Dimecres, 19 de Gener de 2022
Sant Canut, màrtir
  • AEN: "5.200 milions de persones viuen en països amb greus violacions a la llibertat religiosa"
  • “Aliments i medicines per la població! S'han d'obrir corredors humanitaris”: Tigray està patint crims atroços
  • P. Bausset: "La divisió de les Esglésies Cristianes és una vergonya i un escàndol per al nostre món"
  • El papa Francesc ajuda Filipines i els migrants de la frontera amb Biolorússia
  • Oxfam Intermón: Es duplica la riquesa dels 10 homes més rics del planeta
  • Afers Religiosos atén quasi 400 consultes en un any
  • Esparraguera es convertirà en la capital europea de les Passions
  • El pianista Ignasi Cambra torna al Palau de la Música Catalana amb obres de Chopin, Skriabin i Brahms
  • La Creu Roja creu que el tsunmi Tonga podria haver afectat el 75% de la població
  • Un recorregut per 10 països d'Àfrica a través d'una exposició

Arrels Cristianes de Catalunya, un text del present

Aquest dijous 15 de gener, aproximadament un centenar de persones van apropar-se a la Sala Cotxeres del Palau Robert per recordar el bisbe Joan Carrera. En una taula rodona organitzada pel Memorial Bisbe Joan Carrera sota el títol "Església i Catalunya: 30 anys de la carta pastoral Arrels cristianes de Catalunya", el President del Parlament de Catalunya entre 1999 i 2003, Joan Rigol, el Director General d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, el sociòleg, periodista i escriptor, Salvador Cardús i el Director de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, Mn. Jaume Aymar, van reunir-se per glossar la figura d’un bisbe proper, compromès o, en definitiva i tal com va definir-lo el mateix Mn. Aymar, “amb olor d’ovella”.

Marina Bou per a Flama.info, 23 gener 15

Després que el moderador de la taula i periodista Francesc Rosaura introduís l’acte referint-se al document Arrels Cristianes de Catalunya com una part importantíssima del llegat del bisbe Carrera, el qual va ser el redactor principal del text, els ponents van dedicar les seves intervencions a avaluar les implicacions que la carta ha suposat per a Catalunya 30 anys després de la seva publicació.

En primer lloc, Mn. Jaume Aymar va referir-se al patrimoni cultural i artístic català com la gran prova de les arrels cristianes del país. Un país que, l’any de la publicació del document de la Conferència Episcopal Tarraconense (1985) sobre el catolicisme i la societat catalana, vivia una situació molt semblant a l’actual. De fet, en paraules del sociòleg, periodista i escriptor Salvador Cardús, les reflexions sobre la identitat, la llengua, les dificultats econòmiques, la justícia social i la immigració que apareixen al text semblen “pensades per ara”.  Al seu torn, l’ex-president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, va reafirmar la postura de Cardús referint-se a la lluita constant del bisbe Carrera pel que fa a la millora de les condicions socials que, per a ell, van íntimament lligades a les estructures de govern. “Per aquests que diuen que el fet de la reivindicació nacional de Catalunya dilueix el problema real de la gent, com podem arreglar el problema real de la gent amb aquesta estructura d’estat que ens governa en aquest moment?”, va exclamar. En la mateixa línia, el director general d’Afers religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, va recordar com el text de la Tarraconense més conegut fora de l’àmbit eclesial reconeixia la realitat nacional de Catalunya juntament  amb el compromís dels bisbes de servir el poble català que, en aquell moment, no qüestionava “encaixar-la a Espanya”. Ara, amb tot, Vendrell va assegurar que “això no es produeix”.

Pel que fa a la qüestió sobre si caldria la publicació d’un text similar per part de l’episcopat català actual, en general, els ponents coincideixen en què el document de Carrera és immillorable. De fet, Cardús defineix com a “forçat” el comunicat que els bisbes del país van fer a propòsit del dret a decidir el passat any 2014. “L’únic que fan és dir que tot és defensable, amb la qual cosa no es llegeix cap mena de compromís precís”, va criticar el periodista recolzant Rigol en la seva voluntat de “seguir intervenint en la realitat del país des dels valors comunitaris que té l’església”. Amb tot, Enric Vendrell va destacar que troba a faltar el reflex de la gran diversitat religiosa actual a Catalunya dins el text de Carrera.

Per acabar, el membre fundador de la Comissió Memorial Bisbe Carrera, Jordi Breu, va recordar la vessant més humana del bisbe Carrera, sempre disposat a ajudar els més dèbils “fent palesa l’actitud constant de l’església”.  La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, va encarregar-se de cloure l’acte definint la carta com un  document “molt útil en moments difícils de la nostra història recent” com, per exemple, el moment en què la Conferència Episcopal Espanyola va referir-se a la unitat d’Espanya com un bé moral.


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dimarts, 18 de gener

Sessió literària Jacint Verdaguer. De la més alta cima, a l’afrau amb Anna Maluquer

Lloc: Espai d’arts escèniques Casal d’Alella

Hora: 19.00

Concert de Nadal El cant dels ocells amb l’Escola Municipal de Músi

Lloc: Auditori d’Els Costals de Castellbisbal

Hora: 18.00

Dimecres, 19 de gener

Concert d'orgue amb Pau Riuró

Lloc: Catedral de Barcelona

Hora: 20.00

Dijous, 20 de gener

Eucaristia a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma de Farners

Hora: 11.00 h

Ballada de sardanes amb la cobla La Flama de Farners

Lloc: Plaça de Sant Sebastià, Santa Coloma de Farners

Hora: 16.30

Inauguració exposició “Viatge a Orient”

Lloc: Museu Diocesà de Barcelona (Avinguda de la Catedral, 4, Barcelona)    

Visita: 10 a 21 hores.

Taller-escola de pregària al Casal Don Bosco

Lloc: C/ Cardenal i Barraquer, 15, Barcelona

Hora: 19.00

Divendres, 21 de gener

Celebració de la solemnitat dels sants Fructuós, Auguri i Eulogi

Lloc: Amfiteatre de Tarragona i Catedral de Tarragona

10.00 h: Pregària i lectura de les Actes martirials a l’Amfiteatre.

19.00 h. Pontifical de Sant Fructuós a la catedral

Dissabte, 29 de gener de 2022

Cantata Solidària BWW 22 de J. S. Bach

Hora: 20.15

Lloc: Església Verge del Carme de Badalona

Adreça: Carrer Sant Miquel, 44, Badalona.

Dijous, 10 de febrer de 2022

Conferència: “Espeologia de l’Esperança” a càrrec d’Ôscar Mateos.

Lloc: Centre Pare Claret de Girona. Joan Maragall, 23, baixos.

Hora: 19 hores

-----------------------------

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.