• Els bisbes catalans parlen de la unitat de l'Església i de la Pasqua
  • Celebració de la jornada de Pregària per les Vocacions i la jornada de les Vocacions Natives
  • La Catedral de Girona acollirà la 5a edició de la Consueta de Sant Jordi
  • Joan Torra: "La veu del Papa ha de ressonar per ser portaveu d'aquells que no tenen veu, dels que queden al marge"
  • Xile: Continua el drama dels migrants, enmig d'hipocresia, Covid i una nova llei més rígida
  • El CELAM condemna el segrest de set religiosos i tres laics a Haití
  • Nou atemptat a la ciutat moçambiquesa de Palma
  • L'Ajuntament de Calafell i l'AHAT signen un conveni per digitalitzar el fons de la Parròquia de la Santa Creu
  • El papa Francesc demana, un cop més, que s'acabi l'esclavitud infantil
  • Papa Francesc: "Una política que es desentén dels pobres mai podrà promoure el bé comú"

El Papa Benet XVI declara venerable Álvaro del Portillo

El Sant Pare Benet XVI va autoritzar ahir al matí a la Congregació per a les Causes dels Sants promulgar decrets relatius a 16 causes de canonització. Entre ells es troba el decret de virtuts heroiques del bisbe Álvaro del Portillo (1914-1994), prelat de l'Opus Dei.

Opus Dei, 29 juny 12

En conèixer l'anunci fet per la Santa Seu, el prelat de l'Opus Dei, Mons. Xavier Echevarría, ha manifestat “gratitud a Déu per aquest pastor exemplar que va estimar el Senyor i la seva Església”. I ha afegit: “Mons. Álvaro és recordat per tants homes i dones com un sacerdot de pau, lleial al seu compromís d'amor a Déu, molt unit a l'Església i al Romà Pontífex; va saber servir amb alegria i generositat total sant Josepmaria Escrivà de Balaguer; els seus germans -després fills- a l'Opus Dei; els seus parents; els seus amics i els seus col·legues. Amb la seva predicació va ajudar centenars de milers de persones en els diferents països als quals va realitzar viatges pastorals a trobar la felicitat en la fidelitat a Jesucrist”.

Mons. Echevarría, principal col·laborador del nou venerable des de 1975 fins a 1994, es va referir a ell com una persona que “irradiava pau, alegria, senzillesa, esperit cristià i visió apostòlica”.

Trets biogràfics

Álvaro del Portillo va néixer a Madrid l'11 de març de 1914. Era el tercer de vuit germans. Enginyer, doctor en Filosofia i Lletres i en Dret Canònic, el 1935 es va incorporar a l'Opus Dei. Molt aviat es va convertir en el més sòlid suport del Fundador, Josepmaria Escrivà de Balaguer. Va ser ordenat sacerdot el 1944.

El 1946 es va traslladar a Roma. Amb la seva activitat intel·lectual al costat de sant Josepmaria i amb el seu treball a la Santa Seu va realitzar una profunda reflexió sobre el paper i la responsabilitat dels fidels laics en la missió de l'Església, a través del treball professional i les relacions socials i familiars. Entre 1947 i 1950 va empènyer l'expansió apostòlica de l'Opus Dei a Roma, Milà, Nàpols, Palerm i altres ciutats italianes. Va promoure activitats de formació cristiana i va atendre sacerdotalment nombroses persones.

Des del pontificat de Pius XII fins al de Joan Pau II va exercir nombrosos encàrrecs a la Santa Seu. Va participar activament en el Concili Vaticà II i va ser durant molts anys consultor de la Congregació per la Doctrina de la Fe.

El 15 de setembre de 1975, després de la mort del fundador, Mons. Álvaro va ser elegit per succeir-lo al capdavant de l'Opus Dei. El 28 de novembre de 1982, quan el beat Joan Pau II va erigir l'Opus Dei en prelatura personal, el va designar prelat i el 7 de desembre de 1990 el va nomenar bisbe. Al llarg dels anys en què va estar al capdavant de l'Opus Dei, va promoure el començament de l'activitat pastoral de la Prelatura en 20 nous països. Com a prelat de l'Opus Dei, va estimular també la posada en marxa de nombroses iniciatives socials i educatives.

Mons. Álvaro del Portillo va morir a Roma en la matinada del 23 de març de 1994, poques hores després de tornar d'una peregrinació a Terra Santa. Després de la seva mort, milers de persones han testimoniat per escrit el seu record: la seva bondat, l’escalf del seu somriure, la seva humilitat, la seva audàcia sobrenatural, la pau interior que la seva paraula els comunicava.

El recorregut de la causa de canonització

El 19 febrer 1997, Mons. Flavio Capucci va ser nomenat postulador de la Causa de canonització de Mons. Álvaro del Portillo. Van tenir lloc a continuació dos processos paral·lels: un davant el tribunal de la prelatura de l'Opus Dei, i el segon davant el tribunal del Vicariat de Roma, que van portar a terme les seves investigacions, respectivament, del 5 de març de 2004 al 26 juny 2008 i del 20 març 2004 al 7 d'agost de 2008.

A més, donat l'elevat nombre de testimonis que vivien lluny de Roma, es van celebrar vuit processos rogatorials a Madrid, Pamplona, Fàtima-Leiria, Montreal, Washington, Varsòvia, Quito i Sydney. En total s'ha interrogat 133 testimonis (tots de visu, excepte dos que han explicat dos miracles atribuïts al Servent de Déu). Entre ells hi ha 19 cardenals i 12 bisbes o arquebisbes. 62 dels testimonis eren fidels de la Prelatura, mentre que els 71 restants, no.

El 2 d'abril de 2009, la Congregació per a les Causes dels Sants va decretar la validesa de les actes processals i el 12 de juny va nomenar com a Relator de la Positio al P. Cristoforo Bove, O.F.M. Conv., que es va presentar el 19 de febrer de 2010: eren 3 volums (Informatio, Summarium i Biographia documentata), amb un total de 2.530 pàgines.

El 10 de febrer de 2012, el Congrés peculiar dels Consultors Teòlegs de la Congregació per a les Causes dels Sants, va donar resposta unànime positiva a la pregunta sobre l'exercici heroic de les virtuts per part del Servent de Déu Álvaro del Portillo. En el mateix sentit, es va pronunciar la Congregació Ordinària dels Cardenals i dels Bisbes el 5 de juny de 2012.

El Cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, va presentar una relació detallada d'aquestes fases al Romà Pontífex. Amb data d'ahir, Benet XVI ha acceptat i ratificat el vot de la Congregació per a les Causes dels Sants, i ha indicat que es publiqui el Decret pel qual declari venerable Mons. Álvaro del Portillo.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dijous, 8 d'abril fins dijous, 6 de maig

Iniciació a la Bíblia per a aquells que l’obren per primera vegada, per José Manuel Andueza.

Hora: de 19:00 a 20.30 h
 
Lloc: Cristianisme i Justícia (Carrer de Roger de Llúria 13, Barcelona)
 
Diumenge, 25 d'abril

L'Aplec del Santuari de Puiggraciós (Figaró-Montmany) es trasllada a La Garriga.

Missa de vot de poble amb l'Escolania Parroquial de La Garriga i la cobla Maricel. En acabar l'ofici, dins el temple, breu concert de sardanes amb la cobla Maricel i el tenor Andreu Miret.

Hora: 11.30 h.

Adreça: Passeig del Doctor Vich, 1, La Garriga (El Vallès Oriental).

El grup Cor Nou format per l'Anna Ludevid i l'Immanuel Elgström fan les Laudes a través del seu Facebook de dilluns a divendres a les 6.35 h del matí i els dissabtes i diumenges a les 9.00 h del matí.

Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.