Diumenge, 14 d'Agost de 2022
Sant Maximilià M. Kolbe, màrtir

"Si Catalunya és una nació, tota nació té dret d'expressar-se sobre el seu futur"

L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va participar ahir en el dinar-debat organitzat pel diari El Punt-Avui a Barcelona, titulat 'Moment Zero', per parlar del procés sobiranista des de l'òptica de l'Església. Segons Soler, el posicionament dels bisbes catalans sobre el futur no és qüestió política ni partidista, sinó una “qüestió d'ètica”. Fonts de l'organització apunten que aquesta tercera edició del cicle, ha estat la més nombrosa, amb 200 persones aplegades al Born Centre Cultural, perquè l'opinió de l'Església catalana interessa, i molt, en un moment crucial per a Catalunya. I a més a més, Montserrat és un far per al país, "signe d'espiritualitat i de catalanitat".

Catalunya Cristiana, 24 gener 14

En la primera part de la conferència el pare Josep M. Soler s'ha referit al bagatge del pensament social de l'Església (Arrels Cristianes de Catalunya, Concili Provincial Tarraconense, Al servei del nostre poble...) per articular la seva argumentació que "en el fons estem davant d'una qüestió ètica".

"És una qüestió ètica", ha dit, "que el poble de Catalunya pugui expressar el que pensa". "Una qüestió ètica pel que fa a decidir sobre el futur; les opcions que cadascú pugui prendre, en canvi, estan obertes a tot un ventall de possibilitats.". "La realitat nacional de Catalunya és prèvia a la formació de l'actual estat espanyol". "Catalunya --va dir-- té unes aspiracions històriques, profundes i irrenunciables." I ha citat Joan Pau II: "Els pobles europeus no acceptaran la dominació d'una nació sobre les altres".

Arribats a aquest punt, el pare de Montserrat ha citat unes declaracions del bisbe Juan María Uriarte, emèrit de Sant Sebastià, en una entrevista concedida a Catalunya Cristiana. "Ni la independència d'un poble ni la unitat de l'estat són dogmes absoluts", deia Uriarte a Catalunya Cristiana. "En principi cap d'aquestes dues opcions no pot ser reprovada en nom de la fe, i cap no pot ser requerida o exigida en nom de la fe, i aquí és tasca de cada cristià veure quina de les opcions en cada moment defensa més bé els valors de la identitat, la solidaritat, la sostenibilitat...".

El pare abat de Montserrat ha fet gala al llarg de tota la seva intervenció de voluntat conciliadora i dialogant en el procés que viu Catalunya. El procés cap a la consulta, ha dit, ha d'estar caracteritzat per la serenor, la pau, i allunyat de la crispació, "això és el que dóna valor al contingut". I ha conclòs que "la construcció de la societat en el present i en el futur és un repte de tots, de creients i de no creients. En el moment que ara viu Catalunya, tots tenim el repte i l'obligació d'aportar-hi el bo i millor de nosaltres mateixos, amb una mentalitat oberta i democràticament dialogant".

La posició dels bisbes de Catalunya, expressada tant el 1985 com el 2011, "no s'ha vist compresa pels documents de la Conferència Episcopal Espanyola, ha lamentat el pare abat de Montserrat, "la qual, sense entrar mai a valorar el fons de les reivindicacions de la societat catalana i prescindint dels documents dels bisbes de Catalunya tot i estar fonamentats en la Doctrina Social de l'Església, ha anat repetint el 2002, el 2006 i el 2012, sense matisos, la defensa de la unitat d'Espanya com un bé moral".

A més, sense citar explícitament 13TV, el pare abat ha recordat que els mitjans de comunicació de titularitat o d'inspiració cristiana "han d'estar privats de tot clima d'agressivitat i no manipular els continguts informatius d'acord amb prejudicis o amb posicions ideològiques determinades", i ha fet una crida "a la conversió".

La Santa Seu coneix la realitat de Catalunya de primera mà

L'Església de Catalunya, segons ha manifestat el pare abat de Montserrat, està fent un esforç pedagògic per explicar la realitat catalana a la Santa Seu. "Roma sap el que està passant, i ho sap a partir de la gent d'aquí", ha dit.

I malgrat que el Papa Francesc encara no ha estat mai a Catalunya, "se li ha fet arribar una descripció de la realitat de Catalunya". També ha esmentat l'actual secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, "que sí que coneix la realitat de Catalunya, del País Basc i d'Andorra".

L'Església: una paraula propositiva

En la seva conferència el pare abat de Montserrat també ha parlat de quin ha de ser el paper de l'Església en una societat laica, que no laïcista; "és a dir, en una societat no confessional, en la qual és reconeguda la llibertat religiosa i es respecta l'autonomia de l'Estat i de l'Església". Doncs bé, en aquest context, l'Església com a institució "té una paraula a aportar, no a imposar, al conjunt de la societat i, per tant, també al debat públic". Ha de ser, doncs, una paraula propositiva, segons informa Catalunya Cristiana.


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Del dilluns 1 d'agost al diumenge 7

Exercicis espirituals: Espiritualitat de l'any litúrgic: camí de creixement.

Amb el P. Ignasi Fossas.

Organitza: Monestir de Montserrat amb el suport de la URC.

Dimecres, 3 d'agost, a diumenge, 7 d'agost.

Pelegrinatge Europeu de Joves a Santiago de Compostela.

Dilluns, 8 d'agost, a dissabte, 13 d'agost

Trobada d'animadors de cant per a la litúrgia a Montserrat.

Directora musical: Isabel Pla.

Lloc: Santuari de Montserrat.

Diumenge, 14 d'agost, a dissabte, 20 d'agost

Trobada d'animadors de cant per a la litúrgia a Montserrat.

Director musical: Jordi Martí.

Lloc: Santuari de Montserrat.

Dimecres, 17 d'agost, a dissabte, 27 d'agost

Pelegrinatge a Turquia: Ruta de Sant Pau.

Informació i inscripcions: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, C/ de la Mercè,1, Barcelona. Telèfon: 931 226 700

Del 21 al 27 d'agost

Exercicis espirituals per a capellans.

"Veniu a mi... Convocats al seguiment de Jesús, pobre i humil".

Dirigits per Núria Caum, religiosa de la Companyia de Maria-Lestonnac. Llicenciada en teologia i cap d'estudis de l'ISCREB, col·laboradora de Dit i Fet.

Pensió completa: 42 € al dia, més despeses comunitàries.

Lloc: Col·legi Claver, Raïmat, Lleida. Finca Vallfonda s/n (Ctra. d'Osca, km. 107).

Interessats, dirigir-se al secretari del Consell Catalano-Balear, Miquel Cubero, Tel. 645 893 474.

Dilluns, 22 d'agost, al dissabte, 27 d'agost.

Recés d'estiu: Portem el tresor en gerres de terrissa, resseguint la segona carta als Corintis.

Amb Conxa Adell i Cardellach.

Lloc: Monestir de Sant Pere de les Puel·les, C/ Anglí, 55, Barcelona.

Informació: tel. 682705003.

Dilluns, 22 d'agost, a dissabte, 26 d'agost

Exercicis espirituals: Plantar llavors de mostassa.

Lloc: Casa d'espiritualitat de Santa Maria de Lavern.

Inscripcions: tel. 935058686.

Fins dissabte, 31 de desembre

Exposició dedicada al 75è aniversari de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat.

Lloc: Saló Sant Jordi de l'Hotel Abat Cisneros, Montserrat.

Horari: 9.00-21.00, tots els dies.

Diumenge, 11 de Setembre, Diada Nacional de Catalunya

Eucaristia presidida pel P. Josep Maria Soler, abat emèrit de Montserrat. L'organitza la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat

L'única celebració religiosa vinculada a la Diada Nacional Catalunya

Hora: 10.00 h

Lloc: Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.