• Costa Rica: Després de 10 dies de vaga i violència, la primera reunió entre el govern i els sindicats
  • El Suprem espanyol estableix que un tocament no consentit és abús sexual
  • El papa Francesc demana preservar el tresor de la llibertat
  • 980è aniversari de la dedicació de la catedral de Girona
  • Reunió dels Bisbes i el Consell Assessor de Rectors a la CEE
  • La meitat dels 1.300 milions de pobres al món són infants
  • La Sagrada Família mostra l’interior de la torre de Jesucrist a les seves Portes Obertes
  • Els bisbes catalans parlen dels 800 anys de l'Orde de la Mercè
  • Nomenament de tres canonges del Capítol de la Catedral de Tarragona
  • "Un cristià sempre ha de ser conscient que és pecador"

El papa Francesc: "La tendresa de Déu ens indica que l'amor és el significat de la vida"

Del 14 al 16 de setembre, es durà a terme a Assís, Itàlia el congrés "La teologia de la tendresa al papa Francesc". Aquest dijous 13 de setembre el pontífex va rebre els seus participants a la Sala Clementina del Palau Apostòlic.

AICA, 14 setembre 18

En referència als temes a tractar en el congrés, el Papa va fer tres suggeriments als organitzadors. El primer sobre la frase "teologia de la tendresa"; en segon lloc, sobre "la bellesa de sentir-nos estimats per Déu i la bellesa de sentir que estimem en nom de Déu". I, en última instància, el "sentir que podem estimar".

En referir-se al primer punt, el nom que li han atorgat al congrés, el papa Francesc va precisar la distància que sembla haver entre les paraules "teologia", purament acadèmica, i "tendresa", sobre a les relacions interpersonals. Però va afirmar que "la nostra fe les vincula inextricablement", ja que la teologia no pot ser "abstracta", perquè sorgeix d'un coneixement existencial. Al contrari, "està cridada a comunicar la concreció del Déu amor", va ensenyar".

Per la seva banda, la tendresa, "és un bé existencial concret, per traduir en els nostres temps l'afecte que el Senyor nodreix per nosaltres", ha assenyalat. De fet, succeeix en el present que ens concentrem "menys en la praxi i més en el sentir". Per aquest motiu, la teologia, "està cridada a acompanyar la recerca existencial, aportant la llum que prové de la Paraula de Déu".

D'allí sorgeix el segon punt que el pontífex va destacar: "La bellesa de sentir-nos estimats per Déu i la bellesa de sentir que estimem en nom de Déu". Les figures del Sagrat Cor i del Jesús Misericordiós parlen d'una "propietat essencial de la Trinitat i de la vida cristiana". La tendresa és "la nostra forma de rebre avui la misericòrdia divina", perquè "ens revela, al costat del rostre patern de Déu, a un Déu enamorat de l'home". "Passi el que passi, fem el que fem, estem segurs que Déu és a prop, compassiu, a punt per commoure per nosaltres", ha apuntat.

Va definir a la tendresa com "l'antídot contra la por a Déu", perquè "en l'amor no hi ha por" i perquè "la confiança supera la por". "Sentir-se estimat significa aprendre a confiar en Déu, a dir-li, com vol: "Jesús, confio en tu", ha manifestat Francesc.

L'últim pas, "sentir que podem estimar", ho va mostrar com el pas següent. "Si Déu és tendresa infinita, també l'home, creat a la seva imatge, és capaç de tendresa. La tendresa, llavors, lluny de reduir-se al sentimentalisme, és el primer pas per superar en replegar-se en un mateix, per sortir de l'egocentrisme que desfigura la llibertat humana "; "La tendresa de Déu ens porta a entendre que l'amor és el significat de la vida", va anunciar.

En les seves conclusions va esmentar a la "teologia en camí", aquella que amb dinamisme es dirigeixi a Déu i prengui l'home de la mà. "Una teologia no narcisista, sinó encaminada al servei de la comunitat, que no s'acontenti amb repetir els paradigmes del passat, sinó que sigui Paraula encarnada".

"Avui, més que mai cal una revolució de la tendresa. Això ens salvarà! ", va exclamar. I li va confiar a la Mare de Déu, Mare de la tendresa, els treballs a realitzar durant el congrés.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 21 DE SETEMBRE

CONCERT INAUGURAL DEL NOU ORGUE DE LA MERCÈ. A càrrec de: Thomas Ospital, organista cotitular de Saint Eustache (París) i organista resident de la Maison de Radio France. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 20 h 

DILLUNS, 24 DE SETEMBRE

MISSA SOLEMNE EN LA FESTIVITAT DE LA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ, PRESIDIDA PEL CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA, ARQUEBISBE DE BARCELONA. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 10.30 h

DIMECRES, 26 DE SETEMBRE

INAUGURACIÓ OFICIAL DEL CURS 2018-2019 DE L’ATENEU UNIVERSITARI SANT PACIÀ (FACULTAT DE TEOLOGIA DE CATALUNYA, FACULTAT DE FILOSOFIA DE CATALUNYA, FACULTAT ANTONI GAUDÍ, INSTITUT SUPERIOR DE LITÚRGIA DE BARCELONA I INSTITUT DE TEOLOGIA FONAMENTAL). Lliçó inaugural sobre “Escletxes en el jo impermeable a Déu. La proposta cristiana en un món secular”, a càrrec del Dr. Xavier Morlans. Acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella. Lloc: Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 11.15 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.