Dijous, 29 de Juliol de 2021
Santa Marta

“L’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla ofereix els valors cristians, tot i que sense imposicions i respectant les creences de cada persona”

El 15 de desembre passat, l’Ajuntament de Tarragona, l’Arquebisbat de Tarragona, juntament amb la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, van signar un document a través del qual es renovava el compromís i els valors fundacionals de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. Mn. Joan Aragonès (Mont-roig del Camp – 1929), actual president de la Fundació de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla i capellà resident de l’Hospital, ens descobrirà els orígens i els valors d’aquesta institució en declaracions a l’Agència Cristiana de Notícies FLAMA.

Meritxell Roselló per a Flama.info, 26 gener 15

En el document signat el 15 de desembre passat, es reafirmava el compromís d’atenció a les persones impulsat fa 550 anys, un 15 de desembre de 1464. El segle XV el Capítol Catedral de Tarragona i l’antic Hospital de la ciutat, davant l’Arquebisbe, van impulsar un nou centre, l’actual Hospital de Santa Tecla, un dels més antics de Catalunya. La Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, constituïda des del s.XV, s’ha ampliat amb els anys i ha assumit tasques socials, a través de centres d’atenció a la vellesa, a la infància i a la protecció de menors.

Què representa per la ciutat de Tarragona aquests 550 anys de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla?

Representa bona part de la  història de la ciutat. No m’atreveixo a dir que només amb l’hospital es pot escriure la història de Tarragona, però sense l’hospital tampoc es podria escriure la història de la ciutat. És la primera entitat jurídica de la ciutat després de la reconquesta (s.XII) que ha tingut un pes destacat. És a dir, un pes social per atendre les persones malaltes, persones sense recursos, ancians, mares solteres, etc. que gràcies a l’hospital s’han vist protegides. Crec que a través de la història ha exercit una funció social molt important.    

Els orígens de l’Hospital de Santa Tecla creat el 1464, se situen en l’antic Hospital de la Seu, del s.XII, el 1171. Quines eren les necessitats del s.XV, quan es va decidir fundar el nou hospital de Sant Pau i Santa Tecla?

Evidentment la gent vivia una vida senzilla i pobra, la medicina no estava tant avançada. Molta gent que tenia casa i família estaven a ateses a la seva llar, però moltes vivien al carrer i no tenien recursos. Per primera vegada, el 1464, es va realitzar aquesta gran obra social, que millorava l’antic Hospital de la Seu del 1171.  El seu origen se situa en un hospital que tenia el Capítol Catedral (s.XII) al costat de la catedral, on hi ha actualment el Consell Comarcal del Tarragonès (Carrer de les Coques). La denominació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla es produeix quan l’hospital del Capítol i un hospital propietat de l’Ajuntament de l’època, s’uneixen el 1464. En unir-se els dos, es va traslladar l’hospital a l’actual ubicació, que ha tingut remodelacions amb el pas dels anys.

El 2014, a través d’una subhasta, es va aconseguir un pergamí del s.XII,  que data del 1180. Què ens pot dir d’aquesta descoberta?

De fet és un pergamí amb un mida comparable a la meitat d’un foli, on només consta que l’hospital feia donació d’un terreny, situats als peus de l’actual santuari del Loreto de Tarragona, a un particular. La donació es realitzava sota la condició que aquesta persona havia de donar un 9% de la collita a l’hospital pel manteniment dels malalts. El tret més notori d’aquest pergamí és el fet que el 1180 l’hospital ja existia, immediatament després de la reconquesta de Tarragona.

Com definiria els valors de l’Hospital de Santa Tecla al llarg dels segles i la seva experiència com a capellà?

Sens dubte, l’hospital de Santa Tecla s’ha distingit per l’atenció integral a la persona durant aquests cinc segles. Personalment puc parlar dels canvis produïts en els darrers 50 anys. No té res a veure l’hospital de fa 50 anys amb l’actual. Fa 50 anys la gent de classe mitjana vivia i moria a casa seva, en canvi ara tota l’atenció sanitària passa per l’ingrés a l’hospital. Fa 50 anys, l’administrador era tradicionalment el capellà, la Junta era escollida una part per l’Ajuntament i de l’altre pel Capítol de la Catedral, que tenia una autoritat superior. No obstant, l’administrador era el capellà, que tenia assignades unes funcions: buscar finançament, comprar material,  etc.

Després hi havia el cos de metges i infermeres, que realitzaven escasses operacions en comparació amb l’actualitat. A més, durant aquests 50 anys he viscut els canvis en l’àmbit tècnic de la medicina per les noves necessitats.

Quins valors diferencials creu que ofereix l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla en relació als altres hospitals?

Primer, que sigui un hospital com Déu mana, per tant ha de mantenir el valor de l’atenció a la persona. Després oferim els valors de tipus religiós, amb la participació espiritual del capellà, en aquest cas jo mateix. Des de sempre m’he sentit molt acollit, tant per tots els malalts com per tot l’equip mèdic. En tot cas, penso que l’atenció a la persona no ha de centrar-se, tant sols en l’aspecte religiós, sinó en l’aspecte humà d’atenció, d’ajuda i proximitat al malalt. A mi m’alegra la satisfacció que expressen els malalts pel tracte rebut, i penso que amb això ja n’hi ha prou. Evidentment, el valor religiós que s’ofereix és cristià, tot i que sense imposicions i respectant les creences de cada persona.

Actualment, com funciona la gestió de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla a través de la Xarxa sanitària Santa Tecla? El Capítol Catedral continua prenent part en la gestió?

La junta de l'Hospital Sant Pau i Santa Tecla estava formada per quatre persones, de les quals dues estaven escollides pel Capítol Catedral i dues per l’Ajuntament. Les persones escollides pel Capítol havien de tenir la conformitat de l’arquebisbe. Fa uns anys es van canviar els estatuts, per millorar la gestió i no carregar tota la responsabilitat en aquestes dues institucions. Actualment, les característiques de l’Hospital no podrien ser cobertes per l’Ajuntament i l’Arquebisbat, per tant es va decidir crear una entitat amb personalitat jurídica pròpia, la Xarxa Sanitària Santa Tecla, constituïda per tècnics. Tot i així, sempre es demana la conformitat de l’Ajuntament i del Capítol.  La funció que aporta l’Església i el Capítol de la Catedral és purament representativa. A través meu o del capellà que hi hagi el paper és tant sols espiritual. 


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dijous, 29 de juliol

Concert de Mireia Tarragó (soprano) i Bernardo Rambeaud (guitarra) al claustre de la catedral de Tarragona.

Hora: 21.00 h

Presentació a Tarragona del llibre V Jornada de Museus i Patrimoni de l’Església catalana durant el franquisme amb Mons. Joan Planellas i Soria Mata de la Cruz

Inscripcions: Número de tel. 977 248 348.

Hora: 18.00 h

Divendres, 30 de juliol

Se celebrarà a Barcelona una eucaristia d'acció de gràcies amb ocasió del 500 Aniversari de la Conversió de Sant Ignasi de Loiola.

Lloc: Basílica de Santa Maria del Mar amb la participació del Pare General, Arturo Sosa.

Hora: 19.30 h

-------------------------------------------------

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.