Diumenge, 14 d'Agost de 2022
Sant Maximilià M. Kolbe, màrtir

El Grup de Treball Estable de Religions té una actitud responsable i madura

En el decurs de l’acte commemoratiu del 10è aniversari del Grup de Treball Estable de Religions (GTER) celebrat aquest dilluns 7 de juliol al Palau de la Generalitat, el president Artur Mas, ha demanat “esperit de consens i consciència democràtica” quan fa plantejaments al primer partit de l’oposició a l’Estat per impedir la celebració d’una consulta democràtica a Catalunya i que “trobi una manera que el poble català que s’expressa en aquest consens majoritari pugui anar a les urnes a decidir el seu futur”. “En lloc d’anar a fer una cosa junts per impedir alguna cosa, es tracta d’anar a fer alguna cosa junts per poder decidir i facilitar que, entre iguals, es puguin resoldre els conflictes que després s’originen en qualsevol societat” ha reblat. El president ha volgut subratllat així “l’actitud madura i responsable”  del GTER que com Catalunya “no espera que algú altre li faci la feina, sinó que la fem nosaltres” i ha posat en relleu també seva “capacitat d’acció de fer i fer-ho junts tot” amb “maduresa democràtica”.

Redacció, 9 juliol 14

Artur Mas ha presidit l’acte al costat de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en un acte que s’ha celebrat a l’Auditori del Palau de la Generalitat. També hi han intervingut el president del GTER, Antoni Matabosch; Fernando Garcia, assessor de la Secretaria General del Fòrum Iberoamericà, que ha pronunciat la conferència "El diàleg interreligiós en la construcció d'una comunitat Iberoamericana", i el bisbe auxiliar de Marsella, Jean Marc Aveline, que ha pronunciat la conferència "El significat teològic-filosòfic del diàleg interreligiós". De la seva banda, el president del GTER, Antoni Matabosch, va posar en relleu que les religions creen esperança i humanitzen la societat i que “el pluralisme ens envigoreix”, tot posant en comú l’amistat i el servei més enllà dels debats teològics.

Entre els assistents hi ha hagut desenes de representants de les principals confessions religioses presents al país, així com el titular de la Direcció General d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, i el del Comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona, Ignasi García Clavel.

Història del GTER

Un grup de representants oficial religiosos de les confessions catòlica, protestant, musulmana, jueva i ortodoxa, entre l’any 2004 i el 2005, va esdevenir un fet històric sense precedents: la creació d’un nou paradigma de relacions entre les religions, i entre els creients i la resta de societat civil. Les religions, amb la seva capacitat d’entesa, plenament responsables, es van autoreconèixer  i autoorganitzar com d’altres àmbits de la societat. Els líders religiosos, conjuntament amb la resta de les seves comunitats, dels creients, van adquirir la responsabilitat sentida d’implicar-se i d’establir relacions i llaços amb els altres. Van posar en funcionament un espai de trobada, el GTER i el Consell Interreligiós, que s’han mantingut fidels durant tots aquests anys al seu objectiu fundacional d’esdevenir ponts de diàleg actius i compromesos entre les diferents religions del país i amb la resta de la societat.

I ho ha fet essent un model de diàleg entre les religions basat en la transformació social, en la pedagogia de l’acció, més enllà d’un exclusiu debat teològic. La mobilització, el compromís, la lluita contra els estereotips, les discriminacions i els prejudicis, han estat la brújula fidel i significativa d’aquests anys. De la coordinació dels diferents creients que ja treballaven el terreny, sorgiren les comissions del GTER: comissió de mediació; de centres penitenciaris, la d’immigració i nou vinguts; o la recent de mitjans de comunicació.

Durant aquests 10 anys, el GTER ha esdevingut un model internacional de diàleg  obert, conciliador capaç  d’adaptar-se a les necessitats actuals i mostrant a la resta del món que hi ha també un altre model de fer diàleg interreligiós: un diàleg de vida fonamentat en l’esperança i el compromís.

Ha creat també instruments de formació i de difusió conjunta entre totes les religions i amb d’altres entitats i administracions que l’ha portat a organitzar de manera sistemàtica, periòdica i continuada, seminaris, simposis i jornades.

Un dels seus actius més rellevants durant aquests darrers anys han estat les trobades internacionals, com són per exemple l’organització de les trobades oficials Interreligioses Iberoamericanes dins del Fòrum Iberoamericà, conjuntament amb Religions per la Pau, o les celebracions per la convivència dins de la Setmana Mundial per l’harmonia Interconfessional.

Des de la seva creació hi ha hagut 3 trobades interreligioses iberoamericanes; 3 premis en Convivència i Diàleg Interreligiós;  i més de 130 trobada de representants, responsables i portaveus de comunitats de religioses a Catalunya.


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Del dilluns 1 d'agost al diumenge 7

Exercicis espirituals: Espiritualitat de l'any litúrgic: camí de creixement.

Amb el P. Ignasi Fossas.

Organitza: Monestir de Montserrat amb el suport de la URC.

Dimecres, 3 d'agost, a diumenge, 7 d'agost.

Pelegrinatge Europeu de Joves a Santiago de Compostela.

Dilluns, 8 d'agost, a dissabte, 13 d'agost

Trobada d'animadors de cant per a la litúrgia a Montserrat.

Directora musical: Isabel Pla.

Lloc: Santuari de Montserrat.

Diumenge, 14 d'agost, a dissabte, 20 d'agost

Trobada d'animadors de cant per a la litúrgia a Montserrat.

Director musical: Jordi Martí.

Lloc: Santuari de Montserrat.

Dimecres, 17 d'agost, a dissabte, 27 d'agost

Pelegrinatge a Turquia: Ruta de Sant Pau.

Informació i inscripcions: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, C/ de la Mercè,1, Barcelona. Telèfon: 931 226 700

Del 21 al 27 d'agost

Exercicis espirituals per a capellans.

"Veniu a mi... Convocats al seguiment de Jesús, pobre i humil".

Dirigits per Núria Caum, religiosa de la Companyia de Maria-Lestonnac. Llicenciada en teologia i cap d'estudis de l'ISCREB, col·laboradora de Dit i Fet.

Pensió completa: 42 € al dia, més despeses comunitàries.

Lloc: Col·legi Claver, Raïmat, Lleida. Finca Vallfonda s/n (Ctra. d'Osca, km. 107).

Interessats, dirigir-se al secretari del Consell Catalano-Balear, Miquel Cubero, Tel. 645 893 474.

Dilluns, 22 d'agost, al dissabte, 27 d'agost.

Recés d'estiu: Portem el tresor en gerres de terrissa, resseguint la segona carta als Corintis.

Amb Conxa Adell i Cardellach.

Lloc: Monestir de Sant Pere de les Puel·les, C/ Anglí, 55, Barcelona.

Informació: tel. 682705003.

Dilluns, 22 d'agost, a dissabte, 26 d'agost

Exercicis espirituals: Plantar llavors de mostassa.

Lloc: Casa d'espiritualitat de Santa Maria de Lavern.

Inscripcions: tel. 935058686.

Fins dissabte, 31 de desembre

Exposició dedicada al 75è aniversari de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat.

Lloc: Saló Sant Jordi de l'Hotel Abat Cisneros, Montserrat.

Horari: 9.00-21.00, tots els dies.

Diumenge, 11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya

Eucaristia presidida pel P. Josep Maria Soler, abat emèrit de Montserrat. L'organitza la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat

L'única celebració religiosa vinculada a la Diada Nacional Catalunya

Hora: 10.00 h

Lloc: Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.