• L'Església als Estats Units farà la col·lecta anual per a Amèrica Llatina
  • Diumenge de la Paraula i IV Setmana de la Bíblia
  • Un de cada 8 cristians pateix persecució al món
  • Fragmenta aplega els 'Conceptes fonamentals d'antropologia i religió' de Lluís Duch en un nou llibre
  • L’Obra Social ”la Caixa” va dedicar 17,3 milions d’euros a 736 projectes socials el 2019
  • Jornada "Llibertat religiosa a Barcelona: estat de la qüestió"
  • Un segle de vida de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona
  • Malta: L'arquebisbe Scicluna es reuneix amb els que sol·liciten asil
  • Els bisbes catalans parlen del diumenge de la paraula
  • El Papa: No a les històries falses i destructives, narreu el bé que uneix

“El cristianisme i els textos evangèlics són una font de riquesa ètica i cultural de primera magnitud”

Joan-Carles Mèlich és doctor en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona i, a dia d’avui, exerceix de professor titular de filosofia de l’educació en aquesta mateixa institució. Nascut a Barcelona el 1961, Mèlich és conegut especialment pel que ell anomena “filosofia antropològica de la finitud”, sota el paraigua de la qual ha reflexionat sobre temes com el cos, el símbol, l'alteritat, la memòria, el desig, la contingència, el silenci o la mort. A més, dins el seu pensament, destaquen les seves cavil·lacions al voltant del concepte d’ètica entesa com una manera de fer de les peripècies de l’altre un problema propi. Entre els seus llibres, cal remarcar Filosofía de la finitud (Herder), La lliçó d'Auschwitz (Publicacions de l'Abadia de Montserrat), Ética de la compasión (Herder) i Lógica de la crueldad (Herder).

Marina Bou per a Flama.info, 20 febrer 15

Autor de diverses obres de filosofia i educació de caràcter clarament assagístic, Mèlich ha decidit canviar totalment amb el seu darrer llibre, La lectura com a pregària (Fragmenta). Es tracta d’un recull de  262 “fragments filosòfics” (un tipus de text breu) procedents dels seus quaderns de notes escrits des de fa trenta anys, sovint mentre llegeix. El filòsof ha fet una tria de les seves anotacions i les ha reescrit i ordenat en un llibre que és el primer volum d'un projecte que es desplegarà els propers anys i que ell mateix anomena «Fragments filosòfics». A La lectura com a pregària, l’autor reflexiona sobre els temes clàssics del seu pensament, molts cops des d’enfocaments innovadors. Així, la lectura, l'escriptura, la distinció entre moral i ètica, el sentit, Déu, l'infern, la compassió, la intimitat, la finitud, el desig, el perdó, les víctimes o la mort són protagonistes entre les seves pàgines.

Ignasi Moreta, editor del volum, es refereix a l’autor com “un filòsof català de primer ordre, amb pensament propi i amb un carisma innegable per transmetre les seves idees amb passió i amenitat” però que, tot i així, “no té a Catalunya el reconeixement públic que mereix”. Diu Moreta que “Mèlich escriu pensant en el lector, fins i tot en les seves anotacions més íntimes. La seva prosa no és críptica, sinó que neix d'un compromís: ser al mateix temps significativa (aportar coses noves, oferir un pensament propi amb rigor) i intel·ligible (ser clar, pedagògic, útil per al lector)” i “respon moltes de les grans preguntes filosòfiques i ètiques plantejades en l'actualitat”. En una entrevista per a  l'Agència Cristiana de Notícies FLAMA, Mèlich ha parlat sobre la seva obra passant pels puntals bàsics del seu pensament i analitzant també qüestions de la més pura actualitat. Tot i que s’autodenomina “culturalment cristià” (no és creient però pensa que no es pot eludir la història de la tradició judeo-cristiana), a la seva darrera obra manté un diàleg molt viu amb la religió que també ha explicat a les càmeres de l'Agència Cristiana de Notícies FLAMA.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMARTS, 28 DE GENER

ACTE SOBRE LA “SAGRADA FAMÍLIA. LA NOVA JERUSALEM”. Acte presidit per Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona, i emmarcat dins la IV Setmana de la Bíblia. Meditació biblicoteològica: Dr. Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. Organista: Juan de la Rubia. Lloc: Basílica de la Sagrada Família, Barcelona. Hora: 20 h

DISSABTE, 1 DE FEBRER

TALLER DE CAL·LIGRAFIA. Iniciació a la lletra gòtica rotunda. Nivell zero amb la Gna. Conxa Adell. Cal inscripció prèvia. Lloc: Monestir de Sant Pere de les Puel·les. c/Anglí, 55, Barcelona. Hora: 9.45 h a les 18.00 h

DISSABTE, 15 DE FEBRER

RECÉS DIRIGIT PER MN. JOAN COSTA A CAN MASRIERA (SANT ANDREU DE LLAVANERES). Organitzat per Metges Cristians de Catalunya i la Federació de Cristians de Catalunya. Hora: 10.30 h i les 18.00 h. Dinar (15 euros). Més informació: 93 363 03 64.

Diumenge de la paraula
IV Setmana de la Bíblia
26 de gener - 1 de febrer de 2020Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.