• Costa Rica: Després de 10 dies de vaga i violència, la primera reunió entre el govern i els sindicats
  • El Suprem espanyol estableix que un tocament no consentit és abús sexual
  • El papa Francesc demana preservar el tresor de la llibertat
  • 980è aniversari de la dedicació de la catedral de Girona
  • Reunió dels Bisbes i el Consell Assessor de Rectors a la CEE
  • La meitat dels 1.300 milions de pobres al món són infants
  • La Sagrada Família mostra l’interior de la torre de Jesucrist a les seves Portes Obertes
  • Els bisbes catalans parlen dels 800 anys de l'Orde de la Mercè
  • Nomenament de tres canonges del Capítol de la Catedral de Tarragona
  • "Un cristià sempre ha de ser conscient que és pecador"

El Suprem condemna Espanya per no complir amb la quota de refugiats fixada per la UE

El Tribunal Suprem ha condemnat l'Estat per no complir amb el seu compromís de tramitar les sol·licituds d'asil de 19.449 refugiats procedents de Grècia i Itàlia, entre el setembre de 2015 i el setembre de 2017, seguint les quotes establertes per la Unió Europea. En dos anys, Espanya només va acollir al voltant d'una desena part dels refugiats d'asil compromesos. Es tracta de la primera vegada que un tribunal condemna el seu propi estat per no haver complert amb la quota d'acollida de refugiats.

324.cat i Ara.cat, 12 juliol 18

La sentència desestima els arguments de l'advocat de l'Estat, que al·legava en primer lloc que el tribunal no era competent per jutjar la qüestió i alhora esgrimia el col·lapse del sistema grec d'asil.

La sentència és el resultat d'un recurs presentat per la plataforma Stop Mare Mortum, que defensa la necessitat de vies legals i segures per aturar les morts al Mediterrani. "És una victòria històrica –explica Sònia Ros, membre de l'equip jurídic de la plataforma– perquè la societat civil organitzada ha aconseguit que hi hagi un control sobre l'acció de govern en polítiques migratòries. Estem molt satisfets que quedi clar per als estats que garantir els drets de les persones no és una opció, sinó una obligació de tothom". Però Ros ha advertit que "cal veure com s'executarà" la sentència i que les entitats vetllaran perquè es tradueixi en un canvi real. També adverteixen el govern de Pedro Sánchez que la resolució suposa "una oportunitat d'or perquè el govern espanyol deixi d'improvisar acollint vaixells de manera puntual i mediàtica".

La sentència només fa referència al sistema de repartiment que la Comissió Europea va posar en marxa per alleujar el pes a Grècia i Itàlia, que aleshores eren les portes d’entrada dels refugiats a la UE. El govern de Mariano Rajoy es va comprometre a acollir 17.337 persones el setembre de 2015, a través dels mecanismes de reassentament (des de països fora de la UE com el Líban) i reubicació (des de Grècia i Itàlia). Però el Tribunal diu que Espanya tenia l’obligació d’acollir les 19.449 persones que li va assignar la Comissió Europea, com la part corresponent a Espanya dels 160.000 refugiats que les institucions europees es van comprometre a acollir. Els criteris de repartiment tenien en compte paràmetres com la població, el PIB i la taxa d’atur. En qualsevol cas, fins al 4 de març Espanya només havia ofert 2.500 places (1.875 persones reubicades de Grècia i 625 d’Itàlia).

El tribunal deixa clar que les dificultats administratives no eximeixen l'Estat del compliment de les seves obligacions, com tampoc ho fa el fet que altres estats també les incompleixin.

La sentència també apunta que pel fet de tractar-se d'una mesura provisional i que s'hagi superat el termini per a la seva execució l'Estat no deixa d'estar obligat a complir aquest compromís d'acollida.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 21 DE SETEMBRE

CONCERT INAUGURAL DEL NOU ORGUE DE LA MERCÈ. A càrrec de: Thomas Ospital, organista cotitular de Saint Eustache (París) i organista resident de la Maison de Radio France. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 20 h 

DILLUNS, 24 DE SETEMBRE

MISSA SOLEMNE EN LA FESTIVITAT DE LA MARE DE DÉU DE LA MERCÈ, PRESIDIDA PEL CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA, ARQUEBISBE DE BARCELONA. Lloc: Basílica de la Mare de Déu de la Mercè, Barcelona. Hora: 10.30 h

DIMECRES, 26 DE SETEMBRE

INAUGURACIÓ OFICIAL DEL CURS 2018-2019 DE L’ATENEU UNIVERSITARI SANT PACIÀ (FACULTAT DE TEOLOGIA DE CATALUNYA, FACULTAT DE FILOSOFIA DE CATALUNYA, FACULTAT ANTONI GAUDÍ, INSTITUT SUPERIOR DE LITÚRGIA DE BARCELONA I INSTITUT DE TEOLOGIA FONAMENTAL). Lliçó inaugural sobre “Escletxes en el jo impermeable a Déu. La proposta cristiana en un món secular”, a càrrec del Dr. Xavier Morlans. Acte presidit pel cardenal Joan Josep Omella. Lloc: Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, c. Diputació, 231, Barcelona. Hora: 11.15 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.