• ’Editorial Claret presenta “Canviar el consum per canviar la vida”, una proposta educativa i de conversió ecològica
  • Els targarins visqueren la gran festa religiosa i cultural del Corpus
  • Calor, crida de Sant'Egidio: Hi ha molts ancians en perill. No els deixem sols
  • El Secretariat Interdiocesà de Catequesi organitza les XVIIIes Jornades Interdiocesanes de Catequesi
  • La Filmoteca Vaticana presenta el "videocatecisme de l'Església Catòlica"
  • L’Orde del Sant Sepulcre nomena el català Enric Mas Vice-governador General per Llatinoamèrica
  • Cardenal Omella: «l’Eucaristia és el centre de la vida cristiana, que fa i construeix l’Església»
  • Mèxic - Sol·licitud d'asil s'ha convertit en un viacrucis per als immigrants
  • Polítics encara a la presó, esglésies assetjades, fidels atacats: el diàleg continua sent la solució a la crisi
  • Des d'avui 30a reunió del Consell de Cardenals amb el Papa

La Mare de Déu del Cor de Montblanc resplendeix els colors originals a l’Església de Santa Maria

L’anomenada “Mare de Déu del Cor”  llueix  tot el seu esplendor i corona de nou el conjunt patrimonial de l’Església gòtica de Santa Maria de Montblanc. Al llarg de gairebé tres mesos s’ha sotmès a un procés de restauració al Taller Avall de Reus. La monumental imatge és una talla de fusta policromada de 2,35 m d’alçada i té un pes de 158 Kg que ha retornat de nou a la seva ubicació tradicional damunt de l’actual retaule major presidint el presbiteri. La restauració de la imatge es va presentar en el marc de la missa dedicada a la Sagrada Família, el 30 de desembre passat on va tenir lloc la benedicció de la imatge, presidida pel Plebà de Montblanc, Mn Simó Gras. La missa va comptar amb la presència del Consell de Plebania, de les autoritats locals i del restaurador del Taller de Restauració Avall, Aleix Vall.

Meritxell Roselló per a Flama.info, 11 gener 19

L’anomenada “Mare de Déu del Cor”  llueix  tot el seu esplendor i corona de nou el conjunt patrimonial de l’Església gòtica de Santa Maria de Montblanc. Al llarg de gairebé tres mesos s’ha sotmès a un procés de restauració al Taller Avall de Reus. La monumental imatge és una talla de fusta policromada de 2,35 m d’alçada i té un pes de 158 Kg  que ha retornat de nou a la seva ubicació tradicional damunt de l’actual retaule major presidint el presbiteri. La restauració de la imatge es va presentar en el marc de la missa  dedicada a la Sagrada Família, el passat 30 de desembre on va tenir lloc la benedicció de la imatge, presidida pel Plebà de Montblanc, Mn Simó Gras.  La missa va comptar amb la presència del Consell de Plebania, de les autoritats locals i del restaurador del Taller de Restauració Avall, Aleix Vall.

La imatge igual que l’Església de Santa Maria ha resistit totes les vicissituds de la Història com la Guerra dels Segadors o la Guerra Civil. Sembla ser que en un principi presidia el retaule gòtic, tot i que d’aquest no n’ha quedat cap vestigi, tant sols és una hipòtesi històrica. Un cop es va construir el retaule d’estil Barroc de Santa Maria la imatge es va situar al Cor de l’Església, per aquest motiu es coneguda popularment com a “Mare de Déu del Cor.”  Així ho constata el plebà Mn Simó, “ existeix el consens de què després de presidir el retaule gòtic,  va estar al Cor mentre hi havia el retaule barroc  i després de la Guerra Civil es va situar al presbiteri de nou.”

Una història plena  d’avatars

La Mare de Déu del Cor ha estat testimoni dels fets transcendents de Montblanc tant moments de joia i alegria com els moments tràgics del temple.  Popularment es coneix que durant la Guerra Civil es va salvar de la destrucció, intentant treure-la del país, tot i que finalment no va ser així. La imatge de la Mare de Déu es va amagar en una caixa. Com indica el mateix Plebà de Montblanc,  “sembla ser que a la caixa hi havia uns fulls del diari “Aires de la Conca” que embolicava la Mare de Déu, per tant van identificar la procedència, tot i això  era una Mare de Déu força coneguda, ja que l’any 1929 la van portar a l’Exposició Universal de Barcelona, això vol dir que era reconeguda; a més es té constància que estava fotografiada d’abans de la Guerra Civil i hi havia cromos amb la seva imatge.”

Aquesta peça era molt valorada a principis de s.XX i, per aquest motiu, es va presentar a l’Exposició Universal de Barcelona, l’any 1929. Tant és així que es va realitzar una reproducció de la imatge  que es troba a la Sala Capella del Palau Maricel de Sitges. Curiosament la còpia de la imatge de Sitges al Nen Jesús li falta la corona.  L’obra va patir un deteriorament del color quan en realitzar la motllura li van posar una goma-laca, que va provocar els colors quedessin enfosquits. Algú ens deia: “l’hauríeu de netejar” però no era que estigués bruta de pols, sinó que havia quedat tota marronosa. El que s’ha fet en la restauració és treure la capa de brutícia i deixar els colors originals”, assegura Mn Simó.

Els detalls en el procés de Restauració

Aleix Vall, responsable del Taller de restauració Avall de Reus ha parlat amb l’agència cristiana de notícies Flama.info, en el qual ha parlat de la intervenció realitzada a la imatge. “La intervenció que s’ha practicat sobre la peça ha estat de tipologia museística, ja que es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). En concret l’estudi de l’obra és de tipus morfològic, d’estudi de la policromia, de la fusta i anàlisi dels pigments,” constata el restaurador.  Un dels principals descobriments en el treball de restauració ha estat constatar que “la popularment anomenada Mare de Déu del Cor, no pertany al segle barroc, com alguns estudiosos l’havien catalogat, sinó que pertany al gòtic pur per excel·lència entre meitats i finals del segle XIV i va ser repolicromada a finals del segle XVII”, assegura Aleix Vall. A més afegeix que “ hi ha traces de la policromia original sota de la “repolicromia” barroca que es pot observar externament.”

Des d’un punt artístic la imatge presenta una remarcable importància i, per això s’està estudiant, “ és molt més important del que es creu, no tal sols podem verificar que aquesta peça es la imatge titular de Santa Maria, sinó que també ho era del retaule gòtic desmuntat per substituir-lo pel barroc. Ens emparem en la cronologia, i la delicadesa de la manufactura, alhora que, els sistemes de fixament són vitals per entendre com anava subjectada en el retaule antic,” ens constata Aleix Vall. El restaurador també ens comenta que en l’àmbit artístic es pot comparar en altres obres del Camp de Tarragona, ja que pot ser obra d’un mestre de l’època gòtica. Segons evidencia “aviat desvelarem la possible autoria d’aquesta obra per un mestre ebenista de l’època que va treballar molt per la nostra Arxidiòcesis”.

Una jornada sobre la restauració  

Per tal de fer-ne més difusió, la parròquia de Santa Maria de Montblanc té previst organitzar una conferència sobre la imatge a finals d’abril, coincidint amb la Setmana Medieval de Montblanc. “Ens semblava interessant explicar el treball que s’ha fet i poder veure les imatges. És a dir, que es pugui veure amb calma tot procés de restauració, i pensàvem que seria un bon moment per la Setmana Medieval de Montblanc,” ens comenta el Plebà de Montblanc. No se sap ben bé la data de la jornada, però es preveu que sigui a finals d’abril.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIMARTS, 25 DE JUNY

CURS SOBRE ANTONI GAUDÍ. Dies: del 25 al 28. Organitza: Ateneu Universitari Sant Pacià i Facultat Antoni Gaudí. Lloc: Facultat Antoni Gaudí, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 17 h

DIMECRES, 26 DE JUNY

TALLER SOBRE “EDUCACIÓ DE LA INTIMITAT I PREVENCIÓ D’ABUSOS SEXUALS A MENORS”. A càrrec de: Lourdes Illán, psicòloga i sexòloga. Lloc: església de Sant Joan, Berga. Hora: 20.30 h

DIJOUS, 27 DE JUNY

JORNADA SOBRE ART I CULTURA RELIGIOSA A CATALUNYA. Organitzen: Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Lloc: Institut Superior de Ciències Religioses, Ronda de Francesc Camprodon, 2, Vic. Hora: de 9 a 17.30 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.