• Xile: No a l'ensenyament optatiu de la religió a l'escola
  • Un filipí, nou mestre general dels dominics
  • Elefantes i Manolo García estrenen la cançó “Agua” a favor d'Oxfam Intermón
  • Bisbe Sergi Gordo: «Fem del mar la nostra llar»
  • El papa Francesc nomena 9 membres de la Congregació per al Clergat
  • Funeral Cardenal Sardi. Bertone: "Mestre de la teologia moral"
  • Bisbes: "Veneçuela crida per un canvi de rumb, per un retorn a la Constitució"
  • L’organista de Saint Eustache de París, Thomas Ospital, interpretarà obres del gran repertori romàntic a Montserrat
  • "Protegir i salvaguardar els drets humans" de mariners i pescadors
  • El Papa: "Que s'arribi a un acord que posi fi al patiment a Veneçuela"

27-S: la FEDAIA demana el desplegament de la llei d'infància

Dotar la llei d'infància d'un pressupost adequat perquè es puguin implementar mesures efectives de prevenció i protecció dels menors, avançar en el desenvolupament reglamentari de la llei i definir qüestions com què s'entén per “interès superior del menor” són algunes de les reivindicacions que la FEDAIA, la federació d'entitats catalanes que treballen amb infants en situació de desemparament o risc d'exclusió social, ha exposat aquest dijous 16 de juliol durant la presentació d'un document en el qual reclama el desplegament complet de la Llei de Drets i Oportunitats de la Infància i l'Adolescència (LDOIA), promulgada pel Parlament de Catalunya el maig de 2010.

FEDAIA, 17 juliol 15

El document d'anàlisi, fruit del treball conjunt de la FEDAIA i del doctor i investigador en Dret de Família de la Universitat de Barcelona, Isaac Ravetllat, analitza l'estat en què es troba en aquests moments el desplegament de la Llei d'Infància i fa propostes pel que fa al desenvolupament reglamentari que hauria de complementar-la posant l'accent en els aspectes que necessiten aclariment i en uns altres que s'haurien de desenvolupar de manera urgent. El text posa l'accent en la necessitat de no convertir la llei en una il·lusió del que podia haver estat i mai no va ser. “No desplegar la llei és com tenir un cotxe nou al qual mai no hem posat gasolina perquè pugui funcionar”, s'ha constatat a la jornada.

Durant la presentació, la FEDAIA ha demanat als partits polítics que es comprometin a incloure als seus programes electorals la promesa de desplegar íntegrament la llei d'infància en la propera legislatura, que s'obrirà després de les eleccions del 27 de setembre, i la dotin d'una memòria econòmica adequada. La federació creu que per a aquest desplegament haurien d'establir-se terminis que no superin els dos anys.

“La llei d'infància és la millor eina per lluitar contra l'exclusió social i garantir el benestar de la infància, perquè garanteix un model de protecció integral i de qualitat en relació a l'atenció a la infància a Catalunya. No podem deixar passar més temps per dotar-la del pressupost necessari per al seu desplegament total. Ha de ser una qüestió de consens entre els partits polítics perquè la infància ha de ser una prioritat”, ha assenyalat la presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez, durant la presentació que ha tingut lloc a la Casa Elizalde de Barcelona.

El text desglossa diferents aspectes de la llei i posa de manifest els interrogants que prevalen en qüestions que tenen relació amb els procediments d'intervenció en situacions de risc, desemparament i tutel·la d'infants i adolescents, fent propostes en relació amb les mesures de protecció i prevenció.

En la seva intervenció, Isaac Ravetllat va lamentar que la irrupció de la crisi econòmica hagi fet retrocedir en aspectes importants de l'atenció a la infància a Catalunya i que la discussió segueixi centrada en aspectes de protecció, sense dedicar esforços a avançar en la prevenció de les situacions de risc que després desemboquen en la tutela dels infants per part de l'Administració. “Aquesta llei estableix drets però no introdueix eines per fer-los efectius. És urgent el desplegament reglamentari per aclarir totes aquestes qüestions que queden en l'aire. En aquests moments ni tan sols tenim clar quines parts de la llei s'han desenvolupat. Cinc anys sembla un temps suficient per haver desplegat una llei”, ha constatat.

En la jornada s'ha posat de manifest que el fet de no desenvolupar el reglament complementari a la llei per poder desplegar-la fa que a la pràctica se segueixi funcionant amb el reglament de 1997, i això no permet canviar de paradigma. Que no s'hagi definit què s'entén per “interès superior del menor” és, a més, un impediment a l'hora de poder determinar quina mesura protectora és la més adequada per a cada menor.

La FEDAIA va participar activament en la redacció de la llei d'infància, que té els seus orígens en un estudi sobre la protecció jurídica del menor feta per la federació el 2002 en el qual es va veure la necessitat d'una normativa nova. Sobre aquesta base, la FEDAIA va redactar una proposta de llei el 2005 que va ser acollida per la Generalitat i que es va transformar en la normativa actual.


Arxius:

informe FEDAIA


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DILLUNS, 15 DE JULIOL

32è CURSET D’ESTIU AMB EL TEMA “SÍNODE PER A L’ESPERANÇA”. Sessió sobre “La sinodalitat, un camí per al tercer mil·lenni”. Organitza: bisbat de Vic. Dies: del 15 al 17. Lloc: Seminari de Vic. Hora: de 10 a 17 h. Més informació i inscripcions: tel. 938 832 655.

DISSABTE, 20 DE JULIOL

ORDENACIÓ DIACONAL DEL GERMÀ CARMELITA BLADIMIR RAMOS, PER LA PREGÀRIA I LA IMPOSICIÓ DE MANS DE MONS. JOSEP ÀNGEL SAIZ, BISBE DE TERRASSA. Lloc: parròquia de la Mare de Déu del Carme, Terrassa. Hora: 20 h

DILLUNS, 22 DE JULIOL

I TROBADA D’ANIMADORS DE CANT PER A LA LITÚRGIA. Formació intensiva en el ministeri de l’animació del cant en la litúrgia. La ponència d’enguany la impartiran M. Teresa Gamisans i Pau Prades, amb el títol «El diumenge: anunci i cant de la Paraula»Dies: del 22 al 27. A càrrec de: Montserrat Lluveras. Lloc: Monestir de MontserratAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.