó que molts cops has de tractar amb malalties provocades per situacions d'estrès, etc". Per a Pepa Muñoz, el problema més preocupant és l'aparició de la "pobresa crònica", de la qual és molt més difícil sortir: "ningú pensava que l'atur es prolongaria tant".

La solució definitiva per ambdues no passa per les polítiques socials reactives. "És evident que hi ha moments en que és necessari obrir menjadors socials o bancs d'aliments, però això només pal·lia la situació, no l'arregla, no va a l'arrel del problema", sentencia Teresa Crespo. En aquest sentit, la Pepa Muñoz confia en la formació dels més joves: "abans de la crisi, les xifres d'abandonament escolar a l'estat espanyol eren molt altes i ningú es va preocupar perquè hi havia feina. Va arribar la pèrdua de llocs de treball i -quan sembla que hi ha una mica de recuperació- els primers a trobar-ne són la gent més qualificada". Amb aquestes paraules, reclama un sistema educatiu amb igualtat d'oportunitats (extraescolars incloses) i preparar les generacions futures perquè no caiguin en la pobresa. L'aposta segura està en les polítiques socials preventives, en pensar en el futur i invertir perquè les situacions de les persones en perill de pobresa no arribin a culminar-se. Com a exemple -cita Crespo- l'oficina de la Generalitat de Catalunya dedicada a mediar entre els bancs i les famílies a punt de ser desnonades per pactar condicions assumibles: la idea és detectar els casos susceptibles d'acabar en desnonament i evitar-los.

Poder arreglar la situació de pobresa actual, no és només una qüestió de pressupostos, sinó també de voluntat política: cal prioritzar en què es destinen els ingressos públics i -destaca Crespo- el reconeixement dels drets de la ciutadania, l'estat del benestar com un dret "obligatori" de complir. "Hi ha un descontent generalitzat pel que fa al model socioeconòmic actual, els moviments socials sorgits de la ciutadania han dit prou, però els estats són presoners de la macroeconomia i no són capaços de fer cap canvi", lamenta la portaveu de Pobresa Zero. En aquest context, apareix l'escenari de la Unió Europea: hi ha mesures que depenen d'organismes europeus i cal un canvi de mentalitat a gran escala, una economia social que apropi els diferents estrats de la població. "Europa està governada per estats superlliberals i cal canviar-los per una política comunitària, pel bé comú", demana Crespo, que mostra el seu suport a Muñoz quan sosté que "en tots els contextos, el pla contra la pobresa hauria de ser el mateix".

A Catalunya, només queda esperar que els acords del darrer Ple Monogràfic dell Parlament sobre la situació d’emergència social -com la derogació de la reforma laboral, el suport a les persones refugiades i immigrades, les polítiques d’igualtat de gènere, la implementació de noves mesures fiscals, etc.- es compleixin, i que les entitats socials formin part de la comissió de seguiment per controlar-ho. "Des del sector social estem amb la gent que pateix i hem respòs en moltes ocasions a les necessitats que no han sabut respondre les administracions, tot i ser la seva responsabilitat", denuncia Teresa Crespo que -a la vegada- advoca pel diàleg entre el sector privat i públic per fer arribar "crítiques, però també propostes". La pobresa no ha de ser cap arma política i -tal com diu Pepa Muñoz- és positiu que els partits polítics "aparquin divergències per arribar a solucions" pactades amb el sector social. "Hi ha un canvi de tendència social cap a una política més transparent i participativa i hi hem de tenir veu, aportem un punt de vista complementari perquè vivim el dia a dia de la pobresa", conclou.


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dilluns, 24 de gener

Missa amb motiu de la Festa de sant Francesc de Sales, patró dels periodistes i escriptors, presidirà el bisbe Xavier Vilanova

Hora: 13.15 h

Lloc: Passeig de Sant Joan, 90, Barcelona

"Arcadi Oliveres, el llegat d'un cristià compromès" per Josep Maria Fisa, rector de la Parròquia Mare de Déu del Carme de Sant Joan Despí, consiliari de Justícia i Pau

Hora: De 21.00 a 22.30

Lloc: Sala parroquial Mn. Joan Vinyeta, Plaça de Santa Maria, 7, Vilafranca del Penedès

Dissabte, 29 de gener

Cantata Solidària BWW 22 de J. S. Bach

Hora: 20.15

Lloc: Església Verge del Carme de Badalona

Adreça: Carrer Sant Miquel, 44, Badalona.

Dijous, 10 de febrer de 2022

Conferència: “Espeologia de l’Esperança” a càrrec d’Òscar Mateos.

Lloc: Centre Pare Claret de Girona. Joan Maragall, 23, baixos.

Hora: 19 hores

---------------------------------

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.