• Trobada diocesana d'acció de gràcies al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • “La Reial Acadèmia Europea de Doctors i l’Ateneu Universitari Sant Pacià homenatgen al cardenal Vidal i Barraquer”
  • Jornada "Diversitat religiosa per la convivència i la pau"
  • Les entitats socials d'Església fan una crida a descobrir el valor d'estar al costat de persones més vulnerables
  • El Papa prefereix una Església que creix en silenci abans que una Església de l'espectacle
  • Andreu Muñoz: “Moltes qüestions de l’arqueologia i de la història de l’Església són desconegudes per la societat
  • Deu anys d’un Gran Recapte cada cop més sostenible
  • El Homrani afirma que tenen preparades més de 800 places per als MENA en centres de segona oportunitat
  • Més de 600 desapareguts i 66 morts pels incendis de Califòrnia
  • Els bisbes catalans parlen de la II Jornada Mundial dels Pobres

El Suprem condemna Espanya per no complir amb la quota de refugiats fixada per la UE

El Tribunal Suprem ha condemnat l'Estat per no complir amb el seu compromís de tramitar les sol·licituds d'asil de 19.449 refugiats procedents de Grècia i Itàlia, entre el setembre de 2015 i el setembre de 2017, seguint les quotes establertes per la Unió Europea. En dos anys, Espanya només va acollir al voltant d'una desena part dels refugiats d'asil compromesos. Es tracta de la primera vegada que un tribunal condemna el seu propi estat per no haver complert amb la quota d'acollida de refugiats.

324.cat i Ara.cat, 12 juliol 18

La sentència desestima els arguments de l'advocat de l'Estat, que al·legava en primer lloc que el tribunal no era competent per jutjar la qüestió i alhora esgrimia el col·lapse del sistema grec d'asil.

La sentència és el resultat d'un recurs presentat per la plataforma Stop Mare Mortum, que defensa la necessitat de vies legals i segures per aturar les morts al Mediterrani. "És una victòria històrica –explica Sònia Ros, membre de l'equip jurídic de la plataforma– perquè la societat civil organitzada ha aconseguit que hi hagi un control sobre l'acció de govern en polítiques migratòries. Estem molt satisfets que quedi clar per als estats que garantir els drets de les persones no és una opció, sinó una obligació de tothom". Però Ros ha advertit que "cal veure com s'executarà" la sentència i que les entitats vetllaran perquè es tradueixi en un canvi real. També adverteixen el govern de Pedro Sánchez que la resolució suposa "una oportunitat d'or perquè el govern espanyol deixi d'improvisar acollint vaixells de manera puntual i mediàtica".

La sentència només fa referència al sistema de repartiment que la Comissió Europea va posar en marxa per alleujar el pes a Grècia i Itàlia, que aleshores eren les portes d’entrada dels refugiats a la UE. El govern de Mariano Rajoy es va comprometre a acollir 17.337 persones el setembre de 2015, a través dels mecanismes de reassentament (des de països fora de la UE com el Líban) i reubicació (des de Grècia i Itàlia). Però el Tribunal diu que Espanya tenia l’obligació d’acollir les 19.449 persones que li va assignar la Comissió Europea, com la part corresponent a Espanya dels 160.000 refugiats que les institucions europees es van comprometre a acollir. Els criteris de repartiment tenien en compte paràmetres com la població, el PIB i la taxa d’atur. En qualsevol cas, fins al 4 de març Espanya només havia ofert 2.500 places (1.875 persones reubicades de Grècia i 625 d’Itàlia).

El tribunal deixa clar que les dificultats administratives no eximeixen l'Estat del compliment de les seves obligacions, com tampoc ho fa el fet que altres estats també les incompleixin.

La sentència també apunta que pel fet de tractar-se d'una mesura provisional i que s'hagi superat el termini per a la seva execució l'Estat no deixa d'estar obligat a complir aquest compromís d'acollida.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 16 DE NOVEMBRE

XI JORNADES INTERDIOCESANES DE FORMACIÓ PER A CATEQUISTES AMB EL TEMA “TINDRÀS UN TRESOR. EL DESVETLLAMENT DE LA FE EN LA CATEQUESI”. Organitza: Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears. Dies: del 16 al 18. Lloc: Figueres. Hora: 17 h. Més informació: tel. 933 021 041

DISSABTE, 17 DE NOVEMBRE

CONCERT. S’interpretarà, entre d’altres obres, la peça «El prevere i el cardenal» amb text i música de Josep-Enric Peris (poema simfònic sobre un diàleg imaginari entre Mn. Ramon Muntanyola i el cardenal Vidal i Barraquer). Organitzen: Ajuntament de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer. A càrrec del: Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral a Cambrils. Lloc: Església parroquial de Sant Pere Apòstol, Cambrils. Hora: 20.30 h

DIUMENGE, 18 DE NOVEMBRE

EUCARISTIA PRESIDIDA PEL CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA AMB MOTIU DE LA II JORNADA MUNDIAL DELS POBRES. En aquesta trobada tindrà lloc la benedicció i enviament de tots els voluntaris que treballin en el món de la caritat i de la pastoral social. Lloc: Catedral de Barcelona Hora: 19 h

DISSABTE, 1 DE DESEMBRE

I Simposi d'Educació Catòlica. Organitzat per la Federació de Cristians de Catalunya i la Plataforma per la Família Catalunya-ONU. Hi participaran Mons. Jaume Pujol, Mons. Antoni Vadell, Antoni Comas, Daniel Arasa, P. Enric Puig, Gna. María Jesús Torrente, M. Núria Miró, Josep Manuel Prats, Josep Maria Romagosa, Francesc Ortiz, Juan José Guardia, Juan Carlos Corbera, Alfonso Aguiló i Ignasi Díaz. Tindrà lloc al Seminari Conciliar de Barcelona. De 9.30 h a 20 h. Preu: 25 euros (Més informació a l'enllaç que hi ha a dintre l'apartat de l'agenda).Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.