Dimecres, 5 d'Agost de 2020
Sant Joan Maria Vianney, prevere
  • QUE TINGUEU UNES BONES VACANCES
  • Recull de les cartes dominicals dels bisbes de Catalunya
  • 24.000 entrades per visitar la Sagrada Família durant els caps de setmana
  • Arturo Sosa: "No volem un món on els pobres siguin els que paguen la factura"
  • El Síndic recomana a les administracions que garanteixin l’alimentació d’infants vulnerables durant l’estiu
  • L'AUSP, primera institució universitària a oferir cursos de copte, siríac, egipci, arameu i hebreu modern
  • Mn. Fidel Catalán, nou vicari general del Vallès Occidental
  • Togo: La diòcesi de Sokode es beneficia del programa de govern per combatre la pobresa
  • Les paraules del Papa en coreà: un ajut espiritual per als fidels
  • Els temples de Lleida i sis poblacions del Segrià ja celebren Missa amb un terç de l'aforament

Temps Pasqual, temps d'aplecs i trobades religioses

Durant el temps Pasqual tenen lloc molts aplecs i trobades religioses tradicionals als nostres bisbats catalans. Així, aquest cap de setmana, més concretament el dissabte 25 i el diumenge 26 d'abril, han tingut lloc a la zona del Segre Mitjà (Bisbat d’Urgell) tot un seguit d’aplecs molt concorreguts per la gent de la comarca. Han estat l’aplec de Sant Miquel de la Vall, l’aplec dels Esclopets de Ribelles, l’aplec de Pallerols de Rialb i l’aplec de Guardiola de l’Aguda. A partir d’ara començaran a celebrar-se molts d’aquests aplecs populars i participatius.

Jaume Mayoral per a Flama.info, 28 abril 15

Tots amb força presència de fidels, tant fills dels pobles com els que viuen fora i que per aquestes dades es fan presents en les celebracions populars de la festa. Des de les parròquies, els preveres han acompanyat les celebracions, sempre seguint les tradicions. A més de la celebració de l'Eucaristia a les petites capelles o esglesioles, hi ha la benedicció dels panets o de la coca, a més d’un sentit record pels difunts absents. Unes celebracions que fan possible que molta gent que durant l’any no viu en aquests petits poblets es retrobi per compartir la festa i les tradicions al voltant de les festes dels sants, en un calendari que a finals d’abril ve carregat d’un santoral ple de tradicions i devocions: Sant Jordi, Santa Marc i la Mare de Déu de Montserrat. A tots, a més dels fills del poble s’hi han fet presents les autoritats municipals, que també volen fer costat a aquestes trobades de veïns i veïnes; la presència de l’alcalde o l’alcaldessa dóna encara més un sentit de poble que viu i celebra la seva festa popular. Un paper destacat en el manteniment de la tradició el tenen els priors i les majorales, que es cuiden de tot allò que fa referència a la festa i que al llarg de l’any miren de preparar i mantenir aquestes celebracions, una tasca que de manera rotatòria es fa present entre la gent que encara queda en aquests poblets del nord de la Noguera. Un altre aspecte ben important a destacar és el cant dels goigs, que al final de l’Eucaristia es fan presents i recullen la devoció i la història dels sants i de llurs advocacions i miracles, uns goigs que són cantats amb emoció per part dels fidels.

Des de les parròquies es fa tot el possible per acompanyar aquestes jornades, i val a dir que els fidels i la gent agraeixen la presència de l’Església en aquestes trobades festives. Com recull el document diocesà del Bisbat d’Urgell de Prioritats Pastorals, ens cal: 3.15. Valorar lar dimensió evangelitzadora dels aplecs i romiatges, de les processons, de les festes majors... I distribuir sempre elements per a la reflexió i la pregària: estampes, díptics, PPS, etc. Evangelitzar les devocions i tradicions de la religiositat popular dels nostres poblets. Revisar els textos d’alguns Goigs, o altres textos, perquè mantinguin la veritat teològica i pastoral necessària.”

Mn. Jaume Mayoral, rector de Ponts


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DE MOMENT LA MAJORIA DELS ACTES PRESENCIALS HAN QUEDAT SUSPESOS O AJORNATS.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020


Fundació
Institució Josefa Maresch

Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.