• Trobada diocesana d'acció de gràcies al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
  • “La Reial Acadèmia Europea de Doctors i l’Ateneu Universitari Sant Pacià homenatgen al cardenal Vidal i Barraquer”
  • Jornada "Diversitat religiosa per la convivència i la pau"
  • Les entitats socials d'Església fan una crida a descobrir el valor d'estar al costat de persones més vulnerables
  • El Papa prefereix una Església que creix en silenci abans que una Església de l'espectacle
  • Andreu Muñoz: “Moltes qüestions de l’arqueologia i de la història de l’Església són desconegudes per la societat
  • Deu anys d’un Gran Recapte cada cop més sostenible
  • El Homrani afirma que tenen preparades més de 800 places per als MENA en centres de segona oportunitat
  • Més de 600 desapareguts i 66 morts pels incendis de Califòrnia
  • Els bisbes catalans parlen de la II Jornada Mundial dels Pobres

El Bisbat de Vic presenta la descoberta arqueològica de la sala romànica de la Canonja medieval de la Catedral de Vic

Aquest dimecres 13 de juny, el Bisbat de Vic ha presentat la descoberta arqueològica de la sala romànica de l’antiga Canonja de la Catedral de Sant Pere de Vic, edificada a mitjan segle XI (en època del bisbe Oliba). Es tracta d’una descoberta de gran valor històric i patrimonial, fruit dels treballs de rehabilitació i restauració que es duen a terme a la Catedral de Vic, en el marc del projecte Episcopus, amb la voluntat de posar-la al servei de la societat.

Redacció, 13 juny 18

Les excavacions arqueològiques han permès recuperar uns espais  romànics, de grans dimensions, que fins ara havien quedat amagats per les múltiples reformes dutes a terme  a  la Catedral i als  seus annexes al llarg dels segles. 

La descoberta inclou una gran nau romànica de trenta metres de llargada per gairebé set, d’amplada, coberta amb volta de mig punt; una porta exterior del segle XI; compartimentacions interiors del segle XIV, i una façana exterior romànica de la nau principal, que dóna al carrer de l’Albergueria –fins ara, sense accés-, en perfecte estat de conservació. 

Segons els tècnics encarregats del projecte, probablement, la gran nau romànica de la Canonja va ser construïda a la primera meitat del segle XI, en època del bisbe Oliba, poc després d’acabada la catedral romànica. En un primer moment, la sala, de la que se n’han conservat algunes parets divisòries, sembla que hauria estat destinada a Sala Capitular i a Refetor dels antics canonges de la Catedral de Vic. Més endavant, a partir del segle XIV, amb la construcció de la sala capitular i el claustre gòtics en un nivell superior, la nau va tenir nous usos vinculats també a la Catedral, com ara celler, àmbit funerari o residència, entre altres.

Les excavacions també han permès localitzar, en el subsòl de l’edifici, restes de construccions d’època romana de la ciutat d’Ausa (actualment, Vic), encara per documentar, que els tècnics s’encarregaran d’estudiar als propers mesos per identificar-les i determinar-ne la seva naturalesa. 

La descoberta de la Canonja comporta la possibilitat de recuperar les altres construccions romàniques de la Catedral de Vic, actualment inaccessibles, com el claustre i el palau episcopal. També s’està projectant la restauració de la catedral gòtica i de les pintures murals de Sert. El conjunt d’intervencions tenen com a objectiu adequar la catedral al segle XXI, posant-la al servei de la societat i afavorint un diàleg integrador obert a les necessitats de les persones d’avui.

Projecte Episcopus

Episcopus 2015-2018 és un projecte liderat pel Bisbat que Vic, que vol recuperar el patrimoni històric, artístic i cultural del Bisbat i fer-lo més accessible a la societat, per tal de commemorar quatre dates importants per a la diòcesi i Catalunya (200 anys de la mort del bisbe Veyán Mola, 2015; 100 anys de la mort del bisbe Torras i Bages, 2016; 1.500 anys de la notícia del bisbe Cinidi, primer bisbe conegut de la diòcesi, 2017, i 1.000 anys de l’inici de l’episcopat del bisbe Oliba. 

Amb motiu d’aquestes efemèrides, el Bisbat de Vic pretén provocar un intens impacte cultural, social, religiós, patrimonial, teològic i històric arreu del territori. Al llarg d’aquests anys, ha editat llibres, ha fet exposicions itinerants, obres de restauració a petites i grans esglésies, conferències, etc. Entre les actuacions més destacades d’enguany, ressalten l’exposició internacional del bisbe Oliba al Museu Episcopal de Vic (tardor 2018  il’oratori musical Episcopus, amb l’orquestra simfònica del Vallès i les corals acompanyants de la diòcesi.

A l’acte de presentació de la descoberta hi ha participat Mons. Romà i Casanova, Bisbe de Vic; el president del Consell Comarcal d’Osona, Sr. Joan Roca; el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Sr. Josep Ramon Mut; l’arqueòleg Josep Maria Vila, o l’historiador Ramon Ordeig, entre altres personalitats.  


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

DIVENDRES, 16 DE NOVEMBRE

XI JORNADES INTERDIOCESANES DE FORMACIÓ PER A CATEQUISTES AMB EL TEMA “TINDRÀS UN TRESOR. EL DESVETLLAMENT DE LA FE EN LA CATEQUESI”. Organitza: Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears. Dies: del 16 al 18. Lloc: Figueres. Hora: 17 h. Més informació: tel. 933 021 041

DISSABTE, 17 DE NOVEMBRE

CONCERT. S’interpretarà, entre d’altres obres, la peça «El prevere i el cardenal» amb text i música de Josep-Enric Peris (poema simfònic sobre un diàleg imaginari entre Mn. Ramon Muntanyola i el cardenal Vidal i Barraquer). Organitzen: Ajuntament de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer. A càrrec del: Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral a Cambrils. Lloc: Església parroquial de Sant Pere Apòstol, Cambrils. Hora: 20.30 h

DIUMENGE, 18 DE NOVEMBRE

EUCARISTIA PRESIDIDA PEL CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA AMB MOTIU DE LA II JORNADA MUNDIAL DELS POBRES. En aquesta trobada tindrà lloc la benedicció i enviament de tots els voluntaris que treballin en el món de la caritat i de la pastoral social. Lloc: Catedral de Barcelona Hora: 19 h

DISSABTE, 1 DE DESEMBRE

I Simposi d'Educació Catòlica. Organitzat per la Federació de Cristians de Catalunya i la Plataforma per la Família Catalunya-ONU. Hi participaran Mons. Jaume Pujol, Mons. Antoni Vadell, Antoni Comas, Daniel Arasa, P. Enric Puig, Gna. María Jesús Torrente, M. Núria Miró, Josep Manuel Prats, Josep Maria Romagosa, Francesc Ortiz, Juan José Guardia, Juan Carlos Corbera, Alfonso Aguiló i Ignasi Díaz. Tindrà lloc al Seminari Conciliar de Barcelona. De 9.30 h a 20 h. Preu: 25 euros (Més informació a l'enllaç que hi ha a dintre l'apartat de l'agenda).Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.