Dijous, 18 d'Octubre de 2018
Sant Lluc, evangelista
  • Celebració del 34è Aplec a la Mare de Déu del Remei dels Molars de Tàrrega
  • Laics i religiosos claretians de Catalunya, Euskal Herria, França i Itàlia es troben a Vic
  • Superior General dels Jesuïtes: El Papa no és el cap de l'Església universal
  • 50 anys de la presència dels Jesuïtes al barri de Bellvitge
  • El papa Francesc denuncia la manca de voluntat política per acabar amb la fam
  • El Papa convida als cristians a no baixar la guàrdia davant els fariseus d'avui dia
  • Amnistia Internacional torna a demanar l'alliberament "immediat" dels 'Jordis'
  • El malbaratament del menjar, una oportunitat per acabar amb la gana
  • Es presenten dues noves peces recuperades de l'Arqueta de Sant Martirià de Banyoles
  • El Papa: "Sant Óscar Romero va saber encarnar amb perfecció la imatge del bon Pastor"

El 21 de novembre fra Frederic de Berga i 25 companys més seran beatificats a la catedral de Barcelona

El dissabte 21 de novembre de 2015, a les 11.30 h, a la catedral de Barcelona, hi haurà la beatificació del caputxí fra Frederic de Berga i de 25 companys de martiri, en una cerimònia presidida pel cardenal Angelo Amato. El divendres 5 de juny passat, el papa Francesc signà a Roma el document que autoritzava la promulgació del decret del martiri del caputxí Frederic de Berga (Martí Tarrés Puigpelat) i de 25 religiosos més de la Província de framenors caputxins de Catalunya, testimonis d'amor i fidelitat que foren occits en odi a la fe durant la persecució religiosa de 1936.

Catalunya Cristiana, 22 juliol 15

Fra Carmel de Colomers ja fou beatificat a Tarragona el 13 d'octubre de 2013 amb el grup del bisbe Manuel Borràs; tres framenors caputxins més, Benet de Santa Coloma, Domènec de Riudebitlles i Josep Oriol de Barcelona (occits a Manresa), tenen la causa oberta al bisbat de Vic, mentre que els altres cinc religiosos (Vicenç de Peralta, Eusebi de Canet de Mar, Feliu de Tarragona, Bernat de Sant Miquel de Gata i Tomàs de Castelló d'Empúries), per manca de dades sobre el moment martiri en el seu moment, no fou possible d'introduir la causa, però actualment s'està estudiant si és factible o no iniciar-la.

Els noms dels nous beats, que seran proclamats al novembre, a més del ja esmentat Frederic de Berga, són, per ordre cronològic de la data del martiri: Prudenci de Pomar de Cinca, Eloi de Bianya, Cebrià de Terrassa, Miquel de Bianya, Jordi de Santa Pau, Modest de Mieres i Àngel de Ferreries (28 de juliol de 1936); Rafael de Mataró i Feliu de Tortosa (1 d'agost de 1936); Agustí de Montclar (12 d'agost de 1936); Anselm d'Olot (15 d'agost de 1936); Benigne de Canet de Mar (19 d'agost de 1936); Tarsici de Miralcamp i Marçal de Vilafranca del Penedès (20 d'agost de 1936); Vicenç de Besalú (23 d'agost de 1936); Zacaries de Llorenç del Penedès i Bonaventura d'Arroyo Cerezo (25 d'agost de 1936); Josep de Calella de la Costa (9 de setembre de 1936); Timoteu de Palafrugell i Eudald d'Igualada (31 d'octubre de 1936); Alexandre de Barcelona (23 de novembre de 1936); Martí de Barcelona i Doroteu de Vilalba dels Arcs (19 de desembre de 1936); Remigi de Papiol (21 de gener de 1937) i Pacià M. de Barcelona (24 de gener de 1937).

Un total de 35 víctimes

En la postguerra, molt poc temps abans d'acabar l'any 1939, un cop fet el recompte dels 204 religiosos que integraven la Província el juliol de 1936, entre els frares que van desaparèixer, els que morien durant la guerra i els occits in odium fidei (un total de 35 víctimes), només en restaven 141. A més, la majoria dels convents estaven destruïts o en condicions pèssimes, segons explica l'arxiver dels Caputxins, fra Valentí Serra.

Davant dels fets revolucionaris que esclataren el juliol de 1936 s'ha de posar en relleu que un bon nombre dels eclesiàstics, entre els quals els frares caputxins, marcats en aquella circumstància històrica per una fonda espiritualitat martirial que anaren madurant a mesura que augmentaven les mesures anticlericals del govern de la Segona República, s'esforçaren per fer una lectura de caire sobrenatural d'aquells esdeveniments produïts i que comportaven una persecució violenta in odium fidei.

A tall d'exemple, podem esmentar que l'abat cistercenc Francesc d'Assís Causse, des del monestir de Sant Miquel de Cuixà, en una carta que escriví al ministre provincial dels caputxins, P. Josep de Besalú, li volgué expressar: "Déu ha escollit la nació catòlica com a víctima propiciatòria i redemptora, la sang catòlica abundosament i generosament vessada pels sacerdots, monjos i monges, i catòlics espanyols serà el rescat del món.

Semblantment, el P. Josep de Besalú s'adreçava així al seu bon amic Dr. Lluís Carreras: "La revolució ha aniquilat materialment la Província dels caputxins de Catalunya. Però tot el que ens han arrabassat, per molt que valgui, no és res davant de la glòria incomparable que ens han proporcionat els nostres màrtirs. La sang dels nostres màrtirs m'emplena l'ànima d'esperances".

Per aquesta raó, un cop acabada la guerra, el P. Josep de Besalú manifestà la seva gran satisfacció en saber que durant la persecució religiosa cap frare no renegà de la seva fe: "Les més sinceres gràcies a Déu que no ha permès que ni un sol dels fills de la nostra Província catalana hagi flaquejat en la fe durant el període de sagnant persecució religiosa que tan satànica i salvatge es va mostrar".

Més informació a la pàgina 16 del número 1.869 del setmanari Catalunya Cristiana.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 19 D'OCTUBRE

CONCERT BENÈFIC DEL COR CARLIT GOSPEL A SANTA MARIA DEL PI. Els beneficis del concert es destinaran a un projecte de Mans Unides a Etiòpia, que vol millorar les condicions de les mares i els nadons de la regió de Gambo. Lloc: Basílica de Santa Maria del Pi - Plaça del Pi, 7, 08002, Barcelona. Hora: 21.00 h

DISSABTE, 20 D'OCTUBRE

JORNADA DE FORMACIÓ PERMANENT AMB EL TEMA “PER QUÈ COSTA TANT COMUNICAR LA FE AVUI? PROPOSTES”Organitza: Unió de Religiosos de Catalunya. A càrrec del: Dr. Xavier Morlans. Lloc: Salesianes – Col·legi Santa Dorotea, Passeig Sant Joan Bosco, 24, Barcelona. Hora: de 9.45 a 13.30 h

DIUMENGE, 21 D'OCTUBRE

PRIMERA TROBADA D’ACCIÓ CATÒLICA GENERAL AMB EL LEMA “SORTIM I CAMINEM JUNTS”Organitza: Acció Catòlica General. Lloc: c. de Sant Pau, 101, Barcelona. Hora: de 10 a 18 h; a les 17 h, eucaristia de cloenda presidida per Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de BarcelonaAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.