• Per l'acollida i inclusió d'infants i joves emigrats sols
  • Creix la pobresa i les desigualtats després de 2 anys de millora lleugera
  • "Promoveu una sanitat solidària i inclusiva" demana el Papa als pediatres
  • Cloenda de la fase diocesana de la causa de beatificació i canonització del P. Butinyà
  • El papa Francesc encoratja els joves a no esperar el futur per començar a actuar
  • Obrir una aixeta i obtenir aigua potable, un gest quotidià impossible per 2.100 milions de persones
  • "Per a Marià Mullerat ser metge i alcalde era un apostolat"
  • Nova Zelanda prohibeix la venda d'armes d'assalt i semiautomàtiques
  • Els bisbes catalans parlen de la Jornada a favor de la vida
  • El Papa a polítics eslaus: sigueu protagonistes de la fraternitat i promotors del bé comú

El Seminari de Barcelona estrena la nova sala de lectura de la Biblioteca Episcopal

El cardenal de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, i el president de la Diputació de Barcelona, Sr. Antoni Fogué, han inaugurat aquest migdia la nova sala de lectura de la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona (BPEB), ubicada a l’edifici del Seminari Conciliar de la ciutat, i que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona. A l’acte també hi han intervingut el rector del Seminari Conciliar de Barcelona, Mn. Josep M. Turull, i el director de la BPEB, Dr. Josep M. Martí Bonet.

BPEB, 2 febrer 11

La nova sala de lectura compta amb una superfície de 242 metres quadrats, 400 metres linials de prestatges, 7.000 llibres i 47 punts de lectura –equipats per connectar ordinador portàtil i amb connexió a internet-. El cost total de la reforma ha estat de 275.000€, dels quals la Diputació de Barcelona n’ ha aportat 135.000 €.

Cal destacar que, des de febrer de 2010, el catàleg de la BPEP forma part del catàleg col·lectiu de la Universitat Ramon Llull, amb uns 100.000 registres, aproximadament; i que a partir del desembre de 2010, el catàleg de la BPEB també forma part del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), amb més de 60.000 registres. Durant l’any 2010, Google ha escanejat 4.000 volums de la BPEB, que ja es poden consultar a través de Google Books.

Història de la BPEB

La Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona (BPEB) és la biblioteca pública més antiga de la ciutat. Va ser erigida l’any 1772, quan es van fusionar la Biblioteca del Seminari Conciliar i la del Col·legi de Nostra Senyora de Betlem, de la Companyia de Jesús.

El 25 de juny de 1775, Fèlix Amat i de Palou (1750-1824) va rebre el nomenament reial de primer bibliotecari de la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona, que va ser oberta al públic el gener de 1776. Entre el 1785 i el 1803 va escriure la seva Història Eclesiàstica i va fer el primer inventari de tots els llibres de la biblioteca, que l'any 1985 es va estudiar i comparar amb el catàleg actual.

El successor de Fèlix Amat i de Palou va ser el seu nebot, Ignasi Torres Amat (1768-1811), qui va projectar i iniciar el famós Diccionario de escritores catalanes. La vitalitat de la BPEB durant l’època que es podria anomenar de la generació dels Torres Amat -Fèlix Amat i de Palou, Ignasi Torres i Amat i més tard, el seu germà Fèlix Torres i Amat (1772-1847) es manifesta, a més de la publicació de diccionaris, en la instal·lació a la mateixa biblioteca d’una sala destinada als autors catalans. La col·lecció va ser completada per Fèlix Torres i Amat, amb la col·laboració del bibliotecari Ignasi Palaudàries i del bisbe de Barcelona Pau Sichar (1747-1831). El 1882, el Seminari es va traslladar des de la Rambla al nou edifici construït al carrer Diputació.

El Dr. Josep M. Martí Bonet, nomenat bibliotecari el 1972, amb el suport de la Facultat de Teologia de Catalunya i del mateix Seminari, va organitzar la catalogació dels 400.000 llibres i opuscles que conté la BPEB actualment. La BPEB pertany a l' Arxidiòcesi de Barcelona, forma part del sistema de biblioteques de la Universitat Ramon Llull i col·labora amb el Catàleg del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya. L'any 1993 es va començar la catalogació informàtica amb caràcter retrospectiu.

El fons de la BPEB

La BPEB té un total de 900 còdexs i manuscrits, 514 dels quals catalogats; 92 incunables. Un fons de 2.500 volums, estudiats al Catálogo Bibliográfico de la Biblioteca Pública Episcopal, de Josep M. Martí Bonet, l'any 1976. També conté uns 30.000 llibres editats abans del s. XX i 350.000 volums de fons modern, especialitzats en temes eclesiàstics, d’història de Catalunya i de literatura catalana, dels segles XIX i XX. Cal destacar la biblioteca donada per Mn. Isidre Gomà i Civit (1917-2001). Actualment, 60.000 títols del fons modern (s. XX-XXI) són consultables a través del catàleg de la BPEB.

Igualment, la BPEB té 600 revistes vives i 300 mortes, especialitzades en ciències eclesiàstiques, filosofia i humanitats. Entre els fons de biblioteques en dipòsit destaquen les col·leccions: Biblioteca dels Carmelites Descalços de Catalunya (8.000 volums dels segles XVI al XX), Biblioteca del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (3.500 volums del segle XX). Biblioteca del Seminari d'Història Eclesiàstica Contemporània del Dr. Joan Bonet Baltà (5.500 volums), Biblioteca del Dr. Manuel Trens i Ribas (6.000 volums especialitzats en art sacre i litúrgia), Col·lecció de fulletons de la Biblioteca particular de Manuel Milà i Fontanals (400 volums especialitzats en filologia) i Col·lecció de catecismes (més de 1.500 volums dels segles XVI al XX).


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 22 DE MARÇ

XXI JORNADES NACIONALS DELS PROFESSIONALS SANITARIS CRISTIANS. Les Jornades ofereixen als professionals sanitaris cristians, laics (metges, personal d’infermeria, psicòlegs, treballadores socials, etc.) compartir experiències, reflexionar junts per animar i estimular a tots per ser testimonis de l’Evangeli en el món sanitari. Lloc: Av. del Cardenal Vidal i Barraquer, 15, Barcelona. Hora: 15.30 h

DISSABTE, 23 DE MARÇ

BEATIFICACIÓ DEL SERVENT DE DÉU MARIÀ MULLERAT I SOLDEVILA. Celebració presidida pel cardenal Angelo Becciu, prefecte de la Congregació de les Causes dels Sants. Lloc: Catedral de Tarragona. Hora: 11 h

DILLUNS, 25 DE MARÇ

CONFERÈNCIA-COL·LOQUI: PARRÒQUIES AMB COMPROMÍS ECOLÒGIC per Maria Bargalló Castellon, responsable de la comissió d'Ecologia i Justícia de Justícia i Pau. Sala Mn. Joan Vinyeta. Plaça de Sant Maria, 7 de Vilafranca del Penedès. Hora: 9.00 h a 2/4 d'11 de la nit.

Tweets por el @flama_info.


Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.
Notícies RSS
Cookies