• Trobada diocesana d'acció de gràcies al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • “La Reial Acadèmia Europea de Doctors i l’Ateneu Universitari Sant Pacià homenatgen al cardenal Vidal i Barraquer”
  • Jornada "Diversitat religiosa per la convivència i la pau"
  • Les entitats socials d'Església fan una crida a descobrir el valor d'estar al costat de persones més vulnerables
  • El Papa prefereix una Església que creix en silenci abans que una Església de l'espectacle
  • Andreu Muñoz: “Moltes qüestions de l’arqueologia i de la història de l’Església són desconegudes per la societat
  • Deu anys d’un Gran Recapte cada cop més sostenible
  • El Homrani afirma que tenen preparades més de 800 places per als MENA en centres de segona oportunitat
  • Més de 600 desapareguts i 66 morts pels incendis de Califòrnia
  • Els bisbes catalans parlen de la II Jornada Mundial dels Pobres

Caravana migrant: Preocupa a l'Església a Mèxic la militarització de la frontera sud dels Estats Units

A l'Església Catòlica a Mèxic el preocupa la militarització a la frontera sud dels Estats Units, i que això pugui provocar episodis de violència quan arribi la caravana de migrants.

ACIprensa, 9 novembre 18

Així ho ha confirmat a ACI Prensa el P. Arturo Montelongo, secretari executiu de la Dimensió de Mobilitat Humana de la Conferència de l'Episcopat Mexicà (CEM).

"És una preocupació de l'Església el fet que en arribar a la frontera amb els Estats Units pugui haver alguna situació amb la militarització de la frontera sud d'aquest país, així com amb els grups radicals que sabem que també es troben per aquí, atents a prohibir l'entrada dels migrants, i pugui deslligar una violència més marcada", va dir.

El sacerdot mexicà va assenyalar que s'ha dialogat sobre això tant amb les institucions estatals com amb els bisbes d'Estats Units, sobretot amb els prelats de les diòcesis frontereres.

Actualment els milers de migrants que conformen la primera caravana, que va partir de San Pedro Sula (Hondures) a mitjans d'octubre, es troben a Ciutat de Mèxic. Dues caravanes més ja han ingressat al país i es troben en els estats del sud.

A finals d'octubre, el Departament de Defensa dels Estats Units va anunciar el desplegament de més de cinc mil soldats a la frontera amb Mèxic. D'acord a la revista nord-americana Newsweek, hauria al voltant de 200 milicians -civils armats-, que patrullarien la zona per evitar l'ingrés de la caravana de migrants.

El P. Montelongo va assenyalar que, a més de la tasca humanitària cap als migrants, l'Església està treballant en conscienciar a la població sobre els drets humans d'aquestes persones.

El secretari executiu de la Dimensió de Mobilitat Humana de la CEM va precisar que l'Església ha estat en estreta comunicació "i en acompanyament i suport humanitari, solidari, caritatiu, de la caravana des del principi".

Els orígens d'aquesta migració massiva, ha assenyalat, es troben "en la pobresa, la manca d'oportunitats".

"Però l'Església no se centra en els orígens per donar atenció o no. L'Església es preocupa per la persona, per l'assistència humanitària, des de l'esperit de l'Evangeli ", ha assenyalat.

"Si darrere de tot això hi ha altres circumstàncies que puguin ser polítiques, mediàtiques o de qualsevol tipus, l'Església es preocupa no per les causes sinó per l'efecte de l'ajuda i l'acompanyament", va assegurar.

La migració: un fenomen que requereix "respostes globals"

Per la seva banda, Cecilia Suárez, directora a Mèxic de Catholic Relief Services, agència humanitària de l'Església als Estats Units, va dir a ACI Prensa que "portem veient ja per molts anys la desesperació que enfronta la gent en el triangle nord de Centreamèrica (Guatemala, Hondures i el Salvador), sobretot per l'increment en els últims anys de la violència, i també per qüestions de manca d'oportunitats".

"Ha arribat un moment en què qualsevol oportunitat que veuen per poder viatjar al nord d'una manera més segura, més visible, la prenen", va dir.

Aquestes persones, ha assenyalat, s'enfronten "un patiment constant. No només és un desgast físic, és un desgast emocional, psicològic. És una por a que t'agafin, et deportin, et segrestin, abusin de tu".

Suárez ha assenyalat que es podria entendre "una mica la frustració de per què aquests països no poden respondre a les necessitats de la seva gent, però la veritat és que són problemes molt de fons que a més s'han de resoldre des d'una perspectiva regional".
"Tant Amèrica Central com Mèxic no han estat capaços de donar resposta en matèria de proveir educació, salaris dignes", però també afecta "a les empreses que estan en els nostres països, als nostres governs, i la comunitat internacional". "Crec que també això és un problema de la globalització" que requereix "respostes globals".

El P. César Cañaveral, coordinador de la dimensió pastoral de la mobilitat humana a la Diòcesi de Tapachula, situada a la frontera sud de Mèxic amb Guatemala, ha destacat que "la iniciativa la va tenir l'Església" en l'acollida als migrants.

El sacerdot va assenyalar que molts migrants són conscients que podrien fracassar en el seu propòsit d'aconseguir sòl nord-americà. "Molts em van dir, 'si anem a morir en el camí, morim en l'intent'", ha recordat.

Per al P. Cañaveral, l'Església té quatre reptes, que han d'inspirar "accions pastorals concretes".

El primer, va dir, és el de la pròpia caravana i com atendre'ls humanitàriament.

Com a segon desafiament, el sacerdot va assenyalar a "les repatriacions de la gent que s'està quedant i gent que es vol tornar" als seus països d'origen.

Un tercer desafiament ho plantegen els migrants que han sol·licitat refugi a Mèxic. "Aquí hi ha més de mil persones que el govern va deixar a la intempèrie, que amb enganys, que en tres dies els anaven a proporcionar refugi, ara els faran esperar".

El quart desafiament són les deportacions massives, va advertir el P. Cañaveral. "Jo li dono dos, tres mesos perquè comencin les deportacions massives", va assegurar.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 16 DE NOVEMBRE

XI JORNADES INTERDIOCESANES DE FORMACIÓ PER A CATEQUISTES AMB EL TEMA “TINDRÀS UN TRESOR. EL DESVETLLAMENT DE LA FE EN LA CATEQUESI”. Organitza: Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears. Dies: del 16 al 18. Lloc: Figueres. Hora: 17 h. Més informació: tel. 933 021 041

DISSABTE, 17 DE NOVEMBRE

CONCERT. S’interpretarà, entre d’altres obres, la peça «El prevere i el cardenal» amb text i música de Josep-Enric Peris (poema simfònic sobre un diàleg imaginari entre Mn. Ramon Muntanyola i el cardenal Vidal i Barraquer). Organitzen: Ajuntament de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer. A càrrec del: Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral a Cambrils. Lloc: Església parroquial de Sant Pere Apòstol, Cambrils. Hora: 20.30 h

DIUMENGE, 18 DE NOVEMBRE

EUCARISTIA PRESIDIDA PEL CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA AMB MOTIU DE LA II JORNADA MUNDIAL DELS POBRES. En aquesta trobada tindrà lloc la benedicció i enviament de tots els voluntaris que treballin en el món de la caritat i de la pastoral social. Lloc: Catedral de Barcelona Hora: 19 h

DISSABTE, 1 DE DESEMBRE

I Simposi d'Educació Catòlica. Organitzat per la Federació de Cristians de Catalunya i la Plataforma per la Família Catalunya-ONU. Hi participaran Mons. Jaume Pujol, Mons. Antoni Vadell, Antoni Comas, Daniel Arasa, P. Enric Puig, Gna. María Jesús Torrente, M. Núria Miró, Josep Manuel Prats, Josep Maria Romagosa, Francesc Ortiz, Juan José Guardia, Juan Carlos Corbera, Alfonso Aguiló i Ignasi Díaz. Tindrà lloc al Seminari Conciliar de Barcelona. De 9.30 h a 20 h. Preu: 25 euros (Més informació a l'enllaç que hi ha a dintre l'apartat de l'agenda).Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.