• El Papa envia una donació per als damnificats a Guatemala
  • El papa Francesc viatja a Ginebra com a "pelegrí ecumènic"
  • 50 anys de residència sacerdotal a Barcelona
  • El papa Francesc contra la política Trump: "És immoral separar els fills dels pares"
  • Torra i Torrent assisteixen a una pregària interreligiosa en suport als presos polítics
  • CaixaProinfància ha atès a les comarques de Barcelona més de 85.000 menors en situació pobresa durant els 10 anys
  • Campanya dels Jesuïtes a favor dels refugiats: atenen 14.500 nens i nenes en els seus països
  • La Generalitat, exemple de bones pràctiques en integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual
  • Presenten l'instrument de treball per al Sínode dels Joves
  • Les restes de Joan XXIII tornen al Vaticà després de la seva peregrinació

Francesc Mateu, director d'Oxfam Intermón a Catalunya: "L'escàndol sexual d'Oxfam a Haití s'ha viscut amb tristor i impotència des de Catalunya"

Des de l'Agència Cristiana de Notícies FLAMA hem conversat amb el director d'Òxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, per conèixer quina és la tasca que fa l'entitat en la nostra societat. D'altra banda, Mateu, manifesta la seva tristor sobre l'escàndol sexual d'Òxfam a Haití perquè els fets els avergonyeixen i amb impotència perquè això va passar fa set anys a una oficina que no gestionàvem nosaltres, sinó Oxfam Gran Bretanya, i perquè set anys després tenim els mecanismes i protocols perquè aquestes coses no passin". Seguidament, pel seu interès, us adjuntem tota l'entrevista sencera.

Redacció, 16 març 18

Com han viscut des de Catalunya l'escàndol sexual d'Oxfam a Haití? Una entitat consolidada amb 10.000 treballadors i implantada a 90 països, creu que tindrà una incidència directa entre els seus socis i personal d'Intermón?

Ho hem viscut amb tristor i impotència. Amb tristor perquè els fets ens avergonyeixen. Amb impotència perquè això va passar fa set anys, a una oficina que no gestionàvem nosaltres, sinó Oxfam Gran Bretanya, i perquè set anys després tenim els mecanismes i protocols perquè aquestes coses no passin. Ens entristeix molt veure que les solucions que hem anat adoptant per evitar aquests fets no es vegin com un valor afegit i que tota la feina que hem fet durant anys, i seguim fent en l’actualitat, sembla menys remarcable que un escàndol aïllat.

Vostè ha aclarit que el que va passar amb la prostitució a Haití "va ser en una oficina que no era d'Oxfam Intermón, sinó d'Oxfam Anglaterra" i que "la situació d'allò que va passar, que va ser el 2011, s'ha corregit". És així?

Sí, efectivament aquell trist fet va suposar que reviséssim força coses internament perquè no tornés a succeir. Tenim uns protocols interns molt més fiables que ens permeten detectar qualsevol cosa ràpidament i disposem de les eines per prevenir aquests casos i solucionar-los, si és el cas. Tot i això, seguim treballant per millorar-los.

Agraeixo la pregunta en aquests termes perquè s’ha fet molta literatura gratuïta. Els fets concrets són que uns treballadors, fora de l’horari laboral i amb els seus diners, van contractar prostitutes. Ni menors, ni diners de projectes, ni orgies, com diuen alguns diaris. Un fet, aquest de la prostitució, que malauradament és acceptat a molts entorns però que per nosaltres és molt greu.

Oxfam Intermón reforçarà el seu protocol contra l'assetjament i l'abús sexual. Com ho faran?

El protocol que tenim des del 2009 i modificat el 2017 és ja molt estricte. Estem pensant en mesures complementàries com les que evitarien que personal que tingui aquestes actituds pugui passar d’una entitat a una altra. Però, per això, ens caldrà la complicitat de l’administració perquè, ara per ara, la llei de protecció de dades no ens ho permet.

El sistema capitalista comporta moltes desigualtats a Catalunya i arreu del món. 62 persones tenen la mateixa fortuna que els 3.500 milions de persones més pobres. Què podem fer per solucionar-ho a nivell individual i també vostès com a entitat?

Les solucions són tant a nivell individual com col·lectiu. A nivell individual, si assumim que per combatre la pobresa és necessari combatre la desigualtat, cal que siguem conscients que nosaltres estem en algun punt de la línia de riquesa i, per tant, és clar que ens toca moure’ns.

A nivell col·lectiu, la lluita contra el frau fiscal i els paradisos fiscals concentra ara la nostra línia d’actuació perquè es tracta d’aspectes estratègics clau.

La pobresa ve provocada per les injustícies. El Medi Ambient és un factor important que ve associat a la pobresa?

El medi ambient i en especial el canvi climàtic s’estan convertint en instruments d’increment de la desigualtat. En primer lloc, perquè malgrat es genera als països rics, té els seus efectes en els països empobrits. I en segon lloc, perquè en actuar sobre població molt vulnerable, les seves conseqüències generen molta pobresa, un elevat patiment i, per tant, una injustícia de magnitud incalculable.

El canvi climàtic està afectant d'una manera considerable el dia a dia de molta part de la població mundial. De quina manera ho fa?

El canvi climàtic que es genera en els països rics afecta principalment als països pobres, ja que modifica les condicions atmosfèriques habituals. Provoca severes sequeres o  greus inundacions. En qualsevol dels dos casos, té una incidència directa en les economies de subsistència, basades en l’agricultura, on la pèrdua d’una collita suposa passar a la pobresa absoluta perquè no hi ha capacitat d'esperar la propera ni tampoc existeixen altres oportunitats per subsistir.

Creu que es van assolir els objectius d'Intermón Oxfam de cara a l'any passat?

L’assoliment dels objectius, tant d’Oxfam Intermón com de tota la gent que volem un món millor, és difícil d’avaluar any a any perquè els objectius que ens marquem són molt ambiciosos. Tot i això, sí que hi ha indicadors que milloren anualment, per bé que d’altres no. La desigualtat, per exemple, no disminueix. La gent atesa, els milions de persones a qui hem fet costat per tal que tinguin una oportunitat són objectius prioritaris. Però en la majoria dels casos estem parlant de processos que no es poden valorar en períodes tan curts com és un any.

Vostè ha assegurat més d'una vegada que s'han de considerar els problemes globalment. Treballen de manera transversal amb altres organismes?

Els problemes que la humanitat té plantejats són globals. Els problemes locals són sovint la replicació dels problemes globals. Per tant, si només tractem els problemes localment, no estem anant a les arrels. Oxfam treballa amb líders i autoritats locals, i també amb governs i organismes internacionals a fi d’incidir a tot arreu en la mateixa direcció. Estem presents a cimeres de les Nacions Unides, a cimeres europees, com ara  la de Davos, i treballem amb molts altres organismes que s’encarreguen de temes clau per intentar ajudar a solucionar aquests problemes globals, tots ells amb repercussions locals.

Com lluiten contra aquestes desigualtats i contra la pobresa?

La desigualtat extrema és el principal factor que ens està impedint reduir la pobresa. Per resoldre la desigualtat estem proposant mecanismes. La fiscalitat és el més potent de tots i l’estem estudiant a diversos països, fent informes que denuncien els orígens de l’evasió i l’elusió fiscal i, d’una manera molt concreta, lluitant contra els paradisos fiscals que són l'element que molt sovint permet la creació i l’existència d’aquestes desigualtats.

Vostès lluiten contra els paradisos fiscals. Com ho fan?

Per exemple, pel que fa a l'Àfrica, un 5% dels diners es perd per la corrupció, un 30% es perd per negocis il·lícits com armes, minerals, diamants... però un 65% es perden per les grans empreses que no paguen els seus impostos. Si aquestes empreses paguessin els impostos, Àfrica ingressaria el doble dels diners que els estem donant.  És així?

Si, així és. I aquests diners que Àfrica té dret a ingressar equivalen a quasi el doble dels diners que tots els països donen a Àfrica generosament en concepte de cooperació. Dit d’una altra manera, si les grans empreses paguessin els seus impostos, Àfrica tindria el triple de diners que ara rep en concepte de cooperació.

Quina opinió tenen sobre l'acollida dels refugiats? Catalunya té l'obligació d'acollir refugiats, oi? Fan algun tràmit per tal que els puguem acollir?

Oxfam Intermón parteix d’un supòsit humanitari i un de legal. L’humanitari es que són persones que sovint han perdut els seus drets i, com a tals, hem de fer el que calgui perquè els recuperin.

El supòsit legal és que hi ha una sèrie de tractats internacionals que emparen el dret d’aquestes persones a demanar ser acollits com a refugiats.

Els dos supòsits es complementen per exigir que s’aculli tothom que s’hagi d’acollir, tant a l’estat espanyol com a Catalunya.

Quins són els objectius d'Oxfam Intermón per al 2018?

L’objectiu bàsic és seguir treballant per combatre la desigualtat extrema com a mesura imprescindible per lluitar contra la pobresa. A aquesta tasca, cal sumar-hi un dels eixos que serà un dels reptes més rellevants d’aquest segle, el desplaçament global, les migracions, i analitzar-ho molt més enllà de l’onada de refugiats europeus perquè el 86% dels refugiats del món estan acollits a països pobres. I en tercer lloc, fer tot això posant les dones al centre de totes les mirades i de tots els programes per reduir les vulnerabilitats, les bretxes socials, les injustícies i les desigualtats.

Com es pot col·laborar a nivell de voluntariat?

Oxfam Intermón té voluntaris a tots els nivells de la seva institució. Hi ha voluntaris a les botigues, tant de comerç just com de segona oportunitat, als equips de campanya, als d’educació, a les oficines i també tenim voluntaris que fan llargues estades a projectes a través de VOLPA.

Quin missatge adreçaria als lectors de FLAMA per conscienciar-los sobre les desigualtats, la pobresa, l'acollida als refugiats i el medi ambient?

Quan parlem de pobres i de disminuir la pobresa, ho fem referint-nos a alguna cosa que no és inherent a nosaltres, sinó que afecta un tercer. Quan parlem de desigualtat, nosaltres hi estem directament involucrats i, en conseqüència, deixem de ser subjectes passius per passar a ser subjectes actius. Per tant, ens cal prendre decisions personals encaminades a la millora de totes les desigualtats esmentades, la millora del medi ambient i l’acollida de refugiats. De tots és sabut que la unió fa la força i, per tant, no podem defallir en l’intent de lluitar conjuntament per un món millor.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Divendres, 22

MISSA DE FINAL DE CURS DEL SEMINARI DIOCESÀ DE TERRASSA, PRESIDIDA PER MONS. JOSEP ÀNGEL SAIZ, BISBE DE TERRASSA. Lloc: Seminari diocesà de Terrassa, Valldoreix. Hora: 13 h

 Dissabte, 23

CONFERÈNCIA SOBRE “L’ORATORI DE SANT FELIP NERI” I PRESENTACIÓ DEL LLIBRE RESIDÈNCIA SACERDOTAL SANT JOSEP ORIOLConferència a càrrec de: Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat i membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Presentació del llibre a càrrec del: Dr. Josep M. Martí Bonet. Lloc: Sala de la Mare de Déu de la Mercè, sobre el claustre de la Catedral de Barcelona. Hora: a les 10.30 h, conferència; a les 11.30 h, presentació del llibre.

 Dilluns, 25

TROBADA DIOCESANA D’ESCOLANS DE L’ARXIDIÒCESI DE TARRAGONA AMB EL LEMA “CALEU LES XARXES”. Organitza: Secretariat diocesà de vocacions de l’arquebisbat de Tarragona. Lloc: Riudecols. Hora: de 10 a 17 hAmb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.