Temps Pasqual, temps d'aplecs i trobades religioses

Durant el temps Pasqual tenen lloc molts aplecs i trobades religioses tradicionals als nostres bisbats catalans. Així, aquest cap de setmana, més concretament el dissabte 25 i el diumenge 26 d'abril, han tingut lloc a la zona del Segre Mitjà (Bisbat d’Urgell) tot un seguit d’aplecs molt concorreguts per la gent de la comarca. Han estat l’aplec de Sant Miquel de la Vall, l’aplec dels Esclopets de Ribelles, l’aplec de Pallerols de Rialb i l’aplec de Guardiola de l’Aguda. A partir d’ara començaran a celebrar-se molts d’aquests aplecs populars i participatius.

Jaume Mayoral per a Flama.info, 28 abril 15

Tots amb força presència de fidels, tant fills dels pobles com els que viuen fora i que per aquestes dades es fan presents en les celebracions populars de la festa. Des de les parròquies, els preveres han acompanyat les celebracions, sempre seguint les tradicions. A més de la celebració de l'Eucaristia a les petites capelles o esglesioles, hi ha la benedicció dels panets o de la coca, a més d’un sentit record pels difunts absents. Unes celebracions que fan possible que molta gent que durant l’any no viu en aquests petits poblets es retrobi per compartir la festa i les tradicions al voltant de les festes dels sants, en un calendari que a finals d’abril ve carregat d’un santoral ple de tradicions i devocions: Sant Jordi, Santa Marc i la Mare de Déu de Montserrat. A tots, a més dels fills del poble s’hi han fet presents les autoritats municipals, que també volen fer costat a aquestes trobades de veïns i veïnes; la presència de l’alcalde o l’alcaldessa dóna encara més un sentit de poble que viu i celebra la seva festa popular. Un paper destacat en el manteniment de la tradició el tenen els priors i les majorales, que es cuiden de tot allò que fa referència a la festa i que al llarg de l’any miren de preparar i mantenir aquestes celebracions, una tasca que de manera rotatòria es fa present entre la gent que encara queda en aquests poblets del nord de la Noguera. Un altre aspecte ben important a destacar és el cant dels goigs, que al final de l’Eucaristia es fan presents i recullen la devoció i la història dels sants i de llurs advocacions i miracles, uns goigs que són cantats amb emoció per part dels fidels.

Des de les parròquies es fa tot el possible per acompanyar aquestes jornades, i val a dir que els fidels i la gent agraeixen la presència de l’Església en aquestes trobades festives. Com recull el document diocesà del Bisbat d’Urgell de Prioritats Pastorals, ens cal: 3.15. Valorar lar dimensió evangelitzadora dels aplecs i romiatges, de les processons, de les festes majors... I distribuir sempre elements per a la reflexió i la pregària: estampes, díptics, PPS, etc. Evangelitzar les devocions i tradicions de la religiositat popular dels nostres poblets. Revisar els textos d’alguns Goigs, o altres textos, perquè mantinguin la veritat teològica i pastoral necessària.”

Mn. Jaume Mayoral, rector de Ponts


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Divendres, 18 de juny  

25 ANYS DEL CONCILI PROVINCIAL TARRACONENSE per Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense.

Lloc: Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès (Plaça de Jaume I, S/N)

Hora: 20.30 h

Dissabte, 19 de juny

Dia Universal de la Sardana a Sarrià

Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona

Lloc: Plaça de Sarrià (Barcelona)

Hora: 11.30 h

Gratuït

Dimarts, 22 de juny

Presentació del llibre Carles de Foucauld i l’espiritualitat del desert, de Josep Lluís Vázquez Borau. Servirà per celebrar la canonització del germà Carles de Foucauld. Hi intervindran diferents persones de la Família Foucauld, el rector del Seminari Conciliar de Barcelona, Mn. Salvador Bacardit, i el bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Xavier Vilanova.

Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, C/ Diputació, 231, a les 19.00 h.

Hora: 19.00 h.

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.