• Comença a l'Índia el Kumbh Mela, la major peregrinació religiosa del món
  • El Govern declara l’església de Sant Ruf de Lleida bé cultural d’interès nacional
  • El Parlament Europeu aprova una major protecció de la llibertat religiosa
  • L'Església Catòlica a Colòmbia manifesta dolor i repudi per atemptat a Escola de Policia
  • El papa Francesc: "Els immigrants són una riquesa per a la societat"
  • Vaticà: El P. Lombardi serà el moderador de la cimera anti abusos
  • L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu celebra el seu LXIX Capítol General
  • “Hem de tenir en compte la religiositat en un sentit plural”
  • Els bisbes catalans parlen del baptisme del Senyor i de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians
  • El cardenal Omella nomena cinc nous canonges de la catedral de Barcelona

Caravana migrant: Preocupa a l'Església a Mèxic la militarització de la frontera sud dels Estats Units

A l'Església Catòlica a Mèxic el preocupa la militarització a la frontera sud dels Estats Units, i que això pugui provocar episodis de violència quan arribi la caravana de migrants.

ACIprensa, 9 novembre 18

Així ho ha confirmat a ACI Prensa el P. Arturo Montelongo, secretari executiu de la Dimensió de Mobilitat Humana de la Conferència de l'Episcopat Mexicà (CEM).

"És una preocupació de l'Església el fet que en arribar a la frontera amb els Estats Units pugui haver alguna situació amb la militarització de la frontera sud d'aquest país, així com amb els grups radicals que sabem que també es troben per aquí, atents a prohibir l'entrada dels migrants, i pugui deslligar una violència més marcada", va dir.

El sacerdot mexicà va assenyalar que s'ha dialogat sobre això tant amb les institucions estatals com amb els bisbes d'Estats Units, sobretot amb els prelats de les diòcesis frontereres.

Actualment els milers de migrants que conformen la primera caravana, que va partir de San Pedro Sula (Hondures) a mitjans d'octubre, es troben a Ciutat de Mèxic. Dues caravanes més ja han ingressat al país i es troben en els estats del sud.

A finals d'octubre, el Departament de Defensa dels Estats Units va anunciar el desplegament de més de cinc mil soldats a la frontera amb Mèxic. D'acord a la revista nord-americana Newsweek, hauria al voltant de 200 milicians -civils armats-, que patrullarien la zona per evitar l'ingrés de la caravana de migrants.

El P. Montelongo va assenyalar que, a més de la tasca humanitària cap als migrants, l'Església està treballant en conscienciar a la població sobre els drets humans d'aquestes persones.

El secretari executiu de la Dimensió de Mobilitat Humana de la CEM va precisar que l'Església ha estat en estreta comunicació "i en acompanyament i suport humanitari, solidari, caritatiu, de la caravana des del principi".

Els orígens d'aquesta migració massiva, ha assenyalat, es troben "en la pobresa, la manca d'oportunitats".

"Però l'Església no se centra en els orígens per donar atenció o no. L'Església es preocupa per la persona, per l'assistència humanitària, des de l'esperit de l'Evangeli ", ha assenyalat.

"Si darrere de tot això hi ha altres circumstàncies que puguin ser polítiques, mediàtiques o de qualsevol tipus, l'Església es preocupa no per les causes sinó per l'efecte de l'ajuda i l'acompanyament", va assegurar.

La migració: un fenomen que requereix "respostes globals"

Per la seva banda, Cecilia Suárez, directora a Mèxic de Catholic Relief Services, agència humanitària de l'Església als Estats Units, va dir a ACI Prensa que "portem veient ja per molts anys la desesperació que enfronta la gent en el triangle nord de Centreamèrica (Guatemala, Hondures i el Salvador), sobretot per l'increment en els últims anys de la violència, i també per qüestions de manca d'oportunitats".

"Ha arribat un moment en què qualsevol oportunitat que veuen per poder viatjar al nord d'una manera més segura, més visible, la prenen", va dir.

Aquestes persones, ha assenyalat, s'enfronten "un patiment constant. No només és un desgast físic, és un desgast emocional, psicològic. És una por a que t'agafin, et deportin, et segrestin, abusin de tu".

Suárez ha assenyalat que es podria entendre "una mica la frustració de per què aquests països no poden respondre a les necessitats de la seva gent, però la veritat és que són problemes molt de fons que a més s'han de resoldre des d'una perspectiva regional".
"Tant Amèrica Central com Mèxic no han estat capaços de donar resposta en matèria de proveir educació, salaris dignes", però també afecta "a les empreses que estan en els nostres països, als nostres governs, i la comunitat internacional". "Crec que també això és un problema de la globalització" que requereix "respostes globals".

El P. César Cañaveral, coordinador de la dimensió pastoral de la mobilitat humana a la Diòcesi de Tapachula, situada a la frontera sud de Mèxic amb Guatemala, ha destacat que "la iniciativa la va tenir l'Església" en l'acollida als migrants.

El sacerdot va assenyalar que molts migrants són conscients que podrien fracassar en el seu propòsit d'aconseguir sòl nord-americà. "Molts em van dir, 'si anem a morir en el camí, morim en l'intent'", ha recordat.

Per al P. Cañaveral, l'Església té quatre reptes, que han d'inspirar "accions pastorals concretes".

El primer, va dir, és el de la pròpia caravana i com atendre'ls humanitàriament.

Com a segon desafiament, el sacerdot va assenyalar a "les repatriacions de la gent que s'està quedant i gent que es vol tornar" als seus països d'origen.

Un tercer desafiament ho plantegen els migrants que han sol·licitat refugi a Mèxic. "Aquí hi ha més de mil persones que el govern va deixar a la intempèrie, que amb enganys, que en tres dies els anaven a proporcionar refugi, ara els faran esperar".

El quart desafiament són les deportacions massives, va advertir el P. Cañaveral. "Jo li dono dos, tres mesos perquè comencin les deportacions massives", va assegurar.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 18 DE GENER

CELEBRACIÓ ECUMÈNICA EN LA SETMANA DE PREGÀRIA PER LA UNITAT DELS CRISTIANS. Amb la participació de representants de diverses confessions cristianes. Lloc: Catedral de Barcelona. Hora: 19.30 h

DISSABTE, 19 DE GENER

TROBADA ANUAL DE LA RENOVACIÓ CARISMÀTICA DE CATALUNYA AMB EL LEMA “QUI ENS PODRÀ SEPARAR DE L’AMOR DE CRIST?”. Organitza: Renovació Carismàtica Catòlica en l’Esperit de Catalunya. Lloc: Residència salesiana Martí Codolar, Av. Vidal i Barraquer, 15, Barcelona. Hora: 10 h

DILLUNS, 21 DE GENER

INAUGURACIÓ DE LA PRIMERA FASE DEL JARDÍ BÍBLIC, AMB LA BENEDICCIÓ DE LES IMATGES D’ABRAHAM, SANT PAU I SANT FRUCTUÓS. Acte presidit per Mons. Jaume Pujol, arquebisbe de TarragonaLloc: Museu Bíblic Tarraconense, c. de les Coques, 1-C, Tarragona. Hora: 19 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.