• El Papa envia una donació per als damnificats a Guatemala
  • El papa Francesc viatja a Ginebra com a "pelegrí ecumènic"
  • 50 anys de residència sacerdotal a Barcelona
  • El papa Francesc contra la política Trump: "És immoral separar els fills dels pares"
  • Torra i Torrent assisteixen a una pregària interreligiosa en suport als presos polítics
  • CaixaProinfància ha atès a les comarques de Barcelona més de 85.000 menors en situació pobresa durant els 10 anys
  • Campanya dels Jesuïtes a favor dels refugiats: atenen 14.500 nens i nenes en els seus països
  • La Generalitat, exemple de bones pràctiques en integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual
  • Presenten l'instrument de treball per al Sínode dels Joves
  • Les restes de Joan XXIII tornen al Vaticà després de la seva peregrinació

El Bisbat de Vic presenta la descoberta arqueològica de la sala romànica de la Canonja medieval de la Catedral de Vic

Aquest dimecres 13 de juny, el Bisbat de Vic ha presentat la descoberta arqueològica de la sala romànica de l’antiga Canonja de la Catedral de Sant Pere de Vic, edificada a mitjan segle XI (en època del bisbe Oliba). Es tracta d’una descoberta de gran valor històric i patrimonial, fruit dels treballs de rehabilitació i restauració que es duen a terme a la Catedral de Vic, en el marc del projecte Episcopus, amb la voluntat de posar-la al servei de la societat.

Redacció, 13 juny 18

Les excavacions arqueològiques han permès recuperar uns espais  romànics, de grans dimensions, que fins ara havien quedat amagats per les múltiples reformes dutes a terme  a  la Catedral i als  seus annexes al llarg dels segles. 

La descoberta inclou una gran nau romànica de trenta metres de llargada per gairebé set, d’amplada, coberta amb volta de mig punt; una porta exterior del segle XI; compartimentacions interiors del segle XIV, i una façana exterior romànica de la nau principal, que dóna al carrer de l’Albergueria –fins ara, sense accés-, en perfecte estat de conservació. 

Segons els tècnics encarregats del projecte, probablement, la gran nau romànica de la Canonja va ser construïda a la primera meitat del segle XI, en època del bisbe Oliba, poc després d’acabada la catedral romànica. En un primer moment, la sala, de la que se n’han conservat algunes parets divisòries, sembla que hauria estat destinada a Sala Capitular i a Refetor dels antics canonges de la Catedral de Vic. Més endavant, a partir del segle XIV, amb la construcció de la sala capitular i el claustre gòtics en un nivell superior, la nau va tenir nous usos vinculats també a la Catedral, com ara celler, àmbit funerari o residència, entre altres.

Les excavacions també han permès localitzar, en el subsòl de l’edifici, restes de construccions d’època romana de la ciutat d’Ausa (actualment, Vic), encara per documentar, que els tècnics s’encarregaran d’estudiar als propers mesos per identificar-les i determinar-ne la seva naturalesa. 

La descoberta de la Canonja comporta la possibilitat de recuperar les altres construccions romàniques de la Catedral de Vic, actualment inaccessibles, com el claustre i el palau episcopal. També s’està projectant la restauració de la catedral gòtica i de les pintures murals de Sert. El conjunt d’intervencions tenen com a objectiu adequar la catedral al segle XXI, posant-la al servei de la societat i afavorint un diàleg integrador obert a les necessitats de les persones d’avui.

Projecte Episcopus

Episcopus 2015-2018 és un projecte liderat pel Bisbat que Vic, que vol recuperar el patrimoni històric, artístic i cultural del Bisbat i fer-lo més accessible a la societat, per tal de commemorar quatre dates importants per a la diòcesi i Catalunya (200 anys de la mort del bisbe Veyán Mola, 2015; 100 anys de la mort del bisbe Torras i Bages, 2016; 1.500 anys de la notícia del bisbe Cinidi, primer bisbe conegut de la diòcesi, 2017, i 1.000 anys de l’inici de l’episcopat del bisbe Oliba. 

Amb motiu d’aquestes efemèrides, el Bisbat de Vic pretén provocar un intens impacte cultural, social, religiós, patrimonial, teològic i històric arreu del territori. Al llarg d’aquests anys, ha editat llibres, ha fet exposicions itinerants, obres de restauració a petites i grans esglésies, conferències, etc. Entre les actuacions més destacades d’enguany, ressalten l’exposició internacional del bisbe Oliba al Museu Episcopal de Vic (tardor 2018  il’oratori musical Episcopus, amb l’orquestra simfònica del Vallès i les corals acompanyants de la diòcesi.

A l’acte de presentació de la descoberta hi ha participat Mons. Romà i Casanova, Bisbe de Vic; el president del Consell Comarcal d’Osona, Sr. Joan Roca; el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Sr. Josep Ramon Mut; l’arqueòleg Josep Maria Vila, o l’historiador Ramon Ordeig, entre altres personalitats.  


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Divendres, 22

MISSA DE FINAL DE CURS DEL SEMINARI DIOCESÀ DE TERRASSA, PRESIDIDA PER MONS. JOSEP ÀNGEL SAIZ, BISBE DE TERRASSA. Lloc: Seminari diocesà de Terrassa, Valldoreix. Hora: 13 h

 Dissabte, 23

CONFERÈNCIA SOBRE “L’ORATORI DE SANT FELIP NERI” I PRESENTACIÓ DEL LLIBRE RESIDÈNCIA SACERDOTAL SANT JOSEP ORIOLConferència a càrrec de: Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat i membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Presentació del llibre a càrrec del: Dr. Josep M. Martí Bonet. Lloc: Sala de la Mare de Déu de la Mercè, sobre el claustre de la Catedral de Barcelona. Hora: a les 10.30 h, conferència; a les 11.30 h, presentació del llibre.

 Dilluns, 25

TROBADA DIOCESANA D’ESCOLANS DE L’ARXIDIÒCESI DE TARRAGONA AMB EL LEMA “CALEU LES XARXES”. Organitza: Secretariat diocesà de vocacions de l’arquebisbat de Tarragona. Lloc: Riudecols. Hora: de 10 a 17 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.