Gairebé 200 campanars homenatgen Verdaguer

Un total de 182 esglésies d’arreu del país –tres catedrals incloses– van repicar ahir a les 7 de la tarda en honor a mossèn Cinto Verdaguer coincidint amb el 110è. aniversari de la seva mort i d'altra banda als avantpassats que han defensat la llengua catalana.

Redacció, 11 juny 12

El 110è. aniversari de la mort de mossèn Cinto Verdaguer no ha passat desapercebut. Gràcies a una iniciativa sorgida de la societat civil del país, els campanars de 182 esglésies, monestirs i ajuntaments d’arreu del país han brandat simultàniament durant tres minuts per homenatjar-lo, en el marc de la iniciativa cívica Dia de la Memòria.

Mossèn Ballarín, en una reflexió per a Dia de la Memòria, ha assegurat que “mossèn Cinto en el conjunt de la bona lletra catalana no és el millor, és l’únic, com ho són Shakespeare pels anglesos, Goethe pels alemanys i tantseval el Dante pels italians i per a qualsevol que sigui més o menys catòlic”, afegint-hi: “No exagero, la nostra cultureta de lletra llepada i menuda ha maltractat mossèn Cinto talment abans ho havien fet bisbes i capellans. Tal dia com avui, campanes han cantat el do de Déu que ha estat el nostre poeta menystingut en vida, oblidat per alguns a mort i tanmateix immortal com el dringar de les campanes dels temples del Senyor”.

Per bé que la intenció inicial dels promotors –una comissió ciutadana formada per personalitats d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, i amb el suport actiu d’Òmnium Cultural– era circumscriure l’homenatge a les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, la iniciativa va captar l’interès de campanars de tot el territori, motiu pel qual l’homenatge ha acabat tenint un veritable caire nacional.

De cara a futures edicions, la intenció dels promotors és que la diada i els materials editats es dediquin a d'altres grans autors de la literatura catalana, mantenint, això sí, la data simbòlica del 10 de juny.

Entre els prop de 200 campanars adherits a Dia de la Memòria, cal ressaltar els de les catedrals de Tarragona (el Tarragonès), Vic (Osona) i Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat), els de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà –ambdós a la Catalunya Nord i essencials en el cosmos verdaguerià–, el de la Seu de Manresa (el Bages), el de l’església de Santa Maria de Badalona (el Barcelonès), el del monestir de Sant Benet de Montserrat, el de l’església de Sant Serni, de Canillo (Andorra), el de la Prioral de Sant Pere de Reus (el Baix Camp), el del monestir de Santa Maria de Ripoll (el Ripollès), el del monestir de les Avellanes ( la Noguera ), el de Santa Maria de Cervera ( la Segarra ), el de Sant Andreu de la Fatarella ( la Terra Alta ) i el de l’Assumpció de Maria, de les Borges Blanques (les Garrigues), entre molts d’altres.

Tot plegat, un veritable acte d'homenatge, d'agraïment i de record per als que ens han salvat la parla. Perquè, com diu el principal promotor de la iniciativa, Joan Orriols, “si bé el primer impuls del Dia de la Memòria neix del record a Jacint Verdaguer i a la seva obra, també fa èmfasi en la seva rebel·lia. Una rebel·lia que, en moments tan difícils per al nostre país, ens pot ajudar a tirar endavant”.

Sobre el futur del projecte, ha exposat: “El Dia de la Memòria és un sentiment, un record, però per sobre de tot és una reflexió: el record de l’obra i vida de Verdaguer van fer néixer la iniciativa, però la reflexió i la memòria són per a tots els nostres avantpassats que han estimat Catalunya. I en són molts.”


  Imprimir notícia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dijous, 22 de setembre

Inauguració de curs de l'Institut Emmanuel Mounier.

Lloc: Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar de Barcelona, C/ Diputació 231.

Hora: 17.30.

Dilluns, 26 de setembre

Inauguració de curs de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona.

Lloc: Seminari Diocesà de Girona, C/ Pujada de Sant Martí, 12, Girona.

Hora: 18.00: Missa

          19.00: Lliçó inaugural: "L'ésser humà davant de la Raó Infinita i l'Amor Creador", a càrrec d'Arturo Fernàndez.

Dimarts, 27 de setembre

Conferència de David Jou: "Cant espiritual, poesia i ciència en l'experiència cristiana".

Lloc: Monestir de Sant Daniel, Girona.

Hora: 19.00.

Diumenge, 2 d'octubre

Ordenació sacerdotal de Mn. Carles Sánchez, diaca.

Lloc: Catedral de Girona

Hora: 17.00

Diumenge, 9 d'octubre

Conferència: La vida monàstica. Un camí d'interioritat i de compromís. Amb la Gna. Griselda Cos.

Hora: 18.00 h

Lloc: Monestir de Sant Pere de les Puel·les. c/ Anglí, 55, Sarrià, Barcelona

Fins dissabte, 31 de desembre

Exposició dedicada al 75è aniversari de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat.

Lloc: Saló Sant Jordi de l'Hotel Abat Cisneros, Montserrat.

Horari: 9.00-21.00, tots els dies.


Fundació
Institució Josefa Maresch

Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.