• 258 milions de persones són immigrants fora del seu país
  • La Sagrada Família presenta com serà el terminal de Jesucrist que estarà acabat per una creu de quatre braços
  • La beatificació a Manresa dels tres màrtirs caputxins serà el 6 novembre
  • Raphaël Bedros XXI Minassian, nou Patriarca dels catòlics armenis
  • Filipines: La compassió és el camí a seguir durant la pandèmia
  • El Papa abraça un grup de famílies que van fugir de Kabul
  • Tot a punt per la Festa del Beat Francesc Castelló i la Jornada dels màrtirs de Lleida
  • La Jornada del Migrant i el Refugiat apunta “cap a un ‘nosaltres’ cada cop més gran”
  • Els bisbes catalans parlen de la 107a Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat

El Grup de Treball Estable de Religions té una actitud responsable i madura

En el decurs de l’acte commemoratiu del 10è aniversari del Grup de Treball Estable de Religions (GTER) celebrat aquest dilluns 7 de juliol al Palau de la Generalitat, el president Artur Mas, ha demanat “esperit de consens i consciència democràtica” quan fa plantejaments al primer partit de l’oposició a l’Estat per impedir la celebració d’una consulta democràtica a Catalunya i que “trobi una manera que el poble català que s’expressa en aquest consens majoritari pugui anar a les urnes a decidir el seu futur”. “En lloc d’anar a fer una cosa junts per impedir alguna cosa, es tracta d’anar a fer alguna cosa junts per poder decidir i facilitar que, entre iguals, es puguin resoldre els conflictes que després s’originen en qualsevol societat” ha reblat. El president ha volgut subratllat així “l’actitud madura i responsable”  del GTER que com Catalunya “no espera que algú altre li faci la feina, sinó que la fem nosaltres” i ha posat en relleu també seva “capacitat d’acció de fer i fer-ho junts tot” amb “maduresa democràtica”.

Redacció, 9 juliol 14

Artur Mas ha presidit l’acte al costat de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en un acte que s’ha celebrat a l’Auditori del Palau de la Generalitat. També hi han intervingut el president del GTER, Antoni Matabosch; Fernando Garcia, assessor de la Secretaria General del Fòrum Iberoamericà, que ha pronunciat la conferència "El diàleg interreligiós en la construcció d'una comunitat Iberoamericana", i el bisbe auxiliar de Marsella, Jean Marc Aveline, que ha pronunciat la conferència "El significat teològic-filosòfic del diàleg interreligiós". De la seva banda, el president del GTER, Antoni Matabosch, va posar en relleu que les religions creen esperança i humanitzen la societat i que “el pluralisme ens envigoreix”, tot posant en comú l’amistat i el servei més enllà dels debats teològics.

Entre els assistents hi ha hagut desenes de representants de les principals confessions religioses presents al país, així com el titular de la Direcció General d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, i el del Comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Ignasi García Clavel.

Història del GTER

Un grup de representants oficial religiosos de les confessions catòlica, protestant, musulmana, jueva i ortodoxa, entre l’any 2004 i el 2005, va esdevenir un fet històric sense precedents: la creació d’un nou paradigma de relacions entre les religions, i entre els creients i la resta de societat civil. Les religions, amb la seva capacitat d’entesa, plenament responsables, es van autoreconèixer  i autoorganitzar com d’altres àmbits de la societat. Els líders religiosos, conjuntament amb la resta de les seves comunitats, dels creients, van adquirir la responsabilitat sentida d’implicar-se i d’establir relacions i llaços amb els altres. Van posar en funcionament un espai de trobada, el GTER i el Consell Interreligiós, que s’han mantingut fidels durant tots aquests anys al seu objectiu fundacional d’esdevenir ponts de diàleg actius i compromesos entre les diferents religions del país i amb la resta de la societat.

I ho ha fet essent un model de diàleg entre les religions basat en la transformació social, en la pedagogia de l’acció, més enllà d’un exclusiu debat teològic. La mobilització, el compromís, la lluita contra els estereotips, les discriminacions i els prejudicis, han estat la brújula fidel i significativa d’aquests anys. De la coordinació dels diferents creients que ja treballaven el terreny, sorgiren les comissions del GTER: comissió de mediació; de centres penitenciaris, la d’immigració i nou vinguts; o la recent de mitjans de comunicació.

Durant aquests 10 anys, el GTER ha esdevingut un model internacional de diàleg  obert, conciliador capaç  d’adaptar-se a les necessitats actuals i mostrant a la resta del món que hi ha també un altre model de fer diàleg interreligiós: un diàleg de vida fonamentat en l’esperança i el compromís.

Ha creat també instruments de formació i de difusió conjunta entre totes les religions i amb d’altres entitats i administracions que l’ha portat a organitzar de manera sistemàtica, periòdica i continuada, seminaris, simposis i jornades.

Un dels seus actius més rellevants durant aquests darrers anys han estat les trobades internacionals, com són per exemple l’organització de les trobades oficials Interreligioses Iberoamericanes dins del Fòrum Iberoamericà, conjuntament amb Religions per la Pau, o les celebracions per la convivència dins de la Setmana Mundial per l’harmonia Interconfessional.

Des de la seva creació hi ha hagut 3 trobades interreligioses iberoamericanes; 3 premis en Convivència i Diàleg Interreligiós;  i més de 130 trobada de representants, responsables i portaveus de comunitats de religioses a Catalunya.


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dimecres, 22 de setembre

A les 16.30 h, pregària amb la imatge de la Immaculada d’Efes a la catedral de Lleida presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez; a les 19.00, trasllat a la parròquia de la Mercè de Lleida; a les 20.30, eucaristia i rosari; a les 23.00, trasllat a les germanes Carmelites de la Caparrella i adoració nocturna.

----------------------------------

Missa de Festa Major amb motiu de la Festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, presidirà el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés.

Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè (C/ de la Mercè, 1, Barcelona)

Hora: 10.30 h (retransmissió en directe a través de Ràdio Estel)

-------------------------------------------------

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.