• Bisbes d'Estats Units destinen 1'4 milions de dòlars per l'Església a l'Àfrica
  • Sor Lucía Caram rebrà la Creu de Sant Jordi 2018
  • Oberta la participació al Premi de Periodisme Solidari "Memorial Joan Gomis 2018"
  • Misses en anglès, una proposta d’estiu per a feligresos i turistes de parla anglesa
  • Bèrgam, el bressol de Sant Joan XXIII
  • Una religiosa Missionera de la Caritat confessa haver venut nadons a l'Índia
  • Sud-àfrica reinventa el llegat de Nelson Mandela
  • Perú: Església inicia campanya als Andes contra el fred i distribueix 1000 mantes
  • Papa: "Que l'esport afavoreixi la cultura de la trobada"
  • El Nunci apostòlic a Nicaragua demanar una "treva" per aturar la violència a aquest país

"Justícia social", la demanda de les Llars del Seminari de Lleida per acollir persones refugiades

Des de l'Agència Cristiana de Notícies Flama hem entrevistat la directora de les Llars del Seminari de Lleida, Montse Clavería (Barcelona, 1953), per saber una mica més sobre un projecte que ha aconseguit allotjar 21 famílies en risc de marginació social a l'edifici del Seminari de Lleida en desús. 

Redacció 2, 28 juliol 17

-Com va néixer el projecte de les Llars del Seminari? 

Després d’assistir a una assemblea de la PAH (Plataforma d'Afectats per la Hipoteca), al desembre del 2012, el bisbe Joan Piris de Lleida va decidir posar una part de l’edifici del Seminari de Lleida en desús al servei de les famílies afectades.

-En què consisteix exactament el projecte?

La  proposta del bisbe Joan consisteix a convertir una part de l’edifici del Seminari en habitatges socials. L’objectiu principal és oferir un espai (19 pisos socials en règim de cessió d’ús temporal, d’un màxim de tres anys) i espais comunitaris, amb acompanyament personalitzat i un marc de convivència perquè famílies desnonades i/o en risc d’exclusió social es puguin refer i inserir-se normalment a la societat.

-Una vegada allotjades, quin acompanyament feu a les persones que viuen al seminari? 

Es fa un acompanyament individualitzat i personalitzat de cada persona i família. És la feina específica de la treballadora social intentar treballar conjuntament i des de les vessants que necessita cadascú per complir el major objectiu, i alhora, des de la convivència i activitats conjuntes, poder adquirir eines d’habilitats socials, emocionals, culturals, professionals...

-Quanta gent heu ajudat a tenir un sostre als habitatges socials del Seminari? 

En dos anys i dos mesos, a les Llars hi han estat 21 famílies. Quatre han sortit autopromocionant-se i sense complir els tres anys de possible estada a les Llars. En l’actualitat hi viuen 17 famílies, un total de 54 persones, 30 adults i 24 menors.

-Quin és el perfil de la gent que ajudeu al Seminari? Encara arriba gent que pateix les conseqüències de la crisi?

Gent de diferents professions, edats, sensibilitats... Malauradament hem de dir que encara es pateixen les conseqüències de la crisi, sovint la falta o precarietat del treball és la causa de no poder normalitzar les seves vides.

-Com ha anat creixent al llarg dels anys el projecte de les Llars del Seminari? 

Al voltant de la idea del bisbe Joan ens apleguem persones actives, creients o no, per canviar aspectes que sentim injustos i que cal i volem transformar, cadascun des del nostre projecte de vida. Una iniciativa que ens va unir i permetre treballar en equips de voluntaris i empresaris amb voluntat de col·laborar, gestant un somni fet realitat amb la inauguració a l’abril del 2015.

-Parli'ns una mica més sobre els voluntaris... 

Al voltant d’una trentena de persones voluntàries i una treballadora social contractada atenen, impulsen i gestionen tot el projecte de les Llars. Ens apleguem persones actives, creients o no, de diferents professions i edats. Una iniciativa d’Església que es va desplegar com una explosió davant la necessitat de fer alguna cosa en un moment de crisi i davant tantes situacions que ens feien pujar els colors de vergonya i protesta activa; un projecte que ens uneix i permet treballar en equips de voluntaris.

-Pel que fa als pisos que s'han reservat per a l'acollida de refugiats, quan penseu omplir-los? Què demaneu a les autoritats perquè Catalunya aculli aquestes persones?

Inicialment es va decidir reservar dos pisos per a refugiats, i des de fa mesos viuen a les Llars. En general, el que demanem és justícia social.

-Des d'una vessant més personal, què li ha aportat la seva implicació en aquest projecte? 

Personalment ha estat i és un sentit de responsabilitat de compartir allò que he rebut i que realment no em pertany, posar el meu gra de sorra per una societat més justa, equilibrada i digna per a tots.


 Imprimir Noticia |  Enviar a un amic |  Exportar a PDF |  Augmentar grandària Restaurar grandària Disminuir grandària

Opcions:

MONOGRÀFIC
Agenda

Dimecres, 18

CENTENARI DE L’ORGUE DE LA PARRÒQUIA DE SANT ANDREU DE LLAVANERES. CONCERT AMB EL TÍTOL “CENTENARI D’ORGUE I TROMPETA”. A càrrec d’: Esther Ciudad (orgue) i Alfonso González (trompeta). Lloc: Parròquia de Sant Andreu de Llavaneres. Hora: 21.30 h

Dissabte, 21

VISITA AMB EL TEMA “POBLET, PANTEÓ REIAL”. Lloc: Monestir de Santa Maria de Poblet. Hora: 11.30 h

 Dilluns, 23

CURS INTENSIU D’ICONOGRAFIA BIZANTINA. Dies: del 23 al 29. A càrrec de: Neculai Saftiu. Lloc: l’Albà (a prop de Santes Creus). Més informació: tel. 678 933 391; a/e: nicu.i.saftiu@gmail.com
Amb la col·laboració de la Direcció General d'Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions institucionals
Tota la informació continguda en aquesta página és propietat de l'Agència Cristiana de Notícies Flama.info o bé d'altres mitjans, la qual cosa s'avisarà sempre. Per a qualsevol dubte entreu a l'apartat contacte/suggeriments.
© Copyright www.flama.info · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font.