Arrels Cristianes de Catalunya, un text del present

Aquest dijous 15 de gener, aproximadament un centenar de persones van apropar-se a la Sala Cotxeres del Palau Robert per recordar el bisbe Joan Carrera. En una taula rodona organitzada pel Memorial Bisbe Joan Carrera sota el títol "Església i Catalunya: 30 anys de la carta pastoral Arrels cristianes de Catalunya", el President del Parlament de Catalunya entre 1999 i 2003, Joan Rigol, el Director General d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, el sociòleg, periodista i escriptor, Salvador Cardús i el Director de Catalunya Cristiana i Ràdio Estel, Mn. Jaume Aymar, van reunir-se per glossar la figura d’un bisbe proper, compromès o, en definitiva i tal com va definir-lo el mateix Mn. Aymar, “amb olor d’ovella”.

Marina Bou per a Flama.info, 23 gener 15

Després que el moderador de la taula i periodista Francesc Rosaura introduís l’acte referint-se al document Arrels Cristianes de Catalunya com una part importantíssima del llegat del bisbe Carrera, el qual va ser el redactor principal del text, els ponents van dedicar les seves intervencions a avaluar les implicacions que la carta ha suposat per a Catalunya 30 anys després de la seva publicació.

En primer lloc, Mn. Jaume Aymar va referir-se al patrimoni cultural i artístic català com la gran prova de les arrels cristianes del país. Un país que, l’any de la publicació del document de la Conferència Episcopal Tarraconense (1985) sobre el catolicisme i la societat catalana, vivia una situació molt semblant a l’actual. De fet, en paraules del sociòleg, periodista i escriptor Salvador Cardús, les reflexions sobre la identitat, la llengua, les dificultats econòmiques, la justícia social i la immigració que apareixen al text semblen “pensades per ara”.  Al seu torn, l’ex-president del Parlament de Catalunya, Joan Rigol, va reafirmar la postura de Cardús referint-se a la lluita constant del bisbe Carrera pel que fa a la millora de les condicions socials que, per a ell, van íntimament lligades a les estructures de govern. “Per aquests que diuen que el fet de la reivindicació nacional de Catalunya dilueix el problema real de la gent, com podem arreglar el problema real de la gent amb aquesta estructura d’estat que ens governa en aquest moment?”, va exclamar. En la mateixa línia, el director general d’Afers religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, va recordar com el text de la Tarraconense més conegut fora de l’àmbit eclesial reconeixia la realitat nacional de Catalunya juntament  amb el compromís dels bisbes de servir el poble català que, en aquell moment, no qüestionava “encaixar-la a Espanya”. Ara, amb tot, Vendrell va assegurar que “això no es produeix”.

Pel que fa a la qüestió sobre si caldria la publicació d’un text similar per part de l’episcopat català actual, en general, els ponents coincideixen en què el document de Carrera és immillorable. De fet, Cardús defineix com a “forçat” el comunicat que els bisbes del país van fer a propòsit del dret a decidir el passat any 2014. “L’únic que fan és dir que tot és defensable, amb la qual cosa no es llegeix cap mena de compromís precís”, va criticar el periodista recolzant Rigol en la seva voluntat de “seguir intervenint en la realitat del país des dels valors comunitaris que té l’església”. Amb tot, Enric Vendrell va destacar que troba a faltar el reflex de la gran diversitat religiosa actual a Catalunya dins el text de Carrera.

Per acabar, el membre fundador de la Comissió Memorial Bisbe Carrera, Jordi Breu, va recordar la vessant més humana del bisbe Carrera, sempre disposat a ajudar els més dèbils “fent palesa l’actitud constant de l’església”.  La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, va encarregar-se de cloure l’acte definint la carta com un  document “molt útil en moments difícils de la nostra història recent” com, per exemple, el moment en què la Conferència Episcopal Espanyola va referir-se a la unitat d’Espanya com un bé moral.


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dijous, 22 de setembre

Inauguració de curs de l'Institut Emmanuel Mounier.

Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, C/ Diputació 231.

Hora: 17.30.

Dilluns, 26 de setembre

Inauguració de curs de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona.

Lloc: Seminari Diocesà de Girona, C/ Pujada de Sant Martí, 12, Girona.

Hora: 18.00: Missa

          19.00: Lliçó inaugural: "L'ésser humà davant de la Raó Infinita i l'Amor Creador", a càrrec d'Arturo Fernàndez.

Dimarts, 27 de setembre

Conferència de David Jou: "Cant espiritual, poesia i ciència en l'experiència cristiana".

Lloc: Monestir de Sant Daniel, Girona.

Hora: 19.00.

Diumenge, 2 d'octubre

Ordenació sacerdotal de Mn. Carles Sánchez, diaca.

Lloc: Catedral de Girona

Hora: 17.00

Diumenge, 9 d'octubre

Conferència: La vida monàstica. Un camí d'interioritat i de compromís. Amb la Gna. Griselda Cos.

Hora: 18.00 h

Lloc: Monestir de Sant Pere de les Puel·les. c/ Anglí, 55, Sarrià, Barcelona

Fins dissabte, 31 de desembre

Exposició dedicada al 75è aniversari de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat.

Lloc: Saló Sant Jordi de l'Hotel Abat Cisneros, Montserrat.

Horari: 9.00-21.00, tots els dies.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.